Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Nigdje nema riječi sveštenik hiereus jer ona označava Hristovu službu na nebu. Ali kao što sam ja već govorio ni današnji pravoslavni nisu hiereus. Samo ih se tako zove.
Pa ne trebaju ni danas pravoslavni sveštenici da se uzdižu da su bogovi. Oni bi zapravo trebali raditi suprotno. Biti ponizni i primjerom voditi pastvu. Jedan loš pop će od Crkve otjerati više ljudi nego svi jeretici skupa.
Bravo.
HVala.
A sto ih ne zovu samo staresine i pomicnici nego bas svestenici?
I to bas grcki nazivi
Zato sto se svestenicima smatraju jer prinose stalno iznova zrtvu.
Zato.
A da se tako ne smatraju citiraj nam to iz vaseg ucenja.
Mogli bi i da te iskljuce iz crkve ta takvo tvrdjenje.
Cak traze obozavanje.
Pa upravo to rade jer su sebe progladili svestenicima.
Ako se u nebeskoj Crkvi molitve svetih predstavljaju kao kađenje neka tako bude i u zemaljskoj. Jer mi smo jedna Crkva Hristova.
Dakle konstatovali smo da se sva 3 pravoslavna sveštenička čina spominju u Novom zavjetu:
επίσκοπος - Dj. ap. 20:28
πρεσβιτερος - Dj. ap. 14:23
δάκονος - 1 Timoteju 3:8.
Pa onda gde je ona azdaha sa sedam glava i deset rogova,pitao sam te a ti si mi presuteo...ako mislis da trebamo doslovno daj da prvo vidimo azdahu,ponesi nas u taj vas zooloski vrt da je vidimo i onda cemo popu da ga pohvalimo sto kadi...
Izvini ali smatram da mesas babe i zabe i to uvelikom...
U jednu ruku je i zbog toga ali je jednostavno i odomaćen izraz. Prinosili su prezviteri Evharistiju i u prvim vijekovima pa se ipak nije koristio izraz hiereus. A na kraju krajeva ne prinosi niko žrtvu do Sam Hristos. Hristos je taj hiereus koji je Sebe prinio kao savršenu žrtvu.
Ne, već jer su ljudi generalno takvi i kad dobiju autoritet ne znaju se ponašati.
Pa pazi normalno da je Otkrivenje i knjiga puna simbola to ne sporim. Ne mislim da bukvalno anđeli koji su bestjelesni imaju kadionice materijalne. Ali dosta toga u hrišćanstvu se zasniva na simbolima. Pa ne vidim zašto ne bi moglo i kađenje koje takođe simbolično predstavlja molitve koje se uzdižu ka Bogu.
Majko mila pa kako ne znamo. Svaki pravoslavac koji je iole upućen u vjeru to zna.
Cekaj sad,zar nije trebalo prvo konstatirati dali je neki tekst simbolican ili realno doslovan pa da se tek tada donose zakljucci...!?
...ja se taman izradovao da cu ici u neki ekskluzivan zooloski vrt kad ono - opet nista...
...a sad ozbiljno - daj da rascistimo dali je tekst kojeg navodis kao osnovu za pravoslavnu versku praksu zaista realan ili simbolican pa da idemo dalje...
Dakle molim te citiraj tog teksta i odmah nakon toga se izjasni dali je to realan ili sibolicki tekst.
To svakako jeste simboličan tekst ali isto tako nam ponovo povezuje kađenje sa molitvama.
Kao što sam rekao milion puta a evo treba još jednom nema smisla da apostol dobije tu viziju ako hrišćani tog vremena nisu kadili. Pogotovo nema smisla ako su kako vi tvrdite znali da nipošto ne smiju kaditi.
Ček ček ček. Polako. Znači simbolički kadimo pred Bogom. A zašto je problem da onda to simboličko kađenje jednostavno predstavimo i realnim kađenjem koje je odvojeno od starozavjetnog ritualnog kađenja pred prinošenje žrtava.
Jer ni simboličko kađenje na nebu ne vrši sveštenik Hristos već anđeli. Dakle ako mi to simboličko kađenje sa neba predstavimo realnim kađenjem to ne može nikako biti isto ono starozavjetno kađenje koje su vršili sinovi Aronovi.
To svakako jeste simboličan tekst ali isto tako nam ponovo povezuje kađenje sa molitvama. Kao što sam rekao milion puta a evo treba još jednom nema smisla da apostol dobije tu viziju ako hrišćani tog vremena nisu kadili. Pogotovo nema smisla ako su kako vi tvrdite znali da nipošto ne smiju kaditi.
Oduzimanje Hristovog sveštenstva bi bilo da mi kažemo da ta žrtva nije Hristova već tog i tog sveštenika. Ali niko to ne govori. Žrtva je uvijek Hristova.
Evharistija je beskrvna žrtva ali to nije nikakva nova žrtva već idalje ona Hristova od prije 2000 godina. Šta je žrtva? Žrtva je kada ono što nije žrtvovano postane ono što je žrtvovano. Isti taj proces nežrtvovano u žrtvovano imamo u Evharistiji gdje hljeb i vino postaju žrtvovano tijelo i krv Isusa Hrista.
Upravo to žrtvovanje i jeste problem kod sveštenstva. Svesno odbacuju deset zapovesti, a hvataju se za neke starozavetne forme koje im odgovaraju.
Ta vrsta sveštenstva i žrtve je ukinuta u trenutku kada je Isus izdahnuo na krstu i kada se zavesa pocepala.
I opet dolazimo do toga da je bitnije da se duhovno jede telo Hristovo i da se duhovno pije krv Hristova. To lomljenje hleba se nije odvijalo kao danas, već su vernici to radili sa daleko više slobode.
Pre par godina je bio jedan slučaj koji me je rasplakao i pored toga što nisam neki emotivac.
Stradala je neka devojčica koja je imala 6 ili 7 godina, roditelji je pre toga nisu krstili i pravoslavni sveštenik i crkva su odbili da je sahrane.
Težak prestup pred gospodom i stavljanje autoriteta crkve ispred Božijeg.
Kao prvo, deca nisu u obavezi da se Krste.
Kao drugo, crkva je pokazala prevelik ponos, misleći da nosi silu Božiju.
Da li iko iz pravoslavne crkva može da mi kaže da taj mali andjeo koji je stradao,ne poznajući greh, na onaj svestan način, neće biti u carstvo nebesko?
Naravno da hoće, bez krštenja u toj crkvi i bez tog popa koji bi održao opelo, to dete ostaje nevino pred gospodom. Ne odlučuje pravoslavna crkva, već naš dragi Bog.
Da li je to bio Hrišćanski potez crkve? Naravno da nije.
Čista tradicija.
Kološanima poslanica 2,8:
Pazite da vas neko ne odmami filozofijom i praznom prevarom, prema ljudskoj tradiciji, na načelima ovog sveta, a ne po Hristu.
Ma nije bitno sta vi kazete nego STA RADITE...
...A to sto radite jeste to sto svi znaju i to ne krijete da to raditre nego kazete da to zapravo nazivate "tako i tako" a ne onako kako se to naziva u Bibliji...
...a jos uvek mi nisi odgovorio na pitanje iz posta broj 93... हिन्दी