PITANJE:
Većina ovih stvari je tako , osim znaka jednakosti !
U Otkrivenju piše ovako :” onaj koji pobjeđuje dati ću mu da sjedne na moj prijestol kao što sam ja pobijedio i sjeo na očev prijestol “
ODGOVOR:
Piše jasno da je Isus pobedio i seo na prestol. Ali i mi ako pobedimo sešćemo na prestol, što znači bićemo nagraženi vlastima i silama. Ipak Bog Otac pre stvaranja ove zemlje, sklopio večni savez sa Sinom i svetim Duhom, vezan za izlivanje svih blagoslova čovečanstvu na ovoj zemlji i ostvarenje njihovog večnog spasenja.
"Zato ja s vama sklapam savez za carstvo, kao što je moj Otac sa mnom sklopio savez.” (Luka 22:29-30)
Znači da Isus ima vlast da nastupa u svoje ime, jer ga je Bog Otac postavio da to sme da čini.
Mi mešamo vreme Isusa Hrista na zemlji u smrtnosti, sa njegovim stanjem sada kod Boga Oca. On je tada sebe potčinio volji Boga Oca, "unizio sebe poput sluge", kako to Pavle piše, ali ne treba zaboraviti ko je On bio pre dolazka na zemlju:
"A sada ti, Oče, proslavi me svojom slavom koju sam imao s tobom pre nego što je svet postao." (Jovan 17:5)
"Oče, želim da i oni koje si mi dao budu sa mnom, tamo gde sam ja, kako bi gledali moju slavu koju si mi dao, jer si me voleo pre postanka sveta." (Jovan 17:24)
Isus je tu slavu ponovo primio odlazkom na nebo:
"koji je s desne strane Bogu, pošto je otišao na nebo, gde su mu potčinjeni anđeli, i vlasti, i sile." (1 Petrova 3:22)
PITANJE:
"Tim riječima Isus odaje ocu pravo da odluči šta je u redu. Nema Demokratije !
Ne može nitko odlučivati konsenzusom , nismo u komunističkom društvu .
Jedino otac odlučuje i svi ostali samo mogu reći amen !"
ODGOVOR:
Ne slažem se sa tim da tu nema demokratije. Mislim da tu nema komunizma ili drugog totaliternog sistema, nego tu postoji sloboda izbora. Slobodna volja, ili sloboda biranja dobra ili zla. Sotona se pobunio protiv Boga, što znači da je mogao da bira dobro ili zlo. Adam i Eva su birali dobro ili zlo. Drvo spoznaje je bilo stablo spoznaje dobra i zla.
Isus je odlučio još na nebu da bude dobar i tako poslušan Bogu Ocu, a ne da nije imao izbor i to je morao, jer se onda postavlja pitanje zašto onda Sotona to nije morao?
Na velikom saboru na Nebu, nakon stvaranje zemlje, Bog Otac je pitao koga da pošaljem na zemlju da bude spasitelj?
"I čuo sam Gospodnji glas kako kaže: ‘Koga ću poslati? Ko će za nas ići?’ A ja sam odgovorio: ‘Evo mene, mene pošalji.’ (Isaja 6:8)
"I Gospod reče: Koga ću poslati? A odgovori jedan koji beše nalik Sinu Čovečjem: Evo me, mene pošalji. I drugi odgovori i reče: Evo me, mene pošalji. A Gospod reče: Poslaću prvoga. I drugi beše gnevan, i ne zadrža svoje prvo stanje; i od tog dana mnogi ga sleđahu." (Avram 3:27)
"I ja, Gospod Bog, prozborih Mojsiju, govoreći: Taj Sotona, kome ti zapovedi u ime Jedinorođenca moga, onaj je koji beše od početka, i on dođe preda me, govoreći – Gle, ovde sam, pošalji mene, ja ću biti tvoj sin, i otkupiću sav ljudski rod, kako ni jedna duša ne bi bila izgubljena, i to ću sigurno učiniti; stoga, pruži mi čast svoju. Ali, gle, ljubljeni Sin moj, koji beše moj ljubljeni i izabrani od početka, reče mi – Oče, neka bude volja Tvoja, i slava Tvoja neka bude zauvek. Stoga, jer se Sotona pobuni protiv mene, i nastojaše da uništi čovekovu slobodu izbora, koju mu ja, Gospod Bog dadoh, tražeći i da mu predam moć svoju; moću Jedinorođenca moga, učinih da on bude oboren; I on postade Sotona, da, i to đavo, otac svih laži, da obmanjuje i zaslepljuje ljude, i da ih vodi zarobljene po svojoj volji, i to sve one koji ne poslušaju glas moj." (Mojsije 4:1-4).
Eto tu čitamo da je Sotona bio taj koji je hteo čoveka da spasi nasilno, bez "demokratije", ili slobodne volje. Isus je tada sam dobrovoljno želeo da bude spasitelj, a da slav ipak pripda svom Ocu. Što znači da nije uvek tako da Bog odlučuje i mi moramo da slušamo bez prigovora. Prisetimo se da je Avram predlagao u molitvi Bogu da ne uništi Sodom i Gomoru, ako s tamo nađe pravednik i da je Bog pristao na njegov predlog.
Bog nije diktator, On je pun ljubavi, i pun milosti prema nama, i zato je poslao svog Sina da nas spase.
PITANJE:
"Anđeli su samo po tome njemu slični što su i oni Duhovi. Sve piše u Bibliji , samo treba proučavati."
ODGOVOR:
To je tačno, ali sva bića su prvo stvorena kao duhovi, pa i mi. Ipak to ne znači da Bog nema telo. A ako je nešto loše imati proslavljeno večno telo, zašto je onda kaznio svog Sina da u telu ode na Nebo?
Kada kažemo da je Bog duh, ne mislimo da on nema telo, već da je on izvor neobjašnjive životvorne sile koja osnažuje ljudsko telo i da on ima puninu moći. Uvek moramo zapamtiti da su Bibliju napisali Jevreji - pisci Novog zaveta su bili svi Jevreji. Šta su drevni Jevreji mislili o ovoj temi? Jevreji su uvek zamišljali Boga koga obožavaju, da ima telo i um sličnog našem.
"Na primer, veliki hrišćanski pisac Tertulijan (oko 200. godine pne) piše:" Jer ko poriče da Bog ima telo, iako se kaže da je Bog duh? "Jer je duh njegova sopstvena telesna supstanca, u jednom vlastitom obliku."
Zašto su hrišćani počeli da veruju drugačije? Zato što se uticaj neoplatonizma uvukao u crkvu, koja je bila vrlo uobičajena u danima Rimskog carstva, i imala veliki uticaj na ovo pitanje.
PITANJE:
"Nitko nije ravan ocu nebeskom."
ODGOVOR:
To je tačno, ipak piše da je Isus "jednak Ocu". "on, koji je u obličju Božijem, nije smatrao kao nešto prigrabljeno - to što je jednak Bogu...." (Filipljanima 2:6-11)
Tačno je takođe da Bog Otac prezidira nad celim svemirom, i da je On "jedini i pravi Bog", vladar svega. Zato niko Njemu nije ravan, ipak Isus je postao jednak Njemu.
Sveta pisma uključuju činjenicu da je Bog Otac dao sve i svu moć Sinu:
"Sve što Otac ima moje je." (Jovan 16:15)
"a sve što je moje tvoje je, i tvoje je moje." (Jovan 17:10)
"Moj Otac mi je sve predao, i niko, osim Oca, ne poznaje Sina. I niko ne poznaje Oca, samo Sin i oni kojima Sin hoće da ga otkrije." (Mateja 11:27)
„Data mi je sva vlast na nebu i na zemlji." (Mateja 28:18)
Kada nas je Spasitelj poučio da smo „...moj Otac i ja jedno“, verujem, kao i vi, da nije to mislio fizički, nego su jedno u sili, moći, vlasti, prestižu, časti i slavi neba i zemlje. Tako nam kaže Sveto pismo.
Znači Isus je uvek u svemu i još od početka zastupao Oca. Kao što prorok Isaja piše, On je stvoritelj, spasitelj, otkupitelj, svetac Izraelov, prvi i poslednji, Jehova nad vojskama, sudija živih i mrtvih, Večni Otac, knez mira i silni Bog. (Isaja 9:6)
On će ponovo doći, a opaki neće podneti njegovu slavu.
PITANJE:
"Zato je i krivotvorio Biblije da prikaže sina kao vrhovnog vladara koji ne dolazi u očevo ime već u svoje ime vlada !"
ODGOVOR:
Očigledno ne poznajete Bibliju. U Otkrivenju Jovana Isus se Njemu javlja i govori u svoje ime. U Otkrivenju, prvoj glavi Apostol Jovan čuje glas „Ja sam Alfa i Omega”, početak i svršetak govori Gospod Bog, „koji jeste i koji je bio i koji dolazi, Svemoćni.”
Obećanje da će On lično doći.
Dalje, Jovan se okrenuo se da vidi ko to govori: “Kad sam se okrenuo, video sam nekog nalik Sinu čovečijem. Bio je obučen u haljinu koja mu je dopirala do stopala, a oko grudi je bio opasan zlatnim pojasom. Glava i kosa bile su mu bele kao bela vuna, kao sneg, a oči kao plamen ognjeni. Noge su mu bile nalik čistom bakru zažarenom u peći, a glas mu je bio kao huka mnogih voda, a lice mu je bilo kao sunce u svom punom sjaju. Kad sam ga video, pao sam pred njegove noge kao da sam mrtav."
A on je položio svoju desnicu na mene i rekao mi: „Ne boj se. Ja sam Prvi i Poslednji, i živ sam. Bio sam mrtav, i evo živim u vekovima vekova, i imam ključeve od smrti i hada. (Otkrivenje 1:8-18)
Isus ima svu vlast od Boga Oca i tako sme da dolazi u svoje ime. To je svrha vlasti ili ovlašćenja. Kada je podigao Lazara, koji je bio već četri dana mrtva, On nije govorio u ime Oca, nego u svoje ime: "Lazere ustani" i Lazar je ustao. Kada se Isus javio Pavlu , reko mu je zašto me progoniš? Govorio je u svoje ime. Apostoli su lečili bolesne "u ime Isusa Hrista", a ne u ime Boga Oca, i ipak su činili tako velika čuda. A zašto?
Zato što "ni u kom drugom nema spasenja, jer nema drugog imena pod nebom datog ljudima kojim bi se mi mogli spasiti.” (Dela apostolska 4:12)
Isus ima svu vlast i svu moć od Boga Oca i zato sme da govori u svoje ime, jer je On jedno sa Ocem. "Sve što Otac ima moje je." (Jovan 16:15). Ne nešto malo ne samo neki deo, nego zaista SVE što Otac ima.