OK, Fazlija!
Genetika: Isus nije mogao birati tko će mu biti djed i pradjed 700 godina unaprijed.
„Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijena.“
(Izaija 11,1)
Proročanstvo:
“Evo sluge moga koga podupirem, izabranika moga u kome uživa duša moja! Stavio sam duha svoga na njega, on će donijeti sud Poganima. Neće on vikati ni uzdizati se, niti će činiti da se glas njegov na ulici čuje. Trske stučene neće prelomiti i tinjajućeg stijenja neće ugasiti; on će sud izvesti k istini. Neće odustati niti se obeshrabriti sve dok na zemlji ne uspostavi sud; i otoci će čekati zakon njegov.” (Izaija 42:1–4)
Proročanstvo:
“Sedamdeset je sedmica određeno tvome narodu i tvome svetom gradu da se dovrši prijestup, i da se dokončaju grijesi, i da se izvrši pomirenje za nepravdu, i da se uvede vječna pravednost, i da se zapečati viđenje i proročanstvo, i da se pomaže Najsvetiji.”(Danijel 9:24)
“A on je rekao: ‘Idi i reci ovome narodu: ‘Zaista slušate, ali ne razumijete; i zaista gledate, ali ne shvaćate.’ Usali srce toga naroda i otežaj mu uši i zaslijepi mu oči, da očima svojim ne vide i ušima svojim ne čuju i srcem svojim ne razumiju te se ne obrate i ne budu ozdravljeni.” (Izaija 6:9–10)
Najava rođenja od Djevice
"Zato će vam sâm Gospodin dati znak: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!"
(Izaija 7,14)
Mesija će završiti u Egiptu. Jel mali Isus mogao nagovoriti mamu i Josipa da ga odvedu u Egipat?
Proročanstvo:
“Kad je Izrael bio dijete, tada sam ga ljubio, i dozvao sam sina svoga iz Egipta.” (Hošea 11:1)
Točno mjesto rođenja (Betlehem)
"A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena."
(Mihej 5,1)
Pokolj djece u Betlehemu
Mali Isus sigurno nije „nagovorio“ Heroda da pobije djecu kako bi se ispunilo proročanstvo o plaču u Rami.
„U Rami se čuje glas, kukavna tužbalica i gorko oplakivanje: Rahela oplakuje sinove svoje, i neće da se utješi za sinovima jer ih više nema.“
(Jeremija 31,15)
Izdaja od strane bliskog prijatelja
Ne možeš „natjerati“ prijatelja da te izda, to je njegova slobodna volja.
„Pa i onaj koji u me uzdaše se, koji blagovaše kruh moj, petu na me podiže.“
(Psalam 41,10)
Proročanstvo:
“Jako se raduj, kćeri sionska! Kliči, kćeri jeruzalemska! Evo, Kralj tvoj dolazi k tebi: pravedan je on i spasonosan, ponizan i jaše na magarici i mladunčetu magaričinu.” (Zaharija 9:9)
Bacanje kocke za njegovu odjeću
Vojnici pod križem su bacali kocku za njegovu haljinu dok je On umirao. Kako bi osuđenik na samrti mogao natjerati krvnike da se baš tako igraju?
„Razdijeliše među se haljine moje i za odjeću moju baciše kocku.“
(Psalam 22,19)
Ruganje i probadanje nogu i ruku
Psalam 22 je napisan tisuću godina prije Isusa, u vrijeme kad razapinjanje kao kazna nije ni postojalo!
„Probodoše mi ruke i noge, sve kosti svoje prebrojati mogu... Oni me gledaju i s porugom me motre.“
(Psalam 22,17-18)
Proročanstvo:
“Dali su mi i žuč za jelo moje, i u žeđi mojoj dali su mi ocat piti.” (Psalmi 69:21)
Proročanstvo:
“Jer su me psi opkolili, skup opakih me okružio; proboli su ruke moje i noge moje.” (Psalmi 22:16)
Neće mu slomiti kosti
Po rimskom zakonu, osuđenicima su lomili noge da brže umru. Isusu nisu. To je bila odluka rimskog satnika, a ne Isusova „gluma“.
„On čuva sve kosti njegove: ni jedna mu se neće slomiti.“
(Psalam 34,21)
Psalam. Davidov.
17Opkolio me čopor pasa,
rulje me zločinačke okružile.
Probodoše mi ruke i noge,18
sve kosti svoje prebrojiti mogu,
a oni me gledaju i zure na me.19
Haljine moje dijele među sobom
i
kocku bacaju za odjeću moju.20Ali ti, o Jahve, daleko mi ne budi;
Pokop u
grobu bogataša
Osuđenici su obično bacani u zajedničke jame. To što je Josip iz Arimateje (bogataš) tražio tijelo, bila je njegova odluka.
„Ukop mu odrediše među bezbožnicima, a
grob njegov bi u bogatoga.“
(Izaija 53,9)
Proročanstvo (o Judi):
“Nato sam im rekao: ‘Ako vam je to dobro, dajte mi plaću moju; a ako nije, nemojte.’ Tako su mi oni odmjerili plaću: trideset srebrnjaka. Tada mi je GOSPOD rekao: ‘Baci je lončaru, tu lijepu cijenu kojom su me procijenili!’ Zatim sam uzeo trideset srebrnjaka i bacio ih za lončara u Dom GOSPODNJI.” (Zaharija 11:12–13)
Još nešto: . Čak i da je netko najsavršeniji „yogi“ na svijetu, ne može kontrolirati što će rimski vojnici raditi s njegovom odjećom ili u čijem će grobu završiti.
..........
Fazlija, kako ovo objašnjavaš?
Uskrsnuće Isusovo (Mt 28,1)
Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. 2I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. 3Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. 4Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.
5A anđeo progovori ženama: "Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! 6Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao 7pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam."
8One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. 9Kad eto im Isusa u susret! Reče im: "Zdravo!" One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. 10Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!"
Prijevara židovskih glavara (Mt 28,11)
11
Dok su one odlazile, gle, neki od straže dođoše u grad i javiše glavarima svećeničkim sve što se dogodilo. 12O
ni se sabraše sa starješinama na vijećanje, uzeše mnogo novaca i dadoše vojnicima 13govoreći: "Recite: 'Noću dok smo mi spavali, dođoše njegovi učenici i ukradoše ga.' 14Ako to dočuje upravitelj, mi ćemo ga uvjeriti i sve učiniti da vi budete bez brige." 15Oni uzeše novac i učiniše kako bijahu poučeni. I razglasilo se to među Židovima - sve do danas.