Učenje Jehovinih svjedoka

A ko ti reko da su se hriscani izgubili od apostolska vremena pa do 19 veka ???

Istorija. Nema dokaza da su hrišćani u tih 1800 godina vjerovali u to što vjeruješ ti ili u to što vjeruje mystery ili bilo ko drugi.

Uostalom,iz izvestaja kojeg sam ti dao jasno se vidi da je Josija bio frapiran,uplasen kad su mu procitali Pismo jer je shvatio da to sto je cuo nije znao pre toga,svestenici i pored sveg sto su znali od predanja ipak nisu imali kompletnu istinu...Tu istinu su saznali tek kad su procitali Svetu knjigu.

I prije Josije je bilo pravednika i onih koji su ostali vjerni Bogu. Znači nikad istinita vjera u Boga nije nestala.

Isti je slucaj bio i sa reformacijom kroz srednji vek koja je kuluminirala u 19 veku,kada je Biblijska istina opet zablistala punim sjajem kao sto je bio slucaj u vreme cara Josije.

E bravo znači jasno si sada rekao da ti učenje dolazi iz 19. vijeka. Drago mi je da smo to jednom za svagda raščistili.

Istorija. Nema dokaza da su hrišćani u tih 1800 godina vjerovali u to što vjeruješ ti ili u to što vjeruje mystery ili bilo ko drugi.

A jeli bilo kompletnog znanja o jevrejskoj veri u vreme pre Josije sve do njegovog zacarivanja i pronalaska Svete Knjige ???
Nije,isto kao sto je bio slucaj i u vreme srednjeg veka sve do 19 veka.
U cemu je razlika ?

I prije Josije je bilo pravednika i onih koji su ostali vjerni Bogu. Znači nikad istinita vjera u Boga nije nestala.

Pa kako je onda Josija bio frapiran onim sto je cuo iz Pisma...!?
On je bio vernik i drzao je ono sto je znao od predanja i mozda dopunio od svestenika ali je definitivno falio obeman format Bozje istine o tome kako ljudi trebaju ziveti.

E bravo znači jasno si sada rekao da ti učenje dolazi iz 19. vijeka. Drago mi je da smo to jednom za svagda raščistili.

A ko to spori,jasno sam ti rekao kada je istina zablistala punim sjajom kao sto je bio slucaj u vreme apostola...to isto je bio slucaj i u vreme cara Josije,paralela je potpuno ista !!!
...vernika je bilo i pre Josije a i sam Josija ali nisu znali sve sto je bilo u Pismu a isto je hriscana bilo uvek s tim sto su potpunu istinu saznali tek u 19 veku,kada su se pojavili nekoliko takvih poput cara Josije...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
A jeli bilo kompletnog znanja o jevrejskoj veri u vreme pre Josije sve do njegovog zacarivanja i pronalaska Svete Knjige ???

Pa svega par careva prije Josije je bio Jezekija, takođe pravedni vladar koji je sve činio pravilno. Znači Bog nije dozvolio da se Njegova vjera ugasi. Proročke knjige su pisane u to vrijeme takođe.

Nije,isto kao sto je bio slucaj i u vreme srednjeg veka sve do 19 veka.
U cemu je razlika ?

Razlika je u tome što nemamo nikakve dokaze da su hrišćani od 1. do 19. vijeka vjerovali kako ti vjeruješ dok to nije istina za Izrailj.

Pa kako je onda Josija bio frapiran onim sto je cuo iz Pisma...!?
On je bio vernik i drzao je ono sto je znao od predanja i mozda dopunio od svestenika ali je definitivno falio obeman format Bozje istine o tome kako ljudi trebaju ziveti.

Zato jer je prije Josije bila duga vladavina paganina kralja Manasije. Kao što sam već rekao svega par vladara ranije bio je isto tako pravedni car Jezekija. Zar ćeš negirati da je Bog slao proroke koji su ispravno učili Izrailj?

A ko to spori,jasno sam ti rekao kada je istina zablistala punim sjajom kao sto je bio slucaj u vreme apostola...to isto je bio slucaj i u vreme cara Josije,paralela je potpuno ista !!!
...vernika je bilo i pre Josije a i sam Josija ali nisu znali sve sto je bilo u Pismu a isto je hriscana bilo uvek s tim sto su potpunu istinu saznali tek u 19 veku,kada su se pojavili nekoliko takvih poput cara Josije...

Sve je jasno. Hvala na jasnom i preciznom odgovoru.

Pa svega par careva prije Josije je bio Jezekija, takođe pravedni vladar koji je sve činio pravilno.

Dakle kao sto sam rekao,proslo je nekoliko generacija i Bozja se istina prekrivala plastom zaborava a njeno mesto je zauzimala paganska sluzba likovima rezanim,slikama,ikonama,kipovima i t.d.

Znači Bog nije dozvolio da se Njegova vjera ugasi. Proročke knjige su pisane u to vrijeme takođe.

Bog to nikada nije dozvolio,istina je mozda manjeg-viseg vremena bila zapostavljena ili zaboravljena ali nikada izgubljena - kroz srednji mracni vek progonstva ona je ostala zapisana u Svetom Pismu,u onakvom formatu kakvog je imamo i danas u 21 veku !!!

Razlika je u tome što nemamo nikakve dokaze da su hrišćani od 1. do 19. vijeka vjerovali kako ti vjeruješ dok to nije istina za Izrailj.

Sveto Pismo je dokaz da istina nije bila izgubljena, a ko je realno drzao kako treba zna samo Bog Nebeski i niko drugi...narocito sto je tada bilo u opteku progonstvo i one rasplamcene lomace stoga ako je istorija nekog takvog evidentirala - taj bi definitivno zavrsio "na raznjicima"onih verskih zlostornika papstva...dakle verovalo se Bogu u 'tisini", u low profile stilu ...
I jos jednom,istina je i dalje ostasla nedirnuta a zablistala je punim sjajom tek u 19 veku...

Zato jer je prije Josije bila duga vladavina paganina kralja Manasije. Kao što sam već rekao svega par vladara ranije bio je isto tako pravedni car Jezekija. Zar ćeš negirati da je Bog slao proroke koji su ispravno učili Izrailj?

Pa ne negiram to ja nego Sveto Pismo...!!!
Naime, zbog duhovnog otpada izrailja,povremeno su se desavale "sutnje" od strane Bozjeg prestola koje su evidentirane formulacijom "...i u ono vreme Rijec Gospodnja bese rijetka..." ili onom drugom "...nema vise proroka..." !!!
Evo Biblijskog dokaza:

1 Sam.3,1:
" A dijete Samuilo služaše Gospodu pred Ilijem; i riječ Gospodnja bješe rijetka u ono vrijeme, i ne javljahu se utvare... "

Ps.74,9:
'...Običaja svojih ne vidimo, nema više proroka, i nema u nas ko bi znao dokle će to trajati..."

Kao sto se jasno vidi,verska praksa Bozjeg naroda je definitivno bila u diskontinuitetu ali Bozja istina nikada nije bila potpuno ugasena iz prostog razloga sto je ona bila zapisana u Svetom Pismu onog vremena... A takvo stanje je trajalo sve dok ta istina nije opet zablistavala punim sjajem ,sa vremena na vreme, kad se bi se desavala globalna reforma inicirana od nekog vernog coveka u redovima izrailja,najcesce nekog cara, a vodjeno Bozjim Svetim Duhom....
... isto kao sto je bio slucaj i u mracnom sredovekovnom razdoblju da bi na kraju opet zablistala punim sjajom pri kraju 19 veka !!!

Sve je jasno. Hvala na jasnom i preciznom odgovoru.

Molim,bilo mi je zadovoljstvo.

Da bice njegov dolazak nevidljiv da sudi...
Ali opet u Mateju je proreceno da ce na nebu biti znak sina covecjeg... znaci da cemo prepoznati da je to Isus.
Takodje bice nebeskih fenomena, znacemo da je Isus dosao da sudi...
tako je u Bibliji evo ovde pogledaj

Matej 24

29 Odmah nakon nevolje tih dana sunce će potamnjeti, mjesec više neće svijetliti, zvijezde će pasti s neba i sile će se nebeske uzdrmati.
30 Tada će se na nebu pojaviti znak Sina čovječjega. I tada će proplakati sva plemena zemaljska.
I vidjet će Sina čovječjega kako dolazi na oblacima nebeskim sa silom i velikom slavom.
31 I on će poslati anđele svoje uz glasan zvuk trube+ i oni će skupiti izabrane njegove+ s četiri strane svijeta,*+ s jednog kraja nebesa do drugoga.
36 A o tom danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski ni Sin, nego samo Otac.
37 Jer kao što je bilo u Noinim danima, takva će biti prisutnost* Sina čovječjega.

U Mateju stoji" I vidjet ce Sina covjecijeg..." Tu jasno pise da ce Isus vidljivo sici. Covjecanstvo ga nece prepoznati, nego vidjeti. Kad je Isus uzlazio na nebo pojavili su se andjeli koji rekose "i rekoše im: "Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uznesen na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo." (Dj.ap1:11). "Isto tako", ljudi su stajali i vidjeli kad je uznesen i nestao u oblaku pred njihovim ocima: "Kada to reče, bi uzdignut njima naočigled i oblak ga ote njihovim očima. l dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći" (Djela 1:9,10). Znaci Isusa cemo svi vidjeti, sve nacije i sva plamena, a ne prepoznati. U Otkrivenju 1:7 pise :"Eno, dolazi na oblacima, i gledat će ga svako oko, i oni, koji ga probodoše, naricat će nad njim sva plemena zemaljska. Da, Amen."

Što to znači božanskog porijekla, ako kažemo da je neko ljudkog porijekla, podrazumijevamo da je čovjek ili?

Svo covjecanstvo je "ljudskog porijekla", svi su iste prirode, ali su svi zasebne osobe. I otac i sin su ljudi, ali otac nije sin i sin nije otac. Isus ima posebno mjesto u Bozijem stvaranju, on je "prvorodjeni" od svega. U kojoj formi je nastao Isus a kako se to razlikuje u poredjenju sa drugim duhovim osobama, mi ne mozemo niti prosuditi, niti razumjeti, jer je to jednostavno druga ne-materijalna dimenzija. Ali je jasno da su Otac i Sin dvije osobe a ne jedna. Isus je to jasno nekoliko puta ponovio.

Bog je jedino Isusa stvorio direktno a sve ostalo je stvarao preko Isusa
zato je Isus posebne vrste, dfuhovno bice, Bozji Sin.

Cim ima Isus pocetak ne moze biti Bog, i to sto ima pocetak govori o tome da je stvoren.
Jasno kaze Bozja rec da je Isus Bozji Sin.
On je posebne vrste i jedinorodjeni i prvorodjeni Sin Bozji.
Iznad andjela je a ispod Boga JHVH koji je jedini Tvorac svega.

Bog JHVH je direktno stvorio svog Sina Isusa a sve ostalo je stvarao preko njega

Kolosanima 1:14-16
15 Он (Isus ) је slika nevidljivog Boga, prvenac svega sto je stvoreno.
16 Јеr је preko njega sve bilo stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo,
bilo da su to prestoli ili uprave ili poglavarstva ili vlasti.
Sve je stvoreno preko njega i za njega.

17 Оn je pre svega drugog i sve je preko njega postalo.

ili Kološanima 1:15 On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno
prvorodjenac ili prvorodjeni

dakle za Isusa se kaze da je :
početak Božjih dela stvaranja
Otkrivenje 3:14
prvenac svega sto je stvoreno Kolosanima 1:15
a preko njega je sve ostalo stvoreno... Kolosanima 1:16

Bog JHVH ga je prvog direktno stvorio zato za njega se kaze da je prvorodjeni Sin Bozji
Rodjen - stvoren ( neko da bi bio rodjen mora da bude prvo stvoren )

Sam Isus kaze za sebe "Ja sam Bozji Sin"
Bog JHVH Jehova kaze za Isusa da je Bozji Sin
Isus nikada nije rekao za sebe da je Bog

Jehova JHVH se deklarise kao Bog Stvoritelj svega
Sam Isus kaze "Moj je Otac veci od mene"

Ima hiljade dokaza u Bibliji da je jedan jedini Bog tvorac svega JHVH Jehova koji je oduvek i zauvek
besmrtan i zivi u vecnosti
a Isus je samo Bozji Sin

Otkrivenje 4:11

11 Jehova*, Bože naš, dostojan si primiti slavu,a častb i moć jer ti si sve stvorio i tvojom je voljom sve postalo i stvoreno je.”

Nikada Isus nije rekao za sebe da je svemoguci Bog.
A Bog je sa neba tri puta posvedocio da je Isus Bozji Sin.
Vec je Isus rekao za sebe : Ja sam Bozji Sin. Matej 28

Ja ne vidim da igdje piše da Bog prvo direktno stvara Sina pa tek onda ostalo. Piše da je SVE stvoreno kroz Sina. Samim tim što se kako vi kažete Jehova Bog deklariše kao Stvoritelj to je onda jasno da je Isus Stvoritelj jer se sve stvorilo kroz Njega pa je stoga i Bog.

A sto ti nije jasan ovaj tekst kojeg sam ti naveo ?
Lepo ti pise da je Isus postao sluga TEK kada se ponizio dosavsi na zemlju u ljudskom oblicju i taj isti tekst nam kaze da on zapravo PRE TOGA NIJE BIO SLUGA !!!
A ako li nije sluga onda nam postoji samo jedna opcija - DA JE ON BIO GOSPODAR !!!

...e sad ako li to sve lepo saberemo sa onim gde nam licno Isus navodi da je On PRVI I POSLEDNJI i da je JEDNO SA OCEM i to da nas poziva da danas,u vreme NZ-ta budemo NJEGOVI SVEDOCI dok je u SZ jedino Bog Nebeski pozivao njegov narodi da Mu budu svedoci - onda je zakljucak i vise nego jasan,zar ne ? kavica

Vi ovdje diskutujete o duhovnom svijetu, o necemu sto mi ne vidimo i ne razumijemo. Pokusavate to svesti na nas "ljudski", materijani nivo. Mi znamo o tom svijetu samo toliko koliko nam je receno u Bibliji, cije je pisanje zavrseno prije oko 2000 godina i to na dva nama strana jezika. U Bibliji jasno pise da su Sin i Otac razlicite osobe, jer je Isus tada sam rekao, da je njegov Otac veci od njega i da ni on ne zna kad ce biti kraj ovog sustava. Kad Otac odluci, poslace ga ovdje da pocisti ovaj metez na zemlji. Na drugoj strani on je, prije nego je dosao na zemlju, bio duhovno bice, kao i svi drugi koji zive na nebu, npr. andjeli ili demoni. Koliko ima kategorija tih duhovnih bica, ne znamo. Da je Otac htio da mi to znamo, zapisao bi, i mi bi saznali. Mozda je i zapisano, samo nije vrijeme da se otkrije. Knjiga Danijela zavrsava time sto andjel kaze Danijelu: on ide spavati a da ce se u zadnje dane puno istrazivati, "mnogi ce traziti i znanje ce se umnoziti". Budimo strpljivi. Biblija kaze da je Isus "prvorodjenac" i Sin. Isus je puno toga otkrio o njegovom odnosu sa Bogom, ali nije nista govorio kako je on tacno nastao, jer to mi svakako ne mozemo razumjeti a njegovi tadasnji ucenici pogotovo. Sto mislite kako bi tadasnji ucenici reagovali kada bi Isus njima tada poceo pricati o internetu i vjestackoj inteligenciji? A on je tada sve to znao i danas zna sto jos treba doci.
Sto se tice ove relacije Gospodar-Sluga, mislim da je pretpostavka pogresna, da nema treca kategorija. To se vidi iz Isusove price u Mateju 21:33 i dalje: "Čujte još drugu prispodobu: "Jedan domaćin posadi vinograd. Ogradi ga plotom, iskopa u njemu tijesak i sagradi kulu. Tada ga dade u zakup vinogradarima i otide izvan zemlje. Kad dođe vrijeme berbi, posla sluge svoje k vinogradarima, da prime dio roda, A vinogradari napadoše na sluge njegove: "jednoga izbiše, drugoga ubiše, trećega kamenovaše. Tada posla druge sluge, više nego prije. Ovima učiniše isto tako. Uhvatiše ga dakle, izbaciše ga iz vinograda i ubiše ga. Kad dođe dakle gospodar vinograda, što će učiniti vinogradarima onim?" Odgovoriše mu: "Zločince će zlom smrti pogubiti i svoj će vinograd dati u zakup drugim vinogradarima, koji će mu davati dio roda u pravo vrijeme." Tada im reče Isus: "Zar nijeste nikad čitali u Pismu: 'Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni; to je djelo Gospodnje, kao čudo stoji to pred očima našim? Zato vam kažem: "Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove." Ovdje je domacin Otac Jahve, vinogradari su bili tadasnja Zidovska nacija, sluge su proroci, Isus je sin koji je bio ubijen, a novi vinogradari su Krscani. Vinogad je Bozije Kraljevstvo koje bi bilo dato Zidovima da se nisu "spotakli" na kamen temeljac koji je Krist. Posto jesu, nisu dobili Kraljevstvo i ono je dato onda svima koji taj Kamen prihvataju. Znaci Isus je zaista niti Gospodar, niti sluga, nego Sin. Bio prije dolaska na zemlju a i po povratku na nebo. Mislim da prije nego razbijamo glavu pokusavajuci razumjeti odnose izmedju duhovnih bica, bolje da se trudimo razvijati krscansku osobnost, pa mozda dostignemo trku o kojoj je pisao apostol Pavle (2.Tim 4:7). Pa ko pobijedi moze direktno pitati Isusa, da mu to detaljnije objasni sta to znaci biti"Sin".

Moje pitanje ovdje postavio bih u obliku slike

Prikaz privitka 54

Zato sto je Isus imao i ima jako prisan i emocionalan odnos sa Ocem Jehovom. I mi imamo nase zemaljske oceve. Svako ko voli i sluza svog oca ne zove ga po imenu, nego ga zove oce, tata, papa, baba ili kako jos. Nema potrebe da Isus zove Oca imenom jer ga je kroz to "Oce" jasno identifikovao, jer ima samo jednog.

Pa dobro ali generalno je izgleda hrišćanska zajednica zaboravila kako se to ime čita.

Krscani su zaboravili zato sto se oslanjaju na Bibliju, a tamo samo stoji Tetragram i to u Starom Zavjetu. Medjutim postoje ne-krscanski spisi gdje su Pagani pisali o Zidovima i njihovom Bogu, a oni su imali drugacija pisma, sa svim slovima, primjer Egipcani. Na vecini internet-stranica stoji Jahweh ili Yahweh. Evo jedna: https://www.bibelwissenschaft.de/wi...hwe-jhwh/ch/3ac06e0cace6bde7d4f9823ac6a3225c/

Krscani su zaboravili zato sto se oslanjaju na Bibliju, a tamo samo stoji Tetragram i to u Starom Zavjetu. Medjutim postoje ne-krscanski spisi gdje su Pagani pisali o Zidovima i njihovom Bogu, a oni su imali drugacija pisma, sa svim slovima, primjer Egipcani. Na vecini internet-stranica stoji Jahweh ili Yahweh. Evo jedna: https://www.bibelwissenschaft.de/wi...hwe-jhwh/ch/3ac06e0cace6bde7d4f9823ac6a3225c/

Pa dobro ime Boga u SZ jeste bilo YHWH. Ali ne vidimo da su hrišćani ikada davali značaj tom imenu.

Gdje su dokazi da su ikad koristili ime Jehova ili Jahve kako god?
Inače to ime Jehova nije lično ime Boga. Nije Se Bog "stvorio" sa tim već je to ime kojim Bog izražava svoju suštinu i nepromjenljivost. Ja sam Onaj koji Jesam. Na staroslovenskom ima riječ koja to izražava a to je riječ sušči ili što bi mi danas rekli sušti.

Evo dokaza:
https://www.britannica.com/topic/Yahweh (Britanska enciklopedija)
https://offene-bibel.de/wiki/Gottesnamen (Otvorena Biblija)
https://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh (Vikipedija)
https://www.jewishencyclopedia.com/articles/11305-names-of-god (Jevrejska enciklopedia-->ovdje direktno pise da je JHWH Bozije osobno ime)
itd...
a najveci dokaz je Biblija sama u kojoj Bog kaze:"אֲנִ֥י יְהוָ֖ה ה֣וּא שְׁמִ֑י וּכְבוֹדִי֙ לְאַחֵ֣ר לֹֽא־אֶתֵּ֔ן וּתְהִלָּתִ֖י לַפְּסִילִֽים׃"
Prevod: https://www.studylight.org/interlinear-study-bible/hebrew/isaiah/42-8.html
Jeruzalemska Biblija prevodi to ovako "Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti časti svoje kipovima."

Pa dobro ime Boga u SZ jeste bilo YHWH. Ali ne vidimo da su hrišćani ikada davali značaj tom imenu.

Ima puno vrsta "Krscana" nekoliko organiziranih religija, tisuce pravaca i organizacija, ali u sustini postoje samo dvije vrste, oni koji idu uskim i oni koji idu sirokim putem. Isus ce to tacno razdvojiti, kada dodje. Mislim da je Bozije ime vazno, jer se ne bi pojavilo 6823 puta u Starom Zavjetu a u Novom je Isus rekao da je "objavio Bozije ime ljudima". Inace to ne bi spomenuo da to nije vazno.

Ima puno vrsta "Krscana" nekoliko organiziranih religija, tisuce pravaca i organizacija, ali u sustini postoje samo dvije vrste, oni koji idu uskim i oni koji idu sirokim putem. Isus ce to tacno razdvojiti, kada dodje. Mislim da je Bozije ime vazno, jer se ne bi pojavilo 6823 puta u Starom Zavjetu a u Novom je Isus rekao da je "objavio Bozije ime ljudima". Inace to ne bi spomenuo da to nije vazno.

No to ime nemamo u Novom zavjetu. Problematično je tvrditi da je to toliko značajno a u Novom zavjetu ne vidimo da je to bilo značajno hrišćanima. Pogotovo jer mi hrišćani imamo mnogo prisnije ime za Boga: Otac.

Ucenje Jehovinih Svedoka se temelji na Bibliji.

Jehovini Svedoci su hriscanska religija, a vera je hriscanstvo,

Pozdrav svima i nadam se lepim razgovorima.
Smile

Kako moze neko da sebe nazove "hriscanin" a da ne veruje da je Hristos Bog (sa velikim B)?

Verujem da su JS posteni i iskereni ljudi, ali hriscani, to je druga stvar.

Za mene onaj ko vjeruje u Isusa Hrista Sina Božijeg Spasitelja raspetog i vasrkslog se može nazvati hrišćaninom, ako ništa drugo onda za potrebe forumskih diskusija. Onda idemo u detaljnije analize ispravnosti pojedinih učenja.

Ja mislim da naziv “hrišćanin” bi trebalo da označava centralno verovanje koje se ispoveda. Nisam imao previše kontakta sa JS, ali iz ono malo sto sam imao, glavno sto su hteli da mi objasne je da je Božje ime Jehova i da je Hristos bog sa malo b.

Da li je to stvarno hrišćanstvo? Samo se pitam.

Nazad
Vrh