Pa svega par careva prije Josije je bio Jezekija, takođe pravedni vladar koji je sve činio pravilno.
Dakle kao sto sam rekao,proslo je nekoliko generacija i Bozja se istina prekrivala plastom zaborava a njeno mesto je zauzimala paganska sluzba likovima rezanim,slikama,ikonama,kipovima i t.d.
Znači Bog nije dozvolio da se Njegova vjera ugasi. Proročke knjige su pisane u to vrijeme takođe.
Bog to nikada nije dozvolio,istina je mozda manjeg-viseg vremena bila zapostavljena ili zaboravljena
ali nikada izgubljena -
kroz srednji mracni vek progonstva ona je ostala zapisana u Svetom Pismu,u onakvom formatu kakvog je imamo i danas u 21 veku !!!
Razlika je u tome što nemamo nikakve dokaze da su hrišćani od 1. do 19. vijeka vjerovali kako ti vjeruješ dok to nije istina za Izrailj.
Sveto Pismo je dokaz da istina nije bila izgubljena, a ko je realno drzao kako treba zna samo Bog Nebeski i niko drugi...narocito sto je tada bilo u opteku progonstvo i one rasplamcene lomace stoga ako je istorija nekog takvog evidentirala - taj bi definitivno zavrsio "na raznjicima"onih verskih zlostornika papstva...dakle verovalo se Bogu u 'tisini", u low profile stilu ...
I jos jednom,istina je i dalje ostasla nedirnuta a zablistala je punim sjajom tek u 19 veku...
Zato jer je prije Josije bila duga vladavina paganina kralja Manasije. Kao što sam već rekao svega par vladara ranije bio je isto tako pravedni car Jezekija. Zar ćeš negirati da je Bog slao proroke koji su ispravno učili Izrailj?
Pa ne negiram to ja nego Sveto Pismo...!!!
Naime, zbog duhovnog otpada izrailja,povremeno su se desavale "sutnje" od strane Bozjeg prestola koje su evidentirane formulacijom "...i u ono vreme Rijec Gospodnja bese rijetka..." ili onom drugom "...nema vise proroka..." !!!
Evo Biblijskog dokaza:
1 Sam.3,1:
" A dijete Samuilo služaše Gospodu pred Ilijem;
i riječ Gospodnja bješe rijetka u ono vrijeme, i ne javljahu se utvare... "
Ps.74,9:
'...Običaja svojih ne vidimo,
nema više proroka, i nema u nas ko bi znao dokle će to trajati..."
Kao sto se jasno vidi,verska praksa Bozjeg naroda je definitivno bila u diskontinuitetu ali Bozja istina nikada nije bila potpuno ugasena iz prostog razloga sto je ona bila zapisana u Svetom Pismu onog vremena... A takvo stanje je trajalo sve dok ta istina nije opet zablistavala punim sjajem ,sa vremena na vreme, kad se bi se desavala globalna reforma inicirana od nekog vernog coveka u redovima izrailja,najcesce nekog cara, a vodjeno Bozjim Svetim Duhom....
... isto kao sto je bio slucaj i u mracnom sredovekovnom razdoblju da bi na kraju opet zablistala punim sjajom pri kraju 19 veka !!!
Sve je jasno. Hvala na jasnom i preciznom odgovoru.
Molim,bilo mi je zadovoljstvo.