Sufizam

Da li grijesim ako mislim da su te vrtnje tipicne samo za red koji slijedi Rumijevu tradiciju. Cini mi se da ovi drugi to nemaju. Dakle, mozes se slobodno uclaniti u druge redove.

Da li grijesim ako mislim da su te vrtnje tipicne samo za red koji slijedi Rumijevu tradiciju. Cini mi se da ovi drugi to nemaju. Dakle, mozes se slobodno uclaniti u druge redove.

Mozemo slobodno reci da neke sufije su van Islama i ima ih vise grupa ili sekti ne samo ona koju je prvi Rumi osnovao. Nije samo vrtnja novotarija vec nesto mnogo vaznije a to je da neki od njih vjeruju da njihovi sejhovi imaju super moci molitva kroz mrtve. Od Rumija imamo dosta dobrog a dali je njegova ucnja bila usmjerena samo k Bogu ili se molio kroz neke ljude to neznam. Uglavnom i ljepota i korist su u meditaciji sufizma sve dok ne pocinu shirk

Otvorio si nekoliko vaznih pitanja koja su zanimljiva barem meni koji sam totalna neznaliza u vezi sufizma:

- da li postoje dervisi izvan islama
- moze li se biti sufija netko tko nije musliman

U istocnoj Indiji (Bengal) i Bangladesu postoji tantricka sljedba Baula, ekstaticnih lutajucih pjevaca poboznih pjesama. Oni su vrlo slicni sufijama i povijesno gledano vrlo cesto su se mijesali sa sufijama, medjusoban utjecaj sufizma na Baule i obrnuto, Baula na sufijske redove istocne Indije je nesumnjiv... pa ipak, ova tantricka sljedba formalno ne spada niti u islam, a kamo li u sufizam.

Mozemo slobodno reci da neke sufije su van Islama i ima ih vise grupa ili sekti ne samo ona koju je prvi Rumi osnovao. Nije samo vrtnja novotarija vec nesto mnogo vaznije a to je da neki od njih vjeruju da njihovi sejhovi imaju super moci molitva kroz mrtve. Od Rumija imamo dosta dobrog a dali je njegova ucnja bila usmjerena samo k Bogu ili se molio kroz neke ljude to neznam. Uglavnom i ljepota i korist su u meditaciji sufizma sve dok ne pocinu shirk

Tevessul, trazenje sredstva - posrednistva ka Bogu dijeli se u grubo na zabranjeni i dozvoljeni.
Zabranjeno bi bilo traziti od mrtve osobe , ma ko ona bila, da se zauzme za nekoga.
Dozvoljeno bi bili da se trazi od Boga, hurmetom(svetoscu) tog i tog covjeka, ispunjenje zelje, to je s toga jer ti volis tu osobu i Bog je voli (Bogu je bliska)

Na dalje nije nuzno ds Shejh izvodi keramete(nadnaravni fenomeni), on je tu da poducava i vodi muride(ucenike).Keramete naposljetku izvode, Bozijom dozvolom, evlije (Boziji prijatelji) onda kada je za to vrijeme...ali nije nuzno da ih i oni izvode.

Tevessul, trazenje sredstva - posrednistva ka Bogu dijeli se u grubo na zabranjeni i dozvoljeni.
Zabranjeno bi bilo traziti od mrtve osobe , ma ko ona bila, da se zauzme za nekoga.
Dozvoljeno bi bili da se trazi od Boga, hurmetom(svetoscu) tog i tog covjeka, ispunjenje zelje, to je s toga jer ti volis tu osobu i Bog je voli (Bogu je bliska)

Vecina ucenjaka se slaze da nije dozvoljeno pozivati se na niciju svetost. Sve je izmedju covjeka i Allaha

Neznam sta mislis pod da nije nuzno da sejh izvodi keramete....to je strogo zabranjeno.

Vecina ucenjaka se slaze da nije dozvoljeno pozivati se na niciju svetost. Sve je izmedju covjeka i Allaha

Ima hadisa na tu temu , jedan od njih je i:

U hadisu se navodi da je Adem, alejhisselam, činio tevessul Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem. El-Hakim u El-Mustedreku bilježi: „Pričao nam je Ebu Se’id Amr b. Muhammed b. Mensur el-Adl, a njemu je pričao Ebu ‘l-Hasen Muhammed b. Ishak b. Ibrahim el-Hanzali, koji je prenio od Ebu ‘l-Harisa Abdullaha b. Muslima el-Fehrija, koji je čuo od Ismail b. Mesleme, kojeg je obavijestio Abdurrahman b. Zejd b. Eslem prenoseći od svog oca, a njegov otac od djeda koji veli da je Omer b. Hattab, radijallahu anh, rekao: ‘Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: Pošto je Adem priznao krivicu, rekao je: Moj Gospodaru, molim Te Muhammedovim pravom (hakom) kod Tebe da mi oprostiš. Allah ga na to upita: Ademe, kako znaš za Muhammeda, a još ga nisam stvorio? Adem će na to: Moj Gospodaru, kada si me Ti stvorio i udahnuo u mene od Sebe ruh, podigao sam glavu i tada sam vidio da je na Aršu napisano: la ilahe illallah Muhammedun resulullah. Tako sam saznao da Ti ne bi dodao Svome imenu, osim ime Sebi najmilijeg i najdražeg stvorenja. Allah mu na to reče: Istinu si rekao, Ademe. On mi je zaista najdraže stvorenje. Tražio si od Mene njegovim pravom (hakom), pa sam ti već oprostio. A da nema Muhammeda, ni tebe stvorio ne bih!’“

Zar se taj hadis ne smatra nepouzdanim?

Ovaj hadis je El-Hakim zabilježio u El-Mustedreku (2/615) i ocijenio ga kao sahih. Prenosi ga i hafiz Es-Sujuti u djelu El-Hasaisu ‘n-nebevijje[8] i ocjenjuje ga kao sahih. El-Bejheki ga bilježi u Delailu ‘n-nubuvve (5/489), a on nije bilježio apokrifna predanja u tom djelu, kako je sam izjavio u uvodu. Sahihom ga je ocijenio i El-Kastalani, kao i Ez-Zurkani u djelu Šerhu ‘l-Mevahibi ‘l-ledunijje. Istu ocjenu mu daje i Es-Subki u djelu Šifau ‘s-sikam. Hafiz El-Hejsemi kaže: „Et-Taberani ga bilježi u El-Evsatu i u Es-Sagiru, a u senedu su mu osobe koje ja ne poznajem.“

Stavlja ga ne mjesto koje mu pripada, on je najmilije stvorenje kod Allaha.

Stavlja ga ne mjesto koje mu pripada, on je najmilije stvorenje kod Allaha.

Kako se to uklapa u kuransku tvrdnju da su proroci jednaki:
"vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima" (El Bekare 136).

Kako se to uklapa u kuransku tvrdnju da su proroci jednaki:
"vjerovjesnicima od Gospodara njihova; mi ne pravimo nikakve razlike među njima" (El Bekare 136).

Ne pravimo razlike u smislu da su svi Poslanici prenosili istu ideju monoteizma.
Na drugim pak mjestima kao npr ovaj se vidi da postoje stepeni između njih.

Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge...(2:253)

Jako zanimljivo predavanje o utjecaju neoplatonizma na islamsku teolosku, filozofsku i misticnu misao. Naravno, u okviru ove teme jako su nam zanimljive informacije o utjecaji neoplatonistickih zamisao na sufizam. Kada uzmemo u obzir i cinjenicu (koja se doduse ne obradjuje u ovom predavanju) da je neoplatonizam snazno utjecao i na razvoj gnostickog (misticnog) krscanstva, postaje jasno koliko je ova anticka filozofija utjecala na razvoj misticizma u okviru zapadnih religija.

Predavanje je doduse malo poduze, sat vremena, ali isplati ga se poslusati:

https://www.youtube.com/watch?v=VDfJSbPtAEI:2924

Odgledao sam video, i josh prije nekoliko autorovih uredaka. Svakako da su najvise pod uticaj platonizma potpali filozofi poput Ibn Sine. Kod ostalih teologa (maturidija i asharija) se manje to nazire , iako ima slicnosti sa platonizmom izvor ideja kod sufija, poput Ibn Arebija, jeste Kur'an i hadis. Samo zato sto se slazu po nekim pitanjima ne mora znaciti da su direktno jedno od drugog. Na posljetku i Ibn Arebi veli da je istina Istina ma na kojem jeziku ili kulturnom miljeu izrecena.
Poslanik je rekao :"Mudrost je izgubljena stvar vjernika gdje god da ne nađe uzme ju"

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh