Hvala Bogu što ne pripadam nekakvoj novopečenoj američkoj sektici.
...koja drzi zapovesti Gospodnje,prihvaca Isusa Hrista kao Bozjeg Sina koji je ujedno PRVI I POSLEDNJI, i veruje doslovno da je Biblija zaista Sveto Pismo od Boga za ljude,dakle Rec Gospodnja...
Hmmm,ovo su zaista teske kvalifikacije za sekticu koju pominjes mada ipak nije lose da malo bolje istrazis ovu temu kroz Bibliju,da nije mozda da si ipak nekako stekao pogresan utisak sta je ono sto Bog ocekuje od ljude a sta brani...
...Ovo je samo prijateljski savet,nece nista da ti skodi...
Ovo stoji ali i za ovo Sv. Predanje ima jasan odgovor.
...ma to znam,to isto predanje vam nalaze da sluzite mrtvacima,ikonama,da organizijete neko svestenstvo koje ce jos uvek kaditi i sta sve ne drugo,da jedete hranu za koju je Bog pod smrtnom pretnjom zabranio coveku,da odbacujete Bozji sveti zakon...
Zamolio bih te da ne koristiš te "posprdne" smajlije u diskusiji sa mnom. Poštuj sagovornika.
Ovo trebas adresirati na adresu organizatora ovog foruma ( pa i svakog drugog na internetu uopste) jer su smajli forma izrazavanja trenutnog raspolozenja pisca ili mozda ambijenta kojeg zeli postici svojim komentarom.
Dakle to definitivno jeste forma izrazavanja i nikako ne ukazuje na nepostovanje sagovornika...
...e sad ako si ti nekako suvise osetljiv na tu forumsku opciju pitaj admine dali to nekako mozes iskljuciti da te ne bi uznemiravali ljudi koji uredno pisu koristeci sve legitimne alatke.
Ajdemo stih po stih.
"I reče joj anđeo: ne boj se, Marija ! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnjećeš, i rodićeš sina, i nadjeni mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se sin najvišega, i daće mu Gospod Bog prijesto Davidov oca njegova;
I carovaće u domu Jakovljevu vavijek, i carstvu njegovom neće biti kraja."
Iz ovih stihova se nigdje ne vidim da Gavrilo kaže Mariji da će zatrudniti tog časa. Riječ koja se koristi u tom stihu συλλήμψῃ je u futuru dakle u budućem vremenu.
Marija ovako odgovara:
"A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ja ne znam za muža?"
Dakle vidimo da Mariji ni ne pada na pamet da joj Gavrilo govori da će zatrudnjeti sa Josifom kasnije već odmah govori da je nemoguće da ona zatrudni jer ne zna za muža.
Tako je,i...!?
Tek nakon te njene izjave arhanđel joj pojašnjava da to neće biti nikakvo obično začeće:
"I odgovarajući anđeo reče joj: duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij."
Tako je,to sam vec rekao a evo tebe ponavljas...i...!?
Od svega ovog proizlazi logican zakljucak kojeg sam vec izneo.
Šta je onda svrha tog povjeravanja Bogorodice sv. ap. Jovanu? Zašto je Hristos odlučio učiniti baš to?
To pitaj Hrista,ja sam samo naveo jedno moguce logicko razmisljanje koje nije gruba neosnovana spekulacija poput tvog zakljucka...
Da, pominju se Hristova braća. Ali riječ ἀδελφοί ne označava uvijek rođenu braću.
A sad ces opet tumaciti,pa ovo pa ono , levo,desno samo da nekako prosvercujes tezu na koju su te ucili neki mashtoviti popovi...pa ne ide to tako prijatelju,Bibliske cinjenice su jedno dok je religisko mashtanje izuzetno siroka,dakle komotna zona koja nema nikakve dodirne tacke sa Bibliskom istinom...
Ako je Marija zaista bila majka Jakovljeva ili Judina zašto bi bilo omalovažavanje Hrista da se ona navede kao i njihova majka kad bi to bilo samo čisto prenošenje činjenica. Ali gle čak i kad se Marija i Isusova braća spominju u istom stihu autor izbjegava da Mariju nazove njihovom majkom.
"Ovi svi jednodušno bijahu jednako na molitvi i u moljenju sa ženama, i s Marijom materom Isusovom i braćom njegovom." (Djela apostolska 1:14). Baš čudno zar ne? Ne piše "sa braćom njegovom i Marijom materom njihovom".
A ti ces sada i lekcije drzati apostolu zasto je napisao ono sto je napisao ???
...umesto da svemu tome kazes AMIN, ovo je Bibliska poruka koju trebam prihvatiti a ne osporavati !!!
Bozji Sin,Neko ko nije stvorenje,PRVI I POSLEDNJI...!!!
...primecujes da sam veoma pazljiv kad pricam na ovu temu a to je iz razloga sto ne zelim spekulirati a nit iznositi komentare na koje ce se odmah naljepiti Jehovini svedoci optuzujuci da samo spekuliram...
Dakle razumnome jasno.
U kom smislu molim te? Ako ti kažeš da je Marija Bogorodica Teotokos ti time iskazuješ da je ona beba koju je ona rodila zapravo istiniti Bog. Izraz je nastao prije svega kao borba protiv nestorijanaca koji su govorili da Hristos nije Bog već čovjek i nju su nazivali Hristorodicom.
Bog se definitivno ne radja,On je oduvek i zauvek takav kakav jeste a takodje ne moze ni umreti.
Isus,kaze Pismo,se ponizio uzevsi oblicje sluge ( sto inputira direktan zakljucak da pre toga nije bio SLUGA ) tako sto je postao ljudsko bice a sve to kako bi zavrsio misiju spasavanje ljudskog roda.
Da bi to bilo izvodljivo,On se definitivno morao poniziti i uzeti oblicje koje jeste smrtno sto ce reci da je svoj autoritet i kapacitet, na neki,za nas ljude, neobjasniv nacin ostavio u okvirima Bozjeg prestola...Dakle iz vecnog postojanja uzeo je smrtnu prirodu i ujedno bio i PRVI I POSLEDNJI ali i ljudsko bice...
...Na krstu je umrla Njegova ljudska priroda koja je bila mrtva 100% !!!
I opet je pitanje zašto ti onda smeta nazivanje Marije Bogorodicom. Koga je ona rodila? Da li je beba koju je rodila bila Bog ili nije bila Bog?
Rodila je Bozjeg Sina koji je ujedno postao Sin covecji a sve se to desilo
NAKON Njegovog Samoinicijativnog samoponizenja...Dakle dala mu ljudsko telo i
nista manje ali i nista vise od toga !!!
Primecujes razliku ???