Je li Arkanđeo Mihael - Isus?

Ps. 2
12 Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!
Kojeg su to Sina Jevreji trebali da postuju? sta vi mislite
Mt. 28
18 I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Kako vi razumete Isusove reci???Ko mu je dao svaku vlast i na nebu i na zemlji???
Danilo 7:
13 Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim, i dođe do starca i stade pred Njim.
14 I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti.
Sta mislite u ovoj Danilovoj viziji ,ko je to sin covecji koji ide na oblacima ,a ko je Starac,i ko kome daje svu vlast?
Jev. 4
14 Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja.
Da li ste culi da je neki Bog istovremeno i prvosvestenik??? Pa kako je to Isus nas prvosvestenik?
Jev 5:
4 I niko sam sebi ne daje časti, nego koji je pozvan od Boga, kao i Aron.
5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.
Dakle ko ga je postavio za Prvosvestenika?

Ps. 2
12 Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!
Kojeg su to Sina Jevreji trebali da postuju? sta vi mislite
Mt. 28
18 I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Kako vi razumete Isusove reci???Ko mu je dao svaku vlast i na nebu i na zemlji???
Danilo 7:
13 Videh u utvarama noćnim, i gle, kao Sin čovečiji iđaše sa oblacima nebeskim, i dođe do starca i stade pred Njim.
14 I dade Mu se vlast i slava i carstvo da Mu služe svi narodi i plemena i jezici; vlast je Njegova vlast večna, koja neće proći, i carstvo se Njegovo neće rasuti.
Sta mislite u ovoj Danilovoj viziji ,ko je to sin covecji koji ide na oblacima ,a ko je Starac,i ko kome daje svu vlast?
Jev. 4
14 Imajući, dakle, velikog Poglavara svešteničkog, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijeg, da se držimo priznanja.
Da li ste culi da je neki Bog istovremeno i prvosvestenik??? Pa kako je to Isus nas prvosvestenik?
Jev 5:
4 I niko sam sebi ne daje časti, nego koji je pozvan od Boga, kao i Aron.
5 Tako i Hristos ne proslavi sam sebe da bude poglavar sveštenički, nego Onaj koji Mu reče: Ti si moj sin, ja Te danas rodih.
Dakle ko ga je postavio za Prvosvestenika?

Danilo je video kako je postavljeno carstvo nebesko na zemlji sa Hristom na čelu. Ovo carstvo je treba da vlada nad „svakim narodom, nacijom i jezikom“ i opstane zauvek (videti stih 14). Pre početka milenijuma doci će kraj svim svetskim carstvima. Ovaj kraj je verovatno bio ono što je Daniel video. „U svom sedmom poglavlju, Danilo govori o starcu, o pradavnom. Pod tim misli na najstarijeg čoveka, našeg oca Adama. On će sazvati svoju decu i posavetovati se sa njima da ih pripremi za dolazak Sina čovečjeg. On (Adam) je otac ljudskog roda i predsedava duhovima svih ljudi; i svi koji su držali ključeve moraju doći pred njega u ovom moćnom savetu. To će se dogoditi pre nego što Isus bude došao. Sin čovečiji stoji pred njim, i dade mu se slava i vlast. Adam predaje svoje upravljanje Hristu, ono što mu je povereno, da bi mogao da drži ključeve ove zemlje, ali on zadržava svoj položaj glave ljudskog roda.

Isus je prvosveštenik po redu Melhisedeka.
Bog je visoko sveštenstvo otkrio prvo Adamu. Patrijarsi i proroci u svim vremenskim razdobljima su imali ovu vlast. Osim za vreme Mojsija kada su deca Izraelova prestala da žive po povlasticama i zavetima Melhisedekovog sveštenstva, Gospod im je oduzeo viši zakon i dao im niže sveštenstvo i niži zakon. Nazvani su Aronovo sveštenstvo i zakon Mojsijev. Melhisedekovo sveštenstvo je prvo nazivano Svetim sveštenstvom po redu sina Božjega. Ali da bi se izbeglo preterano ponavljanje svetog imena sina Božjega, sveto sveštenstvo tog reda Sina Božjeg nazvalo se Melhisedekovo sveštenstvo, po jednim velikim sveštenikom. Tako je postalo poznato kao Melhisedekovo sveštenstvo.
Sin je dobio ovo sveštenstvo još na nebu i bio je predodređen od Boga da dođe na zemlju i ostvari pomirenje za ljudski rod. On je bio prvorođeni i tako prvosveštenik. Sin Božji je moći tog sveštenstva i pod upustvom Boga Oca stvorio ovaj svet.

Danilo je video kako je postavljeno carstvo nebesko na zemlji sa Hristom na čelu. Ovo carstvo je treba da vlada nad „svakim narodom, nacijom i jezikom“ i opstane zauvek (videti stih 14). Pre početka milenijuma doci će kraj svim svetskim carstvima. Ovaj kraj je verovatno bio ono što je Daniel video. „U svom sedmom poglavlju, Danilo govori o starcu, o pradavnom. Pod tim misli na najstarijeg čoveka, našeg oca Adama. On će sazvati svoju decu i posavetovati se sa njima da ih pripremi za dolazak Sina čovečjeg. On (Adam) je otac ljudskog roda i predsedava duhovima svih ljudi; i svi koji su držali ključeve moraju doći pred njega u ovom moćnom savetu. To će se dogoditi pre nego što Isus bude došao. Sin čovečiji stoji pred njim, i dade mu se slava i vlast. Adam predaje svoje upravljanje Hristu, ono što mu je povereno, da bi mogao da drži ključeve ove zemlje, ali on zadržava svoj položaj glave ljudskog roda.

Isus je prvosveštenik po redu Melhisedeka.
Bog je visoko sveštenstvo otkrio prvo Adamu. Patrijarsi i proroci u svim vremenskim razdobljima su imali ovu vlast. Osim za vreme Mojsija kada su deca Izraelova prestala da žive po povlasticama i zavetima Melhisedekovog sveštenstva, Gospod im je oduzeo viši zakon i dao im niže sveštenstvo i niži zakon. Nazvani su Aronovo sveštenstvo i zakon Mojsijev. Melhisedekovo sveštenstvo je prvo nazivano Svetim sveštenstvom po redu sina Božjega. Ali da bi se izbeglo preterano ponavljanje svetog imena sina Božjega, sveto sveštenstvo tog reda Sina Božjeg nazvalo se Melhisedekovo sveštenstvo, po jednim velikim sveštenikom. Tako je postalo poznato kao Melhisedekovo sveštenstvo.
Sin je dobio ovo sveštenstvo još na nebu i bio je predodređen od Boga da dođe na zemlju i ostvari pomirenje za ljudski rod. On je bio prvorođeni i tako prvosveštenik. Sin Božji je moći tog sveštenstva i pod upustvom Boga Oca stvorio ovaj svet.

Prorok Danilo je ovde govorio o buducnosti ljudskih vladavina.
Kako ce sve ljudske vladavine biti unistene i kako ce "starac" koji predstavlja Jehovu Boga dati "sinu covecjem" koji predstavlja Isusa Hrista ,dati mu svu vlast i moc da vlada po zakonu kao Davidov potomak nad svim ljudima kao kralj Bozjeg kraljevstva .
Adam je odavno mrtav i bez ikakve nade da bude uskrsnut .Licno ga je Bog osudio na smrt.
Sotonska laz je ta da ljudi nikad ne umru postati kao bogovi,pa cak i kad umru prema 1.Moj1:
4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;
5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

Prorok Danilo je ovde govorio o buducnosti ljudskih vladavina.
Kako ce sve ljudske vladavine biti unistene i kako ce "starac" koji predstavlja Jehovu Boga dati "sinu covecjem" koji predstavlja Isusa Hrista ,dati mu svu vlast i moc da vlada po zakonu kao Davidov potomak nad svim ljudima kao kralj Bozjeg kraljevstva .
Adam je odavno mrtav i bez ikakve nade da bude uskrsnut .Licno ga je Bog osudio na smrt.
Sotonska laz je ta da ljudi nikad ne umru postati kao bogovi,pa cak i kad umru prema 1.Moj1:
5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

samo što mi verujemo da je Arhanđeo Mihajlo bio prvi čovek na zemlji, Adam. On je sada vaskrsnuio među prvima i opet je na Nebu. On je praotac celog čovečanstva i ima ključeve sveštenstva svih ljudi. Bog otac nemože biti starac ili pradavni jer je On bez početka i kraja.

samo što mi verujemo da je Arhanđeo Mihajlo bio prvi čovek na zemlji, Adam. On je sada vaskrsnuio među prvima i opet je na Nebu. On je praotac celog čovečanstva i ima ključeve sveštenstva svih ljudi. Bog otac nemože biti starac ili pradavni jer je On bez početka i kraja.

Bog nije covek da laze,ali sotona je otac lazi.
Svako bira hoce li da veruje u lazi ili istinu.
Eva je znala da ce umreti ako jede i citirala je bozje reci
1.Moj 3:
1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?
2 A žena reče zmiji: Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu;
3 Samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.
A sotona je oznacen kao prazmija koji je rekao nece umreti.
Pa da vidimo ko laze? Bog ili Sotona?

Bog nije covek da laze,ali sotona je otac lazi.
Svako bira hoce li da veruje u lazi ili istinu.
Eva je znala da ce umreti ako jede i citirala je bozje reci
1.Moj 3:
1 Ali zmija beše lukava mimo sve zveri poljske, koje stvori Gospod Bog; pa reče ženi: Je li istina da je Bog kazao da ne jedete sa svakog drveta u vrtu?
2 A žena reče zmiji: Mi jedemo rod sa svakog drveta u vrtu;
3 Samo rod s onog drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete.
A sotona je oznacen kao prazmija koji je rekao nece umreti.
Pa da vidimo ko laze? Bog ili Sotona?

da bi čovek mogao da bira mora da zna razliku izbeđu dobra i zla. Adam i Eva nisu bili svesni toga šta je dobro a šta zlo. Jer nisu jeli od stabla spoznaje dobra i zla. Sotona je lagao kada je rekao da neće umreti, ali nije lagao kada jer rekao "postaćete kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo." Sam Bog to potvrđuje kada je rekao: "I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo." (Postanak 3:22) Bog sigurno ne laže. Ali i nemože da laže, jer je On savršen. Zato On nije čovek jer je čovek nesavršen.

da bi čovek mogao da bira mora da zna razliku izbeđu dobra i zla. Adam i Eva nisu bili svesni toga šta je dobro a šta zlo. Jer nisu jeli od stabla spoznaje dobra i zla. Sotona je lagao kada je rekao da neće umreti, ali nije lagao kada jer rekao "postaćete kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo." Sam Bog to potvrđuje kada je rekao: "I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo." (Postanak 3:22) Bog sigurno ne laže. Ali i nemože da laže, jer je On savršen. Zato On nije čovek jer je čovek nesavršen.

Ako nisi primetio sarkazam u Bozjim recima,onda sve badava.
Ali jel su Adam i Eva zaista saznali sta je dobro ,a sta zlo,i sta prvo?
Jesmo li sada kao ljudi srecniji i pametniji,ili jos gluplji i nesrecniji???
Ali to nije tema.
Tema je da je Isus Hrist posecivao ljude i Zemlju hiljadama godina pre nego sto se rodio i to kao arhandjel Mihailo.
Da li si zapazio da je u starom zavetu Mihailo nazivan samo kao andjeo,dok je u Novom savezu dobio titulu Arhandjeo sto znaci prvi,ili predvodnik andjela....mada vidim da sada nicu i crkve svetih arhandjela sto je tragikomicno....

Ako nisi primetio sarkazam u Bozjim recima,onda sve badava.
Ali jel su Adam i Eva zaista saznali sta je dobro ,a sta zlo,i sta prvo?
Jesmo li sada kao ljudi srecniji i pametniji,ili jos gluplji i nesrecniji???
Ali to nije tema.
Tema je da je Isus Hrist posecivao ljude i Zemlju hiljadama godina pre nego sto se rodio i to kao arhandjel Mihailo.
Da li si zapazio da je u starom zavetu Mihailo nazivan samo kao andjeo,dok je u Novom savezu dobio titulu Arhandjeo sto znaci prvi,ili predvodnik andjela....mada vidim da sada nicu i crkve svetih arhandjela sto je tragikomicno....

Ljudi su padom Adama i Eve spoznali šta je zlo i šta je dobro. Saznali su da u svemu ima suprotnost. Da nije tako, ni pravednost se ne bi mogla ostvariti, ni opakost, ni svetost ni beda, niti dobro niti zlo. Adam je pao da bi postao čovek a čovek jeste da bi srećan bio. Mi imamo slobodu biranja, ljudi su slobodni po telu. I sve im je dato što je korisno za čoveka. I slobodni su da izaberu slobodu i večni život, po velikom Posredniku svih ljudi, ili da izaberu sužanjstvo i smrt, po sužanjstvu i moći đavolovoj. Što se tiče Mihaila, mi ne verujemo da je On bio preegzistentni Isus, biblija nigde ne daje jasan odgovor da je ta teorija tačna.

Ljudi su padom Adama i Eve spoznali šta je zlo i šta je dobro. Saznali su da u svemu ima suprotnost. Da nije tako, ni pravednost se ne bi mogla ostvariti, ni opakost, ni svetost ni beda, niti dobro niti zlo. Adam je pao da bi postao čovek a čovek jeste da bi srećan bio. Mi imamo slobodu biranja, ljudi su slobodni po telu. I sve im je dato što je korisno za čoveka. I slobodni su da izaberu slobodu i večni život, po velikom Posredniku svih ljudi, ili da izaberu sužanjstvo i smrt, po sužanjstvu i moći đavolovoj. Što se tiče Mihaila, mi ne verujemo da je On bio preegzistentni Isus, biblija nigde ne daje jasan odgovor da je ta teorija tačna.

EEEE???
Pa da je to tacno,svuda po svetu bi bila pravda i bilo bi sve dobro,jer Adam i Eva bi zeleli samo dobro za svoju decu,zar ne???
Mozda je kod tebe u tvojoj drzavi sada super,mozda vi bolje znate sta je za vas dobro a sta zlo pa cvetate ko cvece pod staklenim zvonom?
Ali tema je Dal je Isus arhandjel Mihailo.
1. Sol. 4
16 Jer će sam Gospod sa zapovešću, sa glasom Arhanđelovim, i s trubom Božjom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najpre;
Sam Isus Hrist je dobio zvanje Arhandjela ili prvog andjela ,jel treba jos nesto?

Piše i da će sići sa trubom Božjom. Da li to znači da je Bog?

Piše i da će sići sa trubom Božjom. Da li to znači da je Bog?

ma hoce to.
sve moze ,i da bude arhandjeo i da bude Bog? ,hahaha
po srpski:
Jehova Bog mu je dao glas ili zvanje prvog andjela i dao mu je svoje objave da objavi
ali ako nisi zapazio procitaj jos jednom
Otk. 1
1 Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade Njemu Bog, da pokaže slugama svojim šta će skoro biti, i pokaza, poslavši po anđelu svom sluzi svom Jovanu,

Na osnovu čega tvrdite da je Isus arhanđeo Mihailo? Postavljeni stih ne govori ništa na tu temu.

Po meni nije.

Koliko ja imam iskustva s Mihaelom on mi je stao u zaštitu s kopljem/mačem i štitom. Više je junački - ratnički duh.

Isus je u bijeloj haljini svijetli milostivog i prodornog je pogleda. Jedna energija milosti.

Tako da definitivno su to dvije osobnosti tj. dvije osobe.

jednom od iskustva kad sam vidio Isusa prethodila je praskajuća energija u zraku ( kao neki svijetleći izboji energije u zraku ...). Pojavio se u trenutku kad sam padao i bio u zraku, jednostavno sam fulao veću stepenicu i propao u zrak. I tako iznenađen padam i gledam kako ću tresnuti o pod kao kruška. Tada u zraku mi privuće pogled praskovi i svijetleći izboji energije u svim pravcima. I iz te energije izlazi Isus u bijeloj haljini i milostiva pogleda. Naravni više ništa nije bilo bitno ( to što ću tresnuti nema veze) pogled mi je bio na njemu i vrijeme je stalo. Osjetio sam blaženstvo i nisam skidao pogled. Tada je Isus rukom stavio jednu vrstu energije ispod mene i ja sam upao u nešto kao najmekši kušin pun perja. Kako sam propadao kroz tu energiju ona je zaustavljala pad i zvuk je bio kao da prhti. Nikad nisam bi na nečemu mekšem ugodnijem i pogled mi je cijelo vrijeme bio na Njemu. Tada vidim uplašeno lice sina koji trči prema meni i pita me kako si. Skočio sam na noge, blaženo se nasmijao i rekao nikad bolje. Pogledao sam gore i Isus se je povukao.

Svi anđeli dolaze na zemlju i postaju ljudi kao i Mihjlo (Mihael).

Kao što je verovatno poznato, mi verujemo da su svi ljudi bili peegzistentni u predzemaljskom životu na nebu. Što znači da smo svi mi bili tada duhovi. Mnogi od tih duhova su bili napredniji od drugih i dobijali su tada neke veće zadatke. Neki od Njih su bili veliki anđeli, kao što je to bio Arhanđeo Mihael. Mi verujemo da su i i ti veliki anđeli poslani bili na zamlju i postali ljudi. Mnogi od njih su bili proroci na zemlji, tako da mi verujemo na osnovu nekih objava Josephu Smithu da je Arhanđeo Mihajlo postao praotac celog čovečanstva i da je došao na zemlju kao Adam.

"Tri godine pre svoje smrti, Adam pozva Sita, Enosa, Kajinana, Maleleila, Jareda, Enoha, i Matusala, koji behu svi visoki sveštenici, sa ostalima od svog potomstva koji behu pravedni, u dolinu Adam-ondi-Ahman, i tamo im podari svoj poslednji blagoslov. I Gospod im se pojavi, a oni ustaše i blagosloviše Adama, i nazvaše ga Mihajlo, knez, arhanđeo. I Gospod udeli utehu Adamu, i reče mu: Postavih te da budeš glava, mnoštvo naroda će doći po tebi, i ti si knez nad njima zauvek. I Adam stajaše posred skupa; i, uprkos tome što beše povijen zbog starosti, jer beše ispunjen Svetim Duhom, predviđaše šta će sve zadesiti potomstvo njegovo do poslednjeg pokolenja. Sve ovo beše zapisano u knjizi Enohovoj, i o tome će se posvedočiti u određeno vreme." (Učenje i zaveti 107:53-57) Znači Isus nije arhanđeo Mihael nego je On bio Jehova Bog strog zaveta, koji je i po uputi Boga Oca i ovaj svet stvorio.

Mihael je Mihael, a Isus je Isus.

Mihael je andjel, zivi eone. A Isus je co'ek. Umro je na krizu.

E sada...mozda se Mihael inkarnirao u ljudsko tijelo zbog neke posebne misije. To ne znamo, ali to otvara i mnoga pitanja.

Dok je bio utjelovljen kao covjek po imenu Isus, mjesto nebesnika Mihaela je bilo upraznjeno. Tako da su to sve jako cudne stvari od kojih mi nista nemamo. Ne utjece na kvalitetu naseg zivota.

Isus Krist je bio jedinorodni sin Božji, sa božanskim osobinama, ja ne znam zašto bi se itko nervirao pa sve i da ne vjeruje, jednostavno je tako. Sin od kralja je kraljević..

Ne postoji nitko sličan Njemu:

A znamo da sin Božij dođe, i dao nam je razum da poznamo Boga istinoga, i da budemo u istinome sinu njegovom Isusu Hristu. Ovo je istini Bog i život vječni. 1 Ivanova 5,20

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog Ivan 1,1

Milosrđe - Psalam 6:4, Hebrejima 4:16, Rimljanima 9:23,24, Efežanima 2:4, Titu 3:5, 1 Petrova 1:3
Dobrota - Izlazak 34:6 -7 , Psalam 25:8, Jakovljeva 1:17
Milost – Psalam 145:17, Rimljanima 1:5, Rimljanima 3:24, Rimljanima 5:15, 20, Efežanima 4:7, Hebrejima 4:16
Svetost – Izlazak 3: 5, 1. Samuelova 2:2, Psalam 99:2-3, Izaija 6:3, Otkrivenje 4:8
Pravednost - Postanak 18:25, Psalam 19:7-9, Psalam 145:17, Jeremija 9:24
Nepromjenjivost - Malahija 3:6, Jakovljeva 1:17
Samopostojanje – Izlazak 3:14, Psalam 90:2, Ivan 1:1-5, Ivan 5:26, Kološanima 1:15-17
Pravda – Postanak 18:25, Izlazak 34: 6-7 , Nehemija 9:32-33, Rimljanima 9:14-33, Psalam 99:4, Rimljanima 1:32, 1. Petrova 1:17
Suverenitet - Postanak 14:19, Izlazak 18:11, Psalam 115:3, Matej 10:29, Rimljanima 9:15, Efežanima 1:11, 1. Petrova 3:17
Ljubav - Ponovljeni zakon 7:7-8, Ivan 14:31, Rimljanima 5:5, 8, Rimljanima 8:35, 39, 1. Ivanova 4:8,16
Svemoć - Rimljanima 11:36, Efežanima 1:11, Hebrejima 1:3, Marko 14:36, Jeremija 32:17, Matej 19:26, Psalam 115:3
Sveznanje - Psalam 147:5, Ezekiel 11 :5, Djela 15:18, Rimljanima 11:33, 1. Ivanova 3:20, Hebrejima 4:13, Rimljanima 2:16
Sveprisutnost - 1. Kraljevima 8:27, Job 11:7-9, Jeremija 23:23-24, Psalam 139:7-10, Psalam 90:1-2

Charles Haddon Spurgeon, trinitarijanac, najpoznatiji baptistički propovjednik izjavio je da je Isus Mihael “jedini arkanđeo”, te da je on Bog Sin i jednak Ocu. Prema Spurgeonovom mišljenju, "arkanđeo" znači "glava anđela", a ne "glavni anđeo", i titula je slična "Princu ili Vođi vojske". (Danijel 8:11)

Navodno je i John Wesley kao i Calvin mislio tako, pa nije to ništa strašno... To sve nabrojano su bili trinitarci. Tako da se Jehovine Svjedoke bez veze napada po tom pitanju...ljudi će sitnice naći samo da uznemiravaju druga ljudska bića...ne mislim ovdje ali vidjela sam to, kao i doživjela...Uglavnom, samo sam to htjela reći...

Mihael može značiti anđeo; ali ja prihvaćam mišljenje onih koji to upućuju na Kristovu osobu jer najbolje odgovara predmetu da ga se predstavi kao borca za obranu svog izabranog naroda... Anđeo... naziva Mihaela moćnim princem. Kao da je rekao, Mihael bi trebao biti čuvar i zaštitnik izabranog naroda" (Calvin, Komentar Danijela 12:1, Lekcija 65).

Evo malo da proučavamo o ovom biću, Mihael

Mihael - princ

Ni u jednoj drugoj biblijskoj knjizi, Mihael se ne spominje tako puno, kao u Danijelu (vidi Danijel 10:13; 10:21; 12:1). U sva tri navoda nazvan je prinčem (hebr. „šar“). Izaijino proročanstvo o Mesiji (Izaija 9:6) otkriva da je jedno od ključnih imena za Mesiju "Princ mira". U Danielu 8:25 spominje se „Princ nad prinčevima“. Ista hebrejska riječ („šar“) koristi se i u 11. redku (u izrazu „Zapovjednik Vojske). Inače, ova riječ može značiti i „zapovjednik“ i „princ“. Ovo je sve slično izrazima „Gospodar nad gospodarima“ (Psalam 136:3), „Bog nad bogovima“ (Ponovljeni zakon 10:17), te „Kralj nad kraljevima“ (Otkrivenje 19:16). Sve su ovo titule božanstva. U Danijelu 9:25 čak imamo i izraz „Princ Mesija“ (mi to prevodimo kao „Knez Pomazanik“, ali riječ je ista).

Tko je ovo biće, kojeg anđeli nazivaju Velikim Prinčem? Pustimo da nam Biblija sama kaže:
Izaija 9:6 – „Ime će mu biti… Princ mira“
Djela 3:14.15 – „Vi ste se odrekli Sveca i Pravednika…začetnika (grčka riječ je 'arhegos' i ima također značenje 'princa') života ubiste…“
Djela 5:30.31 – „Bog otaca naših uskrisio je Isusa, kojega ste vi, vješajući ga na križ, ubili. Njega je Bog desnicom svojom uzvisio za Vođu ('arhegos') i Spasitelja, da dadne Izraelu obraćenje i oproštenje grijeha.“
Otkrivenje 1:5 – „i od Isusa Krista, vjernog svjedoka, prvorođenca od mrtvih, i vladara zemaljskih kraljeva!“
Nije li očito da su ovi tekstovi usko povezani s izrazima u Danijelu, koji se odnose na Mihaela?

Je li Mihael samo jedan od mnogih?

Danijel 10:13 je vjerojatno najteži redak koji spominje Mihaela: „Knez kraljevstva Perzije protivio mi se 21 dan, ali Mihael, jedan od prvih Knezova, dođe mi u pomoć.“ Na prvi pogled, izgleda da je Mihael samo „jedan od“ vrhovnih prinčeva. Za to je kriv loš prijevod. Riječ „jedan“ dolazi od hebrejske riječi „ehad“, koja se također vrlo često prevodi kao „prvi“ (vidi npr: Postanak 1:5; 8:13). Dakle, tekst bi bilo bolje prevesti kao „prvi među vrhovnim prinčevima“ – ponovno aluzija na Isusa. Princ kraljevstva Perzije koji se suprotstavljao anđelu, bez sumnje je đavao, koji se često pojavljuje u sjeni zemaljskih monarha poput babilonskog kralja, kralja Tira, te rimske vlasti (Izaija 14:4; Ezekijel 28:2; Otkrivenje 12:4). Ne zaboravimo također da Isus naziva Sotonu „Princ ovoga svijeta“ (Ivan 12:31).
Danijel 10:21 kaže: „nema nikoga tko me potpuno podržava u ovim stvarima, osim Mihaela, kneza vašega“. Tko je bio Danijelov princ? U prethodnom poglavlju vidjeli smo odgovor. U Danijelu 9:25, Danijelov Mesija je nazvan Prinčem, što je još jedan jasan pokazatelj Mihaelovog identiteta. Prema tome, Gabrijel kaže da je arkanđeo Mihael – Isus, jedini koji ga može podržati u ovoj bitci, jer je On jedini koji poznaje svu istinu Pisma.

Mihael ustaje

Posljednji nagovještaj o Mihaelu u Danijelu je u 12. poglavlju: „U ono će vrijeme ustati Mihael, veliki Knez, koji štiti (doslovni prijevod: „brani“, „zagovara“, čak „stoji kao zamjena za“) sinove tvog naroda.“ Treba primijetiti da „veliki Princ“ ovdje ima uz sebe određeni član. Postoji li veći princ od Isusa? On je ovdje također identificiran kao onaj koji posreduje, štiti i čak stoji namjesto Božje djece! Tko bi to drugi mogao biti, nego Isus? Isus je onaj koji uvijek stoji na našem mjestu i u našu obranu. Ovo „ustajanje“ Mihaela ovdje ima značenje da se Isus priprema da dođe na zemlju po drugi put. Njegovo ustajanje prouzrokuje vrijeme velike nevolje (12:1), a nakon toga Isus dolazi po drugi put i nastaje uskrsnuće mrtvih (12:2).

Glas Mihaela

Ako istražimo riječ „arkanđeo“, vidjet ćemo da se ta riječ spominje, osim u Judi 1:9, samo na još jednom mjestu u Bibliji: 1. Solunjanima 4:16 – „Jer će sam Gospod sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba, i najprije će uskrsnuti umrli u Kristu.“ Glas arkanđela je ono što podiže mrtve u Kristu, a Gospod je onaj koji ga viče. Isus je onaj koji viče glasom arkanđela (tj. „vrhovnog glasnika“), kako bi podigao mrtve! Očito, anđeli nemaju moć da podižu mrtve. Ili imaju (postoje svakojake nauke u svijetu…neki naučavaju da je Isus oduvijek bio anđeo…)?? Biblija nam kaže da samo Bog, koji daje život, ima moć da ga povrati – „Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi… Ne čudite se tomu! Dolazi naime čas, kada će svi koji počivaju u grobovima čuti Njegov glas, te izići iz njih…“ (Ivan 5:26.28 ).

P.s.
Inače, kad govorimo o Danijelovoj knjizi, svakako je ovdje dobro prisjetiti se da je i Nabukodonozor znao da je „Anđeo“ u peći bio Sin Božji, onaj kojega zovemo Isus Krist (Danijel 3:25.28 ).

Deseta glava proroka Danila pominje dve osobe i to Jahvea i Mihaila.

Jahve

"A dvadeset četvrtog dana prvog meseca, kad sam bio na obali velike reke koja se

zove Hidekel, podigao sam oči i gle, tu je bio jedan čovek obučen u lanene haljine, bedara opasanih zlatom iz Ufaza. Telo mu je bilo poput kamena hrizolita, lice mu

je izgledalo kao munja, a oči kao zapaljene baklje, ruke i noge kao uglačani bakar, a glas njegovih reči bio je kao glas mnoštva. Samo sam ja, Danilo, video taj prizor, a

ljudi koji su bili sa mnom nisu ga videli.Ali spopao ih je veliki strah, pa su pobegli da se sakriju. A ja sam ostao sam i video taj veliki prizor. I u meni je nestalo snage. Potpuno sam klonuo i više nisam imao snage. I začuo sam glas njegovih reči. I dok sam slušao glas njegovih reči čvrsto sam zaspao, s licem na zemlji. I gle, jedna ruka me je dotakla, prodrmala me i pomogla mi da se pridignem na kolena i na dlanove. I on mi je rekao: „Danilo, miljeničeBožji, shvati reči kojeti govorim i ustani tu gde jesi, jer samsada poslan k tebi.” I kad mi je to rekao, ja sam ustao drhteći. Zatim mi je rekao: „Ne boj se, Danilo, jer od prvog dana kad si upravio svoje srce da bi to razumeo i kad si se ponizio pred svojim Bogom, tvoje su reči bile uslišene i ja sam došao zbog tvojih reči." (Danilo 10:4-12)

Anđeo Mihailo

"Ali knez persijskog carstva stajao mi je nasuprot dvadeset i jedan dan, i gle, Mihailo, jedan od najviših knezova, došao je da mi pomogne. I ja sam ostao tamo kod persijskih careva. I došao sam da razumeš šta će zadesiti tvoj narod u poslednjim danima, jer se ta vizija odnosi na dane koji tek treba da dođu.” A dok mi je on govorio te reči, spustio sam lice prema zemlji i zanemeo. I gle, on koji je bio sličan

sinovima ljudskim dotakao mi je usne, i ja sam otvorio usta svoja da govorim i rekao sam onome koji je stajao preda mnom: „Gospodaru moj, zbog ovog prizora, utrobu

mi je obuzeo veliki nemir, i ostao sam bez snage. Pa kako bi tvoj sluga, gospodaru moj, mogao da govori s tobom, svojim gospodarem? U meni sada nema snage, niti je daha ostalo u meni.” Tadame je opet dotakao onaj koji je izgledaokao čovek i ojačao me. Zatim je rekao: „Ne boj se, miljeniče Božji! Mir tebi! Budi jak, ohrabri se!” I kad mi je govorio, skupio sam snagu pa sam rekao: „Neka moj gospodar govori, jer si me ojačao.” Tada je rekao: „Znaš li zašto sam došao k tebi? A sada ću se vratiti da se borim s knezom Persije. I kad odem, gle, doći će i knez Grčke. Ali reći ću ti šta je zapisano u knjizi istine, i znaj da nema nikoga ko mi u ovome snažno pomaže, osim Mihaila, kneza vašega. (Danilo 10:13-21)

Nazad
Vrh