Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Drzanje svega sto pise u Bibliji. Celog Bozjeg zakona.Koje su obaveze Jehovih svjedoka? Sto jedan obican vjernik mora ciniti? Sto ga cini Jehovim svjedokom?
Svedocenje za Jehovu je prenosenje Bozje reci na bilo koji nacin.Nesto su nam jehovci podbacili na ovom forumu, nema ih vec dugo sa prilozima. Da li se svjedocenje za Jehovu na forumima priznaje za propovijedanje. Evo recimo, kao nas Nefi za mormone. On je naslagao toliko propovijedi, da su mene vec pitali iz Mormonske crke tko je taj covjek i kako da ga nagrade jednim putovanjem u grad na Slanom jezeru.
Zao mi je vremena se menjaju. Sta ti je problem da pridjes JS kada ih vidis i da popricate?Meni je jako zao sto ne idete vise po kucama. I sto vise ne salijecete ljude po cestama. Meni je to bilo najbolje kod vas. Uvijek sam redovito razgovarao sa vasim propovjednicima.
Ovako... stojite samo kod plakata... ne da mi se uopce prici.
A ono prije, dodjete sa Kulom strazarom. Pitate, sto mislite o ljubavi, ima li srece u svijetu, kuda ide ovaj svijet... to su bile rasprave, to su bila vremena!
Ne nalazim moci da im pridjem. Ispada mi to kao da im se namecem. Bolje mi je bilo kada su oni mene salijetali. Tada su se radjale najbolje rasprave.Sta ti je problem da pridjes JS kada ih vidis i da popricate?
Meni je to bio totalni hit!Vecini ljudi smeta taj pristup koji se tebi svidja.
Ide se i dalje i od vrata do vrata mozda manje.
Slobodno pridji nije to nametanjeNe nalazim moci da im pridjem. Ispada mi to kao da im se namecem. Bolje mi je bilo kada su oni mene salijetali. Tada su se radjale najbolje rasprave.
Meni je to bio totalni hit!
da mladic je pogresio imas odgovore ali pogresne.Sjecam se jedamput, stojim na Trgu Republike u Zagrebu, trebam se naci sa zenom, a dosao sam pola sata prerano. Sta sad da radim... Ka ulece nasmijesni mladic sa sarenom brosurom u ruci:
- dobar dan, sto mislte o stanju u svijetu
- stanje je fantasticno
- pa kako to, ratovi, potresi, krize, cunamiji, inflacija, bolesti...
- sve je to super, u zadnjoj smo fazi kapitalizma, uskoro dolazi socijalizam
- pa kako, pa sta...
Tu ja njemu ukratko objasnim osnovna nacela svjetskog socijalizama. Poduzeca u vlasnistvu zaposlenika, banke i trgovacki lanci u vlasnistvu potrosaca, javna dobra, osnovni gradjanski dohodak... ukratko. Vidi momak, nema tu sta puno sa mnom razgovarati pa okrene pricu na bolesti:
- a bolesti, sta kazete za bolesti
- bolesti su super
- pa kako, pa zasto...
- nema vise skoro smrtonosne bolesti, nauka to sve rjesava
- a sta u Srednjem vijeku, kuga, kolera
- pa to je isto super bilo, mi smo danas potomci onih koji su prezivjeli, nosioci gena na koje kuga i kolera ne mogu vise toliko utjecati
- jesi li ikad cuo da je itko umro od kuge i kolere, ako se i gdje pojave, smrtnost nikakav, to je zato jer smo mi nosioci gena ljudi koji su prezivjeli i stekli imunitet
Kaze mladic:
- dobro gospodine, vidim da s vama ne mogu razgovarati
- imate odgovore na sva pitanja
Vidi i sam, ne mozes mi uci sa svojim pezimizmom nigdje u program. Moj nepokolebljivi optimizam ne ostavlja nigdje prostora za njihov pasimizam i sta ce, ode sam od sebe. Utece ko' tama od svjetlosti!
Taman u taj cas dolazi i moja zena i ja lijepo prekratio vrijeme!
Bila su to odlicna vremena!
Svako praznovjerje, bilo ono vjersko ili politicko, temelji se na vrlo jednostavnom nacelu.da mladic je pogresio imas odgovore ali pogresne.
nauka ne moze i nikada nece resiti problem smrti, to moze samo Bog da otkloni.
Da bi ziveli vecno sto je i Bozja namera.
takodjeto sto ocekujes neki socijalizam nema veze sa stvarnoscu...
Dakle nemas tacne odgovore.
jedino Bozaj rec biblija otkriva istinu sto se tice buducnosti covecanstva.
Video si ti neke slicnosti a nije ti palo na pamet da politicki sistemi imitiraju Bozje sisteme.Svako praznovjerje, bilo ono vjersko ili politicko, temelji se na vrlo jednostavnom nacelu.
- sadasnjost je teska
- ali rjesenje svih nasih problema ce doci u neodredjeno dalekoj buducnosti
- a kada ce doci ta buducnost?
- e, to ne znamo tocno, mozda uskoro, a mozda za 1.000 god.
- ali dok ta svjetla buducnost ne dodje, mi te vodimo, mi ti govorimo sto treba da radis, nas slusas...
Moras da ides na sastanke komunisticke partije, okupljanja Jehovih svjedoka, potpuno svejedno... jer je princip isti. Dok svjetla buducnost ne dodje, moras da slusas i slijedic autoritet nase organizacije - nebitno je da li je ta organizacija partija ili crkva.
Po tom principu su djelovali svi dosadasnji sistemi praznovjerja (religijskog ili politickog, posve svejedno).
I sada, ako vi naletite na covjeka koji ne pristaje na bilo koji od ovih koraka kroz koje ga uvlacite u svoj sistem kontrole... on vama nije prihvatljiv.
Evo, par primjera...
Ja sam covjek koji je pristaje na prvi korak, na tvrdnju da je sada beznadezno lose. Ja tvrdim da sada vec imamo odgovore i rjesenja za sve nase probleme, i ne pristajem na tvrdnju da je rjesenje u nekoj neodredjeno dalekoj buducnosti. Sta cete vi sa takvim sugovornikom, vama se argumentacija rusi vec na prvom koraku.
Uzmimo sada drugi primjer, pretpostavimo da covjek pristaje na vasa prva 2 koraka, covjek prihvaca da je sada bezizlazno lose i da ce rjesenje doci u nekoj neodredjeno dalekoj buducnosti... ali, ne prihvaca treci korak, tj. da do tada pokorno slusa autoritet vase crkve. Ne zeli da ide na nedjeljna okupljanja i ne zeli stajati na cesti sa Kulom strazarom, nego radije kod kuce pije pivo i gleda utakmice. Takav vam isto ne odgovara, jer je pravi cilj ove vase propagande da u covjeku prvo posijete strah ili griznju savjesti, kako bi ste ga lakse podlozili, a onda da ga podredite autoritetu organizacije, kako bi ste ga lakse dalje nastavili izrabljivati.
A koliko dugo on mora ostati vjeran autoritetu vase organizacije? Koliko dugo cete ga nastaviti izrabljivati? Pa to je jasno - neodredjeno dugo - jer je vase rjesenje i projicrano u neodjedjeno daleku buducnost. Tocno toliko on mora ostati podlozan vasoj organizaciji i tocno toliko dugo cete ga izrabljivati - dakle, vjecno.
Pravi cilj ove vase propagande je kontrola nad clanovima.
Hriscani nisu vise pod Mojsijevim zakonom, Isus Hrist je uspostavio novi savez sa svojim ucenicima 33 ne i hriscani treba da se drze samo onoga sto je Hrist uspostaio. Pise u Novom zavetu sta je preuzeto iz starog a odredbe u vezi ishrane koje su bile kao pravila vise ne vaze.Mene zanima dali u celosti postujete odredbe iz sledece Bozje zapovesti iz SZ-ta:
3 Mojs.3,17;
"...Vječan zakon neka vam bude od koljena do koljena u svijem stanovima vašim: da ne jedete sala ni krvi. '
Ili jos preciznije - dali jedete sala i ako to raditer,kada je Bog dopustio vernima da to rade ili kada je ukinuo pomenutu zapovest ?
Hvala na odgovoru.
A ciji je bio zakon kojhi je branio konsumaciju krvi i sala ?Hriscani nisu vise pod Mojsijevim zakonom,
Ko je to rekao,jel Hristos ili mozda neko od apostola ?Isus Hrist je uspostavio novi savez sa svojim ucenicima 33 ne i hriscani treba da se drze samo onoga sto je Hrist uspostaio. Pise u Novom zavetu sta je preuzeto iz starog a odredbe u vezi ishrane koje su bile kao pravila vise ne vaze.
Gde to pise o savesti,jel imas konkretnog citata ili se radi o tvom / vasem slobodnom tumacenju ?Novi zakon je zakon ljubavi zasnovan na nacelima a svako prema sojoj savesti postupa sto se tice ishrane, i svega sto nije precizirano.
A gde si me videla da te ukoravam,mi ovde pricamo o tome sta Bog trazi od ljude sto ce reci da u slucaju prestupa ti ne gresis meni vec Bogu stoga je Njegova odgovoirnost da to regulise s tobom.To imas jasno napisano o tome u Rimljanima 14:
Slaboga u veri primajte bez spora o mišljenjima.2 Neko misli da sme svašta jesti, a ko je slab taj jede zelje.
3 Koji jede neka ne ukorava onoga koji ne jede, a koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga Bog primi.
Evo,ja ti ne govorim vec te pitam nesto konkretno stoga to nioje zabranjeno,zar ne ?4 Ko si ti koji sudiš tuđemu sluzi? Stoji li on, pada li, to je posao njegovog gospodara. Ali će se on održati, jer ima Bog moć da ga podrži
.5 Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži da su svi dani jednaki. Svaki u duhu svome nek ima puno uverenje.
17 Jer Božje Kraljevstvo nije jelo i piće,+ nego pravednost i mir i radost po svetom duhu.
Kolosanima 2:
16 Zato neka vam niko ne govori šta da jedete i pijete
Kada sam ja to ikome zapovedio da slavi neki praznik !????????i neka vam ne zapoveda da slavite praznike,
Molim te objasni sta po tebi znaci rec SENKA ,sta to konkretno opisuje/ukazuje ???da držite dane mladog meseca ili sabate. 17 Sve to je samo senka onoga što dolazi, a stvarnost je Hrist
17 Jer Božje Kraljevstvo nije jelo i piće,+ nego pravednost i mir i radost po svetom duhu.
Mislim da Jehovci vjeruju da su zivotinje i biljke isto kao i stvari. Da nemaju niti dusu, niti um i da nece biti niti spasene, niti proklete. Jednostavno ce prestati postojati nakon sto uginu. Ali... da ja nesto krivo ne kazem, da sacekamo sluzbeni stav ove crkve.A da li se u tom tvom božijem kraljevstvu pravednost sastoji u tome da se muče i ubijaju životinje? Da li je Bog i sa životinjama sklopio "savez"? Jesu li one pod njegovom milošću i zaštitom? Jesi li ti u savezu sa Bogom? Možeš li to potvrditi stihom nekim?
Mislis na osnovu cega? U Bibliji pise jasno da su zivotinjeisto dushe.Mislim da Jehovci vjeruju da su zivotinje i biljke isto kao i stvari. Da nemaju niti dusu, niti um i da nece biti niti spasene, niti proklete. Jednostavno ce prestati postojati nakon sto uginu. Ali... da ja nesto krivo ne kazem, da sacekamo sluzbeni stav ove crkve.
E onda nesumnjivo krivo mislim i podrzavam da zivotinje i biljke imaju dusu!Mislis na osnovu cega? U Bibliji pise jasno da su zivotinjeisto dushe.
Biblija ne govori nista o tome, videcemo u buducnosti...E onda nesumnjivo krivo mislim i podrzavam da zivotinje i biljke imaju dusu!
Opisi nam kako ce se onda spasiti macici i kucici, hoce li s nama svima biti u raju?