Trojstvo

Pavle u poslanici Rimljanima 9:5 uopće ne naziva Hrista Bogom. Moramo biti pošteni i iskreni prema Bogu i Njegovom Sinu Isusu Hristu. Stih govori sljedeće :

Rimljanima poslanica 9,5:
koji su praočevi, i od kojih po telu Hrist dođe. Neka je blagosloven Bog nad svima u sve eone. Amin

Vidimo lijepo razdvajanje Hrista i Boga. Što se tiče paganskog trojstva i svi oni koji vjeruju u tu doktrinu imam za reći sljedeće :

Zašto je Sotoni važno trojstvo?

Bog je vrhovni suveren, po osnovu stvaranja i davanja života, Njemu pripada sva vlast, kao i isključivo pravo na obožavanje. Ako bi Sotonin plan uspio, makar polagao pravo samo na planetu Zemlju, koliko god ona bila mala u odnosu na svemir ili čak sistem univerzuma, to bi značilo da je i on bog. Nije uopće slučajno što se Sotona i demoni predstavljaju kao bogovi. Nije slučajno što je Evi i Adamu rečeno da će postati „kao bogovi“. Nije slučajno ni to što su različiti zemaljski vladari, svjetovni i duhovni, pripisivali sebi božanske atribute. Zbog toga je biblijsko poređenje Lucifera sa tirskim carom sasvim adekvatno (Ezekiel 28. glava). Duh je isti i matrica je ista.

Iz Biblije i istorije znamo da su Sotona i demoni nakon Potopa opet uspjeli raspiriti pobunjeničke strasti u ljudima, kroz gradnju Vavilonske kule kao globalne prijestonice idolatrije i simbola centralizacije, što je bilo suprotno Gospodnjim naredbama i namjerama za čovječanstvo. Ličnosti iz tog vremena koje su demonskom manipulacijom uzdignute na nivo božanstava bili su Nimrod i Semiramis, koje su ušle u legende svih naroda pod raznim imenima, i čije misterije su prenesene preko tajnih društava i okultista do današnjih dana.

Svi ozbiljni teolozi složiće se da ta prvobitna trijada koja se sastojala od božanskog oca, žene i sina, potiče od Nimroda, Semiramis i Tamuza. Semiramis je „duh“ ženskog roda.

„Trojstvo se sastojalo od boga Serapisa (=Oziris+Apis), boginje Izis (=Hator, božanstvo krave-mjeseca), i bogo-djeteta Horusa. Na ovaj ili onaj način, svi ostali bogovi su bili identifikovani sa nekim od ova tri aspekta tog boga, čak i bog sunca Mitra kod Persijanaca. I oni su bili međusobno prožeti; bili su trio, ali su takođe bili jedan.“

Ova dogma prenesena je u tradicionalno hrišćanstvo i zaodjenuta hrišćanskom terminologijom. Danas i među protestantima postoji mnoštvo njenih zagovornika. Tako, na primjer, poznati svjetski predavač Valter Fajt, koji je uradio i radi lavovski posao na razobličavanju grijeha Vavilona i svjetske zavjere protiv Boga, na ovoj točki ostaje nedorečen i nedosljedan. On kaže da je doktrina o trojstvu biblijski održiva, i da to nije isto što i katoličko trojstvo, koje se sastoji u obožavanju oca, majke i djeteta – tajno – dok javno i za mase oni slave Oca, Sina i Svetog Duha. Međutim, i dalje ostajemo bez pravog odgovora zašto im je baš to imperativ i toliko važno da se nijedna crkva ne može zvati hrišćanskom ako ne prihvati dogmu o trojstvu. Zašto je toliko važno da postoje tri lica Božanstva?

Zašto je ovo uopće važno Sotoni? Da li je njegov cilj samo da promovira pagansko trojstvo kroz mitologiju o ocu, majci i djetetu, praveći tako pandan božanskom trojstvu? Vidite li da se tu nešto ne uklapa? Kao da nam izmiče nešto u sjenci što ne možemo jasno uočiti.

Da li je Duh neko zaseban, drugi, odvojen od Oca i Sina kao ličnost?

Ako je tako, prema dogmi o trojstvu, taj Duh prožima sve, on je u svemu. On sve vidi i sve zna. Nazirete li zašto Sotoni ovo treba? Dok Biblija jasno konstatira da oni koji nemaju Duha Hristova nisu Njegovi (Rimljanima 8:9), Sveti Duh kao zasebna ličnost je (navodno) u svima. Sotona može biti odbijen kao ličnost, ali „svetog duha“ zaista je teško odbiti, a još teže prepoznati. „Sila duha“ je ono što danas dominira lažnim hrišćanstvom svuda po svijetu. Nije li to simptomatično?

Sotoni je, dakle, potrebna treća odvojena ličnost, koju će ljudi takođe smatrati Bogom. Ta ličnost mora biti misteriozna, nedokučiva, neshvatljiva razumu. Takva je i dogma o trojstvu, koja atakuje na logiku i zdrav razum. Možda će nam biti jasnije o čemu se tu zapravo radi nakon citata jedne osobe duboko upletene u okultizam. „Lucifer je božanska i zemaljska Svjetlost, ‘Sveti Duh’ i ‘Sotona’ u jednom i istom trenutku.“ (Helena Petrovna Blavatski, osnivač Teozofskog društva, u knjizi „Tajna učenja“, str. 539, 1888)

Kao što vidimo, u tajnoj doktrini, Sveti Duh, kao nezavisna ličnost od Oca i Sina, je u stvari Sotona. Drugim riječima, kad kažu „Sveti duh“ oni misle na Sotonu.

Sotona traži OBOŽAVANJE od svojih sledbenika. On je isto to želio i na Nebu (vidi Isaija 14:13, 14). On to sebi obezbjeđuje infiltracijom još JEDNE božanske ličnosti. Eto zašto su potrebna tri lica božanstva, eto razloga zbog kojeg je ovo učenje imperativ.

Ova obmana ima i svoj univerzalni aspekt, tj. ovo nije samo još jedan demonski izum za dovođenje stanovnika zemlje u zabludu, već predstavlja i Sotoninu prvobitnu želju i namjeru da bude TREĆI bog, u ravni sa Sinom ili na zemlji kao (lažni) predstavnik Oca i Sina. Ali da bi to bilo ostvarivo, njegovi sledbenici ga moraju prihvatiti kao boga. On se ne može zadovoljiti ničim manjim. Potreban mu je status boga da bi opstao sa svojim konceptom.

Dakle, sada kad smo našli zajednički imenitelj koji povezuje hrišćanstvo po imenu, filozofiju Novog doba (New Age), razne harizmatske pokrete, tajna društva, jezuite i sl. možemo zaključiti ovu temu, uz molitvu Bogu da kroz Hristove zasluge otvori oči svim iskrenim ljudima koji su indoktrinirani ovom i drugim zabludama, kako bi mogli primiti spasenje i pripravni dočekati Njegov dolazak.

Sve religije imaju nekog boga ili bogove, pa ne znaci da hriscanska religija treba da izbaci ideju o Bogu iz svog vreovanja zato sto sve druge religije imaju nekog boga ili bogove.

Recimo, zasto apostoli nazivaju Hrista Bogom? Zasto je Toma rekao Hristu "Bog moj"? To sada vise nije neka spekulacija koju imaju druge religije jer Toma osim Boga oca naziva Hrista Bogom. To mu sada ispada da Toma ima dva Boga. Zar nije to problematicno? Kako da govorimo o monoteizmu Tome kada on ima dva Boga?

Pavle u Riljanima 9:5 naziva Hrista Bogom. Zar to nije sada jedan problem? Pavle ima dva Boga. Bog Otac i Bog Sin. Kako onda da govorimo o monoteizmu Pavla kada on govori o dva Boga?

U Delima 5 glavi Petar nedvosmisleno kaze da je Sveti Duh Bog. Sta to znaci, da Petar pored Boga Oca ima i jos jednog Boga, Svetog Duha. Kako uopste da govorimo o monoteizmu ako petar ima dva Boga?

Vidimo dakle da su to stvari koje moraju da se objasne. Hriscani su vekovima "razbijali glavu" kako ovo da objasne. I ne samo da su "razbijali glavu" oko toga, sto i nije tako lose, jer mi treba da "razbijamo glavu" oko duhovnih stvari, nego su literalno razbijali glavu jedan drugome zbog toga sto je neko to objasnjavao ovako a neko onako

Jedno od takvih objasnjenja se naziva trojstvo, a drugo objasnjenje se naziva arijanizam trece modalizam ili sibelijanizam, pa onda imamo jos mnogo drugi verovanja koja se blize ili manje svrstavaju u ova ili neka druga verovanja.

E sada, ako mi samo trubimo da neka rec nije u Biblij (bilo da se radi o reci trojstvo ili modalizam ili arijanizam), nije uopste bitno. Bitno je da li taj koncept koji porazumevaju oni koji veruju u trojstvo ili u modalizam ili u arijanizam, da li takav koncept postoji u Bibliji.

U sustini, s obzirom da Biblija nedvosmisleno Oca naziva Bogom, i Sina naziva Bogom i Svetog duha naziva Bogom, pitanje je kako mi to da objasnimo a da ne budemo mnogobosci s obzirom da hriscanstvo tvrdi da smo monoteisti?

Tu treba "ukrstiti koplja" a ne da li neka rec postoji u Bibliji ili ne postoji.

Opet se vraćamo na isto. Nazvali su ga Bogom, ali zašto nisu ostavili u predanju da je Isus jednak Ocu? Niti su naučavali o trojstvu.
Jovan je napisao da je Reč bila Bog, Toma je rekao da je Isus Bog, a opet niko od njih nije izjednačio Isusa sa Bogom.
Bog apostola Pavla je jedini istini Bog Otac.
Bog ostalih apostola je takodje Bog Otac.
I sam Pavle kaže u 1. Korinćanima 15. Da će Sin pošto mu sve bude pokoreno, morati i sam da se pokori Ocu.

Rim 9,5: ...njihovi su oci, od njih je i Krist po tijelu došao, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen.
Toma isto veli Moj Gospod i moj Bog

U Bibliji prije nije bilo interpunkcija, i ako se pogleda više prijevoda, mnogi stave zarez i onda daju slavu Bogu Ocu, - Bog blagoslovljen u vjekove. Isto tako je Toma da slavu i Isusu i Bogu. Ja velim da je Isus Bog, ali po prirodu, jer je to božanstvo dobio od Oca rođenjem. Jer da je Isus Bog oduvijek ne bi govorio - Sve što Sin vidi da radi Otac, čini i on sam....Ivan kaže da je Bog dao život i Sinu (Ivan 5,26: Jer kao što Otac ima život u sebi, tako dade i Sinu, da ima život u sebi) kad je proizišao od ili iz (grčka riječ ek znači oboje) Oca u vječnosti. Isus je uvijek bio suboridiniran Ocu, uvijek je činio Očevu volju....i na kraju će se i sam Krist pokoriti Bogu da Bog bude Bog u svemu 1, Kor 15, 26-28....

Prema Bibliji postoji samo jedan pravi Bog, svi ostali su lazni. Prema tome, ja ne vidim nekog "subordiniranog" boga o kome Bilija govori. Ili je Hristos Bog ili nije Bog. Ne moze da bude Bog a da u isto vreme nije Bog. Ako ga neko naziva Bogom, a to je nedvosmisleno, onda je on onaj pravi jedini Bog. Ili nije Bog uopste.

Iskreno receno, mi mozemo da se nadmudrujemo oko toga kakve vrste je Hristos Bog, ali da li ima smisla da koristimo nesto sto nije u Bibliji?

Gde u Bibliji pise da postoji Bog koji je subordiniran (ta rec nije u Bibliji ☺ ), a koji nije lazni bog? Svi bogovi u Bibliji osim jedinoga pravoga Boga, su lazni bogovi, idoli. Sada, ako je Isus neki drugi Bog osim onoga pravoga, onda je on idol, pa smo svi mnogobozci ako kazemo da je bilo kakav drugi Bog osim onoga pravoga i jedinoga.

Ja ovo ne mogu da prihvatim na osnovu Biblije. Nigde mi Biblija ne daje pravo da imam ikakvog drugog Boga osim onog jedinoga i pravoga.

Da li je Isus Bog? To je pitanje na koje treba dati odgovor.

Ako Isus jeste Bog, onda nema nikakve subordinacije, nikakve manjkavosti, nedostatka, ili bilo koje varijacije od pravoga i jedinoga Boga.

Ako Isus nije Bog, hajde onda da vidimo ko je Isus Hristos da znamo kaoga mi to hriscani verujemo.

Imam još nešto samo za nadodat što se tiče paganskog trojstva i zašto je Trojstvo pitanje spasenja, (veoma važno da svi koji budu čitali, a vjeruju u trojstvo, da se preispitaju )

Zašto je trojstvo pitanje spasenja?

Oni koji nisu proučavali doktrinu o trojstvu nikad ne uviđaju da je to pitanje spasenja jer ne shvaćaju točno šta ona iziskuje i brojne implikacije. Tako obično nemaju pojma da je to u stvari najveća i najstrašnija obmana od svih koja se takođe veoma tiče žiga zvijeri i Dana odmora.

Podsjetimo se da doktrina o trojstvu uči o 3 u 1 i 1 u 3 bogu. To jest, 3 boga koja su su-jednaka, su-vječna a koji nijesu 3 boga već 1 bog. 1+1+1=Jedan. Tri boga koja su navodno uvijek postojala i otuda nemaju početak. Kako, dakle, Isus može biti doslovni Sin ako je uvijek postojao uporedo sa Ocem? I kako Otac može biti Otac ako Isus u stvarnosti nije Njegov Sin? Tako doktrina o trojstvu i druga slična vjerovanja poput unitarizma poriču da je Isus doslovni Sin Božji na jedan ili drugi način.

Ako ne priznajete da je Isus Sin Božji tada se odvajate od Boga. „Ko god priznaje da je Isus Hristos Sin Božji, Bog nastava u njemu i on u Bogu.“ (1. Jovanova 4:15) I opet: „Ko pobeđuje svijet, ako ne onaj koji vjeruje da je Isus Sin Božji?“ (1. Jovanova 5:5)

I ako poričete da je Isus Sin Božji i da je Bog dao svog doslovnog Sina, tada Boga gradite lažovom i nemate vječni život. „Ko vjeruje u Sina Božjeg, prihvata svjedočanstvo koje mu je dato. Ko ne vjeruje Bogu, učinio ga je lažljivcem, jer ne vjeruje u svjedočanstvo kojim Bog svjedoči o svom Sinu. A u ovome je to svjedočanstvo: Bog nam je dao vječni život, i taj život je u njegovom Sinu. Ko ima Sina, ima život, a ko nema Sina Božjeg, nema život.“ (1. Jovanova 5:10-12)

„A ova su zapisana da biste vjerovali da je Isus zaista Hristos, Sin Božji, i da vjerujući imate život vječni u imenu njegovom.“ (Jovan 20:31)

Sveto Pismo nam, dakle, govori da jedino priznavanjem da je Isus Sin Božji možemo biti spaseni i imati pristup k Ocu. Ako poričete da je Isus doslovni Sin Božji (ili možda koristite to kao frazu dok u stvarnosti vjerujete da je metafora ili antropomorfizam), tada je takođe nemoguće da Bog bude doslovni Otac. Tako se odriče i od Oca i od Sina, što je Jovan nazvao antihristom, jer oponira Hrista kao istinskog i doslovnog Sina Božjeg. To je poricanje da je doslovni Sin Božji došao u tijelu i umro na krstu.

Biblija iznova otkriva da su oni stvarni Otac i Sin. Ali doktrina o trojstvu kaže ne. Danas možete čuti propovjednike koji će na pitanje da li je Isus Sin Božji odgovoriti „ne, On je samo jedan Bog koji igra ulogu Sina.“ Ali nigdje u Svetom Pismu nema ni najmanje naznake da oni samo igraju uloge i da nijesu zaista Otac i Sin. Bog je donio svog Sina na svijet, a Sotona se veoma trudi da sakrije ovu činjenicu. Kako uopće možemo cijeniti nešto što ne razumijemo i što atakuje na zdravi razum?

I ako je doktrina o trojstvu pogrešna, tada je Sveti Duh kao zasebno biće u stvari tvorevina Sotone. Itekako je važno da li se klanjamo tvorevini Sotone tj. njemu samom preko predstavništva ili imamo ispravan stav prema Duhu od Oca i Sina. Sveto Pismo nas obavještava da Sotona želi da bude obožavan kao Bog najviši. Da li je on uspio u postizanju svog cilja uključivanja u božanstvo? Sve je više vjernika u današnje vrijeme koji prihvataju obožavanje Svetog Duha, što nam Biblija nikad ne kaže da radimo. Ako vjerujemo da se Sveti Duh treba obožavati poput Oca i Sina, ko prima ovo obožavanje? Isti onaj „Veliki Duh“ pagana odnosno sam Sotona! Mislite li da to nije važno Ocu i Sinu? Treba li objašnjavati takve stvari?

Otkrivenje 13:17 konstatira „I da niko ne može ni kupovati ni prodavati osim onoga ko ima žig ili ime zvijeri ili broj njenog imena.

Da li ste zapazili da se spominju tri stvari? Nije samo žig zvijeri, već takođe ime i broj njenog imena koje je 666. Pagansko porijeklo trojstva otkriva da 666 dolazi od prvobitne doktrine o trojstvu i obožavanja sunca i Sotone!

Postavljeno je pitanje u katoličkom Katehizmu: „Šta je nedjelja…“ Odgovor je da je nedjelja „dan posvećen od apostola u čast najsvetijeg Trojstva.“ (Review and Herald, vol. 5, no. 24, p. 86)

Interesantna izjava koja otkriva da „nedjeljna služba“ i „doktrina o trojstvu“ oboje dolaze od obožavanja sunca i Sotone u Vavilonu, i da je oboje unijeto u hrišćanstvo od strane Katoličke crkve koju Bog naziva Vavilonom! Takođe je i jedno i drugo povezano sa obožavanjem koje Otkrivenje 13. i 14. glava identificira kao žig zvijeri. Dakle, obožavamo li jedinog istinskog Boga na Njegov sveti dan ili paganskog katoličkog 3 u 1 boga? I šta je sa pečatom Božjim? Koji Bog treba da nas zapečati za spasenje? Jedini pravi Bog Otac ili paganski katolički 3 u 1 bog? Ovo izvjesno objašnjava zašto Otkrivenje kaže da će mnoštvo biti obmanuto i poginuti na kraju.

Sotona mrzi Sina Božjeg i želi da ga se mi odreknemo ne samo radi vlastitog zadovoljstva. Jednom kad budete potpuno shvatili ovaj predmet nećete imati problema da uvidite da je doktrina o trojstvu djelo Sotone kroz Katoličku crkvu sa svrhom krađe vašeg spasenja. Da li se onda treba čuditi što Sotona ima toliko radnika koji ulažu sve moguće napore da zadrže hrišćane u zamci ove satanske doktrine. To nije samo najgora moguća prevara, već takođe i njegova najveća obmana na kraju vremena koja se tiče žiga zvijeri.

Bog ima Sina, koji je po njegovoj volji i koji je njegova savršena slika.
Još nam je prikazana njihova hijerarhija, gde Sin jasno poštuje volju svog Oca. Poslanica Jevrejima nam daje odgovore , kada nam na neki način prikazuje odnos između Oca i Sina pre utelovljenja, gde Sin kaže Ocu kako mu žrtve nisu dovoljne i kako mu je pripremio telo. Još ga u toj istoj poslanici naziva Bogom.
Šta ako Bog ima Sina koji ima božansku prirodu, a nama to ipak nije jasno i ipak odlučujemo da su oni jedno. Isusovo božanstvo ne menja činjenicu da je Bog Otac jedini i istiniti Bog. I sam Pavle na mnogim mestima kaže, da priznamo tebe, jedinog Istinitog Boga i koga si poslao, Isusa Hrista.
Bog je toliko voleo svet, da je i Sina svog dao za nas. Bog je taj koji je dao poslao Sina, Bog je taj koji ga je vaskrsao, činjenica je da i pre utelovljenja i posle utelovljenja, pa i nakon vaskrsenja, Bog Otac ostaje najveći autoritet.

Podsjetimo se da doktrina o trojstvu uči o 3 u 1 i 1 u 3 bogu. To jest, 3 boga koja su su-jednaka, su-vječna a koji nijesu 3 boga već 1 bog. 1+1+1=Jedan. Tri boga koja su navodno uvijek postojala i otuda nemaju početak. Kako, dakle, Isus može biti doslovni Sin ako je uvijek postojao uporedo sa Ocem? I kako Otac može biti Otac ako Isus u stvarnosti nije Njegov Sin? Tako doktrina o trojstvu i druga slična vjerovanja poput unitarizma poriču da je Isus doslovni Sin Božji na jedan ili drugi način.

Izvini sto ovo moram da kazem, ali doktrina o Trojstvu ne uci nigde o tri Boga. Mozda neko misli kako on razume da tako ta doktrina uci, ali to je pogresno shvatanje.

Ono sto doktirna o Trojstvu uci da iako je Otac Bog, iako je Isus Bog, iako je Sveti Duh Bog, to nisu tri Boga nego jedan. Mozda je Pavlova upotreba reci "Bozanstvo" malo razumljivija. Bozanstvo je jedno, ali osobe bozanstva su tri.

Tako da ideja o "tri boga" ili "triteizam" nema veze sa doktrinom o Trojstvu iako mnogi mesaju stvari kao posledica nedovoljnog poznavanja onoga protiv cega se bore.

Mnogi medju onima koji ne veruju u trojstvo su jednostavno mnogobozci koji veruju u Jenog pravog Boga koji je otac, i u Isusa Hrista kao Boga ali ne pravoga Boga nego nekog subordiniranog boga. E to je mnogobostvo jer imaju dva boga, jednog pravoga i drugog subordiniranog.

Izvini sto ovo moram da kazem, ali doktrina o Trojstvu ne uci nigde o tri Boga. Mozda neko misli kako on razume da tako ta doktrina uci, ali to je pogresno shvatanje.

Ono sto doktirna o Trojstvu uci da iako je Otac Bog, iako je Isus Bog, iako je Sveti Duh Bog, to nisu tri Boga nego jedan. Mozda je Pavlova upotreba reci "Bozanstvo" malo razumljivija. Bozanstvo je jedno, ali osobe bozanstva su tri.

Tako da ideja o "tri boga" ili "triteizam" nema veze sa doktrinom o Trojstvu iako mnogi mesaju stvari kao posledica nedovoljnog poznavanja onoga protiv cega se bore.

Mnogi medju onima koji ne veruju u trojstvo su jednostavno mnogobozci koji veruju u Jenog pravog Boga koji je otac, i u Isusa Hrista kao Boga ali ne pravoga Boga nego nekog subordiniranog boga. E to je mnogobostvo jer imaju dva boga, jednog pravoga i drugog subordiniranog.

Ljudi koji ne veruju u trojstvo,veruju u jednog Boga, a to je Bog Otac. To što Bog ima Sina, ne menja tu činjenicu. Bog je jedan i Bog je ličnost.
Ili bi neke stihove mogli da gledamo dosta drugačije. Trojedin je Bog i jedan posrednik između Boga i ljudi, koji je isto jednak Bog kao Otac, Isus Hrist. Ali pošto je Sin drugo lice božanstva, mi vam dajemo nove posrednike, Sin nije jedini, jer tu je kralju a nebeska, sveti oci, kao i mnogi drugi svetitelji.

Mi koji ne verujemo u trojstvo Isusa nazivamo Sinom Božijim. Što nam piše i u pismu, mnogo godina nakon njegovog vaskrsenja i nakon što ga je Toma nazvao Bogom, apostoli su ga u pismima nazivali Sinom Božijim.

Sad sam ja neki vanzemaljac i kažem kako sam jedini i vrhovni kreator, ali ipak imam i sina koji je sličan meni, koji je sve nasledio od mene, znači da je i moj sin vanzemaljac kao i ja, ali mi je poslušan i radi po mojoj volji. I onda dodje neko i kaže kako smo moj sin i ja jedno.
Ja onda odlučim da jednu planetu dam svom sinu, a kada je konačno osvojim i dam mu je, moj sin će i nakon toga ostati podredjen meni. Jer ja sam njegov kreator, od mene je izašao.

Brate, vidim da se koristiš sofizmom i pokušavaš uzdignut tradiciju i običaje iznad Božje Riječi. Sve ono što sam napisao, sam napisao. Tko ima uši da čuje neka čuje

Jedna od najvaznijih skola kasmirskog shaivizma naziva se trika (trojstvo) i pri tome se misli na jedinstvo Bozanske svijesti, stvaralacke sile i pojedinacnih stvorenih bica. Po ucenju monistickog shaivizma (kojem skola trika pripada), svijet, Bog i bica su jedno. Vidjeti razliku medju njima, znaci po ucenju skole trika biti u neznanju. U svrhu otklanjanja ovog metafizickog neznanja, preporucjuju razlicite prakse razvoja svijesti, ciji je konacan cilj prepoznavanje (pratyabhijna) izvornog jedinstva u spomenutom trojstvu.

Tako da samo vidite da se pojam trojstva koristi i u hinduistickoj metafizici.

Zastupnici trojstva često koriste ovaj stih i tvrde da su Otac i Sin jedno.

Jovan.
Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
17:2 Kao što si Mu dao vlast nad svakim telom da svemu što si Mu dao da život večni
17:3 A ovo je život večni da poznaju Tebe jedinog istinitog Boga, i koga si poslao Isusa Hrista
17:4 Ja Tebe proslavih na zemlji; posao svrših koji si mi dao da radim
17:5 I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego svet postade
17:6 Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše
17:7 Sad razumeše da je sve što si mi dao od Tebe
17:8 Jer reči koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od Tebe iziđoh, i verovaše da si me Ti poslao
17:9 Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji
17:10 I moje sve je Tvoje, i Tvoje moje; i ja se proslavih u njima
17:11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi
17:12 Dok bijah s njima na svetu, ja ih čuvah u ime Tvoje; one koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe osim Sina pogibli, da se zbude pismo
17:13 A sad k Tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju radost moju ispunjenu u sebi
17:14 Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta
17:15 Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla
17:16 Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta
17:17 Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina
17:18 Kao što si Ti mene poslao u svet, i ja njih poslah u svet
17:19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom
17:20 Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi
17:21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao
17:22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno
17:23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao
17:24 Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja; da vide slavu moju koju si mi dao; jer si imao ljubav k meni pre postanja sveta
17:25 Oče pravedni! Svet Tebe ne pozna, a ja Te poznah, i ovi poznaše da si me Ti poslao
17:26 I pokazah im ime Tvoje, i pokazaću: da ljubav kojom si mene ljubio u njima bude, i ja u njima.

Ukoliko bi mi bili jedno, kao što su oni u slučaju trojtva, mi bi onda činili čoveka sa bezbroj lica. Pa bi kada svi postanemo jedno sa Ocem i Sinom, činili i Boga sa bezbroj lica.

Ako ipak sagledamo drugačije i kažemo da je Bog Otac iznad svih, da njegov Sveti Duh ide kroz Sina, a preko Sina kao posrednika ide kroz sve nas, onda je mnogo lakše objasniti ovo poglavlje. Svi smo jedno u zajednici Duha Svetog koji je od Oca. Otac i Din su jedno u Duhu, tako i mi treba da budemo jedno.
Jer nam ovde i sam Isus kaže ko je jedini i istiniti Bog.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
To da su jedno - jedan je od slabijih argumenata koji koriste svi koji brane trojstvo. Jedno znači biti jedno u ciljevima, namjerama, karakteru, mislima itd. E da se kaže da budemo jedan, onda bi se trebalo zamisliti što bi to značilo.

Ako mogu dati mali doprinos raspravi...

Bezveze se tu natezete tko je u pravu, jer bozansku bit nije moguce objasniti logikom i argumentima. Sto god da kazete, padate u proturjecja. To ne znaci da Bog ne postoji, nego jednostavno da je izvan domasaja uma. Stoga je svako umovanje uzaludno.

Zato je Buddha rekao da se o Bogu i o slicnim metafizickim pitanjima nije moguce nedvosmisleno izjasniti. Nemoguce je reci niti da jeste, niti da nije, niti i da jeste i nije, niti da niti jeste niti nije. To je jedan problem, naime da se o tome ne moze dosljedno niti misliti, niti govoriti.

A drugi je problem u tome sto cak i kada bio se o Bozanskoj prirodi moglo nesto nedvosmisleno i razumski utemeljeno reci... to ne bi nista promijenilo nase stanje u ovom svijetu. Cak i kada bi smo znali tocne i nedvosmislene odgovore na sva metafizicka pitanja, kvaliteta naseg zivota bi ostala nepromijenjena.

Zato je Buddha osobu koji postavlja takva pitanja usporedio s covjekom kojem gori turban dok on vodi filozofske ili teoloske rasprave. Ili s covjekom koji je ranjen otrovnom strijelom, ali ne dopusta lijekaru da mu pomogne sve dok ne sazna tko je ispalio strijelu, je li strijelac visok ili nizak covjek, iz koje porodice dolazi, da li je plemenitog ili obicnog roda, tko su mu majka i otac, a tko braca, od kakvog je drveta napravljena strijela, od koje su ptice pera na strijeli, od kakve je kovine vrh strijele ili je mozda od kosti, kamena ili nekog drugog materijala... takav bi covjek sigurno prije umro, nego saznao sve te odgovore.

Tako i vi, zaboravite trojstvo. Takva je rasprava potpuno uzaludna.

Ako mogu dati mali doprinos raspravi...

Bezveze se tu natezete tko je u pravu, jer bozansku bit nije moguce objasniti logikom i argumentima. Sto god da kazete, padate u proturjecja. To ne znaci da Bog ne postoji, nego jednostavno da je izvan domasaja uma. Stoga je svako umovanje uzaludno.

Zato je Buddha rekao da se o Bogu i o slicnim metafizickim pitanjima nije moguce nedvosmisleno izjasniti. Nemoguce je reci niti da jeste, niti da nije, niti i da jeste i nije, niti da niti jeste niti nije. To je jedan problem, naime da se o tome ne moze dosljedno niti misliti, niti govoriti.

A drugi je problem u tome sto cak i kada bio se o Bozanskoj prirodi moglo nesto nedvosmisleno i razumski utemeljeno reci... to ne bi nista promijenilo nase stanje u ovom svijetu. Cak i kada bi smo znali tocne i nedvosmislene odgovore na sva metafizicka pitanja, kvaliteta naseg zivota bi ostala nepromijenjena.

Zato je Buddha osobu koji postavlja takva pitanja usporedio s covjekom kojem gori turban dok on vodi filozofske ili teoloske rasprave. Ili s covjekom koji je ranjen otrovnom strijelom, ali ne dopusta lijekaru da mu pomogne sve dok ne sazna tko je ispalio strijelu, je li strijelac visok ili nizak covjek, iz koje porodice dolazi, da li je plemenitog ili obicnog roda, tko su mu majka i otac, a tko braca, od kakvog je drveta napravljena strijela, od koje su ptice pera na strijeli, od kakve je kovine vrh strijele ili je mozda od kosti, kamena ili nekog drugog materijala... takav bi covjek sigurno prije umro, nego saznao sve te odgovore.

Tako i vi, zaboravite trojstvo. Takva je rasprava potpuno uzaludna.

Fazlija, pusti nas raspravljati, jer po tvome ako se svi ovdje slože tema će biti zaključana i tako na svim temema, i na kraju forum zaključan ησεν
Isus je rekao da je ovo pitanje od vječnosti. "A ovo je vječni život da upoznaju Boga i onoga koga si poslao" - misleći se na Isusa. Mi ne raspravljamo o prirodi Božjoj, jer je to tajna, mi raspravljamo o identitetu, i to nalazimo u Bibliji.

A onda raspravljajte, sta da vam kazem :giggle: mada ja mislim da je rasprava o Bozanskom identitetu posve jednaka kao i rasprava o Bozjoj prirodi... sva su ta pitanja izvan domasaja uma. Bojim se da nikada necete doci do zakljucka koji nije proturijecan.

A onda raspravljajte, sta da vam kazem :giggle: mada ja mislim da je rasprava o Bozanskom identitetu posve jednaka kao i rasprava o Bozjoj prirodi... sva su ta pitanja izvan domasaja uma. Bojim se da nikada necete doci do zakljucka koji nije proturijecan.

Razumem te.
Ali dešava se da nekim ljudima nisu jasne neke doktrine, ili preciznije,zašto je do njih došlo. A kada pitaš sveštenika, on ti samo kaže da veruješ kako ti oni kažu.
Logično je da će se ljudi zapitati zašto treba da veruju u nešto čega nema u izvornom hrišćanstvu.
Pročitam da je zabranjeno da gradim sebi idola, a idoli na sve strane.
Onda u pismima Isus ima braću i sestre, oni kažu da to nisu Marijina deca,da je ona večita devica. Nju nazivaju nebeskom kraljicom, a u starom zavetu je nebeska kraljica neki demon, još kasnije se uspostavi da postoje paganske ikone sa majkom i detetom.

Jedna od najvaznijih skola kasmirskog shaivizma naziva se trika (trojstvo) i pri tome se misli na jedinstvo Bozanske svijesti, stvaralacke sile i pojedinacnih stvorenih bica. Po ucenju monistickog shaivizma (kojem skola trika pripada), svijet, Bog i bica su jedno. Vidjeti razliku medju njima, znaci po ucenju skole trika biti u neznanju. U svrhu otklanjanja ovog metafizickog neznanja, preporucjuju razlicite prakse razvoja svijesti, ciji je konacan cilj prepoznavanje (pratyabhijna) izvornog jedinstva u spomenutom trojstvu.

Tako da samo vidite da se pojam trojstva koristi i u hinduistickoj metafizici.

Nema veze sa hriscanskim Trojstvom!

Zastupnici trojstva često koriste ovaj stih i tvrde da su Otac i Sin jedno.

Jovan.
Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
17:2 Kao što si Mu dao vlast nad svakim telom da svemu što si Mu dao da život večni
17:3 A ovo je život večni da poznaju Tebe jedinog istinitog Boga, i koga si poslao Isusa Hrista
17:4 Ja Tebe proslavih na zemlji; posao svrših koji si mi dao da radim
17:5 I sad proslavi Ti mene, Oče, u Tebe samog slavom koju imadoh u Tebe pre nego svet postade
17:6 Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše
17:7 Sad razumeše da je sve što si mi dao od Tebe
17:8 Jer reči koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od Tebe iziđoh, i verovaše da si me Ti poslao
17:9 Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji
17:10 I moje sve je Tvoje, i Tvoje moje; i ja se proslavih u njima
17:11 I više nisam na svetu, a oni su na svetu, a ja idem k Tebi. Oče Sveti! Sačuvaj ih u ime svoje, one koje si mi dao, da budu jedno kao i mi
17:12 Dok bijah s njima na svetu, ja ih čuvah u ime Tvoje; one koje si mi dao sačuvah, i niko od njih ne pogibe osim Sina pogibli, da se zbude pismo
17:13 A sad k Tebi idem, i ovo govorim na svetu, da imaju radost moju ispunjenu u sebi
17:14 Ja im dadoh reč Tvoju; i svet omrznu na njih, jer nisu od sveta, kao i ja što nisam od sveta
17:15 Ne molim Te da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš oda zla
17:16 Od sveta nisu, kao ni ja što nisam od sveta
17:17 Osveti ih istinom svojom: reč je Tvoja istina
17:18 Kao što si Ti mene poslao u svet, i ja njih poslah u svet
17:19 Ja posvećujem sebe za njih, da i oni budu osvećeni istinom
17:20 Ne molim se, pak, samo za njih, nego i za one koji me uzveruju njihove reči radi
17:21 Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao
17:22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi što smo jedno
17:23 Ja u njima i Ti u meni: da budu sasvim ujedno, i da pozna svet da si me Ti poslao i da si imao ljubav k njima kao i k meni što si ljubav imao
17:24 Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja; da vide slavu moju koju si mi dao; jer si imao ljubav k meni pre postanja sveta
17:25 Oče pravedni! Svet Tebe ne pozna, a ja Te poznah, i ovi poznaše da si me Ti poslao
17:26 I pokazah im ime Tvoje, i pokazaću: da ljubav kojom si mene ljubio u njima bude, i ja u njima.

Ukoliko bi mi bili jedno, kao što su oni u slučaju trojtva, mi bi onda činili čoveka sa bezbroj lica. Pa bi kada svi postanemo jedno sa Ocem i Sinom, činili i Boga sa bezbroj lica.

Ako ipak sagledamo drugačije i kažemo da je Bog Otac iznad svih, da njegov Sveti Duh ide kroz Sina, a preko Sina kao posrednika ide kroz sve nas, onda je mnogo lakše objasniti ovo poglavlje. Svi smo jedno u zajednici Duha Svetog koji je od Oca. Otac i Din su jedno u Duhu, tako i mi treba da budemo jedno.
Jer nam ovde i sam Isus kaže ko je jedini i istiniti Bog.

Ne treba da to tvrde oni koji veruju u Trojstvo. To tvrdi sam Isus. "Ja i Otac jedno smo"! A jevreji su ga dobro shvatili i hteli da ga kamenuju bas zbog toga sto se gradio jednak Bogu.

Vidim da se ljudi mnogo upinju u borbi protiv Trojstva umesto da se upinju da se shvati ko je Isus Hristos. Nema veze da li neko veruje ili ne veruje nesto sto ima neku etiketu, nego je pitanje da li bi i oni kamenovali Hrista zato sto se izjednacio Bogu Ocu?

Ne treba da to tvrde oni koji veruju u Trojstvo. To tvrdi sam Isus. "Ja i Otac jedno smo"! A jevreji su ga dobro shvatili i hteli da ga kamenuju bas zbog toga sto se gradio jednak Bogu.

Vidim da se ljudi mnogo upinju u borbi protiv Trojstva umesto da se upinju da se shvati ko je Isus Hristos. Nema veze da li neko veruje ili ne veruje nesto sto ima neku etiketu, nego je pitanje da li bi i oni kamenovali Hrista zato sto se izjednacio Bogu Ocu?

Da su shvatili ko je ili da su hteli da ga prihvate, onda im ne bi bio problem. Isto tako je rekao da je njegov Otac veći od njega.
Ja i Otac jedno smo ti nije argument. I opet ti kažem da se apostoli ne bi složili sa ovim što si izneo, oni su verovali da je Sin Božiji, oni ga nisu pogrešno shvatili.
Ipak su oci sa sabora u Nikeji bili pametniji od Apostola.
Gore je objašnjeno šta je značilo to kada kaže da su on i Otac jedno.

Nema niko ništa protiv trojstva. Uostalom, zastupnici trojstva su ubili bezbroj ljudi koji se nisu slagali sa njihovim učenjem. Verovatno bi i danas, ali prošao je srednji vek.

Pomalo, malo više tolerancije i ljubavi prema osobama drugačijih shvaćanja...

Nazad
Vrh