Coffee Chat

Gospodin čovjek
To ti je živi i slobodni čovjek, a ne osoba iz osobne karte. Ja sam skužio što je on htio reći. Inače ljudima je dano ime, religija, nacija, rasa i oni cijeli život žele to sve odbraniti. A ne znaju da su živi čojvek, suveren stvoren od Boga. Židovi su zato imali imena koja nešto znače, a ne prezimena. Car Justinijan uvodi osobe, a osoba je persona, maska, stranka, mrtvi objekt i kad se god kod policije identificiraju sa imenom zbog nekog prometnog prekršaja izgubili su odmah u startu parnicu. O tome bih mogao pričati satima, jer sam godinama izučavao što je čovjek, osoba, i kako sistem funkcinora.....u nekim sporovima sam pobijedio i sud koji je htio da platim preko 600 eura njihove troškove, ali sam odselio u drugu državu pa su pokušali preko njihovog suda....jedno pismo tom sudu iz države gdje sam živio jer je on bio posrednik i slučaj rješen.....naravno to pismo sam preveo sa hrvatskog jer je autor bio hrvat....to zahtijeva jednu drugu temu da se raspravlja o tome....

Danas mi je drugi dan trodnevnog posta na vodi pa mi se ne da citati ovu litaniju... malo mi mozak trokira.

Dobro veče članovima. Primate li me nazad?

David bješe milozvučan pjesnik, a bome i njegov sin Solomon. Solomonu je prorok Natan dao ime Jedidja. To možemo pročitati u sljedećim stihovima:

2 Sam 12:24 Potom David utješi Batšebu, ženu svoju, te uđe k njoj i leže s njom. I rodi [ona] sina, a [on] mu nadjenu ime Salomon. I GOSPOD ga uzljubi,

2 Sam 12:25 i poruči [to] po proroku Natanu; a [on] mu nadjenu ime Jedidja, GOSPODA radi.

Ime Jedidja kad pogledamo " Strongs concordance znači u hebrejskom jeziku "ljubljeni".

Screenshot_20241230_232436_com.biblehub.app.jpg

David je meni zakon lik, od najobičnijeg čobana do junaka Izraelskih bitaka, pa bjegunca, gdje je imao prilike i ubiti kralja Šaula, ali mu samo odsječe komad plašta...te je takodjer bio "bodyguard" neprijateljskog kralja Akiša. No Svemogući ga je izvukao iz situacije gdje nije morao ići u boj protiv svoje braće Izraelaca za vrijeme dok je bio bodyguard od tog kralja. David je bio vrlo mudar čovjek i razborit, a najviše od svega bio je poznavatelj Božjih Riječi i znao je što je Bogu milo. Koliko god da je griješio, David se pokajao, i u kolikim god smrtnim životnim okolnostima se nalazio, njegova pomoć je uvijek bio Svemogući. Iz tih opasnih životnih situacija i nastadoše najljepše pjesme, stihovi koje je David izlio iz svog skromnog velikog srca i veličao Svemogućeg Stvoritelja koji ga je izbavio iz svih smrtonosnih zamki.

Slava ti Svemogući Vječni Bože i Tvome Jedinorođenom Sinu Gospodinu Isusu Kristu i Duhu Svetom.

I sam Gospodin Isus Krist je sa svojim učenicima pjevao psalme.

Predivan si Bože Stvoritelju.
Hvala ti za sve.

Sa svime bih se slozio i pozdravljam ljevicarske stavove (prihvacam i kritiku zbog skretanja ljevice od klasnih ka trivijalnim socijalnim problemima), ali jedino bih naglasio, upozorio, apelirao na to da... svijetu nece doci kraj. Moramo djelovati na njegovom stalnom popravljanju i ispravljanju. Nemojte se zanositi bajkama o tome da ce Bog doci i popraviti svijet, jer nece. Upravo ovakav svijet je Njegova volja (jer cija bi druga uostalom i mogla biti) i upravo je Njegova volja da se mi stalno popravljamo i ispravljamo, kako sebe, tako i svijet oko sebe.

Nazalost, Isus nije dosao i nikada nece doci. Djed Mraz ne postoji. Uzaludno je ocekivati jedno takvo romanticno i bajkovito rjesenje svih nasih problema (koje smo uostalom najvecim dijelom sami uzrokovali). Ovaj svijet je u problemima najvecim dijelom zbog ljudske pohlepe, mrznje i obmane i za pretvoriti ovaj svijet u raj ce nam trebati jos puno vlastitog rada, a Bozja volja je da to napravimo sami. Naravno, bilo bi jako lijepo da jednog dana dodju Bog, Isus ili Djed Mraz i umjesto nas napravi sav taj posao, bilo bi sjajno da ne trebamo vise na posao, da ne trebamo placati racune i sl. Ali nazalost to se nece dogoditi na taj nacin.

Mislim, jednog dana se doista nece vise trebati placati racuni, niti ici obavezno na posao i Zemlja ce se doista pretvoriti u raj, ali to se nece desiti nekom magijom, nego samo djelovanjem svih dobrih ljudi zajedno. Barem ja na to tako nekako gledam.
Kao kršćanin se ne bi složio. Pogotovo sa stavljanjem Isusa zajedno s Djedom Mrazom... Ali to i jeste poenta vjere, odnosno kršćanstva. Pravo na slobodno izbor i vjerovanje koje nam je lično Bog dao.
Cjelokupna istorija čovječanstva, od samog stvaranja do sad, također i svi znakovi kakva nas budućnost očekuje pokazuju da čovjek nije sposoban da ovaj svijet načini boljim mjestom za sve. Čista utopija.
Ono u čemu mi sad živimo pokazuje od riječi do riječi 2. Timotej 3. poglavlje: "Znaj ovo dobro: u posljednjim danima naići će teška vremena. Ljudi, naime, bit će sebični, lakomi na dobitak, razmetljivci, oholi, hulitelji, nepokorni roditeljima, nezahvalnbici, svetogrnici, bez srca, neumoljivi, krivokletnici, surovi, neprijatelji dobru, izdajnici, naprasiti, zaslijepljeni ohološću, prijatelji užitaka prije no prijatelji Bogu; čuvat će izgled pobožnosti, ali će joj zanijekati moć. Okreni se također i od tih ljudi!"
Istina je da je većina ovih osobina postojala tokom ljudske istorije ali je npr pohlepa dosegla vrhunac zahvaljujući modernom kapitalizmu koji potiče, budi itd pohlepu u baš svakom čovjeku. Kako je danas opštepoznati Bill Gates i sam priznao da on ne stvara proizvod nego želju i potrebu. Kupi ovo/ono, treba ti bolji windows, PC, mobitel, auto, TV, neka platnena krpa po zadnjoj modi itd itd. Također pobuna protiv roditelja, i drugih autoriteta je veća nego ikad. Ego/taština je propagandom trenutno napumpana teškim steroidima, veća negi ikad. Svako od nas je bog, voli sebe najviše... Potom globalna Sodoma i Gomora dostupna svakom djetetu, a pod ozgovorom "ljudskih prava i sloboda".
Da je kraj blizu pokazuje i naoružanje danas. Uvijek je bilo ratova, ali nikad mogućnost uništenja cjelokupnog čovječanstva.
Tu je i AI, vještačka inteligencija, za koju mnogi, među njima i sami njeni kreatori upozoravaju kao opasnost koja dovodi u pitanje i samo ljudsko postojajanje... Itd itd. Uništenje prirode, voda, zraka, šuma itd itd bez obzira vjerovali ili ne u oriču o globalnom zatopljenju
Trenutno zlo koje vlada je koncentrisano u svakom aspektu i globalno.
I Isus još nije došao jer se nisu ispunili svi prorečeni znaci koji se trebaju desiti prije tog Njegovog drugog dolaska. Neki od tih znakova:
" A čut ćete za ratove i za glasove o ratovima. Pazite, ne uznemirujte se. Doista treba da se to dogodi, ali to još nije svršetak. Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva; bit će gladi i potresa po raznim mjestima. Ali sve je to samo početak trudova.....
- jer tada će biti velika tjeskoba kakve ne bijaše od početka svijeta sve do sada, a neće je ni biti. I kad se ne bi skratili dani oni, nitko se ne bi spasio. No poradi izabranih skratit će se dani oni."

Problem onih koji ne vjeruju je što većinom misle da obećani raj treba da bude u ovom životu i ovakvom svijetu. Kako pjesma kaže "ne želim da živim 1000 godina, hoću sad i hoću sve". Ovo je bitka protiv Zla, i na nebu i na zemlji. Ili gubiš ili dobijaš sve

Kad se bitka stalno vodi, nije li to rat i ratovanje?
Moglo bi se i tako reci. Ulaganje stalnog napora da se covjecanstvo poboljsa.

Po meni je vrlo slikovita jedna kabalisticka usporedba. Oni tvrde da nije Bog izgnao covjeka iz raja, nego obrnuto. Covjek je izgnao Boga iz raja i ostao sam u njemu. Mi zivimo u raju, ali se ponasamo kao ludjaci opijeni mrznjom i pohlepom.

Naravno, Boga je nemoguce otjerati s bilo kojeg mjesta, jer je On sveprisutan. Radi se samo o tome da smo zbog svoje pohlepe i mrznje jednostavno zaboravili na Njega.

Zato stalnim osobnim i drustvenim usavrsavanjem postizemo napredak na svojem putu da opet Boga otkrijemo u nama samima, a time i postanemo ono sto oduvijek i jesmo - vrtlari bozanskog rajskog vrta.

Moglo bi se i tako reci.
U stara vremena, majstori koji su kovali katane bili su često slavniji od samuraja koji su te mačeve nosili. Od dvojice najboljih nikako nisu mogli izabrati koji će biti prvi. Tako se dogovoriše da svaki od njih iskuje po jednu katanu, koje će se obje ispitati, nakon čega će proglasiti najboljeg.

Ispit je bio u tome da se katane pobodu u korito jednog potoka s oštricom okrenutom uvis.
Tako i učiniše. Bila je jesen i rječicom je plovilo opalo lišće. Kako je koji list nailazio na mač prvog majstora tako je bivao prepolovljen. Međutim, na katanu drugog kovača nije naišao niti jedan list …

Koja je katana bila bolja?
I ne ponajmanje: da li je stvar uopće u katani?

Nazad
Vrh