Kritike da Biblija sadrži određena proturječja uglavnom dolaze od ateista i nekih islamskih učenjaka. Osobno sam više puta svjedočio takvim raspravama, a u nekim i sam sudjelovao. I ono što sam zaključio iz svega toga su dvije stvari: prvi tumače Pismo svojim grešnim motivima, dok drugi tumače Pismo Kuranom, odnosno svojom perspektivom, pa im dosta stvari nema logike.
Zajednička stvar za jedne i za druge je da ne razumiju Pismo. Zato pozivam sve, ne samo one koji bi iznosili određene sumnje, već i one koji žele dati svoj doprinos u obrani istine.
Selam / Mir!
Da bismo bili pošteni prema istini, predlažem da ovaj put ostavimo po strani i islamske učenjake i ateiste – i da pogledamo direktno šta Kur’an kaže, pa da onda sami procijenimo.
Kur’an tvrdi za sebe:
"A da je Kur’an od nekog drugog osim Allaha (Boga), sigurno bi u njemu našli mnoge proturječnosti."
(Kur’an, En-Nisa, 4:82)
Do danas, nijedna proturječnost nije otkrivena –
ni u stilu, ni u sadržaju, ni u strukturi, ni u detaljima.
Kur’an je dosljedan u govoru, precizan u podacima, stilistički ujednačen, a historijski i naučno tačan u okviru vremena u kojem je objavljen.
I sad sebi postavljam jednostavno pitanje:
Može li se isto reći za Bibliju?
Da li Biblija tvrdi to za sebe?
I ako tvrdi – da li to stvarno i drži vodu?
Kur’an ide još dalje – postavlja izazov cijelom čovječanstvu:
"A ako sumnjate u ono što Mi objavljujemo robu Našem, načinite vi jednu suru sličnu njemu..."
(Kur’an, El-Bekare, 2:23)
Mnogi ljudi ne znaju, ali ovaj izazov još uvijek važi.
I niko do danas nije uspio da napiše ni jednu jedinu suru sličnu Kur’anu – ni po stilu, ni po poruci, ni po dubini.
Sada se treba pitati:
Postoji li ovakav izazov u Bibliji?
Ako vjerujemo da su obje knjige od jednog Boga –
kako je moguće da jedna bude savršena, a druga puna kontradikcija?
Ili još jednostavnije:
Ako Bog može stvoriti svemir, mozak, ćeliju, DNK... zar nije mogao poslati knjigu bez greške? (Ili barem inspirisati autore Biblije da budu precizni u svojim riječima?)
Nažalost, mnogi ljudi prođu pored ovih pitanja kao da su nebitna. Mogli smo vidjeti čak i ovde kako neki govore bitno je ovo a nebitno drugo, itd.
I za kraj, moj lični stav prema Bibliji:
Mnogi muslimani danas drže se čvrsto Kur’ana upravo zato što su prethodno čitali Bibliju, razmišljali, tražili odgovore, sumnjali u ono što je napisano – i na kraju sami uvidjeli upravo ovo o čemu ovdje raspravljamo.
Vjerujem da bi i kršćanima u boljem razumijevanju Biblije moglo pomoći čitanje Kur’ana.
Jer Kur’an na mnogim mjestima
poziva ljude da razmisle, da se
ne boje postavljati pitanja i tražiti odgovore – a ne da samo
puko vjeruju i slijede.
– Amir
P.S. Ovo je moj lični doprinos ovoj temi –
ne pišem da bih nekoga ubjeđivao, već da podstaknem na razmišljanje.