Trojstvo

Kad naucis tablicu mnozenja ,onda ti ne trebaju ucitelji za mnozenje jer si naucio da mnozis koje god hoces brojeve,zar ne?

Ali Bog je jedan,da je Isus jednak Bogu zvao bi se BRAT Bozji,a ne sin Bozji,a Sveti Duh je Bozja WiFi tehnika i tehnologija ,a ne osoba,inace zamisli da je osoba,pa onda Jehova Bog ne bi bio Isusov otac vec sveti duh ,jer Marija je zatrudnela od svetog Duha prema Mateju 1:18 18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati Njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nisu bili sastali, nađe se da je ona trudna od Duha Svetog. itd
Biblija jasno tvrdi da je Otac Stvoritelj našega svijeta, ali nije životvorac to je Duh Sveti, isto kao što nije vladar našega svijeta jer je to Sin, zanimljivo jel, kako ćeš to objasniti?

Jel mi može netko reći zašto se ne može na onaj kršćanski forum biblija.group, gdje sam također pisao, hvala na odgovoru!

Razmisli dobro pa napisi odgovor,mnogo je tesko odgovoriti,zar ne?
Pa i nije bas nesto tesko, ako si ikada citao Abhinavaguptu ili nekog drugog od mudraca kashmirskog shaivizma iz ranog srednjeg vijeka. Ili makar svamija Lakshman Djoa, mudraca iz 20. stoljeca.

Ja sam ti u proslom postu naveo jedan banalan primer ,a ti mi navedi kako razumes u tm kontelstu i sledece stihove iz Jovan 17:

11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi.
Ovaj stih razumijem na nacin da su Bog i Isus jedno. Vec je dobro poznato da je to osnovna misao Jovanovog evandjelja u odnosu na druga evandjelja, u kojima misao o jedinstvu Boga i Isusa nije dovedena do tolikog stupnja razrade.

Stovise, ovaj stih razumijevam i na nacin da Isus zaziva da i apostoli, koje ostavlja u svijetu, postanu jedno sa svime sto postoji. Jedno s Bogom, jedno s Isusom, jedno jedni s drugima... da ostvare jedinstvo svoje i bozanske svijesti.

21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.

22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno.

23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao.
Eto, to je potpuno monisticki pristup kojega se ne bi posramio niti Abhinavagupta. Ovo su stihovi dostojni metafizike kashmirskog shaivizma.

Ove stihove razumijevam kao iskaz Isusa da je jedno s Bogom, ali ne samo to. Razumijem ih kao zelju Isusa da i sva druga bica shvate, prepoznaju, svoje izvorno jedinstvo sa Isusom i Bogom. U evandjeljima ima puno ovakvih monistickih mjesta iz kojih se moze izvuci i tumacenje da su Bog i Isus jedno, ali i da su sva druga bica i Isus jedno. Dakle, bica i Bog su ustvari jedno. To je potpuno u duhu tantricke metafizike, kljucni pojam duhovnog zivota ili prepoznavanje (sanskrtski: pratyabhijna) izvornog jedinstva Tvorca i tvorevine.

Jel se u ovim stihovima govori o JEDINSTVU ili mnogobostvu?
O apsolutnom Jedinstvu. Na sanskrtu an-uttara ili ne-drugost, kako bi to rekli mudraci shaiva tantrizma iz Kashmira.

Nego, jedno pitanje... jesu li Jehovi svjedoci ustvari savremeni arijanci? Arijansko krscanstvo je zagovaralo da je Bog jedan, a Isus da je samo njegov prorok, sin, visoko rangiran, ali ipak odvojen od Boga i Njemu podredjen. To je osnovna razlika izmedju arijanskog krscanstva i rimske crkve (iz koje su kasnije nastale katolicka i pravoslavna crkva), a koja je zagovarala ucenje o Trojstvu.

Koje opet, uzgred receno, imamo kao jedan od kljucnih pojmova isto u kashmirskom shaivizmu (sanskrtski: trika - trojstvo), ali je tamo razumljeno opet na potpuno monisticki nacin kao jedinstvo (anuttara) Boga, njegove stvaralacke sile/volje i stvorenih bica.

Pa i nije bas nesto tesko, ako si ikada citao Abhinavaguptu ili nekog drugog od mudraca kashmirskog shaivizma iz ranog srednjeg vijeka. Ili makar svamija Lakshman Djoa, mudraca iz 20. stoljeca.

Ovaj stih razumijem na nacin da su Bog i Isus jedno. Vec je dobro poznato da je to osnovna misao Jovanovog evandjelja u odnosu na druga evandjelja, u kojima misao o jedinstvu Boga i Isusa nije dovedena do tolikog stupnja razrade.

Stovise, ovaj stih razumijevam i na nacin da Isus zaziva da i apostoli, koje ostavlja u svijetu, postanu jedno sa svime sto postoji. Jedno s Bogom, jedno s Isusom, jedno jedni s drugima... da ostvare jedinstvo svoje i bozanske svijesti.

Eto, to je potpuno monisticki pristup kojega se ne bi posramio niti Abhinavagupta. Ovo su stihovi dostojni metafizike kashmirskog shaivizma.

Ove stihove razumijevam kao iskaz Isusa da je jedno s Bogom, ali ne samo to. Razumijem ih kao zelju Isusa da i sva druga bica shvate, prepoznaju, svoje izvorno jedinstvo sa Isusom i Bogom. U evandjeljima ima puno ovakvih monistickih mjesta iz kojih se moze izvuci i tumacenje da su Bog i Isus jedno, ali i da su sva druga bica i Isus jedno. Dakle, bica i Bog su ustvari jedno. To je potpuno u duhu tantricke metafizike, kljucni pojam duhovnog zivota ili prepoznavanje (sanskrtski: pratyabhijna) izvornog jedinstva Tvorca i tvorevine.

O apsolutnom Jedinstvu. Na sanskrtu an-uttara ili ne-drugost, kako bi to rekli mudraci shaiva tantrizma iz Kashmira.

Nego, jedno pitanje... jesu li Jehovi svjedoci ustvari savremeni arijanci? Arijansko krscanstvo je zagovaralo da je Bog jedan, a Isus da je samo njegov prorok, sin, visoko rangiran, ali ipak odvojen od Boga i Njemu podredjen. To je osnovna razlika izmedju arijanskog krscanstva i rimske crkve (iz koje su kasnije nastale katolicka i pravoslavna crkva), a koja je zagovarala ucenje o Trojstvu.

Koje opet, uzgred receno, imamo kao jedan od kljucnih pojmova isto u kashmirskom shaivizmu (sanskrtski: trika - trojstvo), ali je tamo razumljeno opet na potpuno monisticki nacin kao jedinstvo (anuttara) Boga, njegove stvaralacke sile/volje i stvorenih bica.
Kazi kratko Jedinstvo.

Rec jedinstvo,ujedinjeni,jedinstveni znaci da imaju isti stav po svim pitanjima ,ta grcka rec jedinstvo se u DK prevodi kao Jedno .

A jesu li Jehovi svjedoci suvremeni arijanski krscani?

Nismo. Sve piše u našem časopisu:

Budući da ne vjeruju u dogmu o Trojstvu, za Jehovine svjedoke je rečeno da prakticiraju "oblik arijanizma" No, činjenica da nisu trinitarci ne čini ih arijancima. U jednom od rijetkih spisa Arija koji su preživjeli, on tvrdi da je Bog izvan poimanja, čak i za Sina. U skladu s tim, povjesničar H. M. Gwatkin u svojoj knjizi The Arian Controversy navodi: „Arijev Bog je nepoznati Bog, čije je biće skriveno u vječnom misteriju. Nijedno stvorenje ga ne može otkriti, a ni on se ne može otkriti.” Jehovini svjedoci ne štuju ni "neshvatljivog" Boga trinitaraca ni "nepoznatog Boga" Arija. Oni kažu, zajedno s apostolom Pavlom: “Nama je zapravo jedan Bog Otac, od kojega je sve.” (1. Korinćanima 8:6).

Lijep pozdrav!. : )

Dakle, oni su potpuni monoteisti. Nesto kao muslimani?

Nisu kao muslimani, vjeruju da Bog ima Sina u doslovnom smislu te riječi. Abrahamske religije su kršćanstvo, judaizam i islam i sve tri se izjašnjavaju kao monoteističke. Arijanski kršćani su bili pioniri adventizma, tu već postoji problem vezano za monoteizam. Oni, naravno, ne vide da postoji problem i bolje se ne petljati u to niti ulaziti u rasprave o tome, treba se učiti na vlastitim greškama i moliti se za druge.

Svako dobro!

Ako usporedimo Otkrivenje 22,16 Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvjedoči u crkvama. Ja sam korijen i rod Davidov, i sjajna zvijezda danica.

sa Otkrivenjem 22, 6-9 I reče mi: ovo su riječi vjerne i istinite, i Gospod Bog svetijeh proroka posla anđela svojega da pokaže slugama svojima šta će biti skoro. Evo ću doći skoro: blago onome koji drži riječi proroštva knjige ove. I ja Ivan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza. I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi knjige ove. Bogu se pokloni.

Sa Otkrivenjem 1,1

Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade njemu Bog, da pokaže slugama svojima šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po anđelu svojemu sluzi svojemu Ivanu

Možemo vidjeti da je Isus Krist Sin Božji i Bog.

Također za one koji ne vole knjigu Otkrivenja, u koju osobno u potpunosti vjerujem, mogu usporediti knjigu proroka Danijela sa NZ i dokazati Kristovo božanstvo.

Svako dobro

Jadni ljudi koji vjeruju u te price i zanose se s njima.

Meni se cini vrlo razumno i uvjerljivo tumacenje koje je iznio, od novijih istrazivaca, Barth Ehrman (na osnovu slicnih tumacenja jos iz vremena Alberta Schweitzera s pocetka 20. st.) da je u nekih oko 100-200 god. prije Isusovog vremena medju Jevrejima nastao jedan novi teoloski trend apokalipticke knjizevnosti. U tom razdoblju se pocinju pojavljivati nove knjige koje najavljuju smak svijeta, jer je svijet nepopravljivo iskvaren. Takva teoloska koncepcija nije postojala u ranijim slojevima jevrejske knjizevnosti kao npr. u Mojsijevom Petoknjizju i sl.

Jedna od tih knjiga, mozda i najranija u tom novom trendu je i Knjiga proroka Danijela, koja je nastala stoljecima nakon povratka Jevreja iz Babilona, ali je pisana unazat tj. kao da je nastala u 5 st. pr. N.e. kada su oni jos bili tamo. Posto je pisac znao tocno sto se u tih par stoljeca od navodnog zivota proroka Danijela do njegovog vremena (otprilike u 1 st. pr. N.e.) desilo, pisao je kao da to pise i prorice netko (Danijel) iz 5 st. pr.N.e. Zato se dobiva dojam da su se brojna prorocanstva iz te knjige ispunila. Naravno, od razdoblja stvarnog pisanja te knjige (negdje oko 1 st. pr. N.e.) pa nadalje, pisac je navodio i druga prorcanstva koja se imaju navodno desiti, ali taj dio se uglavnom nije ispunio.

Jedna od mladjih knjiga tog zanra je i Otkrivenje. U njoj nepoznati krscanski pisac (navodno apostol Ivan) pise svoje zelje o propasti Rimskog casrtva koje tlaci ne samo Jevreje kao narod, nego i krscane. Pisac prizeljkuje propast Carstva, a osoba cije ime nosi broj 666 je Nero Claudius Ceasar Augustus Germanicus. U anticko doba Zapad jos nije imao indijske (arapske) brojeve, nego su se brojevi oznacavali slovima. Kada se slovima carskog imena dodaju brojcane oznake, dobiva se 666. Tako da je i ta knjiga, s jedne strane samo popis zelja ranih krscana, a s druge strane - te zelje su se u potpunosti vec ispunile. Rimsko carstvo je propalo, a na njegovo mjesto je doslo krscanstvo. Tako da je i s te strane potpuno besmisleno ocekivati ispunjenje prorocanstava te knjige.

Tog vašeg Barta iskusni učeni teolog starog kova pojede za doručak.

A ovaj vaš nekulturni i pomalo patetični pokušaj at homonem napad neću ni komentirati, znamo kad se ljudi time koriste ...to je posljednji pokušaj brice...

Ovaj forum od adventiste se zove se kršćanski a ima administratora nevjernika. Ako ne vjerujete to je vaša stvar, ponekad je dobro da neke stvari zadržimo i za sebe i nađemo u svom srcu poštovanja za druge a ne biti kao i svi drugi i stopljeni s masom.

Isus je put istina i život. Ta činjenica ne ovisi o nikome ni o meni ni o vama . Ljudi dolaze i odlaze , razne teorije dolaze i odlaze ali istina ostaje a to je da je Bog tako ljubio svijet da je dao svog sina da umre za nas

Svako dobro

Ovaj forum od adventiste se zove se kršćanski a ima administratora nevjernika. Ako ne vjerujete to je vaša stvar, ponekad je dobro da neke stvari zadržimo i za sebe i nađemo u svom srcu poštovanja za druge a ne biti kao i svi drugi i stopljeni s masom.
Ako se stvari zadrze za sebe samo zbog postovanja sugovornika, onda nema rasprave. A ako se ne vjerovanja ne izloze zdravoj sumnji razuma, ona se pretvaraju u praznovjerja.

U osnovi postoje 3 nacina na koji mi spoznajemo:

1) Opazanje
2) Razmisljanje
3) Ucenje (predaja)

Spoznaja se desava kada su sva 3 nacina u zdravoj ravnotezi.

Ljudi skloni spoznaji samo iz stare predaje zanemaruje razumno promisljanje naucenog. A ako se nauceno ne dovodi u sumnju stalnim razumnim propitivanjem, ono se pretvara u praznovjerje.

za one koji ne vole knjigu Otkrivenja, u koju osobno u potpunosti vjerujem, mogu usporediti knjigu proroka Danijela sa NZ i dokazati Kristovo božanstvo.

Svako dobro
Znači ova tema je Trojstvo

Budući da sam spomenula knjigu proroka Danijela i NZ samo da još ovo napišem:

Prijestolja su bila postavljena i Pradavni je sjeo na svoje mjesto...Njegova odjeća bijaše bijela kao snijeg, a kosa na Njegovoj glavi kao čista vuna...Njegovo prijestolje bijaše plamen ognjeni...Rijeka ognjena jurila je pred Njim... Sud je zasjedao i knjige su se otvorile... I zvijer je predana ognju. (7:9-11)

Danijel kaže da Pradavni "dolazi s oblacima". Krist kaže da "dolazi na oblacima s velikom moći i slavom". (Mt 24,30)

Danijel kaže da Pradavni dolazi kako bi “potpuno uništio vlast zvijeri koja će iscrpiti svece i nadvladati ih.” Krist kaže da "krati dane i dolazi radi izabranih jer se inače nijedno tijelo ne bi spasilo". (Mt.24,22)

Danijel kaže da Pradavni predsjeda sudom. Krist kaže: "Otac je sav sud povjerio Sinu." (Iv.5:22)

Danijel kaže, "zvijer je ubijena i predana vatri" od Pradavnog. Sveti Pavao kaže da će Krist "ubiti bezakonika dahom usta svojih" (2. Solunjanima 2:8) i podići njega i lažnog proroka i "baciti ih žive u jezero ognjeno da budu mučeni sa Sotonom dan i noć zauvijek.” (Otkrivenje 19:20; 20:10)

Danijel kaže: “Tisuće tisuća služile su mu (Pradavnome), a deset tisuća mirijada služilo mu je.” Sveti Ivan kaže (odnoseći se na štovanje janjeta, Krista ), “i broj ih je bio deset tisuća puta deset tisuća i tisuće tisuća govoreći: Dostojno je Janje zaklano...” (Otk.5: ll, 12)

a naravno da možemo vidjeti i u posljednjoj knjizi, knjizi Otkrivenja božanstvo Isusa Krista:

Ako usporedimo Otkrivenje 22,16 Ja Isus poslah anđela svojega da vam ovo posvjedoči u crkvama. Ja sam korijen i rod Davidov, i sjajna zvijezda danica.

sa Otkrivenjem 22, 6-9 I reče mi: ovo su riječi vjerne i istinite, i Gospod Bog svetijeh proroka posla anđela svojega da pokaže slugama svojima šta će biti skoro. Evo ću doći skoro: blago onome koji drži riječi proroštva knjige ove. I ja Ivan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza. I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi knjige ove. Bogu se pokloni.

Sa Otkrivenjem 1,1

Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade njemu Bog, da pokaže slugama svojima šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po anđelu svojemu sluzi svojemu Ivanu

P.S. Fazlija, molim vas, ne zamjerite ali zapravo nisam osoba od rasprave, mogu poštovati vaše mišljenje kao što poštujem vaše godine, ali imam svoje. Želim vam svako dobro i ugodan dan uz ovu lijepu misao koja nije samo primjenjiva za budiste, već za svakog od nas:

Budizam ne može vrijeđati nitko, već sam budist. Ako tvrdite da ste budist, a zatim kršite Pansil, izgovarate prljavštinu, ponašate se nepristojno i povrjeđujete druge, onda ne samo da vrijeđate, već i uništavate budizam". Wasantha Ayya

Vjerske ideje se mijenjaju, dopunjavaju i razvijaju tokom vremena. Uzmimo primjer krscanstva. Znanstvenici vjeruju da je Markovo ev. najstarije, potom Matej i Luka, a najmladje Ivan. U Markovom ev. Isus postaje sin Bozji krstenjem, u Mateju i Luki zacecem i rodjenjem (uvodi se koncept bezgresnog zaceca, koje se u Marku niti ne spominje), a u Ivanu se jedinstvo Isusa i Boga pomice na vjecnost. Dakle, vidimo da se ideja Isusove bozanstvenosti razvija i mijenja.

Postoje mnoge koncepcije koje su nastajale i mijenjale se s vremenom. Toga moramo biti svjesni kada koristimo predaju kao vodic. Uzmimo samo primjer mesije. Kod Mojsija nema nikakve potrebe za konceptom mesije. On se javlja tek kasnije kada jevrejska drzava propada. Sam koncept mesije se mijenja tokom vremena. Za Jevreje on je kralj koji ce osloboditi zemlju. Za krscane on ima metafizicku ulogu.

Osim toga, tokom vremenskog prenosenja i prepisivanja u vjerske se spise uneslo podosta praznovjerja i besmislica. Ovdje dajem primjer iz budizma. Kaze se da je Buddha nakon rodjenja napravio 7 koraka te majci i zenama koje su joj pomagale pri porodu odrzao krace predavanje. Ovakvu besmislicu ne treba posebno niti komentirati. Dojence koje se tek rodilo ne moze niti hodati, niti govoriti.

Dakle, kada se koriste sveti spisi (ili bilo koja druga literatura) treba ih uzimati sa zrnom razuma i podvrci ih razumnom promisljanju. Nista vise.

Izaija 43,3, jer ja, GOSPOD, ja sam tvoj Bog, : Svetac Izraelov, tvoj Spasitelj

Mi imamo samo jednog Spasitelja, a to je Isus Krist. Isus je Božji sin i Bog.

U Izaiji 43,11 Bog izjavljuje: "Ja sam Jahve i nema spasitelja osim mene." Ovaj stih je ključan jer naglašava Božju izjavu da je on jedini izvor spasenja za čovječanstvo.

Prelazeći na Novi zavjet, uloga Isusa kao Spasitelja savršeno je usklađena s Božjom izjavom u Izaiji. Na primjer, u Ivanu 14:6, Isus kaže: "Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni." Ovo izravno odražava isključivost spasenja kroz Boga, kako je navedeno u Izaiji, koje se sada otkriva kroz Isusa Krista.

Apostol Pavao također govori o tome u Filipljanima 2,6-8, gdje opisuje Isusovu poniznost i utjelovljenje:

Filipljanima 2,6-8

"Koji, iako je bio u obličju Božjem, nije smatrao da je jednakost s Bogom nešto za što se treba uhvatiti, nego se ispraznio, uzevši obličje sluge, rodivši se nalik ljudima. I nađe se u ljudskom obličju, ponizio se postavši poslušan do smrti, čak i smrti na križu."

Ovaj odlomak pokazuje Isusovu božansku prirodu i Njegovu misiju da spasi čovječanstvo, utjelovljujući ispunjenje Božjeg obećanja u Izaiji kao jedinom Spasitelju.

Nadalje, Djela 4:12 naglašavaju nužnost Isusa za spasenje:

Djela apostolska 4:12

"I nema spasenja ni u kome drugome, jer nema drugoga imena pod nebom dana ljudima po kojem bismo se mogli spasiti."

Ovo odražava ekskluzivnost Boga kao Spasitelja u Izaiji, sada shvaćenog kroz Isusa. Novi zavjet otkriva Isusa ne samo kao glasnika ili posrednika, već i kao samog Boga koji je došao osigurati sredstva za naše spasenje.

Kroz ove odlomke, biblijska pripovijest od Izaije do Novog zavjeta tvori kohezivnu priču o Božjem planu spasenja. To pokazuje da je objava Boga u Izaiji kao jedinog Spasitelja u potpunosti ostvarena u Isusu Kristu. Ovo produbljuje naše razumijevanje Isusove uloge u Božjem planu spasenja, premošćujući jaz između anticipacije Spasitelja u Starom zavjetu i otkrivenja Isusa kao obećanog Spasitelja u Novom zavjetu.

Čak i u ranom kršćanstvu kad Tertulijan govori o onima koji su "jednostavni" govori o modalistima (modalist promatra Boga kao jednu osobu umjesto tri osobe i vjeruje da su Otac, Sin i Duh jednostavno oblici iste božanske osobe) koji budući da ne mogu prihvatiti tj. razumijeti da postoji Otac, Sin i Sveti Duh, definiraju Isusa kao tog jednog Boga. To znači da ni oni, kao zasebna vjerska skupina izvan crkve, nisu bili kontra Isusova božanstva, niti mislili da je Isus inferiornije biće, već daleko od toga... Treba se reći da nisu postojala proganjanja poradi toga, to su ljudske tlapnje proizvele u kasnijim stoljećima. Rani kršćani su prvotno imali SZ i pisma apostola Pavla koji je miroljubivo sugerirao da se kaže takvim ljudima u slučaju da su krivu, te da ih se pusti. Poštovali su dobronamjerne savjete svog apostola.

U Izaiji 43,11 Bog izjavljuje: "Ja sam Jahve i nema spasitelja osim mene."
Izaija 43,10: "Jer vi ste mi svjedoci«, riječ je Jahvina, »i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti.". Jedan od adventista koji je poznavao EGW i koji je napisao knjigu "Kristovo božanstvo" - živio je do 1962 godine i nije bio isključen zbog toga što je vjerovao da je Isus imao početak, tj. rođen. On veli da se ovaj redak odnosi na Isusa Krista. Znači to se uklapa sa Pismom kad se veli Bog od Boga. U Djelima apostolskim 2,36 piše: Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.«

Znači Charles Longacre je imao pravo da se Izaija 43,10 odnosi na Isusa, a ja sam dodao ove ostale stihove koje mi je Duh dao u pamet i tako sve to povezao. Znači Petar kaže ovoga je (Isusa) Bog učinio Gospodinom i Kristom....na dosta mjesta piše da Isus ima svoga Boga....on veli npr. u Oktrivenju, ko pobijedi postavit ću ga stupom u Hramu Boga svojega....vrlo jasno i precizno.

A šta tebe baš toliko smeta moje mišljenje. Robivek i još neki isto tako vjeruju u Trojstvo, šta s njima ne debatiraš? Već sam ti mnogo puta rekla da se ne slažem s tobom, kao i da mi ne smeta tvoj mišljenje. Tebe treba zanimati jedino što misli tvoja supruga koja te voli i poštuje, jer ste vi jedno tijelo koje treba biti u harmoniji, a ostale prepusti Bogu i moli se za njih. Charles Longacre je samo običan čovjek, ne treba se oslanjati na drugog čovjeka. U jednoj učionici on predaje svoje, u drugoj učionici ML Andreason uči Trojstvo. Vjerovao mi ili ne tako ti je to bilo, uostalom provjeri samostalno... Bog je jedan i sin nije inferioran Ocu, kao što ni tvoj sin nije inferioran spram tebe, samo si stariji od njega, barem ja tako vidim. Uostalom, vjerovanje ne znači ništa, po djelima će nam biti suđeno.

Napisala sam ti već:

Sa Otkrivenjem 1,1

Svako dobro i lijep pozdrav!

Rekoše mu dakle: "Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?
Odgovori im Isus: "Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.

Zaista, zaista, kažem vam: tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima život vječni i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.

Zaista, zaista, kažem vam: dolazi čas - sada je! - kad će mrtvi čuti glas Sina Božjega i koji čuju, živjet će. Ne čudite se tome jer dolazi čas kad će svi koji su u grobovima, čuti njegov glas. I izići će: koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće suda.

Jer je vrijeme, da počne sud od kuće Božje. Ako li najprije od nas, kakav li će biti konac onima, koji se ne pokoravaju evanđelju Božjemu? I ako se pravednik jedva spasi, gdje će se bezbožnik i grješnik pokazati?

I zaboraviste na opomenu, koja vam govori kao sinovima: "Sine moj, ne preziri karanja Gospodinova, i nemoj klonuti duhom, kad te on pokara! Jer koga ljubi Gospodin, onoga pokara, a ispravlja svakoga sina, kojega prima." Izdržite u karanju! Bog postupa s vama kao sa svojom djecom, jer gdje je sin, kojega otac ne pokara?

Ispipaj me, Bože i poznaj srce moje,
ispitaj me i poznaj pomisli moje.
I vidi jesam li na zlu putu,
i vodi me na put vječni.

:

Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov, Gospodinom i Hristom učini se Bog, baš tim Isusom kojega raspeste.

na dosta mjesta piše da Isus ima svoga Boga....on veli npr. u Oktrivenju, ko pobijedi postavit ću ga stupom u Hramu Boga svojega....vrlo jasno i precizno.

Koga ti vidiš kao Boga Isusovog?
Složio si se da gore Izaija moguće govori o Isusu kad Izaija prenosi riječ Jahvinu. Ti to vidiš kao proroštvo, ne?

Sin je Ocu zdesna, ne?
Da li je on tamo sam?
Isus je prvenac, ne? Što znači da je netko prvenac?

Jer je prilikovalo njemu, zbog kojega je sve, i po kojemu je sve, koji dovede mnoge sinove u slavu, da patnjama privede k slavi početnika spasenja njihova. Jer i onaj, koji posvećuje, i oni, koji se posvećuju, svi su od jednoga. Zato se ne stidi zvati ih braćom

καιnos, htjela bi samo ispraviti ovu pogrešku usporedbu da tvoj sin nije inferiorniji spram tebe...Posebno zato što znam da mnogi ljudi imaju problema sa svojom djecom i da je zaista mnogim ljudima teško odgajati djecu u današnjim vremenima, gdje vlada dekadencija društva u većoj mjeri kopirana i uvezena iz Zapada...

Budući da je Isus bio savršen, poslušan, ponizan i predivan Božji Sin to je neusporedivo sa nekim ljudskim bićem poput tebe i tvoga sina, mene ili bilo kog drugog ljudskog bića, kao i bilo kojim međuljudskim odnosom, jer smo apsolutno svi skloni paloj ljudskoj prirodi i živimo u svijetu kakvom živimo.

Mišljenja sam da se mi ne možemo uspoređivati s Isusom i stavljati Boga na svoj vlastiti nivo. Isus je i sam rekao da je cijeli svijet u službi Zloga. Mi smo samo glina, prah zemaljski.. Dobri roditelji mogu imati djecu koja nisu baš kako treba, loši roditelji mogu imati dobru djecu... Tako da se kajem što sam primijenila metodu usporedbe za koju mislim da je skroz netočna i ne sviđa mi se ni kad je drugi koriste...

Pisano je:

S kime ćete me onda usporediti ili tko će mi biti ravan?” govori Sveti. Izaija 40, 25

Koja zamjena uloga! Hoće li se lončar uzeti za ilovaču? Djelo hoće li reći o Tvorcu: On me nije načinio? Vaza hoće li reći o lončaru: On tu ne razumije ništa? Izaija 29,16

Lijep pozdrav!

Izaija 43,10: "Jer vi ste mi svjedoci«, riječ je Jahvina, »i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti.". Jedan od adventista koji je poznavao EGW i koji je napisao knjigu "Kristovo božanstvo" - živio je do 1962 godine i nije bio isključen zbog toga što je vjerovao da je Isus imao početak, tj. rođen. On veli da se ovaj redak odnosi na Isusa Krista. Znači to se uklapa sa Pismom kad se veli Bog od Boga. U Djelima apostolskim 2,36 piše: Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom.«

Znači Charles Longacre je imao pravo da se Izaija 43,10 odnosi na Isusa, a ja sam dodao ove ostale stihove koje mi je Duh dao u pamet i tako sve to povezao. Znači Petar kaže ovoga je (Isusa) Bog učinio Gospodinom i Kristom....na dosta mjesta piše da Isus ima svoga Boga....on veli npr. u Oktrivenju, ko pobijedi postavit ću ga stupom u Hramu Boga svojega....vrlo jasno i precizno.
Isus nije vječni Bog, to je jasno po Bibliji, a nije to ni Duh Sveti, jedino je Otac vječan, e da!

Nazad
Vrh