To se dragi moj zovu argumenti.
Evo jasnog pitanja za tebe. Da li postoji stih u Svetom Pismu koji od nas zahteva da verujemo u trojstvo?
Pa naravno da postoji brdo stihova. Predpostavljas da ne zelis da ti citiram celu Bibliju jer, na primer, Isus Hristos jevrejima kaze da je Pismo (stari zavet, svedocanstvo o njemu).
Zato je i normalno da odredjeni stihovi iz Starog Zaveta koji jasno sadrze Bozje ime YHWH, se u Novom zavetu primenjuju na Hrista. Vec je to ovde na diskusiji citirano, pa ja necu da ponavljam. Znas te stihove i sam.
Drugo, sam si rekao da sam Bog Otac naziva Hrista Bogom. (Jevrejima 1. glava). Stari zavet uspostavlja postulat da osim YHWH nema drugoga Boga (Isaija 41. glava). Prema tome, Otac i Sin su Jedan Bog.
Trece, Sveti Duh je Bog, to je Petar jasno izrazio u Dela 5. glava a posto postoji postulat iz Starog zaveta da osim YHWH nema drugog Boga, onda je i Sveti Duh taj jedini Bog, kao sto je i Isus taj jedini Bog, kao sto je i Otac taj jedini Bog.
Da nebi ljudi previse razbijali glavu, kako je to moguce, Isus im je najasnije to rekao kada je dao veliki nalog za krstenje u
"ime Oca, Sina i Svetoga Duha" Tako je ime jedno, a osobe su Trojica!
Ovo je minimalno objasnjenje zasto svako drugo verovanje osim Trojednog Boga je mnogobostvo. Reci da je Hristos Bog a onda govoriti o nekom nastanku u davnoj proslosti je hula na Boga jer Bog nema pocetka, to je azbuka ili abeceda biblijske teologije o Bogu.
I uopste ne mora covek da koristi rec Trojstvo. Jednostavno neka koristi "ime Oca, Sina i Svetoga Duha" kao sto je Isus to rekao. Mi smo samo leni da celo vreme pisemo "Otac, Sin i Sveti Duh" pa nam je jednostavnije da napisemo Trojstvo. Ako neko zeli moze da korist Troica, video sam neki koriste izraz "Trio". Nije bitno sta se koristi, Bitno je da se ne bude mnogobozac i veruje u dva ili tri Boga. Bibliji je nedvosmislena da ima samo JEDAN BOG.
PS. Ovaj forum nosi naslov "krscanski forum" krscani su monoteisti i imaju samo jednog Boga, Oca, Sina i Svetoga Duha.