Trojstvo

Sta to znaci da Hristos ima "ocevu prorodu"? Priroda Boga Oca o kojoj mi ista znamo su Bozji atributi. Jedan od tih atributa je beskonacnost. Ako Hristos ima Ocevu prirodu, onda je on po prorodi beskonacan. Kako uopste neko moze da kaze da Hristos ima Ocevu prirodu a da u sledecoj recenici kaze da je Otac literalno rodio Hrista. Onda je neko isto tako literalno rodio Oca jer po toj izjavi Otac i Sin imaju istu prirodu.

Kako neko moze uopste da veruje u ovakve kontradiktorne izjave kao sto su "Hrtistos ima Ocevu prirodu" i onda reci "Hristos je literlano rodjen". To je tvrdnja da nemaju ustu prirodu.

Covek moze da veruje svasta, ali ako je kontradiktoran, onda bolje da malo izostri svoje verovanje.

Pa kakvu prirodu ima moj sin kad se rodio? - životinjsku, ljudsku, vanzemaljsku?

Pa kakvu prirodu ima moj sin kad se rodio? - životinjsku, ljudsku, vanzemaljsku?

Pa ima istu prirodu kao i ti. I tebe je majka rodila kao sto je i njega majka rodila.

Ako ti kazes da Hristos ima istu prirodu kao Otac, a da je Hristos rodjen, onda je i Oca neko rodio. Zar ti ne vidis kakve kontradiktornisti pises?

Pa ima istu prirodu kao i ti. I tebe je majka rodila kao sto je i njega majka rodila.

Ako ti kazes da Hristos ima istu prirodu kao Otac, a da je Hristos rodjen, onda je i Oca neko rodio. Zar ti ne vidis kakve kontradiktornisti pises?

Za Boga se veli da je jedini vječan, zar nisam više puta citirao stih iz Ivana 5,26 gdje je taj isti život Bog dao Isusu...ako je Isus Bog oduvijek, onda ne treba ništa dobijati. Bog je izvor svega....sin je njegov, duh izlaiz iz njega.....Na kraju će se i sam Sin pokoriti Ocu, da ovaj bude Bog u svemu.

Za Boga se veli da je jedini vječan, zar nisam više puta citirao stih iz Ivana 5,26 gdje je taj isti život Bog dao Isusu...ako je Isus Bog oduvijek, onda ne treba ništa dobijati. Bog je izvor svega....sin je njegov, duh izlaiz iz njega.....Na kraju će se i sam Sin pokoriti Ocu, da ovaj bude Bog u svemu.

Onda Hristos i Bog Otac nemaju istu prorodu. Nemoj onda da dajes takve izjave ili da citiras nekoga koji daje takve izjave jere je to kontradiktorno.

Kontradiktoran si ti koji tvrdiš suprotno od onoga štoje Bog rekao.
Bog stvoritelj ima dete koje je pre svih, koje je oduvek sa njim.
Sin Božiji koji je sve nasledio od Oca, onaj koji je poput Boga.
Sin radi sve po očevoj volji i on jeste po njegovoj volji.

Ako je Isus Bog oduvek, onda nema Bog njemu šta da daje. Ali ako je Isus Božiji Šin, onda ima.

Ja bih voleo da objasnis ovu kontradiktornost "Hristos je imao istu prirodu kao Otac"

Kazes:
- Otac jedini vecan
- Otac je dao zivot Isusu a sam nije dobio zivot od nikoga
- Otac je jedini oduvek
- Bot Otac je izvor svega
- Sin ce se na karaju pokoriti Ocu

Preme tome, Isus:
- Nije vecan
- Dobio je zivot koji nije imao
- Nije oduvek postojao
- Nije izvor svega
- Pokorice se Ocu dok se Otac nikome ne pokorava

Ovo su izjave o prirodi Oca i prirodi Sina. Po kojoj logici onda Hristos i Otac imaju istu prirodu?

+!
Veleumnim stručnjacima je sama voda (led-kap-para) fascinantna.

Mislim, da Ljubav=OtacSinDuhSveti ne može shvatiti u potpunosti ne samo čovjek, nego nijedno stvorenje, pa makar bio Anđeo najvišeg ranga.
Da je Ljubav odlučila spasiti čovječanstvo na nesavršen način (bez dolaska u tjelesnom obliku u vremenu i prostoru),
i dalje bi bio OtacSinDuhSveti=Ljubav.
No, kako je Ljubav Savršena, čini uvijek sve na savršen (najbolji) način.
Zbog ljudskog pametovanja u teologiji, Duh Sveti vodi Crkvu, pa je tako nastalo i 'Vjerovanje' kao lozinka i prepreka za veleumne teološke mutikaše.
Nije dobro, da se bistra voda nepotrebno zamuti štetnim sastojcima (Zavadi, pa vladaj!).

Iv 20,28
Odgovori Mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Ja bih voleo da objasnis ovu kontradiktornost "Hristos je imao istu prirodu kao Otac"

Kazes:
- Otac jedini vecan
- Otac je dao zivot Isusu a sam nije dobio zivot od nikoga
- Otac je jedini oduvek
- Bot Otac je izvor svega
- Sin ce se na karaju pokoriti Ocu

Preme tome, Isus:
- Nije vecan
- Dobio je zivot koji nije imao
- Nije oduvek postojao
- Nije izvor svega
- Pokorice se Ocu dok se Otac nikome ne pokorava

Ovo su izjave o prirodi Oca i prirodi Sina. Po kojoj logici onda Hristos i Otac imaju istu prirodu?

Očito ti je da ne možeš razumjeti da iako Isus ima početak u vječnosti je Bog i da je kroz njega sve stvoreno. I moj sin je imao početak, pa je čovjek, nije životinja, u tom smislu. Bog voli svog Sina i sve mu je dato kako kaže i Matej 28. Zašto bi Isus rekao, sve što Sin vidi da Otac čini, čini i on sam.....

Iako je ovo knjiga od adventiste, ne moraš čitati što kaže Duh proroštva ili EGW. Čitaj kako on objašnjava Isusov početak, a ipak je Bog. On objašnjava zašto je važno da je Isus imao početak. Jednostavno, Isus je mogao sagriješiti, jer inače ne bi bio kušan. I da je sagriješio što bi se desilo? Po trojičarim on je dio nedjeljivog Bog i on ne može umrijeti....onda bi Isus između Oca i Sv. Duha po vama živio vječno grešan. A ovako, ako je imao početak i sve dobio od Oca, kad bi sagriješio bio bi uništen i dalje bi Bog egzisitrao. Uostalom on to objašnjava bolje u ovoj knjizi, ima dosta toga...skini knjigu, možeš je za sat vremena pročitati....

[/URL]

Apostoli su rekli da se držimo vere koju smo primili. Hajde da vidimo kog su Boga oni propovedali?

Dela.
2:22 Ljudi Izrailjci! Poslušajte reči ove: Isusa Nazarećanina, čoveka od Boga potvrđenog među vama silama i čudesima i znacima koje učini Bog preko Njega među vama, kao što i sami znate,
2:23 Ovog određenim savetom i promislom Božjim predana primivši, preko ruku bezakonika prikovaste i ubiste;

2:30 Prorok dakle budući, i znajući da mu se Bog kletvom kle od roda bedara njegovih po telu podignuti Hrista, i posaditi Ga na prestolu njegovom,
2:31 Predvidevši govori za vaskrsenje Hristovo da se ne ostavi duša Njegova u paklu, ni telo Njegovo vide truljenje.
2:32 Ovog Isusa vaskrse Bog, čemu smo mi svi svedoci.
2:33 Desnicom dakle Božjom podiže se, i obećanje Svetog Duha primivši od Oca, izli ovo što vi sad vidite i čujete.
2:34 Jer David ne iziđe na nebesa, nego sam govori: Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane,
2:35 Dok položim neprijatelje Tvoje podnožje nogama Tvojim.
2:36 Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.

Dela.
7:55 A Stefan budući pun Duha Svetog pogleda na nebo i vide slavu Božju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu;
7:56 I reče: Evo vidim nebesa otvorena i Sina čovečijeg gde stoji s desne strane Bogu.

Da li ovde Stefan reče da vidi Trojstvo kao Boga? Ili ipak vidi Sina Božijeg kako stoji desno do koga? Boga, Boga Oca.
Bog je ovde jedna ličnost.

Dela.
3:13 Bog Avraamov i Isakov i Jakovljev, Bog otaca naših, proslavi Sina svog Isusa, kog vi predadoste i odrekoste Ga se pred licem Pilatovim kad on sudi da Ga pusti.

Ovde nam takodje Boga predstavljaju kao ličnost.

Dela.
3:15 A Načelnika života ubiste, koga Bog vaskrse iz mrtvih, čemu smo mi svedoci.

3:25 Vi ste sinovi proroka i zaveta koji učini Bog s očevima vašim govoreći Avraamu: i u semenu tvom blagosloviće se svi narodi na zemlji.
3:26 Vama najpre Bog podiže Sina svog Isusa, i posla Ga da vas blagosilja da se svaki od vas obrati od pakosti svojih.

Dela.
4:26 Sastaše se carevi zemaljski, i knezovi se sabraše ujedno na Gospoda i na Hrista Njegovog.
4:27 Zaista se sabraše u ovom gradu na svetog Sina Tvog Isusa, kog si pomazao, Irod i pontijski Pilat s neznabošcima i s narodom Izrailjevim,

4:30 I pružaj ruku svoju na isceljivanje i da znaci i čudesa budu imenom svetog Sina Tvog Isusa.

Dela.
8:35 A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
8:36 Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
8:37 A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
8:38 I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.

Da li je ovom čoveku bilo bitno da zna za trojstvo? Naravno da ne.

Toma je rekao za Isusa da je Bog? Jeste. Ali zašto ga kasnije nisu nazivali Bogom, niti naučavali u trojstvu?
Vi branite nešto čega nema u veri apostolskoj.

Očito ti je da ne možeš razumjeti da iako Isus ima početak u vječnosti je Bog i da je kroz njega sve stvoreno. I moj sin je imao početak, pa je čovjek, nije životinja, u tom smislu. Bog voli svog Sina i sve mu je dato kako kaže i Matej 28. Zašto bi Isus rekao, sve što Sin vidi da Otac čini, čini i on sam.....

Iako je ovo knjiga od adventiste, ne moraš čitati što kaže Duh proroštva ili EGW. Čitaj kako on objašnjava Isusov početak, a ipak je Bog. On objašnjava zašto je važno da je Isus imao početak. Jednostavno, Isus je mogao sagriješiti, jer inače ne bi bio kušan. I da je sagriješio što bi se desilo? Po trojičarim on je dio nedjeljivog Bog i on ne može umrijeti....onda bi Isus između Oca i Sv. Duha po vama živio vječno grešan. A ovako, ako je imao početak i sve dobio od Oca, kad bi sagriješio bio bi uništen i dalje bi Bog egzisitrao. Uostalom on to objašnjava bolje u ovoj knjizi, ima dosta toga...skini knjigu, možeš je za sat vremena pročitati....

[/URL]

Pa ko to moze da razume? Ako ti razumes objasni mi, zato sam i pitao da razjasnis tu kontradikciju.

Kako mozes u jednom dahu da mi cictiras nekoga ko kaze da Hristos ima istu prirodu kao Otac, i onda da mi dajes hiljadu razloga zasto Isus nema istu prirodu kao Otac.

Ne smeta mi da verujes sta verujes, ali ako vec diskutiramo, onda mora da postoji neko logincno objasnjenje.

PS. Nebih ulazio u to sta drugi pisci kazu jer sam video na drugim diskusijama citate od tih istih pisaca koji pobijaju ovakva tumacenja. Oni sami znaju sta su mislili. Bolje je da se ovde drzimo Biblije.

Toma je rekao za Isusa da je Bog? Jeste. Ali zašto ga kasnije nisu nazivali Bogom, niti naučavali u trojstvu?
Vi branite nešto čega nema u veri apostolskoj.

Da li je Toma hulio kada je to rekao?

Zar bi apostol Ivan tako "ocrnio" apostola Tomu? Jednostavno je mogao da ne citira te Tomine reci i tako nas nebi zbunjivao. ☺

Evo Makarios je odgovorio samo na jedan mali dio posta od Lovca Istine, a on ga pitao je li Stefan vidio trojstvo na nebu...nego Makarios, kako to da Isus ima svoga Boga?

2 Kor 1,3: Blagoslovljen neka je Bog i Otac našega Gospodina Isusa Krista, Otac milosrđâ i Bog svake utjehe,
2 Kor 11,31: Bog i Otac našega Gospodina Isusa Krista, koji je blagoslovljen zauvijek, zna da ne lažem.
Ef 1,17: da vam Bog našega Gospodina Isusa Krista, Otac slave, dade duha mudrosti i otkrivenja u poznavanju njega:
Kol 1,3: Zahvaljujemo Bogu i Ocu Gospodina našega, Isusa Krista, svagda moleći za vas,
1 Pet 1,3: Blagoslovljen Bog i Otac našega Gospodina Isusa Krista, koji nas je po svojem obilnom milosrđu, uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih, nanovo rodio za živu nadu,
Otk 3,12: Onoga koji pobjeđuje učinit ću stupom u hramu Boga svojega, i neće više izići van; i napisat ću na njemu ime svoga Boga i ime grada svoga Boga, to jest novoga Jeruzalema, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo.

Da li je Toma hulio kada je to rekao?

Zar bi apostol Ivan tako "ocrnio" apostola Tomu? Jednostavno je mogao da ne citira te Tomine reci i tako nas nebi zbunjivao. ☺

I Bog je Isusa nazvao Bogom u poslanici Jevrejima.
Što samo potvrđuje Isusovu prirodu.

Nemoj da mi skrećeš sa teme. Odgovori mi zašto se nigde nije propovedali trojstvo?
Nadju mi stih koji od nas zahteva da verujemo u trojstvo.

Evo Makarios je odgovorio samo na jedan mali dio posta od Lovca Istine, a on ga pitao je li Stefan vidio trojstvo na nebu...nego Makarios, kako to da Isus ima svoga Boga?

Pa zasto onda tvrdis da Hristos ima istu prirodu kao Otac? Otac nema svog Boga zar ne?

Jel priznajes da si pogresio kada si tvrdio da Otac i Sin imaju istu prirodu. Vidim da se trudis svim silama da pokazes da nemaju istu prirodu a nisi mi dao ni jedan razlog zasto si napisao da imaju istu prirodu osim sto si citirao neke druge autore koji tako misle.

PS. Nigde u Bibliji nisam procitao izjavu "Hristos i Otac imaju istu prirodu". Odakle ti ta ideja? Usput receno, to je trinitarna izjava. Dolazi pravo iz nikejskog sabora (homoousios) lux

Zadnje uređeno od strane moderatora:
I Bog je Isusa nazvao Bogom u poslanici Jevrejima.
Što samo potvrđuje Isusovu prirodu.

Nemoj da mi skrećeš sa teme. Odgovori mi zašto se nigde nije propovedali trojstvo?
Nadju mi stih koji od nas zahteva da verujemo u trojstvo.

Ma kakvo skretanje sa tem. (Ostivi se tih niskih trikova. Nigde nisam video da si meni postavio ikakvo pitanje.)

Tvoje pitanje je u stvari tvrdnja da niko nije propovedao Trojstvo. Tako, ja ne odgovaram na besmislene tvrdnje. Postavi normalno pitanje, pa ako znam odgovor odgovoricu, ako neznam, nikom nista.

Ma kakvo skretanje sa tem. (Ostivi se tih niskih trikova. Nigde nisam video da si meni postavio ikakvo pitanje.)

Tvoje pitanje je u stvari tvrdnja da niko nije propovedao Trojstvo. Tako, ja ne odgovaram na besmislene tvrdnje. Postavi normalno pitanje, pa ako znam odgovor odgovoricu, ako neznam, nikom nista.

To se dragi moj zovu argumenti.
Evo jasnog pitanja za tebe. Da li postoji stih u Svetom Pismu koji od nas zahteva da verujemo u trojstvo?

+!

Evo jasnog pitanja za tebe. Da li postoji stih u Svetom Pismu koji od nas zahteva da verujemo u trojstvo?

Totalno nepotrebno ovakvo formulirano pitanje.
Ne samo da se ne zahtjeva vjerovanje u Trojstvo, nego nema ni same riječi Trojstvo u 'Ljubavnom Pismu'.

Da li u Bibliji igdje nalazimo riječ trojstvo - reći će te ne. Je li trojstvo biblijski nauk ili poganska doktrina koja je ušla u crkvu?

Zašto vjeruju u Presveto Trojstvo, neki ljudi mogu objašnjavati strpljivo i s poštovanjem druge osobe, ali to se očekuje i od svih,
koji žele slijediti Isusa.

Fil 2,3
nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego - u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe;

To se dragi moj zovu argumenti.

Pa naravno da postoji brdo stihova. Predpostavljas da ne zelis da ti citiram celu Bibliju jer, na primer, Isus Hristos jevrejima kaze da je Pismo (stari zavet, svedocanstvo o njemu).

Zato je i normalno da odredjeni stihovi iz Starog Zaveta koji jasno sadrze Bozje ime YHWH, se u Novom zavetu primenjuju na Hrista. Vec je to ovde na diskusiji citirano, pa ja necu da ponavljam. Znas te stihove i sam.

Drugo, sam si rekao da sam Bog Otac naziva Hrista Bogom. (Jevrejima 1. glava). Stari zavet uspostavlja postulat da osim YHWH nema drugoga Boga (Isaija 41. glava). Prema tome, Otac i Sin su Jedan Bog.

Trece, Sveti Duh je Bog, to je Petar jasno izrazio u Dela 5. glava a posto postoji postulat iz Starog zaveta da osim YHWH nema drugog Boga, onda je i Sveti Duh taj jedini Bog, kao sto je i Isus taj jedini Bog, kao sto je i Otac taj jedini Bog.

Da nebi ljudi previse razbijali glavu, kako je to moguce, Isus im je najasnije to rekao kada je dao veliki nalog za krstenje u "ime Oca, Sina i Svetoga Duha" Tako je ime jedno, a osobe su Trojica!

Ovo je minimalno objasnjenje zasto svako drugo verovanje osim Trojednog Boga je mnogobostvo. Reci da je Hristos Bog a onda govoriti o nekom nastanku u davnoj proslosti je hula na Boga jer Bog nema pocetka, to je azbuka ili abeceda biblijske teologije o Bogu.

I uopste ne mora covek da koristi rec Trojstvo. Jednostavno neka koristi "ime Oca, Sina i Svetoga Duha" kao sto je Isus to rekao. Mi smo samo leni da celo vreme pisemo "Otac, Sin i Sveti Duh" pa nam je jednostavnije da napisemo Trojstvo. Ako neko zeli moze da korist Troica, video sam neki koriste izraz "Trio". Nije bitno sta se koristi, Bitno je da se ne bude mnogobozac i veruje u dva ili tri Boga. Bibliji je nedvosmislena da ima samo JEDAN BOG.

PS. Ovaj forum nosi naslov "krscanski forum" krscani su monoteisti i imaju samo jednog Boga, Oca, Sina i Svetoga Duha.

Vidim da ste se mnooogo raspisali a presli ste cutkom preko teksta kojeg je Glasnik propratno pomenuo stoga cu ga ja citirati i nakon toga postaviti konkretno pitanje.

1 Jov.2,13:
"...Pišem vam, oci, jer poznaste onoga koji nema početka. Pišem vam, mladići, jer nadvladaste nečastivoga. Pišem vam, djeco, jer poznaste oca..."

Iz teksta se jasno vidi da se apostol obraca deci i njihovim ocevima (dakle u porodicnom kontekstu) ali je sustinski bitno zapaziti i utvrditi KOLIKO LIKOVA POMINJE APOSTOL u tom njegovom obracanju...!??

Po menu pominju se sledeci:

1. Onaj koji nema pocetka
2. necastivi
3. Otac Nebeski

Posto je jasno da su svi ti likovi razliciti u smislu nabrajanja doj je ujedno definitivno jasno da nijedan pomenuti nije isto sto i bilo ko drugi, pravo pitanje jeste - koja je to Osoba pod brojem jedan ???

@utopija
Opet ću ponoviti da je Sveto Pismo jedan izveštaj o našoj veri. Prikazuje nam izvorno Hrišćanstvo i tu ne nalazimo učenje o trojstvu. A trojstvo se ne spominje ni čitavih 150 godina nakon Hrista.
Prema tome možemo znati da trojstvo nije utemeljeno preko Apostola.
Mada bi najbolje bilo da se i apostoli i prvi Hrišćani proglase za jeretike.
Naravno da ima ljubavi. Mi protestanti pokušavamo da vam otvorimo oči, a vi nas nazivate sektašima. Mada je i Isus važio za sektaša pred farisejskom crkvom.
Pismo upozorava da treba napustiti bludnicu.

@Makarios Nema reči trojstvo, to smo ustanovili. A nema ni teksta koji govori da moramo da verujemo u Oca, Sina i Svetog Duha kao jednog Boga.

Ja tebi konstantno izbacujem stihove iz pisma koji jasno pokazuju apostolsku veru.

Očekivao sam taj stih kao odgovor.
Taj stih ne dokazuje Božju prirodu.
Ne dokazuje da je Svetu Duh osoba.
Jer ni nakon tog stiha nam apostoli ne otkrivaju da se Bog sastoji iz tri ličnosti.
Mi smo zajednica Svetog Duha koji ishodi od Oca, kroz Sina, onda i kroz nas. U suprotnom bi nam apostoli objasnili makar nešto o trojstvu.

Nazad
Vrh