Kojeg Duha je Mormonova knjiga?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
Zašto ne bi imalo smisla ako je on bog jednog od 4 pravca?

Krst je simbol hrišćanstva od najranijih vremena daleko prije 4. vijeka. Pa jedan od najstarijih antihrišćanskih grafita iz negdje 2. vijeka jeste raspeti čovjek sa glavom magarca kao ismijavanje hrišćana. Ali to govori da je i tada krst poistovjećivan sa hrišćanima.

niste me razumeli. mislio sam kao opšti simbol Hrišćanstva. U početku je bila riba simbol hrišćanstvaa kasnije je postao krst.

7. Novembra 2005, kako pise Nemaki časopis "Spiegel", pod naslovom: Otkrivena je najstarija Hrišćanska crkva na svetu?"
"Arheolozi su izpod jednog izraelskog zatvora, otkrili jednu najstariju Hrišćansku crkvu na svetu. Mesto pronalazka je Megiddo, ... (tu je pronađeno) drevni grčki natpisi, geometrijski Ornamenti, ime Isusa Hrista i kružni Simbol s ribom, simbolom ranih Hrišćana ... Otkopavanja su pokazala da umesto jednog u drugim crkvama, uobičajnog oltara u sredini, nađen je samo jednostavni sto. Lea di Segni, stručnjak sa Sveučilišta hebrejskog u Jerusalemu, rekla je da koristi pojam "stol" a ne "Oltar", a jednom od natpisa može imati dramatičan uticaj studije ranohrišćanskih rituala. Do sada se pretpostavljalo da je Isus Hrist vršio pričest na jednom Oltaru." Nigde nije bilo krsta.

Pojasnio sam kako to nije krst već označavanje četiri kardinalna pravca a Quetzalcoatl je bio bog jednog od četiri tih pravaca. Pa zar nisu otisci stopala na sve 4 strane tog "krsta"?

Pošto sam ovde stvorio pogrešnu sliku sa tvrdnjom da je Qutzalcoatl pernata zmija zapravo bio Isus Hrist, pokušaću sada da objasnim da je to bio samo jedn primer sa paralelama u Mormonovoj knjizi i da nije nikakav dokaz bilo čega. Nije tačno da mi sada verujemo da je Qutzalcoatl bio Isus Hrist. Aiko Qutzalcoatl kao „pernata zmija“ uopšte naziv zmije treba biti hriššćanima poznata kao povezanost „zmije“ sa Hristom. Mesingana zmija postavljena na stub koju je Mojsije podigao ima neke simbolične veze sa Isusom.​

Iako neki od nas vide paralele Isusa sa Qutzalcoatlom. Barem neke od ovih paralela verovatno su, nametnuli sekundarni izvori koji su takođe tražili hrišćansku vezu sa tim. Qutzalcoatl igra sporednu (ako je ima) ulogu u modernoj apologetici naše crkve. Međutim, ostaje nedokazano da li nam Qutzalcoatl može nešto reći o Mormonovoj knjizi. Mi trenutno ne preporučujemo oslanjanje na ovo kao na „dokaz“ za istinitost izveštaja iz Mormonove knjige. Legenda o Qutzalcoatlu je od interesa kao potkrepljujući element u podršci Mormonovoj knjizi, ali nije element našeg verovanja.​

Iako bi kritičari želeli da stvore sliku da naša crkva Qutzalcoatla sa Isusom Hristom učine nekom vrstom ključnog elementa u nastojanju da „spasu svoju negovanu veru“, realnost je da se o Qutzalcoatlu retko, ako se uopšte uopšte i govori.

Ipak se čak i kritičari slažu da su određeni elementi legende u skladu sa učenjem Mormonove knjige da se Isus Hrist pojavio u Novom svetu. Wallace E. Hunt Jr. navodi sledeće elemente, koji su svi izvučeni iz izvora koji nisu od naše crkve: Qutzalcoatl je bio tvorac života. Učio vrline.Bio najveći gospodar od svih.Imao je „dugu bradu i crte belog čoveka“. Mezoamerikanci su verovali da će se Kuetzalcoatl vratiti.

Ali ipak ovo nije dokaz za Hristovu posetu Americi već samo legenda kao otpadnički ostatak istine. Ali postoje i mnogi drugi aspekti koji su otpadnički i nemaju nikakve veze sa Hristom kao naprimer: Obžavanje zmija, ljudske žrtve Qutzalcoatlu, Qutzalcoatlov brat blizanac Ksolotl.itd.

Videti Qutzalcoatla kao dokaz za Hristovu posetu Americi znači videti samo neke paralele ali to ne znači da je sve od tog otpadnog verovanja istina. Trebamo razumeti da je hiljadu petsto godina otpadništva i korupcije dovelo do toga da su drugi elementi „nakalemljeni“ ili izmenjeni. Iako je ovo interesantna perspektiva, ipak ima sigurno i kontradiktornih aspekata.

Uprkos entuzijazmu nekih ranijih istraživača, veza Qutzalcoatla kao Hrista ima značajne probleme. Glavna među njima je činjenica da većina pisaca nije koristila originalne izvore mitova o Qutzalcoatlu, već se oslanjala na sekundarne izvore, ovi izvori su često dolazili preko Španaca, koji su takođe bili zainteresovani da vide hrišćanske paralele sa mitovima domorodaca Amerike. Kada se prouče glavni izvori, postaje jasno da hrišćanske paralele sa Qutzalcoatlom nisu toliko značajne kao što su neki autori ranije mislili.

Legende o Kecalkoatlu iz Meksika i Centralne Amerike iznose zapanjujuće sličnosti sa aspektima života i službe Isusa Hrista u Novom svetu. U prošlosti su neke vođe Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana povremeno skretali pažnju na neke od tih sličnosti. Među onima koji se pominju u rukopisima nakon španskih osvajanja bili su da je Qutzalcoatl bio Stvoritelj, da je rođen od device, da je bio bog vazduha i zemlje (u svojoj manifestaciji kao Pernata zmija), da je beo i bradat, da je došao sa neba i da je povezan sa planetom Venerom, da je vaskrsavao mrtve i da je obećao da će se vratiti. Puna slika je, međutim, izuzetno složena. U svetlu drevnih izvora i savremenih studija koje su se pojavile poslednjih decenija, neke predložene veze između Isusa Hrista i Qutzalcoatla ostaju prilično verovatne, dok su druge veoma upitne.

Dosta toga ako ne i sve je jako upitno. Pogotovo to predstavljanje navodnih sličnosti. Po mezoameričkim legendama Quetzalcoatl se napio i spavao sa svojom sestrom Quetzalpetlatl. Ne sliči na Hrista nikako zar ne. U svakom mitu se mogu izvući neke paralele sa Hristom. Mislim može sad neko reći to je dodano kasnije a ovo su ranije legende ali to ostaje na nivou pretpostavki i nije dokazivo. No svakako da je dobro što se i LDS ograđuju od otvorenog poistovjećivanja.

Dosta toga ako ne i sve je jako upitno. Pogotovo to predstavljanje navodnih sličnosti. Po mezoameričkim legendama Quetzalcoatl se napio i spavao sa svojom sestrom Quetzalpetlatl. Ne sliči na Hrista nikako zar ne. U svakom mitu se mogu izvući neke paralele sa Hristom. Mislim može sad neko reći to je dodano kasnije a ovo su ranije legende ali to ostaje na nivou pretpostavki i nije dokazivo. No svakako da je dobro što se i LDS ograđuju od otvorenog poistovjećivanja.

naravno je sve to upitno, zato je čitanje Mormonove važno kao i iskrena molitva jer Božje svedočanastvo je jedino bez sumnje.

Svatko tko vjeruje u Sina Božjega, Mesiju, Isusa Krista, koji je rođen od djevice, koji je mučen, koji je umro za otkup ljudskih grijeha, i koji je treći dan uskrsnuo od mrtvih, PRIPADA pravoj Isusovoj crkvi, jer je prava crkva sazdana na TOJ VJERI, koju sam upravo napisao, a to znači da SVE crkve koje u to VJERUJU i to tumače nisu krive crkve, dapače, a nijanse o tome da li je Bog Trojstvo ili nije, je nebitno za pripadnost pravoj Isusovoj crkvi, garant.

Tako da i mormoni ako u to vjeruju pripadaju pravoj crkvi, u to sam uvjeren.

Razlog zašto ja lično ne mogu povjerovati u LDS učenje jeste činjenica da je to učenje suštinski učenje američkog eksepcionalizma. Sjedinjene Države se od svog osnivanja 1776. smatraju posebnom nacijom iznad svih drugih. Zato su stvorili čitavu propagandu kako su oni "zemlja slobodnih i kuća hrabrih", kako su rasadnici napretka i demokratije, kako su sposobniji i bolji od drugih primitivnijih nacija, oni zaslužuju da budu supersila. To je mormonizam. Američka posebnost uvijena u formu religije. Isus Hristos nakon Svog boravka u Judeji nije posjedio nijednu drugu oblast već baš Ameriku. Nije posjetio nas na Balkanu, nije posjetio Rim kao centar Starog svijeta, nije posjetio Han dinastiju kao najmnogoljudniju i najrazvijeniju državu tog vremena. Posjetio je baš Ameriku. I učenje mormonizma je upravo da je Amerika posebna i iznad drugih zemalja. Članci vjere LDS crkve kažu:
"Vjerujemo u doslovno sabiranje Izraela i u obnovu Deset Plemena; da će Sion (Novi Jeruzalem) biti izgrađen na američkom kontinentu; da će Krist osobno vladati na zemlji; i da će zemlja biti obnovljena i primiti svoju rajsku slavu."

Dakle u Americi će biti Hristovo carstvo i Novi Jerusalim. Ustav SAD-a je dat od Boga:
"Iskaži milosrđe, o Gospode, svim narodima zemaljskim; iskaži milosrđe vladarima zemlje naše; neka ona načela, koja tako časno i plemenito obraniše oci naši, naime, Ustav zemlje naše, budu uspostavljena zauvijek." (Učenja i zavjeti 109:54).

"Zato nije pravo da ijedan čovjek bude u ropstvu drugome. I u tu svrhu uspostavih Ustav ove zemlje, rukama mudrih ljudi koje podigoh upravo u tu svrhu, i otkupih zemlju prolijevanjem krvi." (Učenja i zavjeti 101:79-80).

Zašto bi ne-Amerikanci vjerovali da je Amerika posebna izabrana zemlja?

Razlog zašto ja lično ne mogu povjerovati u LDS učenje jeste činjenica da je to učenje suštinski učenje američkog eksepcionalizma. Sjedinjene Države se od svog osnivanja 1776. smatraju posebnom nacijom iznad svih drugih. Zato su stvorili čitavu propagandu kako su oni "zemlja slobodnih i kuća hrabrih", kako su rasadnici napretka i demokratije, kako su sposobniji i bolji od drugih primitivnijih nacija, oni zaslužuju da budu supersila. To je mormonizam. Američka posebnost uvijena u formu religije. Isus Hristos nakon Svog boravka u Judeji nije posjedio nijednu drugu oblast već baš Ameriku. Nije posjetio nas na Balkanu, nije posjetio Rim kao centar Starog svijeta, nije posjetio Han dinastiju kao najmnogoljudniju i najrazvijeniju državu tog vremena. Posjetio je baš Ameriku. I učenje mormonizma je upravo da je Amerika posebna i iznad drugih zemalja. Članci vjere LDS crkve kažu:
"Vjerujemo u doslovno sabiranje Izraela i u obnovu Deset Plemena; da će Sion (Novi Jeruzalem) biti izgrađen na američkom kontinentu; da će Krist osobno vladati na zemlji; i da će zemlja biti obnovljena i primiti svoju rajsku slavu."

Dakle u Americi će biti Hristovo carstvo i Novi Jerusalim. Ustav SAD-a je dat od Boga:
"Iskaži milosrđe, o Gospode, svim narodima zemaljskim; iskaži milosrđe vladarima zemlje naše; neka ona načela, koja tako časno i plemenito obraniše oci naši, naime, Ustav zemlje naše, budu uspostavljena zauvijek." (Učenja i zavjeti 109:54).

"Zato nije pravo da ijedan čovjek bude u ropstvu drugome. I u tu svrhu uspostavih Ustav ove zemlje, rukama mudrih ljudi koje podigoh upravo u tu svrhu, i otkupih zemlju prolijevanjem krvi." (Učenja i zavjeti 101:79-80).

Zašto bi ne-Amerikanci vjerovali da je Amerika posebna izabrana zemlja?

samo što se ovo ne odnosi na SAD nego na celi američki kontinent. Znači Amerika kao obećana zemlja nije samo SAD nego celi kontinent. Ali Bog je postavio SAD kao jednu zemlju u kojoj se obnovila crkva Hristova. Zašto SAD? Odgovor je jednostavan, jer nigde u nijednoj zemlji sveta, radi tadašnjeg ustava nije bila obnova Crkve Hristove moguća. Samo SAD nije više kao što je bila. Iako njen ustav štiti čoveka, imamo i dalje rasizam i jednu negativnu spoljnu politiku. Naravno pitanje "Zašto bi ne-Amerikanci vjerovali da je Amerika posebna izabrana zemlja?" jer trebamo prvo razumeti šta taj izraz "obećana zemlja" znači.
Obećane zemlje su zemlje koje Gospod obećava za baštinu svojim vernim sledbenicima, i često i njihovim potomcima. Ima mnogo obećanih zemalja. Država Izrael je obećana zemlja gde vidimo danas ispunjenje kroz sabiranje Jevreja od Judinog plemena. Ali i nacije "ne Jevreja" kao Mormonova knjiga uči imaju Evropu kao svoju obećanu zemlju i imamo obećanu zemlju koju je Josif dobio.
Postanak 49:22-26 govori o Josifu kao "grane rodnog drveta" i kaže da su te "grane" Josifovi potomci - i da se na to odnosi - "preko zida tera svoje grane." - misleći na okean (koji je narodima bilo kao zid) - preko kog bi oni našli put u blagoslovenu zemlju (Ponovljeni zakoni 33:13), koja bi bila zemlja njihovog nasledstva. Ovim Josifovim potomcima su takođe obećani „blagoslovi grudi i utrobe“ (Postanak 49:25), što znači veliko potomstvo, o čemu svedoči nastanak velikog naroda na američkom kontinentu.

Knjiga Ponovljeni zakon opisuje ovu blagoslovenu zemlju, koju će Josifovi potomci naslediti, u pet navrata kao „blago“ (videti Ponovljeni zakoni 33:13-16). Nije li zemlja njihovog nasleđa bila "blago najbolje" zemlje Amerike, koju je i prorok Lehi (iz Mormonove knjige) takođe nazivao „dragocenom zemljom obećanja“

Ako ti narodi sada nisu prorečeni potomci Josifa, i nisu njegovi naslednici "najbolje zemlje" gde su onda Josifovi potomci danas, o kojima je u Ponovljenom zakonu 33:13-16 prorečeno: „Neka Gospod blagosilja zemlju njegovu najboljim nebeskim darom, rosom, i vodama iz velikih dubina, najboljim plodovima onim što je najbolje sa istočnih gora i što je najbolje s vekovnih brda, najboljim plodovima zemlje i obiljem njenim i naklonošću onoga koji je u grmu prebivao. Na Josifovu glavu neka sve to dođe, na teme onoga ko je izdvojen od braće svoje. Veličanstven je kao prvenac..."

Ako ta dargocena zemlja nije Amerika gde su onda potomci Josifa prešli okean i gde je ta njihova dragocena zemlja koja se pominje u Postanku 49:22-26 i Ponovljenom zakonu 33:13-16?

samo što se ovo ne odnosi na SAD nego na celi američki kontinent. Znači Amerika kao obećana zemlja nije samo SAD nego celi kontinent.

A gle čuda samo je Ustav SADa uzdignut na nivo Božjeg dara.
"Poslušajte, o vi starješine crkve moje, govori Gospod Bog vaš, koji se skupiste zajedno prema zapovijedima mojim, u ovoj zemlji, a to je zemlja Missouri, i to je zemlja koju odredih i posvetih za sabiranje svetaca. Dakle, ovo je zemlja obećana, i mjesto za grad Sion." (UiZ 57:1-2).
Missouri je savezna država SAD-a. Istina da je Joseph Smith govorio kasnije da je obećana zemlja čitav kontinent ipak je jasno da su SAD uzdignute na posebno mjesto.

Bog je postavio SAD kao jednu zemlju u kojoj se obnovila crkva Hristova. Zašto SAD? Odgovor je jednostavan, jer nigde u nijednoj zemlji sveta, radi tadašnjeg ustava nije bila obnova Crkve Hristove moguća.

A zašto? Šta je tako posebno u SADu?

A gle čuda samo je Ustav SADa uzdignut na nivo Božjeg dara.
"Poslušajte, o vi starješine crkve moje, govori Gospod Bog vaš, koji se skupiste zajedno prema zapovijedima mojim, u ovoj zemlji, a to je zemlja Missouri, i to je zemlja koju odredih i posvetih za sabiranje svetaca. Dakle, ovo je zemlja obećana, i mjesto za grad Sion." (UiZ 57:1-2).
Missouri je savezna država SAD-a. Istina da je Joseph Smith govorio kasnije da je obećana zemlja čitav kontinent ipak je jasno da su SAD uzdignute na posebno mjesto.

A zašto? Šta je tako posebno u SADu?

To što je tada bilo posebno u SAD bila je ustavom zagarantovana sloboda veroispovesti. Nigde u Evropi tada (1820g.) nije bilo moguće da iko veruje i misionira nešto što se protivilo tradicionalnom Hrišćanastvu, ili trdaiconalni hrišćanskim crkvama. To je razlog zašto je mnogo protestanta tražilo u SAD svojiu slobodu verovanja, što je sigurno uticalo na tadašnji ustav SAD.

To što je tada bilo posebno u SAD bila je ustavom zagarantovana sloboda veroispovesti. Nigde u Evropi tada (1820g.) nije bilo moguće da iko veruje i misionira nešto što se protivilo tradicionalnom Hrišćanastvu, ili trdaiconalni hrišćanskim crkvama. To je razlog zašto je mnogo protestanta tražilo u SAD svojiu slobodu verovanja, što je sigurno uticalo na tadašnji ustav SAD.

Netačno. Recimo 1813. u Britaniji je donijet Doctrine of the Trinity Act koji je dozvolio slobodu vjeroispovijesti svim netrinitarcima što bi bilo značajno baš za mormone. 1829. rimokatolici dobijaju pravo da budu izabrani u Parlament. Tolerancija je postojala i u Francuskoj pod Burbonskom restauracijom. U Austriji car Jozif II donosi Patent o toleranciji a u Švedskoj se donosi Akt o toleranciji itd.

Značajno je napomenuti da čak i da uzmemo da izabrana zemlja podrazumijeva čitav američki kontinent to se ne kosi sa učenjem o posebnosti SADa. Govorimo o 19. vijeku u kome su postojale dvije ideološke postavke širom SADa vezane za ostatak Amerike. Prva je Monroova doktrina koja stipulira da Evropljani više ne trebaju imati uticaj u Americi koja je zona uticaja SADa. A onda imamo Manifest Destiny koja stipuliše da bijeli Amerikanci trebaju da nasele čitavu Sjevernu a onda i Južnu Ameriku. U 19. vijeku je američki kontinent i zamišljan kao zona uticaja SADa gdje će SAD proširiti civilizaciju i napredak. To reflektuje i učenje LDS.

"A taj zakon zemlje koji je ustavni, što podupire ono načelo slobode u čuvanju prava i povlastica, pripada cijelom ljudskom rodu, i opravdan je preda mnom." (UiZ 98:5).
"U skladu sa zakonima i ustavom naroda, za koje dopustih da budu uspostavljeni, i trebaju se održavati radi prava i zaštite svakog tijela, u skladu s pravednim i svetim načelima;" (UiZ 101:77).
Ustav SADa je namijenjen svim ljudima. Toliko je taj dokument inspirisan. Joseph Smith ga je stavio u istu rečenicu sa Biblijom i Isusom Hristom.

Značajno je napomenuti da čak i da uzmemo da izabrana zemlja podrazumijeva čitav američki kontinent to se ne kosi sa učenjem o posebnosti SADa. Govorimo o 19. vijeku u kome su postojale dvije ideološke postavke širom SADa vezane za ostatak Amerike. Prva je Monroova doktrina koja stipulira da Evropljani više ne trebaju imati uticaj u Americi koja je zona uticaja SADa. A onda imamo Manifest Destiny koja stipuliše da bijeli Amerikanci trebaju da nasele čitavu Sjevernu a onda i Južnu Ameriku. U 19. vijeku je američki kontinent i zamišljan kao zona uticaja SADa gdje će SAD proširiti civilizaciju i napredak. To reflektuje i učenje LDS.

"A taj zakon zemlje koji je ustavni, što podupire ono načelo slobode u čuvanju prava i povlastica, pripada cijelom ljudskom rodu, i opravdan je preda mnom." (UiZ 98:5).
"U skladu sa zakonima i ustavom naroda, za koje dopustih da budu uspostavljeni, i trebaju se održavati radi prava i zaštite svakog tijela, u skladu s pravednim i svetim načelima;" (UiZ 101:77).
Ustav SADa je namijenjen svim ljudima. Toliko je taj dokument inspirisan. Joseph Smith ga je stavio u istu rečenicu sa Biblijom i Isusom Hristom.

samo zato što je ustav SAD bio nadahnut ne govori sada da je sve u SAD bilo dobro. Danas je očigledno da je ustav SAD i u mnogim evropskim državama imao veliki uticaj ali naravno i u južnoj Americi pa i u Kanadi. Ma koliko kritični stav imamo protiv Amerike, njihov ustav je bio vema dobra ideja.

samo zato što je ustav SAD bio nadahnut ne govori sada da je sve u SAD bilo dobro. Danas je očigledno da je ustav SAD i u mnogim evropskim državama imao veliki uticaj ali naravno i u južnoj Americi pa i u Kanadi. Ma koliko kritični stav imamo protiv Amerike, njihov ustav je bio vema dobra ideja.

Jedna je stvar reći da je dokument dobar i progresivan a sasvim druga da je nadahnut od Boga.

Isus Hristos nakon Svog boravka u Judeji nije posjedio nijednu drugu oblast već baš Ameriku. Nije posjetio nas na Balkanu, nije posjetio Rim kao centar Starog svijeta, nije posjetio Han dinastiju kao najmnogoljudniju i najrazvijeniju državu tog vremena. Posjetio je baš Ameriku.

Posjetio je i svetu zemlju Indiju.

Posjetio je i svetu zemlju Indiju.

Posetio je sva ostala Izraelska plemena kako je obećao: "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15) "Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16)

Posetio je sva ostala Izraelska plemena kako je obećao: "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15) "Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16)

Odlučio sam pročitati u cjelosti Mormonovu knjigu te se bliže upoznati sa onim što tamo piše. Pročitao sam do sada 1 Nefi, 2 Nefi, Jakov, Enos, Jarom, Omni i Riječi Mormonove.

Odlučio sam pročitati u cjelosti Mormonovu knjigu te se bliže upoznati sa onim što tamo piše. Pročitao sam do sada 1 Nefi, 2 Nefi, Jakov, Enos, Jarom, Omni i Riječi Mormonove.

I kakvi su ti dojmovi do sada. Vjeruješ li da su neki od Izraelaca brodom prešli cijeli Atlantik i došli na tlo Amerike?

I kakvi su ti dojmovi do sada. Vjeruješ li da su neki od Izraelaca brodom prešli cijeli Atlantik i došli na tlo Amerike?

Ne. Ima stilskih stvari koje po meni sahranjuju kredibilitet knjige. Npr. Izraelci vijekovima prije Hrista znaju Isusa Hrista IMENOM. Starozavjetnim prorocima nisu otkriveni toliko precizni detalji. Ili na nekim mjestima ti američki Izraelci praktično ponavljaju dijelove Novog zavjeta iako je to navodno vijekovima prije NZ.

Ne. Ima stilskih stvari koje po meni sahranjuju kredibilitet knjige. Npr. Izraelci vijekovima prije Hrista znaju Isusa Hrista IMENOM. Starozavjetnim prorocima nisu otkriveni toliko precizni detalji. Ili na nekim mjestima ti američki Izraelci praktično ponavljaju dijelove Novog zavjeta iako je to navodno vijekovima prije NZ.

Ti još nisi stigao do vremena kad se Isus nakon uskrsnuća pojavio tamo kod njih. Znam kad im je govorio da je to doslovno kao u Novom zavjetu. Bila bi fora da je nešto novo izgovorio, ali ne doslnovo od riječi do riječi. Isto tako kako veliš u ranoj fazi knjige da sve stoji kao u Novom zavjetu, čudno malo.

Nazad
Vrh