Bezgrešno začeće Bogorodice

Matej nam piše iz budućeg vremena, kao i ostali apostoli.

Moja poenta je da riječ "dok" ne mora uvijek značiti da se nakon toga nešto promjenilo. To jeste najčešće značenje ali nije jedino.

Niko ni reč nije rekao o Bogorodici, niti su je oni poštovali na način na koji je dve crkve poštuju.

Mi to ne znamo. Sv. Pismo nam ne piše o svemu što su apostoli radili i fokusira se na njihovu misionarsku djelatnost. Međutim vidimo iz reakcije sv. Jelisavete, majke sv. Jovana Krstitelja, definitivno da je ona veoma poštovala Bogorodicu i da je sebe čak smatrala nedostojnom (a bila je velika pravednica) da joj dođe Bogomajka:
"I otkud meni ovo da dođe mati Gospoda mojega k meni?"

Moja poenta je da riječ "dok" ne mora uvijek značiti da se nakon toga nešto promjenilo. To jeste najčešće značenje ali nije jedino.

Mi to ne znamo. Sv. Pismo nam ne piše o svemu što su apostoli radili i fokusira se na njihovu misionarsku djelatnost. Međutim vidimo iz reakcije sv. Jelisavete, majke sv. Jovana Krstitelja, definitivno da je ona veoma poštovala Bogorodicu i da je sebe čak smatrala nedostojnom (a bila je velika pravednica) da joj dođe Bogomajka:
"I otkud meni ovo da dođe mati Gospoda mojega k meni?"

Mislim da je Matej jasan kao dan.

Ona jeste majka gospoda, to niko ne osporava.

Znači nemaš dokaz iz svetog pisma i od apostola da su za života štovali Mariju?

+!

@utopija Daj dokaz i neku potvrdu da su je apostoli i ljudi iz njenog vremena gledali kao bezgrešnu?

Svi ti 'dokazi' nisu važni za nekoga, tko se samo drži pisane 'Biblije' niti to može promijeniti stav u nečijem srcu.
Sv. Vjera je Dar Duha Svetoga, a ne znanje iz čitanja, pa makar to bila i 'Biblija'.

Lk 1,28-29
Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, Milosti puna! Gospodin s tobom!"
Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav.

- Jesi li ti stao razmišljati, kakav bi to bio pozdrav?
- Zašto joj je rekao, da je 'Milosti puna'?

Znam, da nema dodatno anđelovo objašnjenje u 'Bibliji', ali onako 'po ljudski' napiši neko svoje objašnjenje!
Također:
- Je li moguće Svemogućemu to (očuvati je od istočnog grijeha) učiniti s Marijom prije nego bude začeta od svojih roditelja?

Pa vidi kako ja gledam na to. Postoje ljudi koji su imali određena iskustva sa Marijom.
Neki su je videli, nekima je pomogla da dobiju ratova, neke je izlečila.
Sad ja mogu da razumem te ljude koji bi me nazvali sektašem ukoliko bih rekao nešto suprotno, jer im je spasila živote.

Pravoslavna crkva tvrdi da sila Svetog Duha deluje samo u pravoslavlju, da Katolička ima pogrešno učenje o Mariji i da njena pojavljivanja nisu od Boga.
U Pravoslavlju imamo gomilu svedočanstava o njoj.

Isto tako Katolička crkva tvrdi da samo u toj crkvi deluje sila Svetog Duga. Dok za Pravoslavnu tvrde suprotno. I kod njih postoji gomila svedočanstava.

Istina je da se vernici ne pitaju gde će Bog delovati, niti u kojoj će crkvi pokazati svoju milost.
Ali tu svakako imamo problem. Pravoslavci će uglavnom reći da je Katolička Marija ustvari djavo i pored čudesnih izlečenja, dok će i Katolici isto tvrditi.
Možemo reći da su obe crkve u pravu i da im Marija zaista pomaže, ali u tom slučaju nema jedne i istinite religije, kako te dve religije tvrde i tako obe hule na Svetog Duga i čine veliki greh.
A isto tako možemo reći da su obe crkve u pravu kada kažu da je to demon.

Takodje obe crkve imaju iskustva kada je egzorcizam bio u pitanju. Gde je djavo priznao da se plaši Marije i da ga boli što ga jedna žena pobedjuje.

Ako čovek zastane i počne da posmatra čuda u dve različite crkve, verovatno će ostati zbunjen. Pa dolazimo do zaključka da bi to mogla biti Marija, a isto tako bi mogao biti demon koji je kralj medju prevarantima.

Moj dobar prijatelj je skoro imao iskustvo sa Marijom, desilo mu se nešto jako čudno. Bio sam zbunjen kada mi je sve ispričao, a verujem mu 100% da mu se to dogodilo.
Hoće da kažem da djavo ima mogućnost da slaže ljude. Ako nam je Bog rekao da je Isus jedini posrednik, a mi ipak molimo Mariju i neke druge, Djavo će dobiti pravo da čini čuda u njihovo ime i zavede mnoge.

U ovom slučaju ništa ne tvrdim, samo smatram da imam svako pravo da sumnjam u njena čuda. Ako se nekad budem uverio u suprotno, kajem se i odlazim u poslednji red na liturgiji.

+!

Svi ti 'dokazi' nisu važni za nekoga, tko se samo drži pisane 'Biblije' niti to može promijeniti stav u nečijem srcu.
Sv. Vjera je Dar Duha Svetoga, a ne znanje iz čitanja, pa makar to bila i 'Biblija'.

Lk 1,28-29
Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, Milosti puna! Gospodin s tobom!"
Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav.

- Jesi li ti stao razmišljati, kakav bi to bio pozdrav?
- Zašto joj je rekao, da je 'Milosti puna'?

Znam, da nema dodatno anđelovo objašnjenje u 'Bibliji', ali onako 'po ljudski' napiši neko svoje objašnjenje!
Također:
- Je li moguće Svemogućemu to (očuvati je od istočnog grijeha) učiniti s Marijom prije nego bude začeta od svojih roditelja?

Logično je da je puna milosti.

Jesam. Što ne menja činjenicu da imamo jednog posrednika.

Bogu je sve moguće, ali Gospod je pravedan i tako nešto ne bi bilo fer. Jer na taj način bi zloupotrebio svoju moć.

Pa vidi kako ja gledam na to. Postoje ljudi koji su imali određena iskustva sa Marijom.
Neki su je videli, nekima je pomogla da dobiju ratova, neke je izlečila.
Sad ja mogu da razumem te ljude koji bi me nazvali sektašem ukoliko bih rekao nešto suprotno, jer im je spasila živote.

Dobro ali uzmi u obzir da nema razloga da Bog idalje ne djeluje u svijetu pa i preko Bogorodice.

Pravoslavna crkva tvrdi da sila Svetog Duha deluje samo u pravoslavlju, da Katolička ima pogrešno učenje o Mariji i da njena pojavljivanja nisu od Boga.
U Pravoslavlju imamo gomilu svedočanstava o njoj.

Isto tako Katolička crkva tvrdi da samo u toj crkvi deluje sila Svetog Duga. Dok za Pravoslavnu tvrde suprotno. I kod njih postoji gomila svedočanstava.

Ovo je tačno ali recimo može se i tu napraviti razlika. RKC ima razna viđenja Bogorodice koja služe da potvrde neko njihovo novo učenje. Npr. kad je u pitanju ovo bezgrešno začeće imamo tzv. vizije u Lurdu dok je recimo vizija u Fatimi navodno rekla da Rusija treba posvetiti što se treba protumačiti pokatoličiti. To je naravno odmah jako sumnjivo.

Istina je da se vernici ne pitaju gde će Bog delovati, niti u kojoj će crkvi pokazati svoju milost.
Ali tu svakako imamo problem. Pravoslavci će uglavnom reći da je Katolička Marija ustvari djavo i pored čudesnih izlečenja, dok će i Katolici isto tvrditi.
Možemo reći da su obe crkve u pravu i da im Marija zaista pomaže, ali u tom slučaju nema jedne i istinite religije, kako te dve religije tvrde i tako obe hule na Svetog Duga i čine veliki greh

Ne bih ja odmah letio i rekao da je svako viđenje Marije u RKC demonsko. To bi bilo pretjerano.

Moj dobar prijatelj je skoro imao iskustvo sa Marijom, desilo mu se nešto jako čudno. Bio sam zbunjen kada mi je sve ispričao, a verujem mu 100% da mu se to dogodilo.
Hoće da kažem da djavo ima mogućnost da slaže ljude. Ako nam je Bog rekao da je Isus jedini posrednik, a mi ipak molimo Mariju i neke druge, Djavo će dobiti pravo da čini čuda u njihovo ime i zavede mnoge.

U ovom slučaju ništa ne tvrdim, samo smatram da imam svako pravo da sumnjam u njena čuda. Ako se nekad budem uverio u suprotno, kajem se i odlazim u poslednji red na liturgiji.

Ali ovaj argument se lako može i zloupotrijebiti. Svaku viziju treba ispitivati to stoji ali možda su ovako neki ljudi mislili i o Hristu u 1. vijeku.

+!
@Lovac Istine

Čitajući dio o Bezgrešnom začeću Bogorodice u 'Katekizamu', koji sam naveo na 1. stranici ove teme,
može se baš doći do zaključka, da je upravo to 'logično' i 'fer' kako bi se pripravilo mjesto za Svetoga.
Dobila je 'kraljevski pasoš', ali je i dalje u stanju počiniti osobni grijeh.
No, tema nije Bogorodičina svakodnevica, nego Njezino začeće, tj. zaštita od istočnoga grijeha.

@Maki Teška je to tema, dosta zamršena. Zato smatram da se nigde ne treba zaletati, ma koliko ti neka verska zajednica imala logike.
Bog je taj koji pokazuje put ako je čovek otvorenog srca.

+!
@Lovac Istine

Čitajući dio o Bezgrešnom začeću Bogorodice u 'Katekizamu', koji sam naveo na 1. stranici ove teme,
može se baš doći do zaključka, da je upravo to 'logično' i 'fer' kako bi se pripravilo mjesto za Svetoga.
Dobila je 'kraljevski pasoš', ali je i dalje u stanju počiniti osobni grijeh.
No, tema nije Bogorodičina svakodnevica, nego Njezino začeće, tj. zaštita od istočnoga grijeha.

Ne znam koliko je fer. Bog spominje Mariju već u prvoj Mojsijevoj i govori djavoku da će ga preko žene pobediti.
Bog jeste predvideo Mariju i znao je preko koje žene će se Isus uteloviti. To je ono što znamo.
To opet ne govori da je ona bila oslobođena svakog greha, jer je Marija svojim delima i verom morala da zasluži tako nešto.
Isus je upravo od nje nasledio palu prirodu.

Jer kako je čovek kao besmrtan pao u greh i napustio Boga. Tako je isto smrtni čovek, sa svim manama morao da pobedi greh i vrati se Bogu.
To je po pravdi, to je Isusova pobeda.

Kako voliš izokrenuti stvari kad ti ne pašu. Ista riječ se koristi u oba stiha.

A ko je problematizirao rec koju pominjes ???
Dakle do svrsetka veka ce Isus pomagati Njegovim ucenicima da sire jevandjelje to je kljucna poruka...to sto ti nalazis za shodno da sve to problematiziras jeste tvoj problem a ne moj...
...uostalom zato se Biblija cita integralno i uklapaju se sve kockice - konkretno u vezi stanja od svrsetka veka pa nadalje, Isus je jasno rekao da kad se bude vratio da ce povesti ucenike da budu tamo gde ce biti i On i to je jasno svima koji proucavaju Bibliju...

Zašto se toliko začudila? Nije rekla "začeću sa svojim mužem" ili bilo šta slično.

Rečeno joj je:
"I evo zatrudnjećeš, i rodićeš sina, i nadjeni mu ime Isus."
Dakle iz ovog se ne vidi da joj je rečeno da će to biti djevičansko začeće već samo da će zatrudniti.

Andjeo joj nije rekao "...a kad se budes udala bice to i to..." nit joj se javio kad se vec udala nego je objava bila u fazi kad je bila SAMO zaprosena za Josifa a to definitivno nije bilo garancija da se svadba ili udaja moraju desiti...veridba se mogla prekinuti i upravo je na takvu ideju dosao i Josif kada je saznao tu,za njega uznemiravajucu vest...
...tako da tvoja teologija i dalje stoji duboko na dnu mora...

Anđeli su se i ranije javljali ženama da će zatruditi. Tek nakon Marijinog odgovora arhanđeo joj objašnjava:
"I odgovarajući anđeo reče joj: duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij."
Dakle zašto Mariji ni ne pada na pamet da joj arhanđeo govori da će zatrudniti sa svojim mužem što bi složićeš se bila prirodna reakcija.

Dobro sta je tebi prijatelju,sad si poceo da ne citas i ono sto sam napises...!?
Pa sta ima da priupituje andjela kad joj je on vec sve objasnio nakon njene primedbe - osjenice je sila najvisega i zatrudnece i sta ima da pita vise od toga...!?

Pa je zato odlučio uskratiti Marijinim drugim sinovima čast da se brinu o svojoj majci?

A zasto izmisljas ono sto ne pise - kako je On to uskratio kad mu je rekao evo ti matere a majci evo ti sina...!??
U najmanju ruku bi to bila zamena za Njega samog,dakle o majci su se trebale brinuti sva njena deca ukljucujuci i Isusa i sada umesto tog broja manje jedan opet je bilo isti broj dece...!!!
Sta konkretno od ovog ne razumes ???

Polako polako polako. Kako ti voliš reći za to nemamo biblijske dokaze. Ne spominju se tu nikakva druga djeca. Čak se i navodi:
"I od onoga časa uze je učenik k sebi."

Heeeej polako sad,dali ti to zelis reci da je Jovan nakon Hristovog raspeca otisao kuci i ziveo je s Marijom kao sin i majka...!??
Daj nam Bibliskog dokaza u prilog vakvoj tezi ili priznaj da ti nije danas dan na kreativno-mashtovitom planu ?
Ovako bez dokaza delujes mi kao da ti fali jos samo prica o crvenkapi ili ona o Snezani i sedam patuljaka...!?
...kad vec izmisljas onda sto ne bi to uradio na bar na radost nekih malisana...!?

To nam prilično jasno govori da tu nije bilo nikakve druge djece. Ne spominje se "uzeo je k sebi da se stara sa drugom njenom djecom". Jasno se navodi da se samo apostol Jovan brinuo o Bogorodici.

Kako to mislis ne pise da je bilo druge dece...!?
Evo jos jednomtog teksta:

Mat.12,46:
"...Dok on još govoraše k ljudima, gle, mati njegova i braća njegova stajahu napolju i čekahu da govore s njime..."

Kao sto se jasno vidi,ovde je rec o uzoj porodici Isusa Hrista.

Koga je ona rodila? Boga. Naravno Boga u ljudskom tijelu ali ipak Boga.

heeej polako Maki,odkud tebi ideja da se BOG MOZE RADJATI...!??
...Pa jesi li ti svesan uopste sta pricas...!?

Izrazom Bogorodica ti zapravo govoriš Ko je Hristos.

Nazalost,izrazom Bogorodica ti zapravo vredjas ili jos preciznije hulis na samog Boga jer Ga tendenciozno degradiras !!!
...nego,jel imas nekog Bibliskog dokaza da je iko ikada Marijom nazvao Bogorodicom ???
Dakle ne majkom Isusa Hrista nego konkretno to sto kazes...!!!
Ako imas daj ga iznesi ali ako nemas nije lose da razmislis zasto je to tako...
Dakle ?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
A ko je problematizirao rec koju pominjes ???
Dakle do svrsetka veka ce Isus pomagati Njegovim ucenicima da sire jevandjelje to je kljucna poruka...to sto ti nalazis za shodno da sve to problematiziras jeste tvoj problem a ne moj...

Hristos kaže da će biti sa apostolima do svršetka vijeka. Prije toga se spominje njihova misija ali se nigdje tu ne kaže da se ta Hristova rečenica odnosi samo na misiju. No dobro imamo još primjera:
"Kad sam David govori u psaltiru: reče Gospod Gospodu mojemu: sjedi meni s desne strane, Dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima."
Da li to znači da Hristos neće sjediti sa Očeve strane nakon što mu položi neprijatelje pod noge?

Uostalom da li je svrha tog stiha u Jevanđelju baš ta da se opisuje seksualni život Marije i Josifa. Ili je cilj da jevanđelist još jednim definitivno potvrdi da Josif nije Hristov otac.

Andjeo joj nije rekao "...a kad se budes udala bice to i to..." nit joj se javio kad se vec udala nego je objava bila u fazi kad je bila SAMO zaprosena za Josifa a to definitivno nije bilo garancija da se svadba ili udaja moraju desiti...

Anđeo joj je rekao "zatrudnićeš". Nije joj rekao zatrudnićeš sad odmah. Marija je to svakako mogla protumačiti da će zatrudniti sa Josifom.

Dobro sta je tebi prijatelju,sad si poceo da ne citas i ono sto sam napises...!?
Pa sta ima da priupituje andjela kad joj je on vec sve objasnio nakon njene primedbe - osjenice je sila najvisega i zatrudnece i sta ima da pita vise od toga...!?

Ako si pročitao šta sam napisao vidjećeš da joj anđeo pojašnjava tek NAKON njene primjedbe. Idalje ostaje pitanje zašto Marija nakon anđelove prve izjave ni ne pomišlja da se to odnosi na njenu trudnoću sa Josifom već odmah izjavljuje kako ona ne zna za muža.

A zasto izmisljas ono sto ne pise - kako je On to uskratio kad mu je rekao evo ti matere a majci evo ti sina...!??

Ti se drugi navodni sinovi ni ne spominju. Ti kažeš Hristos volio Jovana pa mu je zato povjerio majku a zar nije logičniji zaključak d mu je povjerio majku jer se o Majci nije imao ko brinuti.

U najmanju ruku bi to bila zamena za Njega samog,dakle o majci su se trebale brinuti sva njena deca ukljucujuci i Isusa i sada umesto tog broja manje jedan opet je bilo isti broj dece...!!!
Sta konkretno od ovog ne razumes ???

Gdje su dokazi? U tim stihovima se ne pominju nikakva druga djeca. Čak se ni ne nagovještava da postoje.

Heeeej polako sad,dali ti to zelis reci da je Jovan nakon Hristovog raspeca otisao kuci i ziveo je s Marijom kao sin i majka...!??
Daj nam Bibliskog dokaza u prilog vakvoj tezi ili priznaj da ti nije danas dan na kreativno-mashtovitom planu ?

Pa legendo šta znači stih da ju je uzeo k sebi. Prihvatio je kao majku i šta ostavio je da živi negdje drugo? Strašna briga o onoj koju mu je Sam Hristos povjerio.

Ovako bez dokaza delujes mi kao da ti fali jos samo prica o crvenkapi ili ona o Snezani i sedam patuljaka...!?
...kad vec izmisljas onda sto ne bi to uradio na bar na radost nekih malisana...!?

Ima dokaza. Ko hoće da vidi nek vidi.

Kako to mislis ne pise da je bilo druge dece...!?
Evo jos jednomtog teksta:

Mat.12,46:
"...Dok on još govoraše k ljudima, gle, mati njegova i braća njegova stajahu napolju i čekahu da govore s njime..."

Kao sto se jasno vidi,ovde je rec o uzoj porodici Isusa Hrista.

A gle čuda nikad se Marija ne naziva ničijom majkom sem Hristovom. Nikad. Uvijek je Marija majka Isusova nikad Marija majka Jakovljeva il Marija majka Judina.

heeej polako Maki,odkud tebi ideja da se BOG MOZE RADJATI...!??
...Pa jesi li ti svesan uopste sta pricas...!?

Bog u ljudskom tijelu. Jel Hristos Bog za tebe? Ako jeste onda je Marija Bogorodica jer je rodila u tijelu Istinitog Boga.

Nazalost,izrazom Bogorodica ti zapravo vredjas ili jos preciznije hulis na samog Boga jer Ga tendenciozno degradiras !!!

Kako majko moja? Samo izražavaš Hristovo božanstvo.

...nego,jel imas nekog Bibliskog dokaza da je iko ikada Marijom nazvao Bogorodicom ???
Dakle ne majkom Isusa Hrista nego konkretno to sto kazes...!!!

Direktno ne ali imamo primjer da se naziva majkom Gospoda.

Ako imas daj ga iznesi ali ako nemas nije lose da razmislis zasto je to tako...
Dakle ?

Čovjek koji je sastavio Bibliju je nazivao Mariju Majkom Božijom.

Hristos kaže da će biti sa apostolima do svršetka vijeka. Prije toga se spominje njihova misija ali se nigdje tu ne kaže da se ta Hristova rečenica odnosi samo na misiju. No dobro imamo još primjera:
"Kad sam David govori u psaltiru: reče Gospod Gospodu mojemu: sjedi meni s desne strane, Dok položim neprijatelje tvoje podnožje nogama tvojima."
Da li to znači da Hristos neće sjediti sa Očeve strane nakon što mu položi neprijatelje pod noge?

Nije ni cudo sto pripadas verskoj zajednici koja sluzi mrtvacima,ikonama i t.d. kad ovako tumacis Sveto Pismo...
Ne samo sto ne zapazujes konteksta nego ignorises jasne poruke koje su toliko precizno napisane da coveku prosto treba "posebnog talenta"da sve to ignorise...

Uostalom da li je svrha tog stiha u Jevanđelju baš ta da se opisuje seksualni život Marije i Josifa. Ili je cilj da jevanđelist još jednim definitivno potvrdi da Josif nije Hristov otac.

Zapravo upravo taj stih nam kaze da se njihov bracni zivot u pravom smislu reci nastavio tek nakon Isusovog rodjenja...
Zamisli sad Josifa kojii saznaje da je Marija trudna i on donosi odluku da je napusti jer...hajde legendo,sta kaze tvoja logika i vera uopste,zasto ju je hteo napustiti - zato sto s njom nikada nece moci da upraznjava bracni zivot i da se realizuje kao muskarca,dakle supruga ali kao i oca ili mozda zato sto je osetio da mu rastu rogovi iza usiju...!??
Kad mu se javio andjeo da mu to razjasni,jeli tada dobio poruku u stilu "ne boj se Josife da uzmes Mariju,tebi i onako ne treba seksa jer si mator,impotentan ( ako nisi i to cemo srediti) , trebas biti isposnik..." levo desno ili mu rekao "ne boj se jer Marija nije ucinila preljubu jer je ona zatrudnela tako i tako..." ???
Dakle ???

Anđeo joj je rekao "zatrudnićeš". Nije joj rekao zatrudnićeš sad odmah. Marija je to svakako mogla protumačiti da će zatrudniti sa Josifom.

Ali vidis nije,i samo joj je pitanje bilo formulisano utom stilu:

Luka 1,34:
"...A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ja ne znam za muža?

Jeli majstore,jel mi mozes malo pomoci oko gramatike - koje je ovde vreme iskorisceno,sadasnje ili buduce...!??
...moje mi skromno znanje iz srpskog naaze da su prevodioci Biblije iskoristii SADASNJE vreme ali da ti ne prejudiciram odgovor...
Dakle ??? बिल

Ako si pročitao šta sam napisao vidjećeš da joj anđeo pojašnjava tek NAKON njene primjedbe. Idalje ostaje pitanje zašto Marija nakon anđelove prve izjave ni ne pomišlja da se to odnosi na njenu trudnoću sa Josifom već odmah izjavljuje kako ona ne zna za muža.

Zato sto je shvatila da kad vec dolazi andjeo tada da ce se to desiti odmah...logicka konstatacija,zar ne ?

Ti se drugi navodni sinovi ni ne spominju. Ti kažeš Hristos volio Jovana pa mu je zato povjerio majku a zar nije logičniji zaključak d mu je povjerio majku jer se o Majci nije imao ko brinuti.

Ma jok,odakle ti to...!??
Ovo sam ti detaljno objasnio,a da ipak ponovis lekciju jos nekoliko puta...!?

Gdje su dokazi? U tim stihovima se ne pominju nikakva druga djeca. Čak se ni ne nagovještava da postoje.

Dao sam ti vec jasan i precizan tekst ,daj ga molim te procitaj jos jednom ali ovaj put probaj otvorenih ociju,mislim da ces tako bolje razumeti sustinu... ☺

Pa legendo šta znači stih da ju je uzeo k sebi. Prihvatio je kao majku i šta ostavio je da živi negdje drugo? Strašna briga o onoj koju mu je Sam Hristos povjerio.

... i kazes Snezana i osam patuljaka...cekaj,cekaj,da ih nije bilo deset...daj ,i malo pomozi prijatelju,toliko si me "ocarao" tvojim mastanjem da sam pogresio i ono sto sam slusao od malena... ☺

Ima dokaza. Ko hoće da vidi nek vidi.

Tako je,ovo ti je jedina tacna konstatacija na ovu temu...

A gle čuda nikad se Marija ne naziva ničijom majkom sem Hristovom.

A sto bi se tako nazivala kada je Hristos centralna figura jevandjelja...!??
...zar ne vidis da opet, mozda nesvesno ali ipak deluje kao da trazis materijala kako bi omalovazio status Isusa Hrista ?

Bog u ljudskom tijelu. Jel Hristos Bog za tebe? Ako jeste onda je Marija Bogorodica jer je rodila u tijelu Istinitog Boga.

Hristos je za mene Bozji Sin,faktor koji je deo Bozjeg Prestola,Onaj koji je takodje PRVI I POSLEDNJI i ciji svedoci hriscani trebaju biti...!!!
Ovo nam kaze Biblija i mi smo duzni prihvatiti tu realnost !!!

Kako majko moja? Samo izražavaš Hristovo božanstvo.

Ma jok bato,tako Ga samo degradises u svakom smsilu reci...!!!

Direktno ne ali imamo primjer da se naziva majkom Gospoda.

Tako je...

Čovjek koji je sastavio Bibliju je nazivao Mariju Majkom Božijom.

Heeeej,polako prijatelju,zasto sad menjas tvrdnju koju si malo pre dao i ja se slozio da je tako ???
...zasto falsifikujes Biblisku istinu ?

Nadam se da neces pokusati da se igras sa onom grckom kυρίου pa da tu rec koristis kako tebi padne na pamet...!??
Hriscasnima ne trebaju falsifikati kako bi dokazali Hristovu prirodu jer je o tome,mada ne detaljno ali ipak dovoljno jasno zapisano kako bi mogli pravilno razumeti KO JE HRISTOS i zasto je o Sebi rekao da je PRVI I POSLEDNJI ( napominjem da je ovo ekskluzivna formulacija koja se nikad ne koristi za stvorenja )..!!!

Nije ni cudo sto pripadas verskoj zajednici koja sluzi mrtvacima,ikonama i t.d. kad ovako tumacis Sveto Pismo...
Ne samo sto ne zapazujes konteksta nego ignorises jasne poruke koje su toliko precizno napisane da coveku prosto treba "posebnog talenta"da sve to ignorise...

Hvala Bogu što ne pripadam nekakvoj novopečenoj američkoj sektici.

Zapravo upravo taj stih nam kaze da se njihov bracni zivot u pravom smislu reci nastavio tek nakon Isusovog rodjenja...

Neistina.

Zamisli sad Josifa kojii saznaje da je Marija trudna i on donosi odluku da je napusti jer...hajde legendo,sta kaze tvoja logika i vera uopste,zasto ju je hteo napustiti - zato sto s njom nikada nece moci da upraznjava bracni zivot i da se realizuje kao muskarca,dakle supruga ali kao i oca ili mozda zato sto je osetio da mu rastu rogovi iza usiju...!??

Ovo stoji ali i za ovo Sv. Predanje ima jasan odgovor. Sv. Josif je Mariju uzeo pod svoje čuvanje jer se ona zavjetovala kao djevica. Zato je htio da je ostavi jer je mislio da je prekršila svoj zavjet.

Kad mu se javio andjeo da mu to razjasni,jeli tada dobio poruku u stilu "ne boj se Josife da uzmes Mariju,tebi i onako ne treba seksa jer si mator,impotentan ( ako nisi i to cemo srediti) , trebas biti isposnik..." levo desno ili mu rekao "ne boj se jer Marija nije ucinila preljubu jer je ona zatrudnela tako i tako..." ??? Dakle ???

Objašnjeno gore.

Jeli majstore,jel mi mozes malo pomoci oko gramatike - koje je ovde vreme iskorisceno,sadasnje ili buduce...!??...moje mi skromno znanje iz srpskog naaze da su prevodioci Biblije iskoristii SADASNJE vreme ali da ti ne prejudiciram odgovor...
Dakle ??? बिल

Zamolio bih te da ne koristiš te "posprdne" smajlije u diskusiji sa mnom. Poštuj sagovornika.

Zato sto je shvatila da kad vec dolazi andjeo tada da ce se to desiti odmah...logicka konstatacija,zar ne ?

Ajdemo stih po stih.
"I reče joj anđeo: ne boj se, Marija ! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnjećeš, i rodićeš sina, i nadjeni mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se sin najvišega, i daće mu Gospod Bog prijesto Davidov oca njegova;
I carovaće u domu Jakovljevu vavijek, i carstvu njegovom neće biti kraja.
"
Iz ovih stihova se nigdje ne vidim da Gavrilo kaže Mariji da će zatrudniti tog časa. Riječ koja se koristi u tom stihu συλλήμψῃ je u futuru dakle u budućem vremenu.
Marija ovako odgovara:
"A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ja ne znam za muža?"
Dakle vidimo da Mariji ni ne pada na pamet da joj Gavrilo govori da će zatrudnjeti sa Josifom kasnije već odmah govori da je nemoguće da ona zatrudni jer ne zna za muža.
Tek nakon te njene izjave arhanđel joj pojašnjava da to neće biti nikakvo obično začeće:
"I odgovarajući anđeo reče joj: duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij."

Ma jok,odakle ti to...!??
Ovo sam ti detaljno objasnio,a da ipak ponovis lekciju jos nekoliko puta...!?

Šta je onda svrha tog povjeravanja Bogorodice sv. ap. Jovanu? Zašto je Hristos odlučio učiniti baš to?

Dao sam ti vec jasan i precizan tekst ,daj ga molim te procitaj jos jednom ali ovaj put probaj otvorenih ociju,mislim da ces tako bolje razumeti sustinu... ☺

Da, pominju se Hristova braća. Ali riječ ἀδελφοί ne označava uvijek rođenu braću.

A sto bi se tako nazivala kada je Hristos centralna figura jevandjelja...!??
...zar ne vidis da opet, mozda nesvesno ali ipak deluje kao da trazis materijala kako bi omalovazio status Isusa Hrista ?

Ako je Marija zaista bila majka Jakovljeva ili Judina zašto bi bilo omalovažavanje Hrista da se ona navede kao i njihova majka kad bi to bilo samo čisto prenošenje činjenica. Ali gle čak i kad se Marija i Isusova braća spominju u istom stihu autor izbjegava da Mariju nazove njihovom majkom.
"Ovi svi jednodušno bijahu jednako na molitvi i u moljenju sa ženama, i s Marijom materom Isusovom i braćom njegovom." (Djela apostolska 1:14). Baš čudno zar ne? Ne piše "sa braćom njegovom i Marijom materom njihovom".

Hristos je za mene Bozji Sin,faktor koji je deo Bozjeg Prestola,Onaj koji je takodje PRVI I POSLEDNJI i ciji svedoci hriscani trebaju biti...!!!
Ovo nam kaze Biblija i mi smo duzni prihvatiti tu realnost !!!

Bog ili ne?

Ma jok bato,tako Ga samo degradises u svakom smsilu reci...!!!

U kom smislu molim te? Ako ti kažeš da je Marija Bogorodica Teotokos ti time iskazuješ da je ona beba koju je ona rodila zapravo istiniti Bog. Izraz je nastao prije svega kao borba protiv nestorijanaca koji su govorili da Hristos nije Bog već čovjek i nju su nazivali Hristorodicom.

Heeeej,polako prijatelju,zasto sad menjas tvrdnju koju si malo pre dao i ja se slozio da je tako ???
...zasto falsifikujes Biblisku istinu ?

Nadam se da neces pokusati da se igras sa onom grckom kυρίου pa da tu rec koristis kako tebi padne na pamet...!??
Hriscasnima ne trebaju falsifikati kako bi dokazali Hristovu prirodu jer je o tome,mada ne detaljno ali ipak dovoljno jasno zapisano kako bi mogli pravilno razumeti KO JE HRISTOS i zasto je o Sebi rekao da je PRVI I POSLEDNJI ( napominjem da je ovo ekskluzivna formulacija koja se nikad ne koristi za stvorenja )..!!!

I opet je pitanje zašto ti onda smeta nazivanje Marije Bogorodicom. Koga je ona rodila? Da li je beba koju je rodila bila Bog ili nije bila Bog?

Maki - Hvala Bogu što ne pripadam nekakvoj novopečenoj američkoj sektici.

Opet vas dvojica, pročitajte ponovo pravila ponašanj rtmf

Hvala Bogu što ne pripadam nekakvoj novopečenoj američkoj sektici.

...koja drzi zapovesti Gospodnje,prihvaca Isusa Hrista kao Bozjeg Sina koji je ujedno PRVI I POSLEDNJI, i veruje doslovno da je Biblija zaista Sveto Pismo od Boga za ljude,dakle Rec Gospodnja...
Hmmm,ovo su zaista teske kvalifikacije za sekticu koju pominjes mada ipak nije lose da malo bolje istrazis ovu temu kroz Bibliju,da nije mozda da si ipak nekako stekao pogresan utisak sta je ono sto Bog ocekuje od ljude a sta brani...
...Ovo je samo prijateljski savet,nece nista da ti skodi...

Ovo stoji ali i za ovo Sv. Predanje ima jasan odgovor.

...ma to znam,to isto predanje vam nalaze da sluzite mrtvacima,ikonama,da organizijete neko svestenstvo koje ce jos uvek kaditi i sta sve ne drugo,da jedete hranu za koju je Bog pod smrtnom pretnjom zabranio coveku,da odbacujete Bozji sveti zakon...

Zamolio bih te da ne koristiš te "posprdne" smajlije u diskusiji sa mnom. Poštuj sagovornika.

Ovo trebas adresirati na adresu organizatora ovog foruma ( pa i svakog drugog na internetu uopste) jer su smajli forma izrazavanja trenutnog raspolozenja pisca ili mozda ambijenta kojeg zeli postici svojim komentarom.
Dakle to definitivno jeste forma izrazavanja i nikako ne ukazuje na nepostovanje sagovornika...
...e sad ako si ti nekako suvise osetljiv na tu forumsku opciju pitaj admine dali to nekako mozes iskljuciti da te ne bi uznemiravali ljudi koji uredno pisu koristeci sve legitimne alatke.

Ajdemo stih po stih.
"I reče joj anđeo: ne boj se, Marija ! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnjećeš, i rodićeš sina, i nadjeni mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se sin najvišega, i daće mu Gospod Bog prijesto Davidov oca njegova;
I carovaće u domu Jakovljevu vavijek, i carstvu njegovom neće biti kraja.
"
Iz ovih stihova se nigdje ne vidim da Gavrilo kaže Mariji da će zatrudniti tog časa. Riječ koja se koristi u tom stihu συλλήμψῃ je u futuru dakle u budućem vremenu.
Marija ovako odgovara:
"A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ja ne znam za muža?"
Dakle vidimo da Mariji ni ne pada na pamet da joj Gavrilo govori da će zatrudnjeti sa Josifom kasnije već odmah govori da je nemoguće da ona zatrudni jer ne zna za muža.

Tako je,i...!?

Tek nakon te njene izjave arhanđel joj pojašnjava da to neće biti nikakvo obično začeće:

Tako je,to sam vec rekao a evo tebe ponavljas...i...!?
Od svega ovog proizlazi logican zakljucak kojeg sam vec izneo.

Šta je onda svrha tog povjeravanja Bogorodice sv. ap. Jovanu? Zašto je Hristos odlučio učiniti baš to?

To pitaj Hrista,ja sam samo naveo jedno moguce logicko razmisljanje koje nije gruba neosnovana spekulacija poput tvog zakljucka...

Da, pominju se Hristova braća. Ali riječ ἀδελφοί ne označava uvijek rođenu braću.

A sad ces opet tumaciti,pa ovo pa ono , levo,desno samo da nekako prosvercujes tezu na koju su te ucili neki mashtoviti popovi...pa ne ide to tako prijatelju,Bibliske cinjenice su jedno dok je religisko mashtanje izuzetno siroka,dakle komotna zona koja nema nikakve dodirne tacke sa Bibliskom istinom...

Ako je Marija zaista bila majka Jakovljeva ili Judina zašto bi bilo omalovažavanje Hrista da se ona navede kao i njihova majka kad bi to bilo samo čisto prenošenje činjenica. Ali gle čak i kad se Marija i Isusova braća spominju u istom stihu autor izbjegava da Mariju nazove njihovom majkom.
"Ovi svi jednodušno bijahu jednako na molitvi i u moljenju sa ženama, i s Marijom materom Isusovom i braćom njegovom." (Djela apostolska 1:14). Baš čudno zar ne? Ne piše "sa braćom njegovom i Marijom materom njihovom".

A ti ces sada i lekcije drzati apostolu zasto je napisao ono sto je napisao ???
...umesto da svemu tome kazes AMIN, ovo je Bibliska poruka koju trebam prihvatiti a ne osporavati !!!

Bozji Sin,Neko ko nije stvorenje,PRVI I POSLEDNJI...!!!
...primecujes da sam veoma pazljiv kad pricam na ovu temu a to je iz razloga sto ne zelim spekulirati a nit iznositi komentare na koje ce se odmah naljepiti Jehovini svedoci optuzujuci da samo spekuliram...
Dakle razumnome jasno.

U kom smislu molim te? Ako ti kažeš da je Marija Bogorodica Teotokos ti time iskazuješ da je ona beba koju je ona rodila zapravo istiniti Bog. Izraz je nastao prije svega kao borba protiv nestorijanaca koji su govorili da Hristos nije Bog već čovjek i nju su nazivali Hristorodicom.

Bog se definitivno ne radja,On je oduvek i zauvek takav kakav jeste a takodje ne moze ni umreti.
Isus,kaze Pismo,se ponizio uzevsi oblicje sluge ( sto inputira direktan zakljucak da pre toga nije bio SLUGA ) tako sto je postao ljudsko bice a sve to kako bi zavrsio misiju spasavanje ljudskog roda.
Da bi to bilo izvodljivo,On se definitivno morao poniziti i uzeti oblicje koje jeste smrtno sto ce reci da je svoj autoritet i kapacitet, na neki,za nas ljude, neobjasniv nacin ostavio u okvirima Bozjeg prestola...Dakle iz vecnog postojanja uzeo je smrtnu prirodu i ujedno bio i PRVI I POSLEDNJI ali i ljudsko bice...
...Na krstu je umrla Njegova ljudska priroda koja je bila mrtva 100% !!!

I opet je pitanje zašto ti onda smeta nazivanje Marije Bogorodicom. Koga je ona rodila? Da li je beba koju je rodila bila Bog ili nije bila Bog?

Rodila je Bozjeg Sina koji je ujedno postao Sin covecji a sve se to desilo NAKON Njegovog Samoinicijativnog samoponizenja...Dakle dala mu ljudsko telo i nista manje ali i nista vise od toga !!!
Primecujes razliku ???

...koja drzi zapovesti Gospodnje,prihvaca Isusa Hrista kao Bozjeg Sina koji je ujedno PRVI I POSLEDNJI, i veruje doslovno da je Biblija zaista Sveto Pismo od Boga za ljude,dakle Rec Gospodnja...

I eto niko se nije sjetio to raditi do 1850ih u Americi? I gle čuda svaka grupa za sebe kaže to isto. I vi i Svjedoci i mainline protesanti i Mormoni i mnogi drugi. A svi nastali najmanje 1500 godina nakon Hrista.

...ma to znam,to isto predanje vam nalaze da sluzite mrtvacima,ikonama,da organizijete neko svestenstvo koje ce jos uvek kaditi i sta sve ne drugo,da jedete hranu za koju je Bog pod smrtnom pretnjom zabranio coveku,da odbacujete Bozji sveti zakon...

A inače vi nemate nikakvo predanje je li? Nikakva tumačenja Pisma? Samo imate nekakve nove proroke.

To pitaj Hrista,ja sam samo naveo jedno moguce logicko razmisljanje koje nije gruba neosnovana spekulacija poput tvog zakljucka...

Ček ček ček. Ti si naveo "razmišljanje" koje nije "spekulacija". E pa legendo razmišljanje jeste spekulacija po definiciji. Sad dali je gruba i neosnovana svakome neka je na ocjenu.
Idalje iz tih stihova nigdje ne vidim bilo kakvu drugu djecu. Nema ih ni u tragovima.

A sad ces opet tumaciti,pa ovo pa ono , levo,desno samo da nekako prosvercujes tezu na koju su te ucili neki mashtoviti popovi...pa ne ide to tako prijatelju,Bibliske cinjenice su jedno amashtanje je izuzetno siroka,dakle komotna zona koja nema nikakve dodirne tacke sas Bibliskom istinom...

Ne, ja samo tumačim ono što piše i uzimam u obzir da ta riječ ne označava uvijek braću.

A ti ces sada i lekcije drzati apostolu zasto je napisao ono sto je napisao ???
...umesto da svemu tome kazes AMIN, ovo je Bibliska poruka koju trebam prihvatiti a ne osporavati !!!

Ja ne držim nikome lekciju već samo ukazujem na to da sv. apostol veoma pazi na to da ne oslovi Mariju bilo čijom majkom sem Hristovom.

Bozji Sin,Neko ko nije stvorenje,PRVI I POSLEDNJI...!!!
...primecujes da sam veoma pazljiv kad pricam na ovu temu a to je iz razloga sto ne zelim spekulirati a nit iznositi komentare na koje ce se odmah naljepiti Jehovini svedoci optuzujuci da samo spekuliram...
Dakle razumnome jasno.

Znači Bog. Znači Marija je rodila Boga u ljudskom tijelu. Koga briga šta će reći Jehovini Svjedoci?

Bog se definitivno ne radja,On je oduvek i zauvek takav kakav jeste a takodje ne moze ni umreti.

Bog Se ne rađa kao Bog ali da kao čovjek. Hristos da bi postao čovjek morao se roditi. Niko ne vjeruje da je Marija rodila Boga kao Boga.

Isus,kaze Pismo,se ponizio uzevsi oblicje sluge tako sto je postao ljudsko bice a sve to kako bi zavrsio misiju spasavanje ljudskog roda.
Da bi to bilo izvodljivo,On se definitivno morao poniziti i uzeti oblicje koje jeste smrtno sto ce reci da je svoj autoritet i kapacitet, na neki,za nas ljude, neobjasniv nacin ostavio u okvirima Bozjeg prestola...Dakle iz vecnog postojanja uzeo je smrtnu prirodu i ujedno bio i PRVI I POSLEDNJI ali i ljudsko bice...
...Na krstu je umrla Njegova ljudska priroda koja je bila mrtva 100% !!!

Sa ovim se slažem. Znači i nakon ovaploćenja je ostao Bog. U ovome se 100% slažemo tako da ne vidim zašto se ne slažemo oko titule Bogorodica. Tom titulom ti ne iskazuješ da je Marija rodila Boga u vječnosti već da je rodila Boga u ljudskom tijelu. U suštini govoriš da je Hristos uvijek bio Bog i kad je tek nastalo njegovo tijelo u ljudskoj utrobi a da nije bio neki ljudski Isus na koga se nalijepio Logos Božiji kako su govorili nestorijanci.

Sv. Jovan Damaskin: "Svetu Djevu, dakle, sa pravom i po istini propovedamo kao Bogorodicu, jer kao što Onaj, koji se od nje rodio, jeste istiniti Bog, tako je i ona, koja je iz sebe rodila vaploćenog istinitog Boga, istinita Bogorodica. Jer velimo da Onaj koji je od nje rođen jeste Bog, ne zbog toga što je, tobože, božanstvo Logosa primilo od nje početak svoga bića, već zbog toga što se sam Bog Logos, koji je pre svih vekova i bezvremeno rođen od Oca, i koji bespočetno i večno postoji zajedno sa Ocem i Duhom, u poslednja vremena, a radi našeg spasenja, nastanio u njenoj utrobi, te se od nje nepromenjivo (ne pretrpevši nikakve izmene) vaplotio i rodio. Jer Sveta Djeva nije rodila običnoga čoveka, već istinitoga Boga;"

U anatemama sv. Kirila Aleksandrijskog protiv Nestorija koje su iznijete i usvojene na Trećem vaseljenskom saboru 431. isto imamo to:
"Ako neko ne ispovijeda da je Emanuilo Bog i da je stoga Sveta Djeva Bogorodica utoliko što je u tijelu rodila Riječ Božiju neka bude anatema"

+!

To opet ne govori da je ona bila oslobođena svakog greha, jer je Marija svojim delima i verom morala da zasluži tako nešto.

Nemati 'ljage istočnoga grijeha' ne znači nemogućnost činjenja osobnog grijeha.
Bespočetna Ljubav nije ograničena vremenom i prostorom, pa zna sve o svakome i svačije misli i odluke.
Sve je Dar, pa tako i Milost prema Mariji.

Isus je upravo od nje nasledio palu prirodu.

Isus je naslijedio Njezino čovještvo, ali nema 'ljage istočnog grijeha', tj. čovječju "palu prirodu".

Jer kako je čovek kao besmrtan pao u greh i napustio Boga. Tako je isto smrtni čovek, sa svim manama morao da pobedi greh i vrati se Bogu.
To je po pravdi, to je Isusova pobeda.

Isus nije nikada pao u grijeh i kao Čovjek ostao je poslušan.
Pretpostavljam kako Isus nikada u vremenu i prostoru ne bi umro, da se nije svojevoljno predao na Žrtvu.

Nazad
Vrh