Joj opet moram kopati po Pismu. Da, subota kao subota je označena kao poseban dan prilikom stvaranja svijeta. Ali Šabat kao praznik je direktno povezan sa Izlaskom JEVREJA iz Egipta:
"15. I *pamti da si bio rob u zemlji Misirskoj, i Gospod Bog tvoj izvede te odande rukom krjepkom i mišicom podignutom. Zato ti je Gospod Bog tvoj zapovjedio da svetkuješ dan od odmora." (Zakoni ponovljeni 5:15)
Da bi postavili priču na dobar temelj, moramo odgovoriti na pitanje: Zašto ih Bog prisjeća na činjenicu da su nekad bili robovi?
Prvo moramo sagledati kontekst, a onda možemo analizirati sami tekst.
Prije nego li im Bog kaže da se sjete svog Boravka u Egiptu, govori im da u taj dan ne smiju raditi. Čak navodi da i „sluga tvoj“; „ni sluškinja tvoja“; „živinče“ – jer ljudi su prirodno milostivi prema svom potomstvu, ali sluge u onom vremenu kao i stoka su bili izvor radne snage. Zato ih Bog prisjeća na njihovo iskustvo u Egiptu dok su bili potlačeni sluge i robovi. Ne samo što ih je Bog na ovaj način pozivao da budu pravedni, nego je osigurao za sve, pa čak i sluge i sluškinje slobodni dan, odnosno odmor.
Bog je htio da njegov narod bude svet: „Jest, ja sam Jahve; izveo sam vas iz zemlje egipatske da vam budem Bog. Budite, dakle, sveti jer sam svet ja!“(Lev 11:45). Upravo zato imamo na više mjesta u Pismu da ih prisjeća na egipatsko iskustvo: „Ne izvrći pravice došljaku ni siroti i ne uzimaj u zalog haljine udovici.
Sjećaj se da si bio rob u Egiptu i da te odande izbavio Jahve, Bog tvoj; zato ti nalažem da ovu zapovijed vršiš.“(Pnz 24:17,18). Također, nije na odmet prisjetiti se i 1. Božje zapovjedi u kojoj Bog prisjeća svoj narod na egipatsko ropstvo.
Nadalje, isto tako se Bog pobrinuo i za došljake prisjećajući Izraelce na egipatsko ropstvo: „Ako se stranac nastani u vašoj zemlji, nemojte ga ugnjetavati. Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga.
Ta i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Jahve, Bog vaš.“(Lev 19:33,34)
Zaključak
Prisjećanje na egipatsko ropstvo nije razlog za držanje subote, nego je poticaj za njihova srca da budu sveta i pravedna! I mi smo danas pozvani na svetost u svemu življenju! „Nego po primjeru Sveca, koji vas je pozvao, i sami budite sveti u svemu življenju;“(1.Pt 1:15)