El Olam je jedno Bozje ime. Nece ono doci kraju, niti nema pocetka, budi siguran.
Pa dobro, gde je to rodjenje Hrista u vecnosti opisano u Bibliji? Ja znam za jedno rodjenje u Vitlejemu koje je detaljno opisano u vise jevandjelja. Gde mogu da citam o tom rodjenju Isusa Hrista u vecnosti?
Da monogenes u Ivanu 3,16 znači "
jedini te vrste" je opšteprihvaćeno gledište mnogih kršćana. Ali što znači ta riječ.
Po Strongu, riječ
ginomai znači; dolazim u postanje, bivam rođen, postajem a po NAS Exhaustive Concordance znači; doći u postojanje, desiti se, postati. Ne možemo mi tu riječ koristiti da bi poduprli svoje učenje, nego što ta grčka riječ znači kad je prevedemo.
Pogledajmo dakle, kako Luka upotrebljava riječ monogenes ili frazu monogenes huios.
“Kad se približiše k vratima gradskim, i gle, iznošahu mrtvaca,
jedinca sina (monogenes huios) matere njegove, i ona beše udovica i naroda iz grada mnogo iđaše s njom.” Luka 7:12
“Jer u njega beše
jedinica kći (monogenes thygater) od dvanaest godina, i ona umiraše. A kad iđaše Isus, turkaše Ga narod.” Luka 8:42
“I gle, čovek iz naroda povika govoreći: Učitelju! Molim Ti se, pogledaj na sina mog, jer mi je
jedinac (monogenes):” Luka 9:38
Da li možemo da protumačimo da su ova dva sina i jedna kći bili ‘
jedini te vrste’, kao što neki naši teolozi tvrde da monogenes huios za Isusa znači ‘jedini te vrste” umesto “
jedinorodni Sin”? Naravno da nikako ne možemo
Isus je u Ivanovom evanđelju više puta da je on izišao iz Oca, grčka riječ ek se može prevesti i kao od ili iz. Tu se ne misli da je on otšao od Oca sa neba dole, jer tu pored te riječi ima i poslan i još jedna riječ da li došao nema veze, znači tri radnje. I ta riječ exelthon tako nekao se koristi kad su zli duhovi doslovno izišli iz čovjeka....znači kad Isus kaže ja sam izišao iz Oca misli se na rođenje. E kako se to rođenje desilo ne znam.
Najbolji primjer za to su Adam i Eva...Prvo je bio Adam, pa Eva, ona je izišla od Adamovog rebra. Iste su starosti, rođeni istog dana. Eva je bila uvijek postojala u Adamovu rebru, ali je došao čas te se ona očitovala, proizišla iz Adama....tako je sa Ocem i Sinom.....imaš veliku planinu, i odvališ kamen iz nje, ista materija....Isus je vječan jer je uvijek bio u Ocu, ali je negdje u dalelim danima prošlosti, on očitovan, izišao iz Oca, rođen. I kao Sin sve je naslijedio od Oca. Zašto Sin kaže, sve što Sin vidi da radi Otac, čini i on sam...da je suvječan sa Ocem, on ne bi morao gledati kako Otac radi....zasad toliko.