Besmrtnost duše

Sotona i ostali zli duhovi kao i ljudi koji ne žele biti s Bogom neće nikad biti uništeni od strane Boga jer su stvoreni savršeni a njihov izbor je bio takav, oni upravo iz razloga što ih je Bog stvorio besmrtne a što znači da im je priroda besmrtna ne mogu prestati postojati kad bi njihova besmrtna priroda ( već samim tim kad kažemo besmrtna priroda logika nam kaže da su što drugo nego po prirodi besmrtni a što znači da je njihova priroda neuništiva jer i samo Pismo kaže da se duša ne može ubiti ili uništiti)

Pa ovo je baš suprotno Pismu i logici stvari:
"Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."(Mt 10:28)

Sv. Oci kažu da je duša besmrtna misli se na to da ne umire sa tijelom već nastavlja svoje postojanje nakon odvajanja od tijela.

Sveti oci su u jednu ruku u krivu, a u drugu u pravu.

Logika ti baš i nije jača strana, zanimljivo ti znaš što oci misle a ne zanima te što o tome kaže 5.lat sabor.

Nemoj tako Kopitaru. Maki je ovdje jedan od najucenijih bogoslova.

Bog stvara anđele i duše ... znači neuništivi su ...

Ako su stvoreni, onda znaci i da su prolazni. Sve sto je nastalo, treba i da nestane. Ako andjeli i duse nisu postojali pa su u jednom trenu stvoreni, to vec samo po sebi znaci da nisu vjecni.

Nadalje, ako je Bog sveprisutan i beskonacan (nema niti jedno mjesto gdje ne bi bio Bog), postavlja se i pitanje od cega je i unutar cega je stvorena cijela tvorevina.

Sv. Irinej Lionski piše da duše "se održavaju koliko Bog želi da se održavaju"

Upravo tako, ali sto biva kada jednom Bog opozove svoju zelju za njihovo prolazno odrzavanje?

Jedini razuman zakljucak bi bio da se stapaju nazad s Bogom (jer nikada i nisu bile različite od Boga).

Predlažem da istražite Bibliju kao zajednički temelj vaših vjerskih učenja.

Ja predlazem da se okanete svetih spisa. Prepunili ste se teorijom, a to vodi samo u svadju i prepirke.

"Ako Sotona, demoni i njihovi ljudski sljedbenici ne bi mogli bitit uništeni, onda Krist ne bi mogao postati Gospodarem nad svime, niti bi Njegovo kraljevstvo bilo univerzalno kraljevstvo. U takvom slučaju dio Njegova kraljevstva bio bi zauvijek odvojen za njegove neprijatelje koje On nije mogao pobijediti i uništiti. On ih može mučiti i izolirati, alli oni mogu još proklinjati Negovo ime i prkositi Njegovoj sili izazivajući Ga da ih dalje muči, i to tako zauvijek."

Uh, a zasto ih mora unistiti da bi dokazao svoju svemoc i sveprisutnost? Zar ih jednostavno ne moze preobraziti? Ionako postoje samo Njegovom voljom, a i to tek privremeno. Pa cak i da ih unisti, ne bi li to samo znacilo da je ponistio svoju volju koja ih uoblicuje i odrzava kao odvojena bica i vratio ih nazad u samoga Sebe?

... jer besmrtnost bića stvorenih na sliku Boga ne bi bila u skladu s idejom o slobodnoj volji.

Slobodna volja je upravo to sto kazes, samo ideja, zamisao, pretpostavka (i to jos pogresna) ljudi. U stvarnosti postoji samo Bozja volja.

+!

Jedno je istina - a to je da je nauk o vječnom mučenju zlih otjerao milione ljudi od Boga i to je činjenica. Teško tim učiteljima u onaj dan.

Ne znam kome će biti teško, ali Svjetlo, koje prosvjetljuje svakog čovjeka zna.
Ljubav je Pravedna.

Brate, nema života nakon smrti niti vječne muke zlih - to je pogrešna interpretecija kako ti veliš "Ljubavnog Pisma".

Đavao sa svojim anđelima i prokleti

Mt 25,41
Zatim će reći i onima slijeva: 'Odlazite od Mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!

'Legija iz Bezdana'

Lk 8,28
Kad opazi Isusa, zastenja, pade ničice preda Nj i u sav glas povika: "Što Ti imaš sa mnom, Isuse, Sine Boga Svevišnjega? Molim Te, ne muči me!"
Jer bijaše zapovjedio nečistom duhu da iziđe iz toga čovjeka.
Da, dugo ga je već vremena držao u vlasti i makar su ga lancima vezali i u verigama čuvali, on bi raskidao spone i zloduh bi ga odagnao u pustinju.

Isus ga nato upita: "Kako ti je ime?"
On reče: "Legija", jer u nj uđoše mnogi zlodusi.
I zaklinjahu Ga da im ne naredi vratiti se u Bezdan.
A ondje u gori paslo je poveliko krdo svinja. Zaklinjahu Ga dakle da im dopusti ući u njih. I On im dopusti.
Tada zlodusi iziđoše iz čovjeka i uđoše u svinje. Krdo jurnu niz obronak u jezero i podavi se.

a) Rimska legija je brojila 4200 - 6000 legionara.
b) U jednog čovjeka može biti mnogo zloduha, a zloduh uz dopuštenje može ući u životinju.
c) Zloduh nakon konačnog Suda više neće moći izlaziti iz 'Bezdana'.
d) Isus ne muči zloduhe, ali im je mučno u Njegovoj blizini.

Ja predlazem da se okanete svetih spisa. Prepunili ste se teorijom, a to vodi samo u svadju i prepirke.

To je temelj vjere. Nedostatak ljubavi odvodi u svađu, ne teorija...

Slobodna volja je upravo to sto kazes, samo ideja, zamisao, pretpostavka (i to jos pogresna) ljudi. U stvarnosti postoji samo Bozja volja.

Ne slažem se, ali mi je drago da si dao svoje suprotno mišljenje, to dođe kao još jedan začin u ovoj raspravi.

Ako su stvoreni, onda znaci i da su prolazni. Sve sto je nastalo, treba i da nestane. Ako andjeli i duse nisu postojali pa su u jednom trenu stvoreni, to vec samo po sebi znaci da nisu vjecni.

Nadalje, ako je Bog sveprisutan i beskonacan (nema niti jedno mjesto gdje ne bi bio Bog), postavlja se i pitanje od cega je i unutar cega je stvorena cijela tvorevina.

Po čemu znači to ako su stvoreni, onda znači da su prolazni?
Koji smisao je da Bog stvara bića slična sebi na svoju sliku onaj koji se naziva i Ljubav u pravom smislu te riječi i koji ih voli kao same sebe za koje umire na križu koje naziva sinovima i za koje je predvidio posinjenje da budu dionici njegove naravi a da ih onda stvori za propadljivost i smrt.

To onda nebi bio Bog ljubavi a mi se nebi nazivali njegovom djecom, nebi ga zvali ocem, to bi bio Bog koji se igra sa bićima sličnim sebi , Bog psihopata i sl. nakaradan Bog.

Ako nas nije stvorio za vječni život onda je besmisleno stvaranje.

Od čega je stvorena tvorevina?

Po Riječi njegovoj Isusu Kristu sve je stvoreno.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Po čemu znači to ako su stvoreni, onda znači da su prolazni?

Vjecan znaci onaj koji je uvijek postojao i koji ce uvijek postojati.

Postoji vrijeme prije stvaranja (cijele tvorevine) kada nista osim Boga nije postojalo. Samo je Bog vjecan. Ako je u jednom trenutku stvorio andjele, to vec samo po sebi znaci da nisu oduvijek postojali i da nisu vjecni, nego stvoreni.

Koji smisao je da Bog stvara bića slična sebi na svoju sliku

To je metafora kojom se zeli reci da je sustina tvorevine i Tvorca ista. Tj. da je Tvorac sama sustina tvorevine.

Nisam siguran da se misli na Boga.

Mislim da 99,99% kršćana misli da se u tom citatu misli na Boga. Baš me zanima kakav ćeš odgovor dati. Jedino može biti iz Aleksandrijske škole (Klement Aleksandrijski, Origen) koji su Bibliju alegorijski tumačili. Mi smo antiohijska škola, doslovno tumačenje.

Nisam siguran da se misli na Boga.

a) "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti."
b) "Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."

Zapazi kontrast koji ukazuje na transcendenciju Božje moći u usporedbi s ograničenim utjecajem ljudi i poziva na šire razumijevanje vječne perspektive.

Mislim da 99,99% kršćana misli da se u tom citatu misli na Boga. Baš me zanima kakav ćeš odgovor dati. Jedino može biti iz Aleksandrijske škole (Klement Aleksandrijski, Origen) koji su Bibliju alegorijski tumačili. Mi smo antiohijska škola, doslovno tumačenje.

Misli se na Boga.

a) "Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti."
b) "Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu."

Zapazi kontrast koji ukazuje na transcendenciju Božje moći u usporedbi s ograničenim utjecajem ljudi i poziva na šire razumijevanje vječne perspektive.

Misli se na Boga naravno.
Zašto ovi mogu ubiti tijelo a dušu ne mogu?

Bog to može što ne znači i da će i učiniti.

Misli se na Boga naravno.
Zašto ovi mogu ubiti tijelo a dušu ne mogu?

Ljudi mogu izgubiti svoj fizički život, ali sudbina njihove duše nakon smrti nalazi se u rukama Božjim. Ova perspektiva ističe Božju suverenost i odlučujuću ulogu koju On ima u sudbini ljudskih duša.

Uh, a zasto ih mora unistiti da bi dokazao svoju svemoc i sveprisutnost? Zar ih jednostavno ne moze preobraziti? Ionako postoje samo Njegovom voljom, a i to tek privremeno. Pa cak i da ih unisti, ne bi li to samo znacilo da je ponistio svoju volju koja ih uoblicuje i odrzava kao odvojena bica i vratio ih nazad u samoga Sebe?

Nešto slično ovome imamo kod Origena o učenju o apokatastazi.

Ljudi mogu izgubiti svoj fizički život, ali sudbina njihove duše nakon smrti nalazi se u rukama Božjim. Ova perspektiva ističe Božju suverenost i odlučujuću ulogu koju On ima u sudbini ljudskih duša.

Govori i to ali i činjenicu da se duša ne može ubiti ili uništiti osim naravno jedini koji to može je Bog ali ovdje je naglašeno da može a ne i da će to učiniti. Ako je uništi onda je besmisleno što ju je stvorio.

Odlika Boga je da je svemoguć ali ako uništava što je stvorio upitno je njegovo savršenstvo.

Pa onda bi po istoj logici mogao reći da nema logike da je savršen, ako su zgriješili prvi ljudi.
Savršenstvo Boga može uključivati sposobnost da donosi odluke i izvršava promjene u skladu s Njegovom mudrošću.

Govori i to ali i činjenicu da se duša ne može ubiti ili uništiti osim naravno jedini koji to može je Bog ali ovdje je naglašeno da može a ne i da će to učiniti. Ako je uništi onda je besmisleno što ju je stvorio.

Po meni nije besmisleno, jer je stvaranje čin ljubavi. A besmisleno bi bilo u takvom kontekstu da Isus navodi nešto što Bog svakako ne misli učiniti...

Nazad
Vrh