Padgettove poruke (Istinsko evanđelje koje je Isus ponovno otkrio)

Poruka 157
Autor poruke: Joseph H. Salyards
Naslov poruke: Joseph H. Salyards piše o svom znanju i percepciji duše: "Tko i što je Bog." Bog ima osobnost

JA SAM OVDJE, Tvoj stari profesor Salyards.

Samo želim reći da sam jako sretan i želim da znaš da napredujem u svom stanju razvoja duše i u svom znanju istina koje se odnose na duhovni svijet. Nisam ti dugo pisao i želio bih ti reći o određenim istinama koje sam naučio otkad sam ti zadnji put pisao.

Pa, sada sam u stanju razvoja duše koje mi omogućuje da vidim istinu onoga što nam je Učitelj rekao u odnosu na stvarno postojanje Boga (Napomena: Vidi prethodnu poruku od Isusa - Tko i što je Bog) koji zna što Njegova stvorenja rade i na koji način koriste svoje duše i tijela. Mislim na to da ovaj Bog ima sve sposobnosti za koje bi pretpostavio da ih ima samo biće koje ima osobnost i oblik; ali teško mogu shvatiti kako puka esencija ili bezoblično postojanje može imati takve moći i kvalitete.

Nikada, do nedavno, nisam mogao shvatiti pravu istinu i značenje Boga (vjerujući da je on samo bit, bez oblika ili osobnosti), koji bi mogao imati mudrost, ljubav i moć za koju sam učen da je takav Bog posjeduje. Takvo razumijevanje nadilazi ograničeni um i može se prihvatiti samo kao spoznaja postojećeg stanja ili istine putem vjere. Pa ipak, sada imam više od vjere što mi omogućuje da shvatim činjenicu da ovaj Bog, kojeg nazivamo našim Ocem, jer On jest, ima sve te kvalitete i moći; i takvo razumijevanje je za mene divan i neočekivan dodatak mom znanju o Bogu.

Ovo razumijevanje, naravno, nije nešto što proizlazi iz bilo kakvog korištenja uma ili rezultat bilo kakve mentalne moći ili kvalitete za koju možda nikada nisam shvatio da je posjedujem, već je rezultat korištenja mojih duševnih percepcija, koje su postale toliko velike i u takvom stanju jedinstva ili sklada s kvalitetama Duše našeg Oca da mi se On i svi ti atributi čine kao stvarna, opažajna postojanja, koja imaju sigurnost shvatljivog bića, kao što to čine i postojanje duhova i njihovi atributi.

Dakle, vidiš što razvoj duše može značiti i koje su njegove mogućnosti. Niti jedan puki razvoj intelektualnih kvaliteta ili atributa ne bi mogao dovesti do razumijevanja Božje osobnosti kako sam je opisao.

Nikada u cijelom svom životu, prirodnom ili duhovnom, nisam zamislio ili očekivao da je moguće da bilo koja smrtna duša ili duh vidi Boga kao što ga ja sada vidim, i nikada nisam mogao razumjeti što se mislilo pod blaženstvom "oni čistih srca vidjet će Boga", osim u ovom smislu, da kako postajemo čisti srcem, te kvalitete koje su pripisane Bogu postaju dio nas, i kao takvi posjednici, možemo vidjeti Boga, ili bolje rečeno rezultat tih Božjih atributa u našim dušama.

Ne znam možeš li u potpunosti shvatiti što ti namjeravam prenijeti, ali sam se potrudio da ideju iznesem takvim jezikom da tvoj um može donekle razumjeti što želim reći. Znam da nikada nećeš u potpunosti znati što je ta velika percepcija duše, sve dok ne iskusiš što je ovaj razvoj u tvojoj vlastitoj duši, što je potrebno da bi ona mogla vidjeti s jasnoćom koju ja sada vidim.

Mislio sam da ću ti reći o ovom napretku moje duše, kako bi mogli imati neku slabu ideju o tome što razvoj duše znači na način koji nije dodatak razvoju principa ljubavi. Ali zapravo sve faze njegovog razvoja dio su ili ovisne o i rezultat su razvoja ovog principa ljubavi; jer Božanska Ljubav je ispunjenje zakona, a zakon uključuje ono što nam omogućuje da percipiramo da je Bog osobnost, koja ima ove kvalitete o kojima govorim.

Vidim da sam dovoljno napisao za večeras, i ako pažljivo pročitaš što sam napisao, pronaći ćeš mnogo hrane za razmišljanje i vjerojatno neku pomoć za ispravno, konkretno razumijevanje tko i što je Bog.

Stoga, izražavajući ti svoje zadovoljstvo i radost što ti se ponovno mogu obratiti i što si zapisali moje ideje o tome tko je naš Otac, a također i zbog prilike da izjavim da je Bog biće, koje ima vlastito postojanje, shvatljivo duševnim percepcijama otkupljenih Njegovih stvorenja, reći ću ti laku noć.

Tvoj stari profesor i brat u Kristu, JOSEPH H. SALYARDS.

Zadnje uređeno:
Poruka 158
Autor poruke: Isus
Naslov poruke: Isus potvrđuje poruku profesora Salyardsa. Božja osobnost - nužnost razvijanja percepcije duše kako bi se mogla percipirati Božja osobnost

JA SAM OVDJE, Isus.

Čuo sam što ti je profesor rekao i moraš se potruditi da shvatiš njeno značenje, jer sadrži opis istinske koncepcije Boga na način koji samo onaj tko ima razvijenu percepciju duše može objasniti. Jedina poteškoća na putu tvog potpunog razumijevanja ove ideje o tome tko i što je Bog jest ta što tu ideju ne može shvatiti puki um, jer je može shvatiti samo duša koja je dovoljno razvijena. Ipak, možda ćeš moći shvatiti njezino značenje do te mjere da ćeš se približiti našem Ocu kao stvarnom, osobnom Ocu, a ne samo kao biću bezobličnog postojanja. Mislim da ideja osobnosti može približiti Oca tebi, tako da možeš shvatiti dublje značenje Njegove Ljubavi, brige, milosrđa i interesa za tebe i sva Njegova stvorenja.

U mojoj poruci o Bogu, naći ćeš da se govori o ideji osobnosti, ali da nije toliko naglašena kao u spisima profesora; ali istina je da je naš Otac, za percepciju duše, Biće stvarnog postojanja i osobnosti.

Znam koliko je teško umu shvatiti, čak i na slab način, kako takva osobnost može biti dio Bića koje se proglašava pukim duhom bez oblika ili ograničenja, i svugdje u isto vrijeme; ali kažem vam da je istina da je duševnim sposobnostima shvatljiv osobni atribut Oca.

Naravno, ljudi neće razumjeti ovu istinu sve dok se oslanjaju na puki intelekt da bi je shvatili, i njima to možda ne znači puno; ali je od najveće važnosti za čovječanstvo, kako u njihovim životima na Zemlji tako i u duhovnom svijetu. "Ti, Bog me vidiš", nije samo besmislena općenitost koju ljudi ponavljaju i ne razumiju, jer Bog vidi svaki čovjekov čin; i kao što sam rekao dok sam bio na Zemlji, ni vrabac ne padne, a da Otac moj ne zna, a vama su sve vlasi na glavi izbrojane. Dakle, ako ljudi samo nauče da je ova velika istina od tolikog značaja, više će paziti na način na koji žive svoje živote.

(Ne smeta me prekid.)

Kao što sam rekao, ljudi moraju shvatiti da Bog zna ne samo njihova djela već i njihove misli, i za svaku praznu misao morat će se odgovarati, a penali koje njegovi zakoni nameću morat će se platiti. Dakle, kada bi ljudi samo shvatili ovu činjenicu, da Bog može vidjeti i znati kakvi su njihovi životi na Zemlji, mnogo bi puta razmislili prije nego što učine neke stvari koje čine, pretpostavljajući da nitko osim njih samih ne zna za njih.

Jako mi je drago što ti je profesor večeras pisao o ovoj temi, jer je to jedna od onih koje su vrlo važne u našem planu otkrivanja istina o Bogu i Njegovim svojstvima.

Uskoro ću ti napisati još jednu poruku, i to onu koja će biti vrlo važna za čovječanstvo. Uskoro ću opet doći i reći ti o nekim stvarima koje moraš naučiti.

Stoga, sa svom svojom ljubavlju i blagoslovom, ja sam,
Tvoj vlastiti brat i prijatelj,
ISUS.

Poruka 159
Autor poruke: Sv. Luka
Naslov poruke: Sveti Luka dodaje svoje svjedočanstvo profesoru o tome "Tko i što je Bog". Bog ima osobnost.

JA SAM OVDJE, sveti Luka.

Želim dodati svoje svjedočanstvo profesoru Salyardsu o tome "Tko i što je Bog". Naravno, budući da je Učitelj potvrdio ono što je profesor napisao i proširio to, moje svjedočanstvo nije potrebno, no ipak želim reći nekoliko riječi koje izražavaju moje znanje koje proizlazi iz vlastitog iskustva.

Imam veći razvoj duše od profesorovog i percepciju koja je jasnija i uvjerljivija od njegove, a ipak, ono što je on rekao je sve što mogu reći o istini o Božjoj osobnosti, osim što je meni to nesumnjivo mnogo jasnije i dulje poznato.

Znam da je Bog biće koje ima osobnost, iako nije u obliku poput čovjeka, ali ima sve atribute koji su spomenuti. Ti atributi nisu Bog, već samo kvalitete koje posjeduje i koje u svom djelovanju na srca i duše ljudi proizlaze i teku iz Njega. Možda ćeš ovo bolje razumjeti ako ti skrenem pozornost na činjenicu da iako možeš vidjeti, osjećati, čuti, voljeti i ne voljeti, te osobine ili kvalitete nisu ti, već samo one stvari koje pripadaju tvojoj osobnosti. Možeš biti lišen bilo koje ili svih njih, a ipak ne moraš prestati postojati kao osobnost. I tako je s Bogom; iako te stvari Ljubavi i mudrosti, voljenja i slušanja ne čine Boga, one su dio Njega i On ih koristi, baš kao što ti koristiš osobine koje sam spomenuo.

Znam da je pukom umu teško shvatiti ovu veliku istinu o Bogu koji ima osobnost, ali to je istina i jednako stvarna percepciji razvijene duše kao što je postojanje tvoje ili bilo koje ljudske osobnosti konačnom umu.

I evo još jedne činjenice u vezi s ovom velikom istinom, a to je da će samo duhovi koji su doživjeli Novo Rođenje i postali ispunjeni Božanskom Ljubavlju Oca, a time i sudionicima Njegove Božanskosti, ikada moći percipirati ovu veliku istinu o Božjoj osobnosti. Nijedan drugi duh nikada neće dobiti taj razvoj duše koji mu je apsolutno potreban da bi shvatio veliku istinu o kojoj se raspravlja.

Pa ipak, sama činjenica da ti drugi duhovi ne shvaćaju ili ne razumiju ovu istinu, ne čini je ništa manje istinom, i svi ljudi i duhovi podložni su njezinom djelovanju i moraju doći pod blagodati koje mogu primiti zbog djelovanja ove istine na njihove živote i misli.

Samo zato što ljudi ne mogu vidjeti Boga, ne slijedi da ih On ne vidi, jer On vidi; i svaka njihova misao Mu je poznata i uzeta u obzir. I koliko god vam se to čudno činilo, ili kako bih prikladnije rekao, koliko god vam se to činilo iznenađujućim, taj se račun čuva u sjećanjima i savjestima samih ljudi, i kada dođe vrijeme da polože račun za svoja djela i misli, ne traži se niti ispituje nijedno drugo mjesto ili spremnik da bi se pronašao taj račun osim tih samih sjećanja i savjesti; i ništa se ne može sakriti ili izgubiti dok ne ispuni svrhu svog postojanja. Ljudi mogu stvarati, ali ne mogu uništiti - sada se osvrćem na njihova djela i njihove misli. Dok su na Zemlji, možda zaboravljaju i umiruju svoju savjest zaboravljajući, no kada dođu u duhovni svijet i budu pozvani položiti račun, neumoljivi zakoni koji su zapravo njihovi suci i izvršitelji pokazuju im da ne postoji nešto poput zaborava - i rečeno je da su zaboravili zaboraviti.

Bog je biće, samopostojeći, nepromjenjiv, ali pun Ljubavi i milosrđa, i to On ne primjenjuje u nijednom pojedinačnom slučaju, već je osigurao da će Njegovi zakoni milosrđa djelovati tako da svi duhovi ljudi i smrtnika također, svojim vlastitim djelima i željama, mogu sebe dovesti u takvo stanje duše da će ti duhovi primiti blagodati ovog milosrđa. Da, Njegovo milosrđe od početka čeka da svi ljudi to zatraže i žele, baš kao što je i Njegova Ljubav.

Mogao bih o ovoj temi pisati dulje, ali ne smijem pisati više večeras jer si umoran, pa ću završiti.

Sa svom ljubavlju i blagoslovom,
Ja sam tvoj brat u Kristu,
LUKA.

Poruka 160
Autor poruke: Ivan
Naslov poruke: Poriče posredno pomirenje. Komunikacija sa duhovima je bila raširenija u vrijeme sv. Ivana nego danas. Kad bi ljudi imali vjeru poput Isusovih apostola, iscjeljenje i takozvana čuda postojala bi danas.

JA SAM OVDJE, Ivan.

Ne pišem sv. Ivan, jer me u duhovnim nebesima ne zovu tim imenom, a sada sam ti dovoljno često pisao da ćeš me prepoznati kada jednostavno pišem Ivan.

Pa, čuo sam što je Učitelj rekao i mogu samo dodati da nikada nisam napisao stvari koje tvrde da sam propovijedao da Isusova krv spašava od grijeha ili da je Isus pomirnica za grijehe čovječanstva. Ni u svom Evanđelju ni u svojim poslanicama ni u Otkrivenju nisam napisao takvu doktrinu. Kao što sam vam već rekao, mnoge stvari sadržane u ovim knjigama napisali su drugi kako bi proveli određene planove i ideje pisaca. Nikad nisam rekao da je Isus Bog i da ga je začeo Duh Sveti, ili da je jednak Bogu, ili da je spasio čovjeka od grijeha zbog bilo kakvih osobnih kvaliteta koje je možda imao.

Stoga neka tvoj um eliminira ove lažne doktrine i primi istine koje će Učitelj napisati s potpuno nepristranim umom, oslobođenim svih predrasuda.

(Odgovor na pitanje g. Padgetta slijedi)

Mislio sam na to da će mnogi duhovi pokušati komunicirati s čovjekom i pokušati podučavati lažne doktrine o Isusu i njegovoj misiji.

Da su jedini duhovi koji su sposobni prenijeti istinu i dostojni vjerovanja oni koji bi trebali priznati da je Isus sin Božji na način na koji ti je objašnjeno. Ne da je Isus ili Isus Krist bio Bog. Samo oni duhovi koji priznaju Isusa kao Sina Božjega i primili su Novo Rođenje, i znaju išta o kraljevstvu Kristovom ili o daru Božanske Ljubavi Oca i načinu na koji se ona zadobiva, kako je Isus učio, trebaju biti priznati. Svim ostalim duhovima koji nemaju ovo znanje i posljedično ne bi priznali Isusa kao sina Božjega, a koji bi čuli njegova učenja, ne treba vjerovati da su pravi Isusovi sljedbenici.

To nije ništa tajanstveno ili suprotno zakonima koji upravljaju ponašanjem ili vjerovanjima ljudi. Ako duh, ili čovjek, ne zna ništa o određenoj temi, sigurno ne može druge podučavati njezinim kvalitetama ili zaslugama, i stoga sam primjenjivao uobičajeni zakon prirode na način na koji bi duhove trebalo iskušavati. Jer moram vam sada reći, i to je istina, i bila je istina u vrijeme kada sam pisao svoje evanđelje i poslanice, baš kao što je istina sada i uvijek će ostati istina, da je svaki duh koji priznaje da je Isus sin Božji, otkupljeni duh i primio je dio Božje Ljubavi te napreduje u kraljevstvu koje Isus sada stvara. I kada sam dao te upute svojoj djeci, kako sam ih nazvao, namjeravao sam da njihova komunikacija bude samo s onim duhovima ili ljudima koji su primili ovo Novo Rođenje.

Znam da su svi duhovi koji su primili ovu Božansku Ljubav u dovoljnom izobilju dobri duhovi, slobodni od grijeha i pogreške i (s) moći ili sklonošću da utječu na smrtnike da ne griješe ili da ne čine išta što je suprotno Očevoj volji, dok svi ostali duhovi mogu, ali i ne moraju, vršiti na smrtnike utjecaj zla.

Stoga, iskušajte duhove, i ako ne priznaju Isusa kao sina Božjega, pustite ih na miru i nemojte primati njihove komunikacije ili učenja, jer ne vjeruju u Krista i Novo rođenje.

Među mojom djecom ili vjernicima kršćanske religije bilo je mnogo osoba koje su imale moć ili dar komuniciranja s duhovima pokojnika i tako su komunicirale; i takve su komunikacije bile poznate ostatku zajednice i oni su u njih vjerovali. I stoga, moja zabrana zajedništva s onim duhovima koji nisu bili vjernici u Krista.

Ne smijete misliti da je ovo jedino doba u kojem duhovi komuniciraju sa smrtnicima, jer vam moram reći da je u moje vrijeme to bilo mnogo češće nego sada; i u našim kongregacijama prilikom bogoslužja i kada smo se okupljali, a često i privatno, imali smo ove komunikacije.

To je bio važan dio službe naših sastanaka i onaj koji nas je održavao u stalnom skladu s duševnom snagom onih koji su živjeli u duhovnom obliku i od kojih smo primali moći iscjeljivanja i činjenja dobra na mnoge druge načine.

U to vrijeme iscjeljivanje bolesnih i činjenje srodnih stvari bili su vrlo važan dio našeg rada kao kršćana. Vjerovali smo onome što nam je Isus rekao na Zemlji i povećavali smo svoju vjeru te činili mnoga djela, koja su ljudi koji nisu vjerovali kao mi smatrali čudima.

Za nas je iscjeljivanje bolesnih i činjenje ovih drugih stvari bilo jednako prirodno kao jedenje i spavanje. Kažem vam da je naša vjera tada bila sigurnost. Posjedovali smo Supstancu o kojoj Pavao govori i očekivali smo da ćemo činiti stvari baš kao što smo očekivali disati i moći činiti materijalno dobro svojoj braći.

Ali nakon nekoliko stoljeća, kada su ljudi došli u crkvu iz drugih razloga osim da prime Novo rođenje i čine Očevu volju, vjera, o kojoj govorim, umrla je, a moć da se te stvari čine oduzeta je ljudima, a crkva je postala skup ljudi koji imaju samo štovanje usnama. (neiskreno i isprazno štovanje)

I kroz sva stoljeća od tada do danas, ta moć nije bila s ljudima, osim što se tu i tamo pojavio neki pravi vjernik s vjerom kakvu smo mi imali i učinio divne stvari.

Stoga kažem, ne dopusti da te ono što Biblija možda kaže o tome da je Isus Bog i da ima te druge osobine u odnosu na spasenje ljudi, uznemiri u tvojim vjerovanjima u ono što ti Učitelj može napisati.

Neću više pisati večeras, nego ću ti reći laku noć.
Tvoj brat u Kristu,
IVAN.

Zadnje uređeno:
Poruka 161
Naslov poruke: Neke od pogrešaka i nedostataka kršćanske znanosti

JA SAM OVDJE, Isus.

Dolazim danas da ti kažem da sam zadovoljan tvojim naporima da pronađeš istinu onoga što smo naučavali o Bogu i o odnosu čovjeka prema Njemu. Bio sam s tobom u tvom čitanju nekoliko dana i primijetio sam učinak na tebe kontrasta između vjerovanja i učenja ljudi kako si ih čitao i učenja istine koju smo ti otkrili u našim porukama.

Iako ovi spisi koje si čitao sadrže neke istinite stvari, ipak postoje mnoge stvari koje su potpuno neistinite i puki su rezultati nagađanja.

Danas, ako se osjećaš u stanju, uputit ću te u neke od pogrešaka i nedostataka kršćanske znanosti i nedostatak istinskog razumijevanja njezine osnivačice stvarnosti bića. Ona piše i uči da nema ništa stvarno u grijehu, pogrešci i bolesti te da je njihovo prividno postojanje u potpunosti posljedica smrtnog uma i da kada taj um poriče postojanje tih stvari, one više neće postojati. Pa, u ovoj tvrdnji postoji veliko zrno istine, ali da bi se ta istina razumjela i primijenila, čovjek mora učiti i vjerovati u više od pukog poricanja njihovog postojanja.

Istina je da Bog nikada nije stvorio ništa zlo - ili ono što nije u skladu s Njegovom prirodom i Biti, koje su samo dobro - i da je pripisivanje postojanja tih zala i nesloga Bogu pogrešno i bogohulno. Ali činjenica ostaje da te stvari postoje i da samo poricanje njihovog postojanja ne ispravlja štetne posljedice koje proizlaze iz takvog postojanja.

Čovjek pati od zla, pogrešaka i bolesti i oduvijek je tako patio od pada iz svog stanja savršenstva, i uvijek će patiti kao posljedica postojanja tih stvari stvarnosti u njegovoj svijesti, a samo nazivanje istih rezultatom "Smrtnog uma" neće objasniti njihovo postojanje niti pružiti lijek kojim ih se može riješiti. Prvo se javlja potreba za razumijevanjem kako i na koji način su te stvari nastale, a zatim će postati lakše razumjeti sredstva i način na koji se mogu ukloniti iz života i prividne prirode čovječanstva.

Kao što sam ti već rekao, te stvari, strane Božjem stvaranju, stvorio je sam čovjek u pretjeranoj i nezakonitoj(nepravilnoj - kontra zakona) upotrebi svoje volje slijedeći sugestije i želje svojih životinjskih apetita, koji su se neopravdano nametnuli kada je čovjek izgubio dio svoje duhovnosti svojom neposlušnošću.

Njihovo stvaranje rezultat je nečeg više od onoga što osnivač te znanosti naziva "smrtnim umom", jer je um samo dio čovjekovog bića; i dok se sposobnosti uma moraju koristiti u djelovanju svih čovjekovih moći i kvaliteta, ipak um nije začetnik svih njegovih želja, apetita i emocija. Emocionalna priroda i naklonosti razlikuju se od pukog uma ili intelektualnih sposobnosti, a što se tiče grijeha i pogreške, općenito su stvaratelji istih, iako um može i potiče i povećava te tako stvorene stvari.

Tada čovjek mora shvatiti da su te izrasline na njegovom savršenom stvaranju stvarni i postojeći te rezultiraju njegovim vlastitim prokletstvom i otuđenjem od dobra te su u suprotnosti s njegovim izvornim i prirodnim stanjem savršenstva - i da se ne mogu izbrisati iz postojanja pukom tvrdnjom da nisu stvarni.

Opet, čovjek mora shvatiti da su oni stvorenja prvenstveno pretjeranog korištenja životinjskih apetita i želja, a ne korištenja uma, te da ih treba iskorijeniti istim procesom obrnutim redoslijedom kao što je korišten pri njihovom stvaranju.

Naravno, ne smije se izgubiti iz vida da se pri korištenju ovog procesa sposobnosti uma moraju aktivirati, baš kao što su bile pri stvaranju ovih postojanja. I velika činjenica koju treba zapamtiti u ovom procesu jest da su te stvari stvarne, a ne stvari puke mašte koja je ekvivalent osnivačevom "smrtnom umu".

Sada, kada čovjek shvati značenje, kako je ovako objašnjeno, što te stvari zapravo jesu i kako su nastale, tada će lakše shvatiti način ili sredstva kojima će biti uništene i nikada više neće postati dio njegovog bića; jer iako po prirodi ne pripadaju njegovom biću, ipak zato što ih je stvorio, one su, što se tiče njegove svijesti, zajedno sa svim rezultatima koji iz njih proizlaze, dio njegovog bića; i to onaj dio koji ga drži u neskladu sa zakonima koji upravljaju njegovim vlastitim postojanjem.
Čistoća njegovog istinskog bića uvijek je okaljana nečistoćama njegovog vlastitog umjetnog bića i uvijek će biti, sve dok ne ukloni te nečistoće koje su, za njega i njegovog bližnjeg, stvarna, trajna postojanja.

Volja je, međutim, velika sila koja se mora upotrijebiti u uništavanju tih izraslina, i budući da je ta snaga volje u čovjeku slobodna i nesputana te u svom djelovanju slijedi sugestije i želje čovjekovih apetita - i životinjskih i duhovnih - stoga postaje očito da se ti apetiti i želje prvo moraju kontrolirati i usmjeravati u smjeru koji će uzrokovati da se volja koristi na način koji vodi misli i djela prema ostvarenju želja i apetita u skladu s Božjim zakonima.

Budući da grijeh i zlo nisu stvorenja duhovnih želja, već u potpunosti životinjska, onda da bi se iz čovjekovog bića iskorijenile te stvari zla i grijeha, čovjekovi napori moraju biti usmjereni na zamjenu nezakonitih i neskladnih životinjskih želja i apetita apetitima i željama koji proizlaze iz istog izvora koji je u skladu sa zakonima koji stvaraju taj isti izvor.

Čovjeka je Bog stvorio sa životinjskim apetitima baš kao što je stvoren s duhovnim težnjama, i jedno je jednako skladno sa zakonima svog stvaranja kao i drugo, a gubitak duhovne težnje ili izopačenje životinjskih apetita slično uzrokuje da čovjek postane izvan sklada s tim zakonima. Dakle, da bi se čovjek oslobodio tih stranih dijelova svog bića, mora se truditi, ne poricanjem njihove stvarnosti, već naporom da ih zamijeni, da ponovno stvori, takoreći, u sebi životinjske apetite koji su dosljedni i u skladu s onima koji su bili njegovi kada je postao savršen čovjek; drugim riječima, uništiti bića vlastitog stvaranja i posjedovati samo ona stvorena od Boga.

Naravno, u tom nastojanju morat će koristiti svoj um, smrtni ili neki drugi, ali osim toga, morat će i koristiti sposobnosti svoje emocionalne i afektivne prirode, koje nisu od uma već od duše. Puko negiranje ili vjerovanje neće biti dovoljno, već želje i žudnje za tim stvarima koje rađaju grijeh moraju biti zamijenjene željama i žudnjom za onim stvarima koje su u skladu s njegovim stvaranjem.

Dakle, ponavljam, učenja da grijeh, pogreška i bolest nisu stvarni i nisu dio čovjekovog bića, kakvo sada postoji i živi, pogrešna su i, kada se ne shvate, štetna i nisu dovoljna da dovedu do čovjekove regeneracije.

U jednom smislu istina je da grijeh, pogreška i bolest nisu stvarni, ali to znači da što se tiče Božjeg stvaranja čovjeka, oni nemaju postojanje, jer je On stvorio samo ono što je bilo dobro i u skladu s Njegovim savršenim zakonima.

Ali budući da je čovjek stvoritelj, a i stvorenje, i budući da su te stvari stvorenja samo čovjeka, onda što se tiče čovjekovog bića, one imaju stvarnost koja će trajati sve dok ih njihov stvoritelj - čovjek - ne uništi.

Drago mi je što ste mi danas dali priliku da vam pišem, a također mi je drago što vas nalazim u dobrom stanju.

Tvoj prijatelj i brat, ISUS.

Poruka 162
Naslov poruke: Bog i Njegova osobnost. Propovjednik u protestantskoj crkvi pokušao je opisati Boga

JA SAM OVDJE, Isus.

Dopusti mi da napišem nekoliko redaka.

Vidim da te jako zanimalo što je propovjednik večeras rekao o Bogu i Njegovoj osobnosti te da si mu postavio nekoliko pitanja na koja nije mogao odgovoriti. To se moralo očekivati, jer ljudima se obično ne daje istinita koncepcija Boga, ili tko ili što je On, i samo razvojem svojih duša Božanskom Ljubavlju mogu dobiti bilo kakvu koncepciju Njegovog bića. Kako se njihove duše tako razvijaju, one postaju dio Njegove Božanskosti, a njihove percepcije duše otvaraju se spoznaji tko je Bog, barem u maloj mjeri, i tada znaju da je On nešto više od sveobuhvatne energije, nadopunjene svrhovitom voljom.

Propovjednik nema ove percepcije duše i ne može pojmiti Boga, Dušu, već ti može samo izraziti istinitost dokaza Božjeg postojanja, poput energije o kojoj je govorio.

Kao što znaš, ta energija je Njegov Duh, iako propovjednik nema točnu koncepciju što je taj Duh ili kako djeluje. On brka dušu i duh te pretvara puki instrument kojim Bog izražava svoju energiju u pravu istinsku supstancu Boga, Dušu. U pravu je kada kaže da se ne može vratiti toj energiji da bi pronašao Boga, jer njegova percepcija duše još nije probuđena do spoznaje onoga iz čega energija proizlazi, ili što je sam izvor iz kojeg teku sve manifestacije, koje za njegov um čine Boga. On je poput teologa i filozofa koji vjeruju da su te manifestacije, energije i sile jedini Bog, jedini osobni Bog; i možda će biti šokiran kada čuje da se njegova učenja svode samo na to. Ali istina je, i za njega nema osobnijeg Boga nego za druge, s ovom iznimkom; da pokušava vjerovati da na neki način i na neki način povezana s ovom energijom postoji Volja koja u sebi ima svrhu ljubavi ili ljubaznosti ili očinske brige; ali pravog osobnog Boga, sa svojom Velikom Dušom Ljubavi koja se uvijek daruje pojedinom čovjeku, on ne zamišlja niti prisvaja.

Bog je Duša, i samo Duša, koja u sebi ima sve atribute Ljubavi, mudrosti i misli za dobrobit svojih stvorenja. On je Bog koji misli i vidi, i sve energije Njegove Duše koriste se da ljude učini boljim i sretnijim. Kao što je prirodni otac čovjeka osobni otac, tako je i Velika Božja Duša, Osobni Otac svoj svojoj djeci; i ljudi, kada razviju svoje duše u Božanskoj Ljubavi, znat će da je Bog osoban - nešto više od sveobuhvatne energije ili sile ili puke manifestacije Njegovog postojanja.

Propovjednik u biti kaže da je Bog svugdje i da Njegovu prisutnost mogu ostvariti svi koji su voljni primiti tu manifestaciju i da, bez obzira jesu li voljni ili ne, ta prisutnost postoji svejedno. To je panteizam, malo ublažen njegovim vjerovanjima u osobnijeg Boga, ali i dalje panteizam, i potpuno pogrešan i krši Božje biće.

Izvor stvari nikada ne mogu biti te same stvari, iako stvari kako teku iz izvora imaju neke od kvaliteta samog izvora, pa stoga ove manifestacije Božjeg postojanja, iako su Njegovih kvaliteta, ipak nisu ekvivalentne Njegovoj prisutnosti ili izvoru iz kojeg teku. Bog nije svugdje, već na svojim Nebesima, i svi ovi izrazi Njegovih moći, volje i energija samo su dokazi da postoji izvor iz kojeg sve dolaze, a nisu sam taj izvor.

I opet, propovjednik je rekao da je Bog stvorio tijelo čovjeka, a ne duh, kako ga on naziva, što znači dušu, tako da je tijelo samo po sebi stvorenje i ne može u sebi sadržavati duh ili duhovno tijelo, već da je taj duh izvan ljudskog tijela i općenito je dio jednog Velikog Duha koji je univerzalan i svugdje te da su stoga svi ljudi, bez obzira na njihova stanja u zemaljskom životu ili u vječnom dijelu života, braća, a Bog je Otac svih njih. Pa, u ovome propovjednik griješi, jer svaki čovjek ima svoj vlastiti individualni duh (i) dušu, i o stanju ili uvjetu te duše ovisi sreća ili bijeda čovjeka; i on je samo brat drugim ljudima jer je stvorenje Božje i stvoren na njegovu sliku, a ne zato što je dio univerzalnog duha, za koji propovjednik vjeruje da prožima sve i postoji svugdje. A Bog je Otac, jer su ova djeca Njegova stvorenja, objekti Njegovog stvaranja i individualizirani, svako od njih stvara svoju sudbinu. Kao što smo ti rekli, neka od ove djece uvijek će ostati samo stvorena djeca, dok će druga sudjelovati u Njegovoj Božanskoj Ljubavi i postati dio Njegovog božanstva i stanovnici Nebeskih sfera.

Propovjednik ima mnogo toga za naučiti, i budući da vjeruje u potragu za istinom, ako dopusti da Božanska Ljubav teče u njegovo srce i preobrazi njegovu dušu u samu bit i supstancu Očevog božanstva, moći će naučiti mnoge duhovne, kao i materijalne stvari, koje su upravljane zakonom, i osim ako duša ne dođe u stanje koje joj omogućuje da vidi i shvati više istine duhovnog svijeta, nikada ne može steći znanje o duhovnim stvarima, a jedan od objekata takvog znanja je Bog.

Pa, napisao sam dovoljno i prestat ću.

S ljubavlju ću ti reći laku noć.
Tvoj brat i prijatelj, ISUS.

Poruka 163
Naslov poruke: Isus komentira govor propovjednika o Bogu

Dopusti mi da večeras kažem nekoliko riječi.

Opet sam bio s tobom na službama i slušao propovjednika kako je izlagao istinu o Bogu i istinu o čovjeku kako ih je on zamišljao, i prisiljen sam reći da ako bi njegovo buduće stanje sreće ovisilo o tim navodnim istinama, bio bi vrlo nesretan duh u jednom od milijun nebesa o kojima je govorio.

Žao mi je što ljudi mogu zamisliti takve pojmove o Bogu i čovjeku i poučavati ih drugim smrtnicima. Ali tako će biti mnogo godina, i dok ljudi, preko vas, ne prihvate i ne povjeruju u moja učenja, velika tama i zabluda će prevladavati na Zemlji. Teško da je potrebno da pokušavam analizirati mnoge njegove pogrešne izjave, jer ih je toliko mnogo i toliko su pogrešne da bi trebalo predugo pisati da se osvrnem na sve njih.

Ali reći ću jednu stvar, a to je da je, kada je pokušao pokazati da su Božja energija i čovjekova energija jedno te isto, bio potpuno u krivu i nije znao što govori. Bog je biće koje je beskonačno i svemoćno i što se tiče njegovih energija, nema granica, dok je čovjek samo Božje stvorenje i ne može imati veću ili drugu energiju od one s kojom je stvoren; i tom energijom upravlja duša koja je čovjek i podložna je svim ograničenjima te duše.

Pa, večeras neću više pisati, ali se nadam da ću ti uskoro napisati jednu od svojih poruka istine.

Vidim da si pomalo sumnjao u stvarnost istina poruka koje si primio i u moć Božanske Ljubavi da te učini djetetom Božjim, u Božanskom smislu. Ne smiješ dopustiti da takve sumnje uđu u tvoju dušu ni na trenutak, jer su one uzgajivači drugih stvari koje su najštetnije i teže te otuđiti od Oca. Kao što znaš, Božja Ljubav je svuda oko tebe i može biti u tebi, i ako joj se dopusti da teče u tvoju dušu, s vjerom koja je prati, otkrit ćeš da rasteš u sjedinjenju s Ocem i shvatit ćeš tu činjenicu. Zato, brate moj, riješi se svojih sumnji i dođi Bogu u vjeri koja je djetinja i ovisna. On te neće razočarati. Bit ću s tobom i pokušati ti pomoći u tvojim željama.

Više se moli Ocu i vjeruj da je Njegova Ljubav tvoja; samo kroz čežnju i traženje.

Večeras neću više pisati.

Budi uvjeren da je moja ljubav s tobom u svoj svojoj punini; i vjeruj da imaš posao koji trebaš obaviti.
Laku noć.
ISUS.

Poruka 164
Autor poruke: Alexander Campbell
Naslov poruke: Nije razumio plan spasenja čovjeka dok je bio na Zemlji.

Ja sam Campbell.

Ja sam osnivač Campbellita. Pa, napisao sam to kako treba. Znam da se moji sljedbenici zovu Kameliti, ali to nije točno.

Ali ime nije važno, jer ja sam taj čovjek, a ovi ljudi su moji sljedbenici.

Samo želim reći da dok sam bio na Zemlji nisam razumio plan spasenja čovjeka i poučavao sam pogrešne doktrine o ovom pitanju, i sada vidim veliku štetu koju sam nanio, ali, ipak, učinjeno je i nešto dobra; jer je moj narod štovao Boga kao svog Nebeskog Oca i molio mu se, i mnogi od njih primili su službu Duha Svetoga. Stoga sam zahvalan na onome što sam poučavao, a također mi je jako žao zbog pogrešaka koje sam poučavao.

Sada sam u Nebeskom Raju i znam da je Isus duh, a ne Bog, i da njegovo veliko djelo još uvijek traje.

Dakle, kada kažem da sam sljedbenik Isusa, mislim da slijedim njegova učenja i pokušavam oponašati njegov život ovdje kao i na Zemlji. Stranac sam vam, ali sam osjetio da vam moram pisati i iskoristio sam ovu priliku.

Zahvaljujem vam,
Vaš brat u Kristu,
ALEXANDER CAMPBELL.

Poruka 165
Autor poruke: Juda
Naslov poruke: Što ljudi moraju učiniti da bi vidjeli Boga i shvatili da je On osobni Bog, sa svim atributima koji pripadaju samo Vrhovnom, Beskonačnom Biću.

DOPUSTI MI DA PIŠEM, Juda.

Nisam ti dugo pisao i osjećam da ti moram pisati i objaviti neku istinu koja je važna tebi i čovječanstvu. Neću pisati jako dugu poruku, a ono što imam za reći bit će sažeto i kratko. Znam da se pitaš tko sam i o čemu ću pisati, i ne smiješ se iznenaditi ako ti kažem ono što možda misliš da nije od velike važnosti.

Pa, moja tema je: "Što je najbolje za ljude koji žele vidjeti Boga i shvatiti da je on osobni Bog, sa svim atributima koji pripadaju samo Vrhovnom, Beskonačnom Biću."

Bog je duh i osoba, a ne samo maglovito biće bez oblika ili osobnosti. On je stvaran u pogledu tih kvaliteta i ne oskudjeva onim što će ga učiniti Ocem kojim ga je Isus tako često nazivao.

Da bi duh vidio i razumio što sve ovo znači, mora doći u sklad s Njim koji će mu omogućiti da posjeduje kvalitete duše slične kvalitetama Oca koje duh želi vidjeti i razumjeti. To se stanje može postići samo duhom koji slijedi put o kojem vam Učitelj tako često piše, a koji je apsolutno potreban da bi duh stekao kvalitete potrebne za takvo razumijevanje. Samo kada je duša ispunjena Očevom Ljubavlju, može biti u stanju koje će joj omogućiti da vidi i shvati ovu Božju osobnost. Niti puki razvoj intelektualnih sposobnosti ili prirodne ljubavi neće biti dovoljan za tu svrhu; i iako je takav razvoj potreban da bi duh postao savršen čovjek kako bi uživao u stanju koje pripada tom čovjeku, ipak takav razvoj nije dovoljan da bi duh mogao vidjeti i shvatiti Oca.

Mnogo je lakše duhu doći u upravo spomenuto stanje nego u stanje koje je posljednje opisano; i kao što možete vidjeti potpuno drugačiju stvar do koje vodi razvoj, (ovo) bi trebalo biti dovoljno da potakne duh da prihvati Očevu Ljubav i postane Njegov pravi sin.

Napisao sam što sam želio i zahvaljujem vam na prilici te ću s ljubavlju reći laku noć.
JUDA.

Poruka 166
Autor poruke: Los Trenos - mučenik
Naslov poruke: Los Trenos priča o svom napretku u Nebeske Rajeve

JA SAM OVDJE, Los Trenos:

Ja sam duh čovjeka koji je ubijen u Španjolskoj inkviziciji jer nisam htio izjaviti da vjerujem u lažne i proklete doktrine Rimokatoličke crkve. Bio sam student Biblije i naučio sam da crkva ne uči i ne provodi istinske Isusove doktrine, te se nisam htio odreći svojih uvjerenja, čak ni da spasim svoj život.

Nesveti i đavolski svećenici i progonitelji mučili su moje tijelo i um, te me na kraju rastrgali, ali moja je duša sačuvala svoju vjeru i ušla u duhovni svijet u punini svoje vjere, sva neokaljana od ovih lažnih učenja crkve. Mnogi su bili mučeni i ubijeni kao i ja jer se nisu htjeli odreći svojih uvjerenja.

Pa, postao sam duh u svoj snazi svoje muške snage, i veće, ali se nisam našao u raju kako sam očekivao, jer nisam znao što je Velika Ljubav, ali ipak nisam bio u takvoj tami kao neki od mojih progonitelja koji su me slijedili u duhovni život.

Naravno, bio sam više-manje čovjek, i kada su ti crkveni demoni došli u duhovni život i našli se u paklu, prirodno sam se radovao i uživao, neko vrijeme, u njihovim patnjama i stanju paklenih muka i posjećivao sam ih kako bih ih optužio za moje ubojstvo; ali nakon nekoliko godina shvatio sam da mi takvo zadovoljstvo koje sam mislio da doživljavam ne daje sreću niti mi pomaže da napredujem, te sam postao suosjećajan i pokušao im pomoći, što u početku nije bilo lako. Kako sam im nastavio pomagati, otkrio sam da mojoj duši to koristi i da postupno izlazim iz tame u kojoj sam živio, pa sam nastavio ovaj rad sve dok konačno nisam došao do svjetla i spoznaje istine da pomaganjem i to što pokušavam voljeti svoje neprijatelje, pomažem sebi.

Neću vam pričati o svojoj sreći u susretu s nekim duhovima koji su, znam, posjedovali veliku Očevu ljubav i kako su me naučili putu do te Ljubavi, već ću samo reći da sam sada jedno od otkupljene djece Božje i vlasnik te Ljubavi te da imam dom na Nebeskim Rajevima. Da bih vam pokazao koliko je široka i sveobuhvatna ta Velika Ljubav, moram vas obavijestiti da su neki od tih svećenika i crkvenih slugu, koji su počinili zločine o kojima govorim, sada također u Nebeskim Rajevima i, naravno, vlasnici te Velike Ljubavi, a svi njihovi grijesi su iskorijenjeni milosrdnim djelovanjem te Ljubavi u njihovim dušama. Naravno, patili su od muka prokletih kada su prvi put došli u duhovni život i dugo nakon toga, ali Očeva Ljubav i Njegovo milosrđe bili su dovoljni da operu čak i njihove grijehe. Dakle, iz ovoga ćete vidjeti da nema grijeha tako gnusnog i smrtonosnog da ga Očeva Ljubav neće uništiti, ili bolje rečeno, njegov učinak.

Morate me ispričati što vas ovako upadam, ali vidio sam da imate dar primanja poruka s ove strane velike podjele i htio sam isprobati eksperiment.

Ja sam otkupljeno dijete Božje i nikada mu ne mogu dovoljno zahvaliti na milosti.

Stoga ću vam s ljubavlju reći laku noć. Vaš brat u Kristu,
LOS TRENOS,
mučenik vjerovanja koje nije bilo istinsko
vjerovanje, ali ne tako podlo i bezbožno kao ono kojeg se odrekao.

Poruka 167
Autor poruke: Sveti Luka
Naslov poruke: Luka tvrdi da Evanđelje u Bibliji nije ono kakvo ga je on napisao

Napisat ću malo jer me zanima što si večeras primio od Luthera, a budući da sam navodno napisao Lukino Evanđelje, želim reći nekoliko stvari u vezi s ispravnošću ili bolje rečeno netočnošću mnogih stvari sadržanih u mom Evanđelju.

Kao što zaključuješ, ja sam sveti Luka, pisac trećeg Evanđelja i Isusov sljedbenik. Moje Evanđelje nije bilo utemeljeno ni na čemu što sam osobno znao, već na spisima drugih i tradicijama koje su bile općepoznate mnogim kršćanima u to vrijeme. Poznavao sam nekoliko apostola i mnoge svoje informacije sam dobio od njih, kao i od mnogih kršćana koji su bili članovi kongregacija kojima su ti apostoli propovijedali i tumačili Isusove riječi.

U mom Evanđelju, kakvo je sada sadržano u autoriziranoj verziji, mnogo je toga interpolirano. Ova verzija nije bila utemeljena na onome što sam napisao, već na lažnim kopijama mojih spisa; a osobe koje su napravile te kopije nisu doslovno slijedile moje spise, već su dodavale mom tekstu i davale vlastita tumačenja onoga što sam napisao na način koji je uništio pravo značenje onoga što je trebalo biti preneseno mojim spisima.

U Evanđelju, kako je sada zapisano u Bibliji, sadržano je mnogo istina, i to su Božje istine, ali postoje i mnoge pogreške koje proturječe tim istinama. Na primjer, nikada nisam napisao da je Isus zapovjedio svojim učenicima da vjeruju da je vino njegova krv ili kruh njegovo tijelo, te da jedu i piju te stvari u spomen na njega.

Ne znam kako je ova interpolacija mogla biti napravljena, ali primijetit ću da se iste stvari govore u sva četiri Evanđelja, i ta izreka je morala biti izvedena iz zajedničkog izvora, a to su morali biti umovi onih koji su se pretvarali da prepisuju Evanđelja.

Sada vam kažem da ova izreka da Isusova krv spašava od grijeha nije istinita i ako ljudi ovise o toj krvi za svoje spasenje, nikada neće biti spašeni, već će ući u duhovni svijet u svim svojim grijesima i bit će iznenađeni kada saznaju da Isus ne čeka da ih primi u svoje ruke i odnese u dvorce pripremljene za istinski otkupljene sinove ljudske.

Znam da velik broj članova raznih crkava vjeruje u ovu štetnu doktrinu i da će kao posljedica toga mnogi ljudi koji tvrde da su kršćani shvatiti da im grijesi nisu oprošteni kada dođu u duhovni svijet.

Ponekad, dok se ovi spisi nastavljaju, ukazat ću na pogreške svog Evanđelja do te mjere da ću vam pokazati činjenicu koliko su mu velikih dodataka i pogrešnih tumačenja napravljeni.

Sada ću stati.
Vaš brat u Kristu,
SVETI LUKA

Poruka 168
Autor poruke: Mary Baker Eddy
Naslov poruke: Svjedočanstvo gospođe Eddy

Dozvolite mi da napišem nekoliko redaka, jer želim iznijeti neke činjenice koje, dok sam bila na Zemlji, nisu bile činjenice prema mom razumijevanju i uvjerenjima. I oh, šteta svega.

Danas sam bila prisutna u crkvi gdje je propovjednik raspravljao i kritizirao moja učenja, a i mene, te sam prisiljena priznati da su neke od njegovih kritika bile istinite i opravdane.

Ja sam gospođa Eddy i osnivačica sam sekte koja nosi uzvišeno ime Kršćanska znanost, a njene doktrine za koje sada znam iz stvarnog iskustva u duhovnom svijetu da nisu ni kršćanske ni znanstvene, gdje se pokazalo da mnoga moja učenja nisu u skladu s istinom i da su stoga obmanjujuća.

Sada shvaćam da moj um i duša nisu bili u skladu u pogledu istine dok sam živjela kao smrtnica i da je moj um bio superiorniji u tome što je uzrokovao da imam određena uvjerenja koja sam ostavila svijetu u obliku doktrina sadržanih u mom udžbeniku i drugim spisima.

Moja duša je posjedovala znatan stupanj Božanske Ljubavi, kao što vam je ta Ljubav objašnjena, i kada sam došla u duhovni svijet, ta Ljubav je bila moje spasenje, unatoč pogreškama mnogih mojih učenja o umu i materiji, te nestvarnosti grijeha i zla.

Preslaba sam da bih pisala više, ali uskoro ću doći jer moram objaviti istine.
Laku noć.
GOSPOĐA EDDY.

Poruka 169
Naslov poruke: Neke doktrine kršćanske znanosti su neistinite. Vrlo je važno da se istine koje otkriva g. Padgett objave jer to uključuje spasenje i dobrobit cijelog čovječanstva

JA SAM OVDJE, Isus.

Bio sam prisutan dok si čitao članak o kršćanskoj znanosti i zanimali su me tvoji komentari te mi je drago uvjeriti te da su tvoje bilješke bile točne i da su u pojedinostima u kojima si kritizirao izjave autora iste bile pogrešne i nisu u skladu s duhovnim zakonima istine i njihovim razumijevanjem.

Nekad ću doći i napisati ti opširnu poruku o doktrinama kršćanske znanosti, jer mislim da je ispravak tvrdnji ovog kulta vrlo važan.

Doktrine koje propovijeda svijetu sadrže mnoge istine i korisne su čovječanstvu te čine mnogo dobra, i duhovno i fizički, ali neke od tvrdnji toliko krše istinu da se ne smiju dopustiti da prođu kao neproturječne istine.

Osnivačica ove znanosti ili otkrića, kako tvrde njezini spisi i sljedbenici, sada je ovdje i žali zbog činjenice da je svijetu ostavila toliko lažnih i pogrešno shvaćenih koncepata istine u koju toliko ljudi vjeruje i koju uči. Ona je duh s velikim duševnim razvojem i posjeduje mnogo Božanske Ljubavi, čije značenje nije shvatila svojim tjelesnim umom, kako ga je nazvala, te stoga nije bila u stanju podučiti što je ta Božanska Ljubav, i njezino djelovanje na duše ljudi, te učinak njezine prisutnosti u takvim dušama.

Nikada nije zamislila viši ideal za čovjeka od savršenog čovjeka, onoga koji bi trebao biti potpuno oslobođen grijeha i pogrešaka koje svi ljudi imaju u većoj ili manjoj mjeri. A njezina učenja da grijeh, pogreška i bolest nisu stvarnost, jer ih Bog nije stvorio, sva su pogrešna, jer imaju stvarnost koja ne samo da ljude čini nesretnima i uzrokuje im patnju u smrtnom životu, već i sprječava njihov napredak prema njezinom idealu savršenog čovjeka u duhovnom svijetu. Samo je Bog dobar i sve što je On stvorio nužno je dobro i ne može sadržavati ono što je zlo ili u sukobu s Njegovim stvorenjima; ali, kao što smo ti objasnili, iako je stvorio čovjeka savršenim, znajući samo dobro, ipak mu je dao tu veliku moć slobodne volje, i nakon njegove neposlušnosti, on ju je koristio na takav način da je prekršio zakone svog bića, te su nastali grijeh i pogreška - to je čovjeka učinilo tvorcem zla.

Gospođa Eddy će ti uskoro pisati o svojoj znanosti, jer je vrlo zabrinuta da ispravi pogreške koje je poučavala, i odlučili smo da je preporučljivo da to učini, i zbog svojih sljedbenika i zbog sebe, jer je njezin posao ovdje i koliko je to moguće u smrtnom svijetu, da, takoreći, oduči pogreške koje je poučavala.

Očekivao sam napisati svoju poruku, ili bolje rečeno, završiti poruku koju sam djelomično napisao prije nekoliko noći, ali nisi baš u stanju da je primiš, i radije bih pričekao dok se ne osjećaš bolje u tom pogledu.

Drago mi je da te ta poruka toliko zanima i kada je primiš, ne mislim da ćeš biti razočaran, jer, kao što kažeš, ta tema je jedna temeljna istina koju treba obznaniti smrtnicima.

Obradit ću je u svim njezinim fazama, a ti moraš pokušati doći u najbolje moguće stanje da je primiš. Pa, ne mislim da će to biti potrebno jer će biti prisutne takve moći da prisutnost bilo kojeg smrtnika i povoljni utjecaji koje on može privući neće ti pružiti nikakvu pomoć. Moraš znati da imam veću moć od svih ostalih duhova i kada dođem k tebi, pomoć moći bilo kojeg drugog duha nije potrebna. Ako samo dovedeš svoju dušu u najbolje moguće stanje, kako bih mogao uspostaviti pravilan odnos, ništa drugo neće biti potrebno.

Večeras neću više pisati. Jako te volim i prilično sam često s tobom, obasipam te svojom ljubavlju i utjecajem i pokušavam ti pomoći da razviješ stanje svoje duše i postaneš u većem sjedinjenju s Ocem.

Da, održao sam svoja obećanja i kada me pozoveš da pođem s tobom i molim se, dolazim i šaljem svoje usrdne molitve za tebe i znam da Otac uslišava moje molitve, ne samo zbog vjere koju imam, već i zato što vidim učinak u stanju tvoje duše.

Pa, ne smiješ misliti da sam ja Bog ili jedan od Božanstava, jer kao što sam ti rekao, ja sam samo Njegov sin i posjedujem toliko Njegove Božanske Ljubavi da mu se jako približavam i imam zajedništvo. Imam svoj dom na Najvišem Nebu, do kojeg duh čovjeka još nije stigao tako daleko, ali, unatoč tome, nisam tako uzvišenog stanja ili položaja da ti ne dolazim s ljubavlju i suosjećanjem i kao tvoj stariji brat. U svom uzvišenju, najponizniji sam i moram vam reći da je poniznost sigurna i vječna pratnja velikog duhovnog i duševnog razvoja.

I budući da sam najviši od Očevih sinova, ne smiješ sumnjati da dolazim k tebi, i prenosim svoje poruke i molim se za tebe i obasipam te svojom ljubavlju i utjecajem.

Objasnio sam ti veliki razlog zašto ovo činim, a taj razlog uključuje spasenje i dobro cijelog čovječanstva, i tebe. Reći ću ti sada da si angažiran i postao suradnik sa mnom i duhovima koji ti pišu, u najvećem djelu u koje se bilo koji duh ili čovjek može uključiti. I želim dalje reći da ćeš djelo izvršiti, i to uspješno; i kada dođe vrijeme da ostaviš ovo djelo i dođeš u duhovni svijet, tvoja će nagrada biti izvan svake zamisli, a tvoja će sreća biti potpuna.

Vidim da u svom umu imaš misao o tome kakva će biti budućnost tvoja dva prijatelja(G. Eugene Morgan i dr. L. R. Stone). Pa, oni će obaviti svoj posao i to će biti veliko i važno djelo, koje će im donijeti nagradu sličnu onoj koja je pripremljena za tebe; i ova nagrada nije rezultat neke posebne Očeve dispenzacije, već je rezultat rada i povezanosti i iskustva koje ćete svi imati obavljajući i dovršavajući zadatke koji su pred vama.

Ti, a i oni također, sada radite djelo koje vam stvara nagrade u duhovnom svijetu kada dođete, i ne samo tamo, već sada doživljavate neke od dobrobiti koje proizlaze iz vašeg rada. Nastavite s naporima koje ulažete kako biste duhovima i smrtnicima pokazali put do Očeve Ljubavi i mog kraljevstva, i otkrit ćete divnu refleksnu sreću koja vam dolazi dok ste još smrtnici.

Kad biste vi ljudi mogli shvatiti ljubav i duhovne utjecaje i broj visoko razvijenih duhova koji su tako često s vama, i napore koje potonji ulažu da vam pomognu i donesu vam sreću, osjećali biste da ste istinski blagoslovljeni od Oca.

Pa, moram sada stati. Zapamti što sam rekao i vjeruj da sam ja,
Tvoj brat i prijatelj,
ISUS

Poruka 170
Autor poruke: Chauncey Giles
Naslov poruke: Chauncey Giles mijenja svoje uvjerenje o Isusu kao Bogu

Dopustite mi da vam napišem redak, jer me zanima ono što vam je upravo napisano, jer dok sam živio na Zemlji, bio sam Swedenborgianac ili pripadnik Nove Crkve i vjerovao sam u doktrine te Crkve, a posebno u temeljni kamen njezinih vjerovanja, a to je da je Isus Bog i jedini Bog kojeg treba obožavati kao takvog i prihvatiti kao utjelovljenog Boga, koji je došao na Zemlju i živio i među ljudima poučavao o dolasku Boga u tijelo.

Pa, ja, dok sam bio na Zemlji, bio sam vođa ili propovjednik u toj Crkvi i tijekom svoje službe ne samo da sam poučavao, već sam napisao i mnoge pamflete i neke knjige o ovoj doktrini o Bogu koji postaje čovjek u Isusovom obliku, i o mnogim drugim doktrinama za koje sada znam da nisu istinite.

A moj autoritet za tvrdnju da je ova temeljna doktrina Crkve neistinita jest taj što sam vidio i razgovarao s Isusom u duhovnom svijetu i saznao da je on samo duh smrtnika, ali najviši i najslavniji duh na svim nebesima, a nije Bog; i nikada nisam vidio Boga niti ikakvog duha koji ga je vidio duhovnim očima, iako Isus i drugi najviši duhovi kažu da su ga vidjeli svojim duševnim percepcijama, što mora biti istina jer je Isus toliko sličan Bogu u ovome: da ne može lagati.

Ali znam da postoji Bog i moje znanje temelji se na sigurnosti, ali osnovu te sigurnosti ne mogu vam objasniti, kao što ne biste mogli razumjeti moje objašnjenje. Ali Bog voli (živi?) i vlada i voli, i prisutan je s nama i s vama u nekim ili mnogim svojim atributima, a Isus nije taj Bog. Volio bih da mogu doći svom narodu i reći im o zabludama njihovih vjerovanja i istinama kakve postoje i u mjeri u kojoj su mi sada poznate, ali nemam nade da ću to ikada moći učiniti, jer jedna od glavnih doktrina Crkve jest da je smrću Swedenborga nestala svaka mogućnost komunikacije između Boga ili njegovih anđela i smrtnika u pogledu duhovnih istina, te da je suprotno Božjoj volji da smrtnici pokušavaju prodrijeti kroz veo koji dijeli dva svijeta.

Kako mi takva vjerovanja kakva sam poučavao sada uzrokuju patnju i žaljenje, jer ne vidim način da ispravim nepravdu koju sam učinio i da usmjerim misli svojih sljedbenika na puteve koji vode do istine i sigurnosti raja.

Budući da je ovo moj prvi pokušaj komunikacije, pomalo sam umoran i moram prestati. Ali zahvaljujem vam na prilici i nadam se da ću nekad imati privilegiju ponovno pisati. Unatoč mojim pogrešnim uvjerenjima, u svojoj duši imam dio Očeve Božanske Ljubavi, koja mi omogućuje da se potpišem,

Tvoj brat u Kristu,
CHAUNCEY GILES.

Poruka 171
Naslov poruke: Zašto bi ljudi trebali naučiti da ne smiju biti prepušteni sami sebi u svom shvaćanju što život znači i koja je njegova važnost u ekonomiji čovjekovog stvaranja i sudbine

JA SAM OVDJE, Ivan.

Dolazim večeras da ti kažem istinu koja je važna za tebe, kao i za svijet čovječanstva. Neću pisati jako dugu poruku, ali ono što kažem bit će istina i svaki bi ga čovjek trebao razumjeti i usvojiti.

Neću pisati ni o jednoj temi o kojoj si već bio upućen, već ću se baviti potpuno novom temom, a moja je tema: "Zašto bi ljudi trebali naučiti da ne smiju biti prepušteni sami sebi u svojim shvaćanjima o tome što život znači i koja je njegova važnost u gospodarstvu čovjekovog stvaranja i sudbine." Znam da ti se ovo može činiti čudnom temom za pisanje, ali to je tema koja bi trebala zanimati sve ljude koji znaju da je zemaljski život vrlo kratak, a onda ih vječnost uzima u svoj zagrljaj i nikada im više ne dopušta da postanu stvorenja vremena.

Čovjek živi i umire i nikada više ne živi prema materijalistu, i on je poput divljih životinja bez ikakve budućnosti. Ali spiritualist, a pod tim mislim na one koji vjeruju da čovjek ima nešto više od pukog materijalnog, vjeruje da živi i nikada ne prestaje živjeti, iako fizičko tijelo umire i nikada ne uskrsne kao takvo tijelo.

Sada, kada prihvatimo jedno ili drugo od ovih gledišta, značenje čovjekovog zemaljskog života poprima sasvim drugačiji aspekt i zahtijeva vrlo različite misli i djela s njegove strane u životu svog života. Naravno, ako je ono što se naziva smrću kraj stvari, čovjek bi trebao činiti, ili bi trebao misliti da bi trebao činiti, kao što kaže stara izreka, "jedi, pij i veseli se jer ćeš sutra umrijeti", a s tom smrću dolazi zaborav i bespomoćnost koja se nikada više neće probuditi u svijest. Njegova misija u svemiru je ispunjena i više ne može iskusiti nade ili ambicije ili radosti ili tuge koje su bile njegove kao živog čovjeka.

Ali s druge strane, ako čovjek nikada ne prestane živjeti, tada bi njegove misli i ponašanje trebali biti usmjereni prema ostvarenju onoga što će mu osigurati najbolju moguću budućnost.

Oni koji su oba mišljenja znaju da kada dođe do smrti, fizičko tijelo se više ne može koristiti, a oni koji vjeruju u kontinuirano postojanje znaju da kako fizičko tijelo propada, čovjek mora imati neki drugi oblik ili tijelo u kojem se može smjestiti svijest o ovom kontinuiranom postojanju, i to tijelo mora biti jednako stvarno kao i ono što napušta. Budući da je to činjenica, čovjek koji zna da smrt ne prestaje, prirodno će i nužno nastojati saznati kakvo je to tijelo kontinuiranog postojanja i što je potrebno da bi mogao dobiti to tijelo i vrijeme uživati u životu u vječnosti. I tako tražeći, neće se zadovoljiti saznanjem da je to tijelo samo duhovno tijelo koje je bilo njegovo tijekom svih godina njegovog zemaljskog života, već će željeti dalje saznati kakav je odnos između tog tijela i načina življenja njegovog zemaljskog života.

Znam da čovjek sam od sebe ne može ni u kojoj mjeri otkriti taj odnos i da se mora osloniti na učenje i iskustvo onih koji su iskusili odvajanje duha od fizičkog kako bi uopće shvatio taj odnos.

Kao netko tko je imao ovo iskustvo, želim reći da je duhovno tijelo, samo po sebi, kreacija, kao što je i fizičko tijelo, i postoji samo radi očuvanja čovjekove individualnosti te čuvanja i zaštite njegove duše, kako dok je na Zemlji, tako i nakon što postane duh.

Tada njegov život znači da je postavljen na Zemlju samo da bi stekao individualnost i naučio da je u njemu duša koja je njegovo pravo ja i koju mora njegovati, odgajati i hraniti višim mislima i dobrotom svog izvornog stvaranja; i ne smije zanemariti prilike koje mu se pružaju za taj razvoj.

Znam da ti se ovo čini nesuvislim bez posebnog cilja na umu, ali varate se misleći tako jer će se cilj uskoro vidjeti. Ali budući da nisi u stanju za daljnje pisanje večeras, odgodit ću svoje pisanje za kasnije. Stoga, uzdajući se da se nećeš osjećati sklonim odbaciti poruku, poželjet ću ti laku noć.

Tvoj brat u Kristu, IVAN.

Poruka 172
Naslov poruke: Što je Duh Sveti i kako djeluje

JA SAM OVDJE, Ivan.

Samo želim reći da se tvoje stanje poboljšava i da ćemo za nekoliko noći moći nastaviti s našim porukama, a onda ćeš se osjećati sretnije na više načina. Mislim da ćeš se osjećati bolje duhovno.

Večeras sam bio s tobom na sastanku i to ti je dobro učinilo, jer je bilo prisutno mnogo duhova koji imaju Ljubav u većoj ili manjoj mjeri, i naravno, njihov utjecaj se vršio na vjernike i oni su ga osjećali.

Propovjednik je čovjek sa znatnom količinom Božanske Ljubavi u duši, i kad bi samo imao pravu koncepciju Isusa, otkrio bi da posjeduje više te Ljubavi; a njegova ideja o Duhu Svetom je takva da mu smeta da primi učinak djela Duha. On misli i vjeruje da je to entitet - drugim riječima, biće supstance, misli i osjetilne sposobnosti, dok, kao što znate, to nije, već samo dokaz djelovanja Božje vlastite duše u darovanju Njegove Ljubavi i milosrđa smrtnicima. Duh je Božji glasnik u tu svrhu i nije Njegovo stvorenje, kao što su Isus i čovječanstvo. To je samo energija Očeve Duše koja prenosi Njegovu Ljubav. Duh ne bi mogao postojati bez Očeve Duše i u potpunosti ovisi o moćima te Duše za svoje postojanje, i samo u smislu da prenosi Božju Ljubav može se nazvati Tješiteljem. A žalostiti Duha, kako je propovjednik rekao, znači samo da je Božja Ljubav žalostna, što zapravo nije istina, jer ova Ljubav nikada nije žalostna, budući da je toliko velika i toliko intenzivna u svojoj želji da je ljudi prime, da nikada ne žalosti, iako je često razočarana, kako biste mogli reći, što je ljudi neće primiti. Uvijek je prisutna i čeka da je ljudi prime i svojim čežnjama i molitvama otvori svoje duše za njezino primanje. I zapamtite ovo: ova Očeva Ljubav je toliko velika da Duh koji je prenosi čovjeku ne može ražalostiti.

Pa, nisam namjeravao večeras pisati o ovoj temi i ono što sam rekao je samo fragmentarno, ali nekad ću doći i pisati detaljno. Moraš se više moliti i pustiti da tvoja vjera raste i otkrit ćeš što je Duh Sveti i kako djeluje.

Tvoje će molitve biti uslišene, a veliki priljev Ljubavi, a i tvoje će se želje ostvariti. Održi hrabrost i nećeš biti razočaran. Danas može izgledati mračno i tmurno, ali sutra će sjati sunce i uživat ćeš u sunčevoj svjetlosti.

Neću više pisati sada. Stoga, s ljubavlju i blagoslovom, želim laku noć.
Tvoj brat u Kristu,
IVAN.

Zadnje uređeno:
Poruka 173
Naslov poruke: Isusovi komentari govora propovjednika koji poznaje samo put koji vodi do savršenog prirodnog čovjeka. Glavna svrha čovjekovog postojanja u tijelu jest individualizacija duše. Svi ostali prividni ciljevi su samo sporedni. Objašnjava utjelovljenje duše

JA SAM OVDJE, Isus.

Dopusti mi da ti večeras pišem jer si u dobrom stanju i jako ti želim pisati o temi koja je važna ljudima.

Kao što sam ti već pisao, postoje dvije sudbine za čovjeka u duhovnom životu, i jedna ili druga od njih mogu biti upravo onakve kakve on želi i traži.

Bio sam s tobom danas dok si slušao propovjednika kako objašnjava razloge zašto vjeruje u vjeru crkve kojoj pripada i u kojoj je vođa i učitelj. On je nesumnjivo iskren i ozbiljan u svojim uvjerenjima i, koliko god ona mogu, ona će mu pružiti sreću o kojoj je govorio, pod uvjetom da takva uvjerenja provede u stvarnom, praktičnom životu i učini ih dominantnim, dinamičnim utjecajem koji će ga voditi i kontrolirati u njegovom odnosu s čovječanstvom. On je istinito rekao da postoji zakon koji djeluje s čudesnom snagom u oblikovanju ljudskih života i koji, kada se poštuje, odredit će karijeru ne samo ljudi već i naroda; i taj zakon je da kada se istina jednom utvrdi ili dođe do znanja ljudi, mora se prepoznati i djelovati po njoj, inače će izgubiti svoj blagotvorni učinak na živote ljudi.

Ako primijeni ovaj zakon na vlastiti život, iskusit će divnu pomoć u suočavanju s teškoćama i brigama života te u prevladavanju stvari koje ga muče kao mislećeg čovjeka.

Ovo je divna istina i ukoliko prožima život čovjeka, rezultirat će time da taj život bude život dosljedne dobrote i uzrokovat će sklad između tog čovjeka i Boga koji vlada tajnim stvarima svemira, te će čovjek uživati veliku sreću čak i dok je u tijelu.

Ali to nije važan predmet i cilj onoga što propovjednik naziva religijom, niti pruža sredstva kojima čovjek može doći u veći i bliži sklad s Božjom voljom. Znam da se čovjeku ovaj sadašnji smrtni život čini od najveće važnosti i da bi glavni cilj čovjeka trebao biti djelovanje na način koji će njegov život učiniti uspješnim i sretnim, te je, ukoliko je to prikladno da bi čovjek postao skladno biće kakvo je namijenjeno, preporučljivo slijediti taj put življenja i ljubavi. Ali propovjednik ne zna i ne može poučavati o velikom cilju čovjekovog pojavljivanja na Zemlji i cilju koji je uvijek pred njim, čekajući da ga se dosegne i posjeduje.

Kao što sam vam već rekao, čovjekovo postojanje u tijelu ima samo svrhu da svojoj duši da individualizaciju, a svi ostali prividni ciljevi samo su sporedni, kako biste mogli reći, slučajni pratitelji ovog procesa individualizacije. Stoga ćete primijetiti da se ovaj veliki cilj podjednako postiže u slučaju dojenčeta koje umire mlado i u slučaju čovjeka koji doživi duboku starost - u svakom slučaju cilj utjelovljenja duše u tijelu je ostvaren. Starac, naravno, ima svoje iskustvo - dulje i raznolikije postojanje u susretu i prevladavanju ili podređivanju zahtjevima svog života nego dojenče, ali veliki cilj nije savršenije postignut u jednom slučaju nego u drugom. Duša postaje individualizirana u trenutku kada pronađe svoj smještaj u spremniku koji su pripremili zakoni prirode koristeći ljudskog oca i majku kao svoje instrumente, a vrijeme nakon toga ne utječe niti ima ikakav odlučujući učinak na tu dušu što se tiče njezine individualizacije; a ni vječnost, jer se to stanje, jednom utvrđeno, nikada ne može promijeniti niti uništiti, koliko je poznato najvišim duhovima Božjih rajeva. Naravno, duša tako individualizirana podložna je raznim utjecajima koji je okružuju u njenom smrtnom životu, a ti utjecaji mogu biti usporavajući, smrtonosni ili destruktivni za napredak duše, ali ne mogu utjecati na cilj postignut dolaskom te duše u tijelo niti ikada zahtijevati novu individualizaciju te duše. Njen identitet i karakter, kao individualizirane stvari, su utvrđeni i nikakvo stanje duše u pogledu njene dobrote ili loše strane nikada ne može, ni u najmanjoj mjeri, utjecati na taj karakter ili identitet.

Duša jednom individualizirana uvijek ostaje individua, iako će se elementi koji ulaze u oblik i čine ga uvijek naći obnovljenima i nastavljenima djelovanjem zakona koji čuva individualnost te duše.

Dakle, kažem, cilj utjelovljenja duše je dati joj individualizaciju, i to u dva oblika; prvo, u fizičkom obliku koji ljudi mogu percipirati svojom percepcijom svojih prirodnih osjetilnih organa, i drugo, u obliku koji je sublimiraniji i općenito nevidljiv tim organima; duhovnom obliku.

U trenutku utjelovljenja duša uzima oblik koji su joj pripremile sile koje postoje u roditeljima i zadržava ga tijekom prirodnog života; i u istom trenutku za nju se stvara ili privlači oblik duhovnog tijela, koji tada i zauvijek ostaje s njom. Oba ova tijela su materijalna; jedno od vidljivog materijala svemira, drugo od nevidljivog, ali ipak od materijalnog.

Kao što znate, tijelo koje je napravljeno od vidljivog materijala traje samo kratko vrijeme, a zatim zauvijek nestaje, dok ono koje je od nevidljivog, a koje je stvarnije i bitnije od prvog i postoji cijelo vrijeme postojanja vidljivog, nastavlja s dušom nakon nestanka nevidljivog tijela; i iako se mijenja kao odgovor na napredak te duše, duhovno tijelo nikada u svom složenom obliku ne napušta tu dušu.

Mi u duhovnom životu znamo da je to istina, jednako sigurno kao što vi smrtnici znate istinu o postojanju fizičkog tijela. I kao što vi smrtnici možete u kratkom razdoblju života na Zemlji prepoznati čovjeka - koji je zapravo duša - po izgledu njegovog fizičkog tijela, tako mi u duhovnom svijetu identificiramo istog čovjeka po izgledu duhovnog tijela, i tako ta činjenica mora biti zauvijek.

S obzirom na to da je takva činjenica, mora se shvatiti da duša postoji u fizičkom tijelu beskonačno kratko vrijeme; to jest, njezin život na Zemlji je samo dah trenutka, a zatim započinje svoju vječnu put i nakon nekoliko godina, kako biste mogli reći, može prestati pamtiti da je ikada imala prebivalište u fizičkom tijelu.

Propovjednik je kritizirao religiju koja je učila čovjeka da razmišlja i priprema se za budućnost duše te je naglasio činjenicu da bi njihove misli trebale biti više usmjerene na sadašnjost te da bi dužnost i dobra djela prema bližnjima trebali biti cilj njihovog života i njihove religije. Pa, prepoznajem važnost dužnosti i dobrih djela i odobravam ih sa svim znanjem koje sada imam o zahtjevima i potrebama Božje Ljubavi, ali s druge strane moram reći da je njihova važnost za čovjekovu buduću sudbinu ujedno i važnost drugih privilegija i obveza koje čovjek posjeduje i koje počivaju na njemu tijekom kratkog vremena dok je duša odjevena u fizičko tijelo.

Izvršena dužnost i dobra djela smanjit će nevolju i patnje smrtnog života i uzrokovati da čovjek koji obavlja dužnost i čini dobra djela postane više u skladu s Božjim zakonima milosrđa i istine, ali nikada neće biti dovoljne da dovedu dušu u sklad s Očevom voljom u pogledu više sudbine čovjeka. Ove stvari će voditi samo do pročišćenja duše i dovode je u sklad sa zakonima vlastitog stvaranja i njihovim ciljem. To predstavlja samo poštivanje moralnih zakona i donosi samo moralni učinak. A kada kažem moralni zakoni, mislim na one zakone koji zahtijevaju da, i čijim poštivanjem čovjek dolazi u stanje savršenog čovjeka, koje je bilo njegovo u vrijeme njegovog stvaranja. Time ne dobiva ništa više od onoga što mu je pripadalo kada je postojao kao savršen čovjek i bio u potpunom skladu s Bogom kao takav savršeni čovjek. Tada je volio Boga svim kapacitetom svoje duše u vršenju Ljubavi koja mu je bila dana i mogao je voljeti svog brata kao samoga sebe.

I do ovog stanja ljudi, u većoj ili manjoj mjeri, sada teže postići, i mnogi propisi Starog i Novog zavjeta dovest će ljude do toga, i ako bi to bila jedina sudbina čovjeka, tada bi religija propovjednika, za koju on kaže da se temelji na tim moralnim propisima ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu, bila dovoljna za postizanje traženog cilja, a ljubav, dužnost i služenje bili bi sve što se traži od ljudi dok su na Zemlji, kao i nakon što postanu duhovi; a vršenje tih milosti od strane ljudi dok su na Zemlji bilo bi jednako potrebno i korisno kao i njihovo vršenje kasnije u duhovnom svijetu. Ove stvari ljubavi prema Bogu i ljubavi prema čovjeku, služenja i žrtve čine pravu religiju koja vodi do savršenog čovjeka i stvara sklad s Božjim zakonima koji upravljaju stanjem savršenog čovjeka, ali ne i Božanskog čovjeka.

Ove stvari trebaju propovijedati svi svećenici i učitelji, a ljudi bi ih trebali prakticirati posvuda, jer su u njihovoj praksi sreća i blaženstvo neizrecivi. Kako se ove stvari konačno ostvaruju, čovjek ponovno postaje sin Božji i poslušan Njegovim zakonima te shvaća značenje "ljubi Boga i ljubi brata svoga". I stoga ponavljam, propovjednik je, izgovarajući osnovu svoje religije, proglasio istine koje će ga dovesti do stanja savršenog čovjeka, u skladu s Božjom voljom u pogledu stvaranja čovjeka.

Pa, vidim da si umoran i stoga ćemo odgoditi daljnje pisanje. Jako mi je drago što si u toliko boljem stanju i nadam se da možemo nastaviti naše poruke bez daljnjih prekida.

Samo se više moli i vjeruj da će Otac uslišiti tvoje molitve. Zato vjeruj da te volim i želim da budeš sretan i slobodan od brige.

Laku noć.
Tvoj brat i prijatelj, ISUS.

Poruka 174
Autor poruke: G.S.
Naslov poruke: Majka dijeli svoje iskustvo nakon smrti, zbog rađanja djeteta

Dođe u svadbenu odaju, smrt. Dođe mladoj majci kada prvi put osjeti dah svog novorođenčeta. I tako je smrt došla k meni dok sam bila samo mlada nevjesta i živjela u iščekivanju novog, voljenog bića koje će biti dio mog tijela - i umrla sam kada je moje dijete došlo. Kako je život dolazio k njoj, smrt je došla k meni, i nedostajale smo jedna drugoj u trenutku kada sam čula njezin prvi plač.

A kada sam oživjela u duhovnom svijetu, bila sam ogorčena i mislila sam da je Bog tako bešćutan i okrutan što me je uzeo od mog djeteta, i bila sam tako nesretna i htjela sam ponovno umrijeti.

Željela bih vam ispričati o svojoj bijedi, tuzi i mržnji prema mom samom Bogu, u kojeg sam vjerovala i mislila da ga volim, ali sada ne mogu. Ali moram reći da je moja nesreća bila samo kratkotrajna, jer su mi došli svijetli duhovi i utješili me, uvjeravajući me da nisam odvojena od svoje bebe, već da mogu otići do svoje bebe i paziti na nju te joj pružiti majčinu ljubav, i to sam učinila, i sada činim, za svoju bebu koja je sada muškarac, i još uvijek sam s njim, i znam da sam mu bila veći blagoslov kao njegova duhovna majka, nego što bih bila da sam mu ostala smrtna majka.

Pišem ovo kako bih utješila majke koje moraju ostaviti svoju djecu dok dolaze u zemaljski život i uvjerila ih da, iako nestaju iz vizija svojih voljenih, ipak uvijek mogu biti s njima - bliski i u dubokom odnosu s njima i ljubavlju.

Smrt dolazi kao neprijatelj, ali kada se prepozna, pojavljuje se samo prijatelj. Majke, zahvalite Bogu na takvoj smrti i velikoj utjehi koju donosi onima koji odlaze i onima koji ostaju. Zbogom.

G.S.________

Poruka 175
Autor poruke: Aron - Mojsijev brat
Naslov poruke: Aron iznosi svoje iskustvo i ono što sada zna o besmrtnosti otkad je Isus došao i učio kako se ona može dobiti

Ja sam duh Arona, proroka Starog zavjeta i brata Mojsija, kako je napisano.

Samo želim reći da dok čitate poruku duha Henryja Warda Beechera, i ja sam čitao, i to je divan opis što je besmrtnost i kako je prvi put dana čovječanstvu nakon pada prvih roditelja. (Vidi poruku na linku)

Znam istinu onoga što je napisao, jer sam iskusio nedostatak ove Božanske Ljubavi mnogo tisuća godina prije Isusovog dolaska i ponovnog darivanja ove Božanske Ljubavi, koja je jedina stvar u cijelom Božjem svemiru koja čovjeku može donijeti besmrtnost.

Dakle, neka se ova velika istina propovijeda cijelom svijetu i neka čovjek zna da dok ne dobije ovu Božansku Ljubav, nikada ne može postati besmrtan. Čovjeku je tako teško shvatiti ovu istinu, a onima koji istupaju kao učitelji ljudi u duhovnim stvarima shvatiti da će ih samo ta Ljubav spasiti od grijeha i učiniti ih dijelom Božanstva Oca te im osigurati besmrtnost.

Živio sam u vrijeme kada nismo imali privilegiju dobiti ovu Ljubav, a posljedično i besmrtnost, te smo svoju sreću morali pronaći u svojoj prirodnoj ljubavi, a to je značilo ljubav prema Bogu kao i prema bližnjemu; ali ta ljubav, iako nam je omogućila da iskusimo mnogo sreće, ipak nije dala tu Božansku Suštinu ili prirodu koja sada čini našu sreću vrhovnom i također jedno s Ocem.

Imao sam mnogo iskustava u podučavanju hebrejske djece da postoji samo jedan Bog, ali u to vrijeme moja koncepcija Boga nije bila onakva kakva je sada. Tada sam o Njemu više razmišljao kao o Bogu gnjeva i ljubomore nego kao o Bogu Ljubavi i milosrđa.

(Pitanje)
U mom natjecanju s čarobnjacima egipatskih faraona, pružena mi je pomoć duhovnog svijeta i dane su mi neobične moći, kakve nikada prije ni poslije nisam imao; ali to je bilo s ciljem da se kralj navede da pusti Božji narod, kako smo se nazivali, da ode iz Egipta. Kad se to postiglo, više nikada nisam posjedovao te moći niti sam imao priliku za to.

Ali te moći bile su samo utjecaji koji su dolazili iz duhovnog svijeta, a sam Bog nije govorio meni ili Mojsiju, kako je napisano. Samo su nam njegovi duhovi ili anđeli rekli što moramo učiniti i dali nam moć da to učinimo.

Ta moć još uvijek postoji i ako se prilika ponovno pojavi, bit će dana instrumentu koji može biti odabran da vrši Očevu volju. Čak i što se tiče Isusa, koji je imao najveću moć koja mu je dana od bilo kojeg smrtnika koji je ikada živio, tu moć su mu dali Božji anđeli u poslušnosti Očevim zapovijedima.

Ne mogu vam sada objasniti na koji je način Bog dao ove zapovijedi, jer me ne biste razumjeli kad bih pokušao. Ali dovoljno je reći da viši anđeli imaju takvu percepciju duše da mogu primiti i razumjeti ove Očeve upute. Sve vam je to, znam, čudno, ali istina je, i budući da ne razumijete, ne smijete sumnjati da postoji tako bliska veza između Boga i Njegovih Nebeskih duhova da oni znaju što je Očeva volja. Ja sam u Nebeskoj sferi i vrlo sam visoko, ali ne tako visoko kao apostoli. Ali dovoljno sam visoko da znam da je istina ono što vam pišem iz vlastitog znanja.

Neću više pisati večeras, već ću se vratiti nekad i poučiti vas o zakonima koji vrijede u našim Nebeskim sferama.

Stoga ću sa svom svojom ljubavlju reći da sam ja,
vaš brat u Kristu,
ARON, prorok od davnina.

Poruka 176
Autor poruke: Elizabeta, rođakinja Marije, Isusove majke
Naslov poruke: Djelo koje gospodin Padgett obavlja, a to je pravi drugi Isusov dolazak

JA SAM OVDJE, Elizabeta.

Dozvoli mi da kažem jednu riječ, a to je da si upravo sada vrlo sretan čovjek, i takav bi trebao biti, jer kao što je Učitelj rekao, večeras imaš mnogo Ljubavi u svojoj duši. Možda ne shvaćaš u potpunosti tu činjenicu, ali utjecaj i učinak njezine prisutnosti će se očitovati i otkrit ćeš da ti dolazi onaj divni mir o kojem ti je Učitelj rekao.

Na trenutak pomisli da nema ništa između tebe i Oca i da su, što se tiče tvojih čežnji i Njegove Ljubavi, oni licem u lice i nijedan posrednik ne intervenira niti može intervenirati. Samo Očeva Ljubav i ti, sami. Razmisli o tome i shvatit ćeš ne samo koliko je divna stvar Božanska Ljubav, već koliko je divna stvar tvoja duša da može postati u blizini i u Ljubavi s Ocem.

Ovo je jedini način da se sjediniš s Njim, a sve osim toga je neučinkovito u postizanju velike transformacije o kojoj su ti viši duhovi pisali.
Toliko je duhova uključeno u ovo veliko djelo, koje je pravi drugi dolazak Isusa - a što znači drugi dolazak Ljubavi i milosrđa i privilegije primanja Ljubavi - i kad bi samo na trenutak svojim fizičkim vidom mogao vidjeti one koji su prisutni, nikada ne bi posumnjao u djelo koje trebaš učiniti i veliku odgovornost koja počiva na tebi. Ali budući da na ovaj način ne možeš vidjeti, moraš vjerovati bez gledanja i ne dopustiti da ikakva sumnja u tu činjenicu uđe u tvoju vjeru.

Mislila sam da ovo moram napisati večeras, jer vidimo tvoje stanje, a mnogi su ovdje s tobom i mole se Ocu za veliko darivanje Njegove Ljubavi na tebe. Zato razmislii o onome što ti je večeras napisano, i meditiraj i čezni za Ocem i moli ga, i bit ćeš uvelike blagoslovljen.

S ljubavlju ću ti reći laku noć.
Tvoja sestra u Kristu, Elizabeta.

Nazad
Vrh