Zašto je srce stranac u ova dva svijeta? Jer atributiv Neprostornosti zaziru od mjesta. (D 28934)
Kad pažljivo gledaš, uviđaš da sva dobra svojstva u srcu stanuju. Sva ona prezrena svojstva iz vode i ilovače seizvijaju. (D 4220)Ti si svjetlosna voda, ne bacaj ilovaču u nju! Ne taji srce,i srcem ne zovi njegovu koprenu! (D 21567)Većina ljudi su proždrljivi – ne očekuj sigurnost kad kažu: “Selam tebi!”Njihova srca su sve same sotonske odaje. Ne prihvaćaj blebetanje te vraške raje! (M II 251-252)Prema Posjedniku srca djelomična srca su poput tijela, a moj je Posjednik srca. (M II 839)Dom srca koje ostaje bez sjajnih zraka Uzvišenog Suncatjeskoban je i mračan kao duša tvrdice koja ne zna zaKraljeve slatke poljupce.Svjetla Sunca tog u takvom srcu ne sijaju, prostor se unjemu ne širi, kapije se ne otvaraju:Biće ti prijatniji grob – zato dođi, uskrsni iz groba srcasvog! (M II 3129-32)
O srce, dođi do doma svog! Jer se odande otkriti možestaza do Voljenog.Akoli svijet od šest strana nikakvu nema kapiju, tad dojezdi do srca – tu možeš načiniti kapiju.Uđi u srce, mjesto gdje se promišlja Bog. Mada ono trenutno nije takvo, biće ubrzo. (D 6885-87)U tebi je Mjesec, takav Mjesec koji čini da Sunce s nebesacvili: “Ah, ja sam Tvoj rob mili, ja sam Tvoj rob mili!”Pogledaj Mjesec iz grudi svojih, sličan Musau, alejhiselam.11 Zagledaj se u svoj prozor i reci: “Selam, selam!”(D 18190-91)Zatvori kapiju jezika, a pendžer srca otvori! Jer će te Mjesec jedino kroz prozor cjelivati. (D 19863)U uzanom sokaku Ljubavi diže se povika: “Otvori sependžer na kući, na domu od srca.”Šta je ta priča o pendžeru? Jer pošto novo Sunce grane,ni koliko za iglu sjene ne ostane!
Kad jednom ogledalo srca tvoga postane čisto i zasija jače,vidjet ćeš slike s onu stranu prostora od vode i ilovače,Ne samo slike, već i Slikara, ne samo ćilim blaženi, negoi vještog Tkalca. (M II 72-73)Evlije su svoju nutrinu laštile sve dok se zavist, pohota, škrtost i mržnja ne uklone.Čisto ogledalo, nesumnjivo, srce je, koje kao primateljka beskrajnih slika djeluje. Evlija, Musau sličan, u svojim prsima, u srcu-ogledalu,žudi za beskrajnim, bezličnim, nevidljivim Likom.Šta fali ako taj Lik ne obuhvaćaju nebesa i Prijestolje Božije, Podnožje ili Riba što Zemlju podupire?Te su stvari potpuno omeđene i određene, samo ogledalo srca, znaj, ne zna za granice!Tu um mora ostati nijem, il’ nas u zabludu povesti,zacijelo. Jer srce je, odista, s Njim, srce je postalo On.
Rumi