Dakle ne molimo se direktno Isusu nego Ocu u ime Isusovo...!!!
Pa to je dosta problematicna izjava.
Hajde da vidimo tvoje razloge zasto:
Kada je slepi covek molio Isusa "Isuse sine Davidov, pomiluj me" da li se molio Bogu u ime Isusovo ili je direktno molio Isusa?
Moram primetiti da koristis veoma losu argumentaciju da bi dokazao ono sto mislim da isto verujemo.
Naime, svaki relativno dobri poznavaoc Biblije bi ti na ovakvo pitanje odgovorio sledecim pitanjem ( s cime bi jednim , ne tako strasnim "torpedom"nepovratno "potpoio" brod na kojem plove tvoji argumenti) :
Jeli prijatelju,a jel Josif mozda bio takodje Bog andjeo a ne ljudsko bice pa i koje ne vidi, dakle andjeo mu se obraca recima: Josife
sine Davidov"...!??
Evo Bibliskog teksta:
Mat.1,20:
"...No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći:
Josife, sine Davidov! ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je svetoga..."
...i buuuum,ode tvoj brodic u paramparcat...
Nemoj se igrati Bibliskim argumentima prijatelju,nije to dobro...
Zasto ja danas nebi mogai da se molim Isusu "Isuse sine Davidov, pomiluj me"!
Isus je dosao u ljudsko telo da zavrsi svoju misiju spasavanja ljudskog roda stoga je koracao pored ljude i oni su mogli primeti Njegovbo fizicko prisustvo..Konkretno taj se slepac obratio Isusu u takvom formatu stoga Ga je zamolio kao nekog koji se jos uvek nije objavio ljudima u svom proslavljenom oblicju, pa cak se nije desilo ni vaskrsenje.
Sin davidov je bio i Josif ali eto i Isus stroga ti taj argumenat jos jednom pada u vodu.
Ali ipak,da mozda nije prevelika teoloska greska pomoliti se Isusu vidimo iz primera Stefana koji kada je umirao,uputio molitvu direktno Hristu recima koje nam otkrivaju pravi Hristov identitet dok ujedno "bodu oci" svima koji poricu Njegov pravi identitet.
Evo tog Bibliskog izvestaja:
Dj.7,59:
'... I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše:
Gospode Isuse! primi duh moj..."
U vreme kada je Stefan bio kamenovan Isus je vec na svom polozaju u okvirima Bozjeg prestola stoga Mu se Stefan obraca molitvom Isusu s tim sto molicu da zapazite da se on ne obraca recima Boze a nit Oce nego direktno Isuse,
i trazi sta...!??
Trazi da upravo Isus primi njegov duh u trenutku kada je umirao !!!
Pa sta ovo znaci,sta kaze Biblija o tome...!?
Kada covek umre,sta kaze Pismo,kome se vraca taj zivotni duh...!?
Evo Bibliskog odgovora:
Prop.12,7:
"...I vrati se prah u zemlju, kako je bio,
a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao..."
Vidimo da je Stefan veoma dobro znao uvu teolosku realnost i bio je svesan Isusove prirode pa zato Ga zamolio da primi njegov duh nego kako stoje stvari sa nama...!?
Jel sad konacno svima jasno ko je Isus i koja je Njegova priroda !???????????
A ako neko za Isusa kaže da je Bog, a onda kaže da će se pokloniti Bogu Ocu, kako to da shvatimo?
Zato sto Otac nije Sin Bozji a Duh Sveti nije Otac a ni Sin a opet, sve je to deo Bozjeg prestola.
Zasto izmisljati toplu vodu kada je vec imamo...!?
Pa je isto nazvan Bogom od strane Boga, gde se čak i potvrdjuje da ima decu koju mu je Bog dao.
Otkrivenje mu je takodjer dao Bog.
Bog jeste jedan kao ličnost. Što ne znači da ne postoji neko ko je njemu sličan.
A ko je to rekao...?
Zar ti malo to sto Isus o sebi kaze da je Prvi i Poslednji kad je ujedno svima jasno da takvu kvalifikaciju o sebi ni jedno stvorenje ne moze dati ...?
Bog deluje onako kao sto deluje a nase je da to prihvatimo.
Dakle ako sam Isus kaze da se trebamo moliti Ocu mi to onda tako radimo,ako Isus o sebi kaze da je Prvi i Poslednji onda mi to takodje tako radimo,ako nam ujedno kaze da ce nam poslati Duha Svetoga sto ce reci da taj Duh deluje direktno na individualnom planu bukvalno kod svakoga sto ce reci "BOG NA TERENU' onda mi to opet prihvacamo...
Nije nase da polemiziramo a ni da pokusavamo razumeti zasto Bog tako funkcionise - nase je da sve to prihvatimo bez ikakve rezerve...
Primera radi,sto se nisto toliko nameracili za teme poput kako je recimo stvorena DNK od praha zemaljskoga,kakv je recept Stvoritelj koristio,kako je pravio oko,pa ovo il ono sto su realno stvari vise vezane za zemaljsko nego se rvate za teme koje su iskljucivo nebeske koje trenutno prevazilaze trenutni ljudski kapacitet razumevanja ...!??
Naravno da nismo 100% u pravu. Možemo i samo stihovima da vodimo raspravu, nikakav problem.
Iskreno,to e koncept kojeg ja licno koristim a za kojeg smatram da je zaista praktican za teoloske diskusije.
Ali problem je što trinitarci ne mogu apsolutno ništa da dokažu bez nekih filozofija.
A sto bi ista nekome ista dokazivale o Bozjoj prirodi kada nam ni ljudska nije dovoljno jasna i poznata...!??
U Bibliji imamo ono sto se jasno vidi i sto je Bog ocenio da nam je dovoljno za nase spasenje stoga se trebamo drzati upravo tih tema...
Zasto komplicirati kad mozemo jednostavno,onako kako zaista pise ?
Dakle ako li Isus kaze da se trebamo moliti Ocu On ne kaze da cemo pogresiti ako se Njemu obratimo nego nam jednostavno ukazuje kako trebamo postupati u skladu sa funkcionalnosti Bozjeg prestola.... i sto Ga ne bi smo poslusali ???