Sufizam

Imat cemo bektaskog nuncija, ili kako li ce se to vec zvati.

Ima jos nekoliko vjerskih redova koji imaju diplomatski status drzave. Npr. oni malteski vitezovi.

U sekciji knjige na stranci kuran.co.ba dodata je knjiga El-Futuhat el-Mekijje od Muhidin ibn Arabija, odabrna poglavlja.
Dodata je i knjiga Temeljni tokovi sufizma od Rešida Hafizovića.
Dodata je knjiga Uvod u tefsirske znanosti Enesa karića
Dodata je knjiga Riznica tajni, Ibn Arabija
Dadate su knjige Hadis Kudsija i Povijest halifa.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Stvarno impresivan popis knjiga. Sada samo trebamo poceti citati.

Stvarno impresivan popis knjiga. Sada samo trebamo poceti citati.
Naravno, jeste da je ljepse imati knjigu u ruci ali ni elektronska verzija nije na odmet posebno ako se ima laptop ili tablet.

Imam na laptopu josh dosta knjiga međutim stavio sam na stranicu one koje mislim da trebaje da se nađu na jednom mjestu u ovom sarenilu interneta.

Kada gledam ove priloge o nasim bosanskim sufijama, takav mir i blagost u njima osjetim. Nema u njima nikakvog napinjanja, nema zudnje da bude nekako drugacije, nema nagovaranja, zamisljanja, razmisljanja, nema htijenja... samo mir.

Odmah me podsjete na pjesmu 6 savjeta od poznatog indijskog budistickog mudraca Tilope

Ne sjećaj se,
Ne razmišljaj,
Ne zamišljaj,
Ne istražuj,
Ne upravljaj,
Samo stani...

Znanje i spoznaja su Isaova sudbina.
O ti, magarče, to magarcu ne pripada!
Kad čuješ magareće revanje, sažališ se na njega,
a ne znaš da on želi magarcem da postaneš.
Imaj milosti za Isaa, a ne za magarca;
ne dopusti prirodi da ti razumom zavlada.
Pusti prirodu da glasno reve,
a ti o duši vodi brigu.
Godinama si magarcu robovao, sad je toga dosta;
jer magarčev rob je i sam magarac.
Dušu sklonu zlu odbaci za leđa,
jer ona tvom razumu mora biti pokorna.
Ova niska pamet je magarečje prirode,
i samo misli kad će slamu dobiti.
Isaov magarac je poprimio narav ruha;
a i pamet mu se uz Isaa promijenila.
Kod Isaa je razum vladao,
i snažni jahač je magarca oslabio.
Dok pod tvojim slabim razumom, o ti, magarče,
ovaj iscrpljeni magarac aždahom postaje.
Kad bi ti Isa i srce bolesnim učinio, ne napuštaj ga,
jer će ti zdravlje, također, preko njega doći.

Rumi, Mesnevija II, 1851-1861

Mislim da su sufije dali najdublje metafizicko razumijevanje Boga u islamu.
Selam / Mir!

Kada govorimo o Svemogućem Bogu, nije važno šta ko "misli" – već šta Bog kaže o Sebi, šta je rekao u Svojoj Knjizi, i kako je to pojasnio Njegov Poslanik.

Pravo razumijevanje Boga – a samim tim i islama – mora biti u skladu, prije svega, s Kur’anom, zatim s vjerodostojnim riječima i praksom Poslanika, a potom i s razumijevanjem njegovih najbližih ashaba, onih koji su živjeli s njim, slušali njegove riječi i svjedočili objavi direktno.

Zato, bilo da govorimo o sufizmu, hanefizmu, selefizmu, vehabizmu ili bilo kojem drugom pravcu ili učenjaku – sve je to sekundarno, a ponekad i potpuno nebitno, ako nije u skladu sa izvornim izvorima islama.

Nažalost, danas možemo vidjeti da neki muslimani – slijedeći razne ideološke ili mezhebske pravce – praktikuju vjerovanja i običaje koji nemaju nikakve veze s islamom.

Mnogi su krenuli putem onih koji su došli prije nas – Jevreja i kršćana – koji su se toliko udaljili od svog izvorno objavljenog vjerovanja, da više nije jasno šta su Božije riječi, a šta ljudske interpretacije i izmišljotine.

I iskreno, ako se ovim putem nastavi, bojim se da će neke muslimanske grupe prestići čak i Jevreje i kršćane u izmišljanju i nametanju vjerovanja koja nemaju utemeljenja ni u Kur’anu ni u sunnetu.

Poenta svega napisanog jeste:

Vratimo se izvorima – Kur’anu, vjerodostojnim hadisima, i onome što su razumjeli i praktikovali najbliži Poslanikovi drugovi. To je jedini i najsigurniji put do istinskog vjerovanja.

– Amir

Volim da gledam dokumentarce o sufijama. Drago mi je da ih snima nasa bosanska televizija, da mogu da slusam na nasem jeziku. A posebno mi je drago da ta predivna tradicija postoji na nasem podrucju.

Vjernici raznih religija se obicno prepiru, bilo medjusobno, bilo sa pripadnicima drugih religija. Natezu se, namecu svoja uvjerenja. Ko' je u pravu, ko' je u krivu, ko' je bolje shvatio svete spise. A kod sufija nalazim samo mir. Nista ne napinju, nikoga ne uvjeravaju, nikoga ne zele pridobivati. Ne dokazuju cak niti da su u pravu. Onaj koji zna, ne mora nikome nista dokazivati.

Zelio bih sjesti s tim ljudima i nista ih ne pitati. Nemam nikakva pitanja za njih. Da li te sta zanima - ne zanima me nista! Zelio bih samo uz njih sjesti, popiti jednu solju caja i uzivati u njihovom miru.

Dobro je Bog Musi rekao, pusti pastira neka Ga obozava na njemu primjeren nacin.

Medjutim, zanima me da li je takav tolerantan stav iskljucivost sufija ili cijelog islama? Jer znamo da su muslimanski osvajaci spalili i razrusili mnoge hinduisticke, budisticke i avesticke hramove bas zato jer su mislili da su to sve idolopoklonici koji na krivi nacin obozavaju Boga.

Dobro je Bog Musi rekao, pusti pastira neka Ga obozava na njemu primjeren nacin.

Medjutim, zanima me da li je takav tolerantan stav iskljucivost sufija ili cijelog islama? Jer znamo da su muslimanski osvajaci spalili i razrusili mnoge hinduisticke, budisticke i avesticke hramove bas zato jer su mislili da su to sve idolopoklonici koji na krivi nacin obozavaju Boga.
Sufizam nema veze sa tim osvajanjima, a ni islam. Mnoge se su nepravde cinile u ime neke religije, ili neke ideologije. Vrijeme je da trazimo zajednicko, ono sto ukljucuje a ne iskljucuje.

Nazad
Vrh