Thompsonovi fanovi, kao i on sam, koriste baš tu ustašku varijaciju BAŠ ZATO ŠTO JE USTAŠKA.
Ispada da ti znaš da ja jesam, nešto što ni ja sam ne znam da jesam, kao ni mnogi drugi fanovi?
Niko normalan, ali uvijek ima nenormalnih.
Najbolje da ćemo se baviti s nekom manjinskom irelevantnom skupinom... ja sam razgovarao puno puta sa izrazito tvrdim desničarima... sviđala im se ideja o nezavisnoj državi, ali nitko od njih se nije ponosio ubojstvima, torturom, nasiljem u to vrijeme, kao ni činjenicom da je Ante dao Talijanima jedan dobar dio zemlje... nisu tu stvari crno bijele kako se misli...
Ne, ja ustaškim mentalitetom smatram onaj mentalitet koji dovodi do toga da se nose crne majice sa znakovima HOSa, uzvikuje ZDS, pjeva Evo zore evo dana.
Gledaj, tvoja stvar, svatko ima pravo na svoj dojam. Za mene su fašizam, nacizam, ustaštvo i slične ideologije ono kad se sustavno uništava neka skupina ljudi, kad se narod progoni, zatvara, ubija, kad se gazi temeljne ljudske slobode i prava. To je mračni ekstremizam.
Kad u Srbiji vidim kokarde ili čujem četničke pjesme, nije mi simpatično, ali si kažem, neka, njihova stvar, dokle god ostaje na simbolima i folkloru. Problem za mene počinje kad netko govori o širenju granica, o intervencijama, o stvaranju "velikih" država, to su stvari koje su već u prošlosti izazvale krvoproliće.
Pa ajde po svim stranama, ja ne negiram četničke zločine, a komuniste tek nemam razloga braniti.
I, što kažeš onda, ako neki balavac stavi kokardu na glavu i recimo majicu na kojoj je Čiča, je li on četnik?
Ako ode na koncert Baje je li on onda magistrirani četnik?
Da li bi ja kao Hrvat trebao strahovati da će me taj nožem utamaniti jer se fura na tako te neke iz prošlosti?
Ili recimo, izleti neki sa petokrakom na glavi i umotan u zastavu bivše države? Što da pomislim?
Bogumili nisu bili ubijani, to je bio međuvjerski sukob u kojem su obe strane ubijale onu drugu. I ta radikalna faza borbe protiv bogumila je trajala kratko prije nego je zamijenjena mirnom fazom gdje su bogumili pozivani da se odreknu svojih zabluda.
Kad se radi o srednjovjekovnom progonu Bogumila, onda je to "međuvjerski sukob" s "mirnom fazom" i pozivima na "odricanje zabluda". Ali kad se radi o 20. stoljeću, NDH i HOS-u, tada više ne vrijedi nikakav kontekst, nijansa ili povijesna okolnost? Tu se sve automatski svede na "genocidnu ideologiju bez milosti"? Stvar ti je samo u tome što je veći jaz u vremenu pa lakše pravdamo neke stvari... da recimo danas neka vjerska institucija uradi nekakav strašan zločin, vjerojatno bi bila zabranjena, kao i njeni simboli...
Samo su koristili ustaški pozdrav, nazivali sebe ustaškom vojskom, svoje jedinice nazivali po ustaškim oficirima, ali ništa od toga izgleda da nije glorifikacija NDH.
Glorifikacija se ne mjeri samo simbolima, nego ciljevima i djelima. A cilj HOS-a bio je obrana od agresije, ne diktatura. Ako ćemo gledati samo znakove, onda više nitko ne smije nositi ništa, jer sve je već jednom netko zloupotrijebio. Inače, tu je bilo puno stranih pripadnika koji nisu ni znali nešto o ustašama...
Jer su one četnički simbol.
To znam, nisam te to pitao zbog toga, nego da ti ukažem na činjenicu kako je jedna i druga strana gledala simboliku u prošlost...
Nije Hrvatska mogla uzeti, npr. nešto od kralja Zvonimira kad ima jako malo zapisa iz tog vremena... tako i Srbija...
Vidimo realnost na terenu. Ajmo se složiti da ni Srbi ni Hrvati nisu pokazali spremnost da se suoče sa mračnim dijelovima svoje prošlosti.
Donekle se slažem jer se radi o identičnom mentalitetu... no, ja bih ipak rekao da je Hrvatska više učinila od Srbije na tom polju, ne puno, ali jest...