Pavle - istinski ili lažni apostol

22 su mjesta u Novom zavjetu gdje se on naziva apostolom. Na 20 mjesta on to kaže sam za sebe a na 2 mjesta njegovi suradnici. Otkrivenje 2 glava, apostol kaže da su u Efezu djelovali lažni apostoli. Pokraj 12 spominju

naravno da su to jaki argumenti, ono što je pisao ap.Petar, da li ga je jednom nazvao ili dva puta nije bitno, bitno je da ga je nazvao. A koliko puta ga je nazvao bratom. Ako mu je brat u veri znači da je Hristov sluga. I ne samo Petar, dok čitam celi novi zavet vidim da su ga braća podržavala i da se jevađelje širilo, među svima njima on je najdalje dosegao. Pre svega Gospod nije laža kad mu se objavio. A ti Gospoda činiš lažovom. ne znam kako nemaš strah Božji da izokrećeš pismo.

naravno da su to jaki argumenti, ono što je pisao ap.Petar, da li ga je jednom nazvao ili dva puta nije bitno, bitno je da ga je nazvao. A koliko puta ga je nazvao bratom. Ako mu je brat u veri znači da je Hristov sluga. I ne samo Petar, dok čitam celi novi zavet vidim da su ga braća podržavala i da se jevađelje širilo, među svima njima on je najdalje dosegao. Pre svega Gospod nije laža kad mu se objavio. A ti Gospoda činiš lažovom. ne znam kako nemaš strah Božji da izokrećeš pismo.

Pavle ne može biti njegov sluga samo na temelju argumenta"pise u Bibliji da ga je Petar nazvao bratom...". YAHSHUA je rekao da ga nitko više neće vidjeti sve dok ne dođe u slavi po drugi put. Svi koji tvrde da su ga vidjeli lažu ili im se đavo javio i predstavio u Njegovo ime. YAHSHUA nas je upozorio da im ne vjerujemo. Petar, Kornelije i Ivan su imali vizije ali nije im se javio YAHSHUA nego anđeo. Ivan kaže da je YAHSHUA poslao anđela kada mu je htio objaviti ono što čitamo u Otkrivenju. Apostoli odmah u startu nisu povjerovali u Pavlovu priču jer su upozoreni da nevjeruju onome tko im kaže da su ga vidjeli. To vrijedi ta sva vremena di njegovog ponovnog dolaska.

Najveći razlog zbog kojeg hrišćanstvo nije ostalo zapisano u istoriji kao mala jevrejska sekta izbrisana Rimsko-jevrejskim ratom 66-70. jeste upravo misionarsko djelovanje svetog apostola Pavla koji je raširio hrišćanstvo među neznabošcima više od svih ostalih apostola.

Treba dodati da su ti Hrišćani masovno ginuli. I uvek postavljam jedno pitanje. Da li bi čovek tek tako umro za laž?
Ako kažemo da je Alah iscenirao da se ljudima učini raspeće i da nakon toga ginu, onda je ozbiljan prevarant.

Pavle jasno drži zakon, ali isto tako kaže da je vera bitna za spasenje. Zato i kaže da smo dobili novi i bolji savez.
Ako ljudima samo samo zakon, oni će ga možda poštovati, ali to ne znači da će im srce biti tako dobro.
Kada se čoveku pokaže ljubav, on će imati veru koja će mu smekšati srce, pa se sa takvim umom može ispuniti svaki zakon. Ali kao što sam rekao, sve to dolazi iz srca.

Najveći razlog zbog kojeg hrišćanstvo nije ostalo zapisano u istoriji kao mala jevrejska sekta izbrisana Rimsko-jevrejskim ratom 66-70. jeste upravo misionarsko djelovanje svetog apostola Pavla koji je raširio hrišćanstvo među neznabošcima više od svih ostalih apostola.

Hrišćanstvo ima iskrivljenu nauku jer ju je Pavle i skrivio. Znam da zvuči heretički ali to je istina. Mesija i apostoli su pripadali Esenima koji su poslije nazvani Nazareni.

Treba dodati da su ti Hrišćani masovno ginuli. I uvek postavljam jedno pitanje. Da li bi čovek tek tako umro za laž?
Ako kažemo da je Alah iscenirao da se ljudima učini raspeće i da nakon toga ginu, onda je ozbiljan prevarant.

Pavle jasno drži zakon, ali isto tako kaže da je vera bitna za spasenje. Zato i kaže da smo dobili novi i bolji savez.
Ako ljudima samo samo zakon, oni će ga možda poštovati, ali to ne znači da će im srce biti tako dobro.
Kada se čoveku pokaže ljubav, on će imati veru koja će mu smekšati srce, pa se sa takvim umom može ispuniti svaki zakon. Ali kao što sam rekao, sve to dolazi iz srca.

Pavle neki zakon drži, neki smatra ukinutim ali ga ipak drži ako je to potrebno da nekog ne sablazni, dok za neki smatra da je teret i šteti ako g se drži.

Hrišćanstvo ima iskrivljenu nauku jer ju je Pavle i skrivio. Znam da zvuči heretički ali to je istina. Mesija i apostoli su pripadali Esenima koji su poslije nazvani Nazareni.

Za Mesiju tj. Isusa Nazarećanina se ne bi ni znalo da nije sv. ap. Pavla. Zato je Gospod i uredio da se Njegovo Jevanđelje propoviieda i neznabošcima.

Za Mesiju tj. Isusa Nazarećanina se ne bi ni znalo da nije sv. ap. Pavla. Zato je Gospod i uredio da se Njegovo Jevanđelje propoviieda i neznabošcima.

Ti možda nebi znao, jer sve što je do tebe doprlo je Biblija. Eto ipak njegovih će 12 apostola sjediti na prijestolju a Pavle neće.

Pavle neki zakon drži, neki smatra ukinutim ali ga ipak drži ako je to potrebno da nekog ne sablazni, dok za neki smatra da je teret i šteti ako g se drži.

Objasnio sam ti.
Mi Hrišćani imamo Boga ljubavi i svesni smo šta je učinio za nas. Pa tako kroz veru u Hrista možemo da dobijemo čistije srce.
Ako je neko samo pod zakonom, može da se pridržava istog, ali mu neće biti mesta u carstvu nebeskom, jer će mu srce biti tvrdo.
Kada mi primimo veru Isusovu, onda možemo lako da ispunimo zakon, a opet nam je vera bitnija od svega.
Nama je Pavle jasan kao dan.

Ti možda nebi znao, jer sve što je do tebe doprlo je Biblija. Eto ipak njegovih će 12 apostola sjediti na prijestolju a Pavle neće.

Ne bi znao/la ni ti. Bez Pavla Isus Nazarećanin ostaje samo ime u istorijskim knjigama o Judeji 1. vijeka.

U cijelom se svijetu u zadnje vrijeme vode diskusije na račun apostola Pavla. Pavle je najuticajni apostol ali samo kad se radi o Novom zavjetu. Za Yahushu on uopće nije apostol nego lažov prema Otkrivenju koje je kasnije dobio apostol Ivan. Istraživanje pokazuje da je apostol samo sam sebe nazivao tako i u dva navrata njegovi suradnici. Nitko od 12 apostola nije nikad njega nazvao apostolom. Oni znaju kako su došli do te službe i da su već odabrali 12-og nakon Judinog neslavnog odlaska i da se Pavle lažno predstavlja.

Otkrivenje 2,1Anđelu crkve u Efezu napiši: Ovako govori onaj, koji drži sedam zvijezda u desnici svojoj, koji hodi posred sedam svijećnjaka zlatnih:
Otkrivenje 2,2Znam tvoja djela i trud tvoj i strpljivost tvoju, i da ne možeš podnositi zlih, i iskušao si one, koji govore, da su apostoli, a nijesu, i našao si ih kao lašce;

Budući da je Pavle lažni apostol, i budući da se kršćanstvo temelji na njegovom evanđelju a ne na onom od Yahushue to znači da je kršćanstvo lažna religija. Možda niste zapazili da se apostol Pavle jednom proziva kao vođa nazarenske sljedbe u Djelima apostolskim.

Djela apostolska 24,5Nađosmo ovoga čovjeka da je kuga, i podiže bune protiv svih Židova po svemu svijetu, i da je kolovođa sljedbi nazaretskoj.

To je zato što su one koji su slijedili mesiju iz Nazareta prozvali Nazarećani ili Nazareni. Međutim Pavle nije nikad postao Nazaren. On je utemeljio i propovjedao svoje evanđelje i njegovi sljedbenici su kasnije prozvani kršćani. Velika većina kršćana misli da je njihova vjera utemeljena učenju 12 apostola koje je Yahushua ovlastio da propovjedaju evanđelje o kraljevstvu i da pozivaju na pokajanje ali to nije tako. Pavle tvrdi da je on taj kojemu je povjereno evanđelje i kršćani su po vjerovanjima sljedbenici učenja Pavlovog.

Ivan 17,6Ja objavih ime tvoje ljudima, koje si mi dao od svijeta. Tvoji su bili i Ti si ih dao meni, i riječ su tvoju održali.
Ivan 17,7Sad znaju, da je sve, što si mi dao, od tebe.
Ivan 17,8Jer riječi, koje si dao meni, dadoh njima. Oni ih primiše i spoznaše istinito, da od tebe izađoh, i vjerovaše, da si me ti poslao.

Galaćanima 1,11Ali vam dajem na znanje, braćo, da evanđelje, koje sam ja propovijedao, nije po čovjeku.
Galaćanima 1,12Jer ga ne primih od čovjeka, niti naučih, nego otkrivenjem Isusa Krista.

Rimljanima 16,25A onome, koji vas može utvrditi po evanđelju mojemu i propovijedanju Isusa Krista, po objavljenju tajne, koja je bila skrivena od vječnih vremena,

Dokaza da je lažan i da je kontradiktoran učenju Yahushue je zaista mnogo. Vjerujem da će vas ovaj post iznenaditi, neke možda naljutiti, neki će mi reći da sam heretik... zato molim da komentari koje ovdje dajete budu u dobrom duhu kako bi svi imali koristi jedan od drugog da se svi zajedno poučimo. Hvala! Ako mislite drugačije možemo činjenicu po činjenicu provjeravati kroz Bibliju.

Bozja rec kaze da je Pavle aspostol
reci da je lazni je jeres
jednostavno je.
Hriscanstvo se temelji na Bibliji a cela Biblija je skladna i logicna jer je Bozja rec.

Bozja rec kaze da je Pavle aspostol
reci da je lazni je jeres
jednostavno je.
Hriscanstvo se temelji na Bibliji a cela Biblija je skladna i logicna jer je Bozja rec.

Što znaš o nastanku Biblije kad kažeš da je Božja reč?

Apostol Pavle je spašen, ne svojim dobrim delima, ni zakonom, nego slobodno Božjom milošću (1 Kor 15,8; Tit 3: 5).

Pavle je bio jedinstveni apostol. Bio je glavni progonitelj dvanaestorice apostola i sebe naziva poglavarom grešnika, ali ga je Bog pozvao da bude apostol Božje milosti (Dela 8: 1; Rim 1: 1, 15.15).

"Istinita je riječ i svakoga primanja dostojna da Hristos Isus dođe na svijet da spase grješnike, od kojijeh sam prvi ja. Ali toga radi ja bih pomilovan da na meni prvome pokaže sve trpljenje Isus Hristos za ugled onima koji mu hoće vjerovati za život vječni." (1.Tim 1: 15-16)

Gospod Isus Hrist ukazao se Pavlu na putu u Damask i mnogo puta nakon što je otkrio šta je „od početka sveta… skriveno u Bogu“, odnosno otkrivenje tajne.

"Da otkrijem svima što je služba tajne od postanja svijeta sakrivene u Bogu, koji je sazdao sve kroz Isusa Hrista" (Ef 3:8-9)

Pavle ovo otkrivenje naziva „Hristovom tajnom“, „tajnom među paganima“ i „raspodelom milosti Božje“. Ta se Hristova tajna razlikuje od onoga što su "govorila usta proroka otkako je svet započeo" o Hristu (Dela 3:21; Rim 16:25; Ef 3:1-3).

Pa, šta je ova tajna otkrila Pavlu?

Ova tajna o Hristu uticala je i na poruku spasenja i posvećenja (Božje odvajanje naroda za njegovu službu).

Tajna u vezi spasenja je Hristovo evanđelje: kako bilo koji čovek može biti opravdan slobodnom Božjom milošću kroz veru u Hrista Isusa (Rim 3:20-26 ,15:16; Ef 6:19)

Tajna otkrivena Pavlu u pogledu posvećenja identitet je novog stvorenja koje se naziva crkva, jedno telo Hristovo (Rim 12:5 ; Ef 4:4).

Crkva je pozvana da praktikuje i propoveda Hristovo evanđelje i sve njegove blagoslove u Hristu svim ljudima putem vere (Rim 5-8; Ef 1:3, 3:3-9).

Pravo deljenje proročanstva i tajne

Najvažnija stvar koju treba naučiti u spoznavanju Božje volje u Bibliji je ispravno prepoznati i podeliti Hristovu tajnu u odnosu na ono što je prorocima bilo rečeno o Hristu.

Ono što je Bog govori kroz usta Njegovih proroka od početka sveta nije ono što Bog drži u tajnosti od kako je svet počeo (Dela 3:21, Rim 16:25). Mešanje ove tajne sa porukom proročanstava data Izraelu dovelo je do mnogih doktrinarnih krivoverja i zabuna .

Bez razumevanja tajne koju je Hrist otkrio Pavlu ne možemo biti verni upravitelji, niti verni Hristovi službenici.

"Tako da nas drže ljudi kao sluge Hristove i pristave tajna Božijih. A od pristava se ne traži više ništa, nego da se ko vjeran nađe."(1.Kor 4:1-2)

PAVLE NIJE BIO JEDAN OD DVANAESTORICE APOSTOLA

Neki učitelji Biblije tvrde da je Pavle bio Božji izbor da zameni Judu Iskariotskog i da Petar nije bio po Božjoj volji kad je imenovao Matiju za zamenika (Dela 1:15-26). Biblija kaže da NEMA mesta takom tumačenju. Sledeće tačke dokazuju da je Matija po Božijoj volji postavljen kao zamena za Judu.

1. Prorečeno je da će na mesto Jude doći drugi ( Ps.109:8 ), ali Pavlova posebna služba imala je veze s tajnom skrivenom od proroka (Kol.1:24-27).
2. Trebalo je biti dvanaest apostola da bi se carstvo ponudilo Izraelu u ranom periodu Dela (Mat 19:28).
3. Petar i drugi apostoli imali su vlast da deluju umesto Hrista (Mat 16:19;18: 18-19).
4. Molili su za to, a Hristos im je obećao dati sve što su zatražili (Mat 21:22).
5. Neki misle da je bacanje ždreba bilo pogrešno (Dela 1:26), ali to je Jevrejima bio biblijski način da prepoznaju Božju volju (Priče.16:33).
6. Pavle nije ni ispunio kvalifikacije da bude jedan od dvanaest apostola (Dela 1:21-22).
7. Apostoli su bili „ispunjeni Duhom Svetim“ samo nekoliko dana kasnije (Dela 2:4).
8. Matija je bio „izbrojen sa jedanaest apostola“, a Sveti Duh je izjavio da je Petar stao „sa jedanaestoricom“ (Dela 2:14).
9. Pavla nisu postavili ljudi, već sam Bog (Gal.1:1).

Jasne su razlike između Pavlove službe i dvanaest apostola. Pavle se jasno i namerno razlikovao od njih (Gal.1-2). Iako su postojali i drugi apostoli Hristovog Tela (poput Varnave, Dela 14:14), Pavle je bio "apostol pagana" (Rim 11:13).

1. Hrist je na zemlji izabrao njih dvanaest. Izrael je Božji zemaljski narod (5. Mojsijeva 7:6). Pavla je s neba izabrao Hristos. Telo Hristovo je Božji nebeski narod (Ef. 2:6).
2. Dvanaestorica su postavljena da vode Izrael (Mat 19:28). Pavle je imenovan da predvodi Telo Hristovo (Kol. 1:24-27).
3. Dvanaestorica predstavljaju dvanaest izraelskih plemena. Pavle predstavlja jedno Telo Hristovo. Bio je Jevrejin, a opet je bio i rimski građanin (Fil 3:5; Dela 22:27-28). Dakle, u određenom smislu bismo mogli reći da je on bio Jevrejin i neznabožac u jednom telu!
4. Dvanaestorica su Hrista poznavali samo na zemlji. Pavle je Hrista poznavao samo s neba (Dela 26:16).
5. Dvanaestorica su poslani da propovedaju i ponude Izraelovo carstvo nebesko (Mt 10:5-7; Dela 3: 19-21). Pavle je poslan da propoveda evanđelje milosti Božje (Dela 20:24).
6. Služba dvanaestorice temeljila se na zavetima i proročanstvima (Dela 3:24-25). Nakon što je Izrael blagoslovljen, pagani preko njih dobijaju blagoslov. Pavlova služba temeljila se na tajni. Pagani su blagoslovljeni padom Izraela (Rim.11:11), a u telu nema ni Jevrejina ni paganina (Gal. 3:27-28).
7. Pod propovedanju carstva bilo je potrebno krštenje vodom, a darovi su bili dokaz spasenja (Mk 16:15-18). Dok Pavle stavlja do znanja da nije poslan na krštenje i rano je u svojoj službi rekao da će darovi prestati (1. Kor. 1:17; 13: 8-10).

https://www.youtube.com/watch?v=EQ7nGCN8b_I

https://www.youtube.com/watch?v=DTN9qCz9_vc

Ovo je jako zanimljiva tema. Kada citam Novi zavjet, i meni se, kao potpunom laiku i amateru za krscanstvo, cini kao da su osnovane dvije crkve. Jednu koju vodi Petar i apostoli Jeruzalemu, a drugu koju vodi Pavle izvan Jeruzalema.

Ne znam kako su Isusovi apostoli tog covjeka uopce mogli prihvatiti za apostola. Navodno je vidio svjetlo na putu za Damask i to si je protumacio kao da je vidio Isusa... prilicno neuvjerljiva prica. Mozda je razlog toga sto je Pavle bio ucen, a oni svi jednostavni nepismeni ribari i seljaci. Mogao im je napricati sta god je htio. On je mogao pisati svoja vlastita djela i slati ih okolo po antickom svijetu, a oni su vjerovatno imali ogromnih poteskoca da nesto napisu i razasalju ikome. Za razliku od Pavlove crkve, Jeruzalemska mi se cini mnogo pasivnija.

Pavlova je crkva za pagane, Petrova je za Židove. Pavle osporava jevrejski zakon, Petar i apostoli ga slijede. Pavle putuje izvan Izraela i propovijeda medju nejevrejskim narodima, Petar i apostoli djeluju u Izraelu (kasnije je Jeruzalemska crkva vjerovatno i fizicki unistena u Židovskom ustanku protiv Rima oko 40. godine).

I meni se cini da je Jeruzalemska crkva mnogo slicnija ucenju Isusa, a da Pavle unosi mnoge promjene u odnosu na Isusovo ucenje.

Neverovatno čak je jedan budista primetio razliku koju 95 posto sadašnjih hrišćana ne vidi. BRAVO

CIJELA BIBLIJA JE DANA ZA UČENJE, ALI NIJE CELA ZA NAS DA JE SLEDIMO U NAUCI.

1. PORUKA PROROKA DO MATEJA

a) Pokajanje ili buduća kazna - Jezekiel 18:30, Jona 3:4,

b) Drži Zakon - Amos 2:4, Hošea 8:1, Malahija 4:4

c) Kraljevstvo za Izrael će doći – Isaija 9:6,40:1-5

2. PORUKA JOVANA KRSTITELJA

a) Nastavlja učiti pokajanje i poslušnost Zakonu - Luka 3:10-11

b) Dodaje Kraljevstvo je blizu - Matej 3:2, Matej 11:11,12

c) Dodaje vodeno krštenje za otpuštanje greha - Marko 1:4

d) U isto vreme tranzicija deluje - Jovan 3:30

3. PORUKA MESIJE ZA IZRAEL

a) Isus nastavlja učiti Zakon - Matej 5:17-20, Matej 19:17, Matej 23:2-3

b) Vodeno krsti za otpuštanje greha - Jovan 3:26, Luka 7:29,30

c) Jovanova i Isusova služba u isto vreme - Jovan 4:1,2

d) Isus dodao veru u "Njegovo ime" - Jovan 1:12, Jovan 3:17-18, Jovan 5:24, Matej 16:16

e) Isus dodaje "prodajte sve" - Matej 19:21, Luka 12:33

f) Isus u tranziciji poruke (kraljevstvo prema krstu) - Matej 10:5, Matej 28:19 – Luka 9:3, Luka 22:36

4. PORUKA PETRA I UČENIKA (Malo stado - Ostatak)

a) Nastavljaju učiti Zakon - Dela 2:46, Dela 10:14

b) Vodeno krste za otpuštanje greha - Dela 2:38 , Dela 22:16

c) Nastavljaju učiti u Njegovo ime - Dela 3:6.16, Dela 4:10-12

d) Dodaju veru u Isusovo vaskrsnuće - Dela 2:32, Dela 3:15

e) Snaga Duha Svetog počinje sa Petrom i učenicima - Dela 2:33,38

f) Petar i učenici propovedaju Hrista po prorocima znano od postanka sveta - Dela 3:21

5. PORUKA PAVLA (za danas - Telo Hristovo)

a) Pavle ne nastavlja učiti zakon - Rimljanima 3:22, Rimljanima 6:14

b) Pavle ne krsti vodom za oprost greha - 1.Korinćanima 1:17, Rimljanima 3:25, Titu 3:5

c) Pavle prvi uči besplatno opravdanje - Rimljanima 3:24, Galaćanima 2:16

d) Pavle prvi uči značenje Krsta (zašto) -1 Korinćanima 2:7-8, Rimljanima 4:25

e) Pavlova i Petrova služba u isto vreme -Dela 15, 2 Petrova 3:16, Galaćanima 2:7-9

f) Pavle nije propovedao Petrovim obraćenicima - Rimljanima 15:20 , Galaćanima 2:9

g) Pavle propoveda Hrista vaskrslog po otkrivenju Tajne skrivene od postanka sveta - Rimljanima 16:25, Efežanima 3:1-10

Nema mi nekog smisla da je Pavle odlučio posvetiti svoj život promovisanju hrišćanstva, tada malene jevrejske grupice koja je bila na lošem glasu od strane vjerskih vođa ako nije zaista vjerovao u to što je pričao.

Ovo je jako zanimljiva tema. Kada citam Novi zavjet, i meni se, kao potpunom laiku i amateru za krscanstvo, cini kao da su osnovane dvije crkve. Jednu koju vodi Petar i apostoli Jeruzalemu, a drugu koju vodi Pavle izvan Jeruzalema.

Tacno. Ako citas samo ono sto je Pavle napisao izvuci ces zakljucak da postoji Bog i polubog

@Kainos Znači Pavlovsko kršćanstvo uči držanje deset Zapovijedi, a Isusovo ne. Ali sam Isus veli u Mateju 5 da nije došao da ukine Zakon. I onom bogatom mladiću je rekao Zapovijedi znaš i citirao neke od njih.

Isus je stalno govorio o starom Zavjetu ali Pavle nije

Pozdrav Mirjam. Reci ti onda meni koja je razlika između Pavlovog kršćanstva i Isusovog kršćanstva? U nekoliko rečenica, pogotovo što se tiče doktrinarnih pogleda. Hvala unaprijed na odgovorima.
@atlantis

Ja cu navesti samo jedan primjer. Isus je rekao nece ni slovo Zakona nestati dok svijet postoji. Pavle je ucio nesto drugo ali kad su ga uhvatili u Jeruzalemu morao se zakleti da ne uci nista osim zakona. Naravno nije uspio da ih uvjeri jer je bilo mnogo svjedoka koji su culi sta je Pavle propovijedao van Palestine.

Nema mi nekog smisla da je Pavle odlučio posvetiti svoj život promovisanju hrišćanstva, tada malene jevrejske grupice koja je bila na lošem glasu od strane vjerskih vođa ako nije zaista vjerovao u to što je pričao.

Krscanska sekta se je zvala ta mala grupica tada. Nije toliko ni problem dali je vjerovao ili nije u stvari na prvi pogled svako bi rekao da on u to zaista vjeruje ali ima drugi stvari mnogo drugi stvari koje postavljaju sumnju.

Krscanska sekta se je zvala ta mala grupica tada. Nije toliko ni problem dali je vjerovao ili nije u stvari na prvi pogled svako bi rekao da on u to zaista vjeruje ali ima drugi stvari mnogo drugi stvari koje postavljaju sumnju.

Princip po kojem je nešto zabranjeno a drugo nametnuto trebalo bi da barem teoretičarima zavjere nešto govori. Apokrifne knjige su bile zabranjene a Biblija nametnuta. Naravno, treba otkriti zašto. Klementovi zapisi Petrovih propovjedi otkrivaju da taj Pavle nije bio nitko drugi nego Simon Magus koji se spominje u Djelima. Priča o ukazanju je Simonova, pIše Petar. Simon kaže da mu ne pada na pamet da postane nečiji učenik, ni mesijin ni Petrov. On sam je bio učitelj i imao svoje učenike. Bio je prvorođeni sotonin, tako piše. Nkaon Simonovaca došao je Marcion, pokupio njegove poslanice i napravio Novi zavjet. Kasnije tek imamo papstvo koje je ugušilo marcionizam ali samo zbog fotelje a ne zbog nauke jer nauku su samo malo modelirali prema svom nahođenju. Tako da je to sve jedan veliki Babilon pun idolopokloničkih tradicija. Mesija novog zavjeta je velikim djelom sličan Simonu po opisu i po nekim naukama. Petar kaže za Njega da je bio Istiniti prorok a ne bog.

Nazad
Vrh