Da li je homoseksualnost nemoralan cin?

Ne mozes razdvajati jer je danasnji moral "definisan" na osnovu Bozjih zapovesti.
Nisam posve uvjeren da je u hinduistickim, budistickim i islamskim zemljama moral definiran biblijskim zapovjedima?!

Postavlja se pitanje sto bi bio neki univerzalni ljudski moral, pa onda da vidimo je li homoseksualnost suprotna tome.

Ne cini drugima sto ne zelis sebi je neko osnovno temeljno pravilo iz kojega se moze izvuci da je nemoralno sve ono sto drugima uzrokuje patnju i neugodu zbog nase pojedinacne i sebicne koristi. Stovise, preuzeti na sebe neku neugodu i muku zbog koristi i dobrobiti drugih smatra se vrlinom.

Zlatno moralno pravilo

U tom svjetlu, dvojica homosekusalaca, koji u tu vezu stupaju dobrovoljno i bez prisile, mislim da ne krse ova pravila... ali dopustam da mozda grijesim?!

Nisam posve uvjeren da je u hinduistickim, budistickim i islamskim zemljama moral definiran biblijskim zapovjedima?!
Naravno da jeste,deo toga je zasnivano na neke Bozje zapovesti s dekaloga,neke na zapovestima koje brane zoofiliju i incest i t.d.
Postavlja se pitanje sto bi bio neki univerzalni ljudski moral, pa onda da vidimo je li homoseksualnost suprotna tome.
Ne postoji takva kategorija,ono sto nazivamo moral proizlazi iiz izricitih Bozjih zapovesti.
Ne cini drugima sto ne zelis sebi je neko osnovno temeljno pravilo iz kojega se moze izvuci da je nemoralno sve ono sto drugima uzrokuje patnju i neugodu zbog nase pojedinacne i sebicne koristi. Stovise, preuzeti na sebe neku neugodu i muku zbog koristi i dobrobiti drugih smatra se vrlinom.
I to sto si sada rekao takodje pproizlazi iz Biblie s tim sto to nije univerzalni i ekskluzivni izvor na kojeg se t.z. kategorija moral uoppste zasniva.
Zlatno moralno pravilo

U tom svjetlu, dvojica homosekusalaca, koji u tu vezu stupaju dobrovoljno i bez prisile, mislim da ne krse ova pravila... ali dopustam da mozda grijesim?!

Naravno da gresis jer je to direktno protuprirodna aktivnost koja definitivno rusi covecanstvo po vise osnova ukljucujuci i natalitet.

Homoseksualac nikome ne nanosi patnju i zlo

Itekako nanosi patnju i zlo svom tijelu jer to nije zdrava aktivnost i ti dijelovi tijela nisu za to namjenjeni. Dolaze bolesti i zlo. I dostojanstvo tijela je narušeno...ono je Božji hram.

"Tko razara svoje tijelo i njega će Bog razoriti, jer svet je hram Božji a taj ste vi"

Ne postoji takva kategorija,ono sto nazivamo moral proizlazi iiz izricitih Bozjih zapovesti.
To nije tocno. Jer znamo iz iskustva da i ateisti i agnostici mogu biti (i vrlo cesto jesu) izrazito moralni. Kada bi to bilo istina, onda bi plemena koja zive u dzunglama i nikada nisu dosli u vezu sa modernom civilizacijom i nisu nikada culi za Bibliju bili obavezno i iskljucivo nemoralni ljudi. A znamo da to nije nuzno tako, znamo da i medju mnogima od njih postoje ista moralna pravila kao i medju nama. Dakle, razumno je zakljuciti da postoji osnovni i opci osjecaj za moralnost kod svih ljudi, nezavisno od vjerskih tradicija kojima pripadaju.

I to sto si sada rekao takodje pproizlazi iz Biblie
Pa razumljivo, jer ako je nesto univerzalno, onda je valjda moralo naci odraz i u biblijskoj tradiciji. Ali ne dolazi samo i jedino iz Biblije. To isto ima kod Buddhe, ima kod Lao Cea, ima kod urodjenika na Borneu... a nitko od njih nije nikada cuo za Bibliju.

Naravno da gresis jer je to direktno protuprirodna aktivnost koja definitivno rusi covecanstvo po vise osnova ukljucujuci i natalitet.
Ja bih se mogao sloziti da je h. odstupanje od normalne, zdrave, uravnotezene i pozeljne ljudske spolnosti. Cak i da je neprirodno i nezdravo stanje ljudske spolnosti, ali mi se ne cini da je nemoralno. Ne potice me na osudu, nego na sazaljenje.

Isto je i sljepoca odstupanje od normalnog, zdravog i pozeljnog stanja ljudskog zdravlja; neprirodno i bolesno stanje gledano sa stanovista ljudskog zdravlja, ali ne smatramo slijepce nemoralnim ljudima.

Itekako nanosi patnju i zlo svom tijelu jer to nije zdrava aktivnost i ti dijelovi tijela nisu za to namjenjeni. Dolaze bolesti i zlo. I dostojanstvo tijela je narušeno...ono je Božji hram.
To su sve predrasude. Homoseksualci svoju spolnost ne izivljavaju zato da si nanose zlo, nego bas suprotno, jer u tome nalaze zadovoljstvo. I ako oni time ne stete nikome drugome, a oni u tome nalaze zadovoljstvo, sta mene briga za to.

Ja mogu prema tome osjecati odbojnost pa cak i gadjenje, ali postoji toliko ljudskih djelatnosti koje mi nisu bas drage i u kojima ne sudjelujem.

Planinar sam i volim ici u prirodu. Nikada nisam razumio one ljude koji po sumi jurcaju sa kroser motorima i kvadovima. Cesto ih srecem. Usmrde cijelu sumu dimom nafte. Takvo ponasenje smatram primitivnim, sazaljevam te ljude jer mislim da ne dozivjavaju najvise sto im priroda moze dati, ali ne mislim da su motoristi nemoralni.

Uzmimo slucaj pusaca. Sazaljevam te ljude jer zadovoljstvo nalaze u udisanju smrdljivog dima, ali ne smatram da je pusenje nemoralno. Mozda je estetski i zdravstveno nepreporucljivo, ali nije nemoralno itd.

To su sve predrasude. Homoseksualci svoju spolnost ne izivljavaju zato da si nanose zlo, nego bas suprotno,
Ne naravno...ali zlo dođe. Zlo dolazi zato jer je u nekim aktivnostima duboko nenormalno i nezdravo. Homoseksualci imaju puno zdravstvenih problema i psiholoških. U prosjeku kod njih je puno više suicida, nasilja, mijenjanje partnera....

Ne naravno...ali zlo dođe. Zlo dolazi zato jer je u nekim aktivnostima duboko nenormalno i nezdravo. Homoseksualci imaju puno zdravstvenih problema i psiholoških. U prosjeku kod njih je puno više suicida, nasilja, mijenjanje partnera....
Nezdravo i nemoralno nije isto.

Nezdravo je i drogiranje, ali nije nemoralno. Zato zakon drugacije tretira dilera, koji na drogu navlaci one koji se jos ne drogiraju i tako im cini zlo (zbog svoje licne i sebicne koristi njima uzokuje patnju); a drugacije tretira narkomana. Zato zakon drugacije tretira posjedovanje druge za vlastitu upotrebi i posjedovanja za rasparcavanje. Diler je nemoralan, a narkomen je zrtva. Za narkomana ne mozemo reci da je nemoralan.

Isto je i sa alkoholom ili cigarama. Pijanac ili pusac nije nemoralan, on je zrtva svoje slabosti. Ono sto je nemoralno jeste poticati posebno mlade na konzumaciju alkohola i cigara. Zato je zakonski i zabranjeno prodavati duvan i alkohol maloljetnicima.

Nezdravo i nemoralno nije isto.

Dakako da nije isto...ja sam nabrajao "nezdravo i nemoralno". Homoseksualnost je nezdrava (tjelesno i psihički) u odnosu na čovjeka a nemoralna u odnosu na Boga kojemo je ljudsko tijelo hram. Za psihički zdravog i duhovnog čovjeka je nenormalna jer nije prirodna,polaritetna.

Nezdravo je i drogiranje, ali nije nemoralno.
Drogiranje je nemoralno u odnosu na Boga jer Bog hoće da doživimo duhovnu ekstazu i njega samog kroz vrlinu,duhovnost a ne nakaradnu ekstazu kroz drogu i alkohol.

Diler je nemoralan, a narkomen je zrtva. Za narkomana ne mozemo reci da je nemoralan.

Kako kad. Odrasla i odgovorna osoba nije žrtva. Njemački ministar i ukrajinski predsjednik su narkomani po svojoj apsolutnoj volji, nisu žrtve. I diler može biti narkoman pa ni on nije nemoralan u odnosu na neke kupce. Dakako na višem nivou svi su žrtve svoje slabosti

To nije tocno. Jer znamo iz iskustva da i ateisti i agnostici mogu biti (i vrlo cesto jesu) izrazito moralni. Kada bi to bilo istina, onda bi plemena koja zive u dzunglama i nikada nisu dosli u vezu sa modernom civilizacijom i nisu nikada culi za Bibliju bili obavezno i iskljucivo nemoralni ljudi. A znamo da to nije nuzno tako, znamo da i medju mnogima od njih postoje ista moralna pravila kao i medju nama. Dakle, razumno je zakljuciti da postoji osnovni i opci osjecaj za moralnost kod svih ljudi, nezavisno od vjerskih tradicija kojima pripadaju.
Moral o kome pricamo proizlazi od samog Boga koji deluje na vise nacina - ljudima otkriva svoje zapovesti kroz zapisanu Bozju Rec ali deluje i putem savesti svakog pojedinca kako bi pravio razliku izmedju bazicnih dobra i zla.

Pa razumljivo, jer ako je nesto univerzalno, onda je valjda moralo naci odraz i u biblijskoj tradiciji. Ali ne dolazi samo i jedino iz Biblije. To isto ima kod Buddhe, ima kod Lao Cea, ima kod urodjenika na Borneu... a nitko od njih nije nikada cuo za Bibliju.
Biblija je jedina sveobuhvatna knjiga koja tretira bukvalno sve aspete ljudskogt zivota,sadrzi elementarne podatke o proslosti ali se osvrce i na kljucne dogadjaje iz buducnosti s tim sto je akcenat stavljen uprvo na pomenute moralne norme na koje stoji Bozji potpis.
Nijedna druga knjiga ne sadrzii toliko podataka o tome kako ljud trebaju zivetii da bi dobili ziivot vecni i sta je uopste uradio Stvoritelj da se to ikada omoguci !
Ja bih se mogao sloziti da je h. odstupanje od normalne, zdrave, uravnotezene i pozeljne ljudske spolnosti. Cak i da je neprirodno i nezdravo stanje ljudske spolnosti, ali mi se ne cini da je nemoralno. Ne potice me na osudu, nego na sazaljenje.
Ako je Bog iz nekih razloga jasno zabranio te aktivnosti i t pod smrtnom pretnjom onda moramo postovati to Njegovo stanoviste u svakom smisu reci,zar ne ?
I ako cemo tako,onda sto bi i preljuba bila nemoral kada je i tamo problem " visak ljubavi"...!?
Eto covek voli svoju zenu ali voli i par lepih komsinica,svaka od njih od njega dobija ljubav a ne batine stoga niko nije ostecen,povredjen i t.d. pa te sad pitam - dali je i preljuba nemoral ili nije ?

Homoseksualnost je nezdrava (tjelesno i psihički) u odnosu na čovjeka a nemoralna u odnosu na Boga kojemo je ljudsko tijelo hram. Za psihički zdravog i duhovnog čovjeka je nenormalna jer nije prirodna, polaritetna.
Tesko cemo logicki dokazati da je h. neka posebno nezdrava praksa. Nisam cuo da umiru ranije od hetero sekusalaca ili da se vise razbolijevaju od drugih (osim naravno side, ali tu nisu samo oni, nego i narkomani i sl.). A cak i da dokazemo da je h. nezdravo, nisam posve siguran je svaka zdravstveno rizicna praksa automatski i nemoralna. Ovdje razgovaramo o mogucoj nemoralnosti, a ne nezdravosti h.

Dakle, sud da je h. nemoralna jer je nezdrava je vrlo klimav.

A sud da je nemoralna u odnosu na Boga je isto vrlo klimav, jer ne mozemo dokazati da moral i etika jedne vjerske zajednice (npr. krscana) predstavljaju univerzalna moralna nacela. Npr. po islamskom moralu i etici jedenje svinjetine i pijenje alkohola je nemoralno, ali nisam siguran da je to doista nemoralno. Opet se vracamo na argument o nezdravosti. Mozda su svinjetina i alkohol nezdravi, ali svakako nisu nemoralni.

I tako se vrtimo u krug tvrdnje da je nezdravo automatski i nemoralno.

Naravno, tu je i problem sto neki od vas krscana nisu u stanju definirati univerzalna moralna pravila iznad vaseg vjerskog morala i etike.

Moral o kome pricamo proizlazi od samog Boga koji deluje na vise nacina - ljudima otkriva svoje zapovesti kroz zapisanu Bozju Rec ali deluje i putem savesti svakog pojedinca kako bi pravio razliku izmedju bazicnih dobra i zla.

Biblija je jedina sveobuhvatna knjiga koja tretira bukvalno sve aspete ljudskogt zivota, sadrzi elementarne podatke o proslosti ali se osvrce i na kljucne dogadjaje iz buducnosti s tim sto je akcenat stavljen uprvo na pomenute moralne norme na koje stoji Bozji potpis.
Nijedna druga knjiga ne sadrzii toliko podataka o tome kako ljud trebaju zivetii da bi dobili ziivot vecni i sta je uopste uradio Stvoritelj da se to ikada omoguci !
To je jos jedna vrlo upitna i tesko dokaziva tvrdnja. Svaka vjerska zajednica misli da je njezina sveta knjiga vrhunac moralnosti, ali da li doista jeste? Obzirom da imamo barem 4-5 velikih vjerskih zajednica na svijetu, univerzalna moralna pravila bi trebala biti ona koja su opca za sve ljude i ne ovise o vjerskom kontesktu bilo koje od tih religija.

Dakle, rasprava bi trebala prvo govoriti o tome, a tek onda vidjeti je li konkretno h. nemoralna ili nije.

Naravno, tu je i problem sto neki od vas krscana nisu u stanju definirati univerzalna moralna pravila iznad vaseg vjerskog morala i etike.

Ja ne pripadam niti jednoj vjerskoj zajednici, znanjem sam iznad svih pa mogu definirati univerzalna moralna i etička pravila koja obuhvataju odnos prema čovjeku ali i prema životinjama (vegetarijanstvo...) i prirodi.

Ja ne pripadam niti jednoj vjerskoj zajednici, znanjem sam iznad svih pa mogu definirati univerzalna moralna i etička pravila koja obuhvataju odnos prema čovjeku ali i prema životinjama (vegetarijanstvo...) i prirodi.
Ovo je svakako argument kojega se ne bi posramio niti jedan bolji materijalist, hedonist pa cak niti kakav prosjecan anarho-individualist.

Osim toga, iako ne pripadas niti jednoj vjerskoj zajednici, pozivas se na Bozje zakone, jer si znanjem iznad svih (?!) pa si prvopozvan da odredis univerzalna moralna i eticka pravila... svim drugim ljudima...

Ova rasprava je doista krenula u dobrom smjeru...

pa si prvopozvan da odredis univerzalna moralna i eticka pravila... svim drugim ljudima...

Aaaa...malo sam posebniji; da budem precizan ja nikad ne učim o bratstvu, ljubavi, moralu,etici... to je vrući duhovni nauk. To prepuštam drugima.

Ja sam specijalista za hladni duhovni nauk ili nauk o Bogu u smislu njegovog personalnog i impersonalnog aspekta, trojstvo i drvo života. Tu sam svjetski br 1. i niko me ne može navuči na tanak led. Uz to volim diskutirati o biblijskim proročanstvima i posljednjem vremenu. Ali tu nisam najbolji. Sve opet hladno i proračunato...bez ikakvog pozivanja na ljubav i mir. To prepuštam drugima.

Ja sam specijalista za hladni duhovni nauk ili nauk o Bogu u smislu njegovog personalnog i impersonalnog aspekta, trojstvo i drvo života. Tu sam svjetski br 1. i niko me ne može navuči na tanak led.
Ai: Impersolan i personalan aspekt Boga su složena pitanja koja se istražuju kroz različite teološke i filozofske tradicije. Iz vašeg opisa može se naslutiti da ste duboko upoznati s tim konceptima i njihovim utjecajima na duhovni razvoj.

### Personalni aspekat Boga

U mnogim religijama i duhovnim tradicijama, personalni aspekt Boga podrazumijeva vjeru u Boga kao osobu ili entitet koji ima karakteristike poput ljubavi, milosrđa, pravde i mudrosti. Ovaj aspekt omogućava pojedincima da grade lični odnos s Bogom kroz molitvu, meditaciju i duhovne prakse. U hrišćanstvu, na primjer, Bog se često prikazuje kao Otac koji voli svoje stvorenje.

### Impersonalni aspekt Boga
S druge strane, impersonalni aspekt Boga se često javlja u filozofskim i mističnim tradicijama, kao što su hinduizam i budizam, gdje se napominje da je božansko prisutno u svemu i transcendentno u odnosu na ljudsko poimanje. Ovaj aspekt može uključivati ideje o univerzalnoj svijesti ili apsolutnom principu koji nadilazi individualne karakteristike.

### Trojstvo
Koncept trojstva (Oca, Sina i Svetoga Duha) u hrišćanstvu dodatno komplikuje razumijevanje Boga, jer predstavlja jedinstvo i trojstvo u jednom. Ova ideja izaziva mnogo rasprava, kako u teološkim krugovima, tako i među laicima.

### Drvo života
Drvo života je simbol koji se pojavljuje u različitim religijama i mitologijama, često povezujući ideje o životu, smrti i ponovnom rođenju. U judeo-hrišćanskoj tradiciji, ono je često povezano s Gardenom Edena, simbolizirajući nebesku povezanost i vječnu mladost.

### Zaključak
Razumijevanje ovih kompleksnih tema zahtijeva duboko razmišljanje i refleksiju. Ako imate specifične aspekte ili pitanja o ovim temama, slobodno ih postavite, a ja ću rado pružiti dodatne informacije ili perspektive. Vaše znanje i iskustvo u ovim pitanjima sigurno mogu donijeti vrijedne uvide u daljnju diskusiju.

I tako se vrtimo u krug tvrdnje da je nezdravo automatski i nemoralno.

Vredi obrnuta činjenica; nemoralno je automatski nezdravo jer nemoralno ruši kvalitetu ljudskog duha i Božijih darova koji se slivaju na moralnu osobu. A kad nemoralom duh slabi samim time i tijelo slabi. Kad nemoralnim homoseksualnim činom narušavamo dostojanstvo tijela kao Božijeg hrama, kad radimo neprirodne stvari onda Božiji duh napušta naše tijelo. Nemoralno je i kad muškarac radi ženi ono što rade dva /muška/ homoseksualca pa znam reći za mrzitelje homoseksualaca da je njihova mržnja smiješna jer su sve češće i više sami slični homoseksualcima.

Zadnje uređeno:
Vaše znanje i iskustvo u ovim pitanjima sigurno mogu donijeti vrijedne uvide u daljnju diskusiju.

Mogu, ali ne na ovoj temi. Pa izvoli draga umjetna inteligencijo otvori temu ! Inače si gore u pet boldanih podnaslova napisala hrpice gluposti.

Zadnje uređeno:
Vredi obrnuta činjenica; nemoralno je automatski nezdravo
Pricamo sto je nemoralno, ali ne znamo jasno i nedvosmisleno objasniti sto je moralno, sto je moralnost.

Ti si sebi utuvio da je krscanski moral jedini pravi i univerzalan. U redu. Ali ako ne mozemo doci do toga sto bi bila univerzalna ljudska moralnost, onda moramo reci otprilike - smatram da je h. nemoralna sa stanovista krscanske moralnosti.

Pa cak bi i ta tvrdnja bila vrlo upitna, jer krscanska se moralnost zasniva na ovih 10 zapovijedi:

1. Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.

2. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda, Boga svoga, jer Gospod ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

Vidimo da prve 3 zapovijedi ustvari nisu moralna poduka, nego ideoloska, svjetonazorska izjava. One opisuju judeo-krscansko vjerovanje i nemaju nista s moralnosti u uzem smislu rijeci jer i ljudi koji ih ne slijede mogu biti moralni (npr. ateisti ili visebosci koji caste kipove).

4. Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.

Cetvrta zapovijed ocito nema nista s moralnoscu, ona nije moralno pravilo, nego samo preporuka da se covjek odmori.

5. Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.

6. Ne ubij!

7. Ne učini preljuba!

8. Ne ukradi!

9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!

10. Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!

Tek od pete zapovjedi idu moralna pravila u uzem smislu rijeci. Dakle, sto se tice morala, ustvari imamo samo 5 ili 6 zapovjedi (8. i 10. zapovijed su ustvari isto, ne pozeli ukrasti, ne pozeli imati ono sto ti ne pripada):
- ne ubij
- ne kradi
- ne lazi
- ne cini preljub
- postuj starije

Jedino bi 7. zapovijed imala veze sa spolnim zivotom, ali niti tu ne vidimo jasnu opreku homoseksualnosti kao takvoj, nego samo preporuku da se spolnog partnera ne vara. To moze znaciti i da dva h. partnera zive u stalnoj i trajnoj vezi.

Dakle, badava nam je ovaj razgovor. Ja nisam strucnjak za krscanski moralni kodeks i dopustam da netko tvrdi da je h. nemoralna s tocke hrscanskog morala (jednako kao sto je jedenje svinjetine i pijenje alkohola nemoralno s pogleda islamske moralnosti). Ali ocito ne mozemo doci do toga sto bi bila neka univerzalna i opca moralnost i da li bi h. bila nemoralna u odnosu na nju.

Ti si sebi utuvio da je krscanski moral jedini pravi i univerzalan. U redu.
Nije u redu...to ti samo zamišljaš. Naprimjer moral budista i hinduista je u prosjeku dosta veći od kvazi kršćanskog i židovskog jer više poštuju životinje i prirodu. Tek davno pravovjerni eseni i nazireji u Židova imali su slične životne i duhovne manire. Naravno i tamošnje dalekoistične civilizacije kao i Grčka su se degradirale dovodeći homoseksualnost i pedofiliju do nivoa "vrline" i prestižnog statusa u društvu.

Pa cak bi i ta tvrdnja bila vrlo upitna, jer krscanska se moralnost zasniva na ovih 10 zapovijedi:

Homoseksualnost nije direktno navedena u "10 zapovjedi" ali je dio naukovanja biblije kao satanizam ( Sodoma i Gomora, izvješće o stvaranju gdje imamo odnos samo suprotnih spolova...) i u novom zavjetu kao neprirodnost i teška iskrivljena požudnost.

...Homoseksualnost nije direktno navedena u "10 zapovjedi" ali je dio naukovanja biblije kao satanizam ( Sodoma i Gomora, izvješće o stvaranju gdje imamo odnos samo suprotnih spolova...) i u novom zavjetu kao neprirodnost i teška iskrivljena požudnost.
...isto kao sto recimo i zoofilija nije navedena u pomenuutih 10 zapovesti pa evo pitam Fazlija dali je ta gnasota po njemu moralna...!???

...i nadovezacu se na onog sto je on rekao s pitanjem dali zna kako je to u njegovim svetim knjigama ili mozda u knjizi muslimana uopste regulisano pa da uporedimo !??
...ili ce ipak biti da JEDINO Sveto Pismo obuhvata i ovaj aspekat ljudskog greha i to detaljno,"bez dlake na jeziku"...!??

Zadnje uređeno:
pa evo pitam Fazlija dali je ta gnasota po njemu moralna...!???
Naravno da je nemoralna, jer se silovanje zivotinja odvija protiv volje zivotinja i vrlo cesto im nanosi patnju.

Po meni je sve sto drugim bicima nanosi patnju nemoralno i treba izbjegavati. Stoga, ako dva homoseksualca stupaju u ljubavni odnos, tu ne vidim da bi itko od njih patio. Stovise, u to se upustaju upravo zato jer osjecaju zadovoljstvo.

Nama to zadovoljstvo moze izgledati odbojno, kao i mnoga druga zadovoljstva koja ljudi upraznjavaju, ali to je njihova privatna stvar. Ne razumijem kako mene moze ugroziti necije zadovoljstvo, pogotovo ako u njemu ne uzimam ucesca.

https://srednjiput.rs/tumacenja/sravasti-dhammika-kamma/budizam-od-a-do-z/h/

HOMOSEKSUALNOST

Homoseksualnost je sklonost da budemo seksualno privučeni osobama istog, a ne suprotnog pola. Danas se muški homoseksualci nazivaju gej, a ženski lezbejke. Prema starom indijskom shvatanju, homoseksualnost je jednostavno smatrana "trećom prirodom" (tṛtīya prakṛti), a ne nekakvim poremećajem ili bolešću, kako je to dugo bilo na Zapadu. Sa svojim naglaskom na psihologiji i delovanju uzroka i posledice, budizam prosuđuje dela, uključujući i ona seksualne prirode, prema nameri koja stoji iza njih, kao i prema rezultatu koji ona imaju. Seksualni čin motivisan ljubavlju, uzajamnošću i željom da se daje i deli, može se oceniti kao pozitivan, bez obzira kojeg su pola dve osobe koje su u njega uključene. Otuda, homoseksualnost kao takva se u budizmu ne smatra nečim nemoralnim ili protivnim trećem pravilu morala. Ako homoseksualac izbegava puki lov na zadovoljstva čula ili avanture unutar takozvane "gej scene", već ulazi u ljubavnu vezu sa drugom osobom, nema razloga zašto on ili ona ne bi mogli istinski da praktikuju budizam i uživaju u svim blagodetima budističkog života.

Nijedan od pravnih sistema tradicionalnih budističkih zemalja nije kriminalizovao homoseksualnost per se, iako su naravno bile propisane kazne za homoseksualno silovanje i homoseksualne odnose sa maloletnicima, baš kao što je to bio slučaj i sa heteroseksualcima. U većini budističkih zemalja danas homoseksualnost se smatra čudnom, iako ne izopačenom ili zlom. Tajland, Laos, Kambodža, Vijetnam, Mongolija, Japan i Južna Koreja nemaju zakone protiv punoletnih homoseksualaca koji u vezu stupaju dobrovoljno. Homoseksualnost je nezakonita u Burmi i na Šri Lanki, uglavnom zato što su njihovi krivični zakonici delom nastajali tokom kolonijalne ere. Nedavno je na Šri Lanki kazna za homoseksualnost povećana, kao jedan loše promišljen odgovor na sve veći problem seks turizma u toj zemlji. Videti Seksualno ponašanje.

Nazad
Vrh