Kojeg Duha je Mormonova knjiga?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
[/URL]
Ovdje se kritikuje ideja da su prekolumbijski Indijanci vjerovali u bijele bogove i ističe se mogućnost da su to izmislili konkvistadori što ima smisla.
[/URL]
Evo i djelo mormonskog autora koje pobija tu ideju da je Quetzalcoatl Isus u Americi. Tako da bilo kakva asocijacija Quetzalcoatla sa Hristom može biti jedino rezultat kasnijeg španskog rimokatoličkog uticaja a nikako ne pokazuje da je Hristos došao u Ameriku.

Da li je istina da mormonska knjiga uci da su Hristos i Lucifer rodjena braca i da Bog ima zenu?

Proveravam da li su te price o toj knjizi istinite.

Idemo dalje. Prikaz Quetzalcoatla sa krstom ne označava njegovu vezu sa Hristom jer to uopšte ni nije krst već simbol četiri strane svijeta, jednog od najznačajnih koncepta aztečko-majanske religije pri čemu je svaka strana svijeta imala svog boga. Bog sjevera je bio Tezcatlipoca, bog juga Huitzilopochtli, bog istoka Tonatiuh i na kraju bog zapada upravo Quetzalcoatl.
Kao dokaz prilažem prvu stranicu Codex Fejérvary-Mayera, jednog od preživjelih mezoameričkih dokumenata prije konkvistadora.
aus_69_02_2.jpg

Kao što vidimo imamo prikaz četiri strane svijeta koje naravno po svom obliku sliče na krst jer i krst ima četiri strane. Dakle jasno je da "krst" Quetzalcoatla nema veze sa Isusom Hristom već sa vjerovanjima lokalnih plemena.

Da li je istina da mormonska knjiga uci da su Hristos i Lucifer rodjena braca i da Bog ima zenu?

Proveravam da li su te price o toj knjizi istinite.

Pa što se tiče ideje da su Hristos i Satana braća i Hristos i Satana su opisani kao "spirit sons" Boga.
[/URL]
.[/URL]
Doduše po mormonima svi smo mi spirit sons Boga.
[/URL]
Ne samo to. Po gornjem linku mi smo svi bukvalno djeca Božija i stvoreni smo na nebesima. Brigham Young je napisao da je to ostvareno seksualnim putem. Ne samo to.

Brigham Young a i kasniji mormonski lideri su pisali da je i Hristos začet prirodnim putem između Boga i Marije.
[/URL]
Desna strana predzadnji pasus. Hristovo rođenje je rezultat "prirodne akcije" i On je začet od oca kao što smo mi od naših očeva. Šta je reći?

Nista mi se to ne slaze sa Biblijom. Vise mi loci na odluku da se izabere izmedju jedne ili druge knjige.

Tako je. Njihovo istorijsko postojanje ne znači nužno da je istina što je zapisano o njima ali ako nisu istorijski postojali onda je sigurno da nije istina. Velika razlika.

Ovo isto kažu milion drugih pokreta.

Nisam siguran da postoje "razne legende". Što se tiče Quetzalcoatla postavljene slike ne datiraju iz prekolumbijske Amerike pošto jedino ta treća liči na prepoznatljivi majansko-aztečki stil dok sve ostale djeluju dosta novije. Druga slika nije slika Quetzalcoatla već aztečkog vladara Montezume II što piše na samoj slici i to piše na španskom znači ta slika datira iz španskog perioda. Četvrta je rad Jose Clementea Orozca iz 1930ih.
[/URL]
Što se tiče prikaza Quetzalcoatla od strane samih Azteka i Maja nemamo podatke da je prikazivan kao bijeli čovjek sa bradom već je prikazivan kao zmijsko stvorenje sa perjem.
[/URL]
Ovdje možemo vidjeti neke od tih prikaza.

da pernata zmija je njegov simbol, jer veruju da je doleteo sa pernatom zmijom sa neba. svi hramovi su puni njegovim simbolima glave pernate zmije. Inke ga nazivaju vera koča i njegov kip ga prikazuje kao čovek sa bradom. Uopšte je simbolika kod svih indijanaca od velikog značaja.

[/URL]
Ovdje se kritikuje ideja da su prekolumbijski Indijanci vjerovali u bijele bogove i ističe se mogućnost da su to izmislili konkvistadori što ima smisla.
[/URL]
Evo i djelo mormonskog autora koje pobija tu ideju da je Quetzalcoatl Isus u Americi. Tako da bilo kakva asocijacija Quetzalcoatla sa Hristom može biti jedino rezultat kasnijeg španskog rimokatoličkog uticaja a nikako ne pokazuje da je Hristos došao u Ameriku.

To se desi kada Španci unište njihove zapise.

[/URL]
[/URL]

imaju arheološki nalazi koji drugo govore, a njih sigurno nisu španci sklesali. Imamo mnogo nađenih kipova i slika u kojim se vide bradati ljudi i to veoma jasno. Mi znamo da je imdijancima genetski nemoguće da imaju brade.

Prilozi

• shot0039.jpg
    shot0039.jpg
    387 KB · Pogledi: 63
  • shot0040.jpg
    shot0040.jpg
    311.6 KB · Pogledi: 58
  • shot0041.jpg
    shot0041.jpg
    485.3 KB · Pogledi: 52
  • shot0042.jpg
    shot0042.jpg
    386.8 KB · Pogledi: 46
  • shot0045.jpg
    shot0045.jpg
    321.1 KB · Pogledi: 52
  • shot0046.jpg
    shot0046.jpg
    278.9 KB · Pogledi: 48
  • shot0047.jpg
    shot0047.jpg
    279 KB · Pogledi: 67
  • shot0048.jpg
    shot0048.jpg
    297.1 KB · Pogledi: 60
Zadnje uređeno od strane moderatora:
Pa što se tiče ideje da su Hristos i Satana braća i Hristos i Satana su opisani kao "spirit sons" Boga.
[/URL]
.[/URL]
[/URL]
Ne samo to. Po gornjem linku mi smo svi bukvalno djeca Božija i stvoreni smo na nebesima. Brigham Young je napisao da je to ostvareno seksualnim putem. Ne samo to.

Brigham Young a i kasniji mormonski lideri su pisali da je i Hristos začet prirodnim putem između Boga i Marije.
[/URL]
Desna strana predzadnji pasus. Hristovo rođenje je rezultat "prirodne akcije" i On je začet od oca kao što smo mi od naših očeva. Šta je reći?

to Mormonova knjiga ne uči. Takve priče su nastale od neprijatelja crkve koji iskrivljuju naša učenja da bi izgledala absurno i smešno.

[/URL]
.[/URL]
[/URL]

[/URL]

Pa ako idemo od učenja da su sva nebeska duhovna bića Božja deca, onda je i Lucifer bio jedan sin Božji kao isvi ostali, samo on je izgubio svoj položaj na nebu i postao Sotona, protivnik Božji i tako je prestao da bude sin Božji. Govoriti da su Sotona i Isus sinovi Božje nije istina jer Sotona nije sin Božji. Novi zavet jasno uči da su samo oni sinovi Božji koji drže njegove zapovesti.

Izgubljni sin je jednom rekao "Oče, zgrešio sam nebu i tebi. Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom." (Luka 15:18,19)

Lucifer sada nije više dostojan da se zove Sin Božji.

Nista mi se to ne slaze sa Biblijom. Vise mi loci na odluku da se izabere izmedju jedne ili druge knjige.

samo što ovo nigde ne piše u Mormonovoj knjizi. Postaviću naša temeljna učenje u seriji i na našem jeziku.

to Mormonova knjiga ne uči. Takve priče su nastale od neprijatelja crkve koji iskrivljuju naša učenja da bi izgledala absurno i smešno.

Pa ja vidim da to piše u djelima mormonskih autora. To što se LDS crkva kasnije distancirala od takvih tumačenja je druga priča.

Što se tiče brada nije baš tačno da Indijanci ne mogu nikako imati bradu već da generalno imaju manje brade i brade nisu značajan dio njihove kulture pa su se brijali i čupali brade. Ali ponekad su prikazivani i sa bradom. Npr. aztečki vladar Montezuma u Codex Mendoza. Pogotovo bogovi su prikazivani sa bradama. Quetzalcoatl nije jedini bradati bog. Slične prikaze imamo i kod bogova Tlaloca i Tonatiuha što nam govori da su Azteci i Maje brade povezivali sa božanstvima. Ne govori nam to ništa o nekakvom dolasku Hrista u Ameriku niti se na osnovu toga može reći da je Hristos došao u Ameriku. Nemojmo sad postati kao Ancient Aliens teoretičari koji na osnovu par prikaza razviju kompleksne teorije o tome kako su vanzemaljci dolazili bez da temeljno prouče materiju.

Pa ja vidim da to piše u djelima mormonskih autora. To što se LDS crkva kasnije distancirala od takvih tumačenja je druga priča.

Što se tiče brada nije baš tačno da Indijanci ne mogu nikako imati bradu već da generalno imaju manje brade i brade nisu značajan dio njihove kulture pa su se brijali i čupali brade. Ali ponekad su prikazivani i sa bradom. Npr. aztečki vladar Montezuma u Codex Mendoza. Pogotovo bogovi su prikazivani sa bradama. Quetzalcoatl nije jedini bradati bog. Slične prikaze imamo i kod bogova Tlaloca i Tonatiuha što nam govori da su Azteci i Maje brade povezivali sa božanstvima. Ne govori nam to ništa o nekakvom dolasku Hrista u Ameriku niti se na osnovu toga može reći da je Hristos došao u Ameriku. Nemojmo sad postati kao Ancient Aliens teoretičari koji na osnovu par prikaza razviju kompleksne teorije o tome kako su vanzemaljci dolazili bez da temeljno prouče materiju.

zato sam vam rekao čitajte Mormonovu knjigu i upitajte Boga našeg Nebeskog Oca u ime Hristovo nije li ta knjiga istinita a Om je obećao da će nam to objavati moći Duha svetoga. Tako možemo znati istinu o svemu. Tako sam ja saznao da je Biblija istinita i tako sam saznao da je Mormonova knjiga istinita. Iztraživanjem putem nauke je ograničeno. naročito kada shvatimo da je arheološko iztraživanje amerike jedva tri posto završeno.
Skoro je nađen najstriji grad amerike.

"Manje od 200 kilometara od glavnog grada Peru, Lima, Caral je pripadao suvremenoj civilizaciji sličnom onima Egipta, Indije, Kine i Mesopotamije, Kako čitate: grad je više od 5.000 godina star! Stoga je najstariji u Americi. Želite li znati više o njoj? Kažemo vam

Sveti grad Caral

Caral je grad koji se razvio između 3000 i 1800 prije Krista. Znanstvenici ga opisuju kao "grad" za njegovu organizaciju, raznovrsnost zgrada i njegovo proširenje. Sastoji se od skupa kuća i objekata (svaka s različitom funkcijom)."

Prilozi

• caral 1.jpg
    caral 1.jpg
    168.9 KB · Pogledi: 53
zato sam vam rekao čitajte Mormonovu knjigu i upitajte Boga našeg Nebeskog Oca u ime Hristovo nije li ta knjiga istinita a Om je obećao da će nam to objavati moći Duha svetoga. Tako možemo znati istinu o svemu. Tako sam ja saznao da je Biblija istinita i tako sam saznao da je Mormonova knjiga istinita. Iztraživanjem putem nauke je ograničeno. naročito kada shvatimo da je arheološko iztraživanje amerike jedva tri posto završeno.

https://hr.vnexpresstravel.com/caral-u-peruu-najstariji-grad-u-americi/#Sveti_grad_Caral

Ja poštujem Vaše vjerovanje ali morate razumjeti da su ipak potrebni neki opipljiviji dokazi od osjećaja pošto su osjećaji subjektivnog karaktera. No ako ništa drugo vjera Vam je zaista fascinantna i vrijedilo je upoznati se bliže sa njom.

"Manje od 200 kilometara od glavnog grada Peru, Lima, Caral je pripadao suvremenoj civilizaciji sličnom onima Egipta, Indije, Kine i Mesopotamije, Kako čitate: grad je više od 5.000 godina star! Stoga je najstariji u Americi. Želite li znati više o njoj? Kažemo vam

Sveti grad Caral

Caral je grad koji se razvio između 3000 i 1800 prije Krista. Znanstvenici ga opisuju kao "grad" za njegovu organizaciju, raznovrsnost zgrada i njegovo proširenje. Sastoji se od skupa kuća i objekata (svaka s različitom funkcijom)."

Ne kazem da necu procitati jednom kada uhvatim vreme. Cisto radi svog obrazovanja.

Ali ne mogu da prihvatim onu pricu o Josifovom plemenu i poseti Hrista Americi. To je za mene izvan realnosti.

Ne kazem da necu procitati jednom kada uhvatim vreme. Cisto radi svog obrazovanja.

Ali ne mogu da prihvatim onu pricu o Josifovom plemenu i poseti Hrista Americi. To je za mene izvan realnosti.

Nadam se da ćete upitati Boga. Bog zna sve.

Nadam se da ćete upitati Boga. Bog zna sve.

Ja sam to uradio vec odavno. Bog se nikada ne menja. Ne kaze jednom ovo a drugi put ono.

Ne postoji nista sto moze da se usporedi sa Biblijom a jos manje neka knjiga koja moze da je nadopuni. Ona je pisana od stvarnih ljudi koji su ziveli i bili istorijske licnosti. Dogadjaji koje opisuje su istorijski. Mesta koja opisuje su stvarna. Narod koji opisuje su pravi narod koji zivi do danas. Arhelogija potvrdjuje Bibliju. Istorija potvrdjuje Bibliju. Sveti Duh potvrdjuje Bibliju.

Dobro je citati i druge knjige, ali sve je to daleko ispod Biblije.

Ja sam to uradio vec odavno. Bog se nikada ne menja. Ne kaze jednom ovo a drugi put ono.

Ne postoji nista sto moze da se usporedi sa Biblijom a jos manje neka knjiga koja moze da je nadopuni. Ona je pisana od stvarnih ljudi koji su ziveli i bili istorijske licnosti. Dogadjaji koje opisuje su istorijski. Mesta koja opisuje su stvarna. Narod koji opisuje su pravi narod koji zivi do danas. Arhelogija potvrdjuje Bibliju. Istorija potvrdjuje Bibliju. Sveti Duh potvrdjuje Bibliju.

Dobro je citati i druge knjige, ali sve je to daleko ispod Biblije.

Sveto pismo je nadahnuto od Boga a to nije bitno kada, od koga i gde je zapisano.
"Ne znate li da ima više naroda od jednog? Ne znate li da ja, Gospod Bog vaš, stvorih sve ljude, i da se sećam onih koji su na ostrvima morskim, i da vladam gore na nebesima i dole na zemlji, i iznosim reč svoju deci čovečjoj, da, i to svim narodima zemaljskim?

Zašto gunđate što ćete primiti još reči mojih? Ne znate li da je svedočanstvo dva naroda dokaz vama da sam ja Bog, da se sećam jednog naroda kao i drugog? Stoga, iste reči govorim jednom narodu kao i drugom. A kada se dva naroda udruže udružiće se i svedočanstvo ta dva naroda.

A to činim da mnogima dokažem da sam isti juče, danas, i zauvek i da reči svoje izričem kako mi se svidi. I zato što jednu reč izgovorih ne mislite da ne mogu i drugu izgovoriti, jer delo moje nije još dovršeno niti će biti do svršetka čovečjeg, niti od tada pa nadalje.

Stoga, zato što Bibliju imate ne mislite da ona sadrži sve reči moje, niti mislite da ne učinih da još toga bude zapisano.

Jer gle, govoriću Jevrejima i oni će to pisati, a govoriću i Nefijcima i oni će to pisati, a govoriću i drugim plemenima doma Izraelovog, koje izvedoh, i oni će to pisati. I govoriću i svim narodima zemaljskim, i oni će to pisati.

I dogodiće se da će Jevreji imati reči Nefijaca, i Nefijci će imati reči Jevreja, a Nefijci i Jevreji imaće reči izgubljenih plemena Izraelovih, a izgubljena plemena Izraelova imaće reči Nefijaca i Jevreja.

I dogodiće se da će moj narod, koji je od doma Izraelovog, biti sabran kući, u zemlje poseda njihovih, a i reč moja biće u jedno sabrana. I pokazaću onima što se protiv reči moje bore i protiv moga naroda, koji je od doma Izraelovog, da sam ja Bog, i da se zavetovah Avramu da ću se sećati potomstva njegovog zauvek." (2 Nefi 29:7,8-14)

Idemo dalje. Prikaz Quetzalcoatla sa krstom ne označava njegovu vezu sa Hristom jer to uopšte ni nije krst već simbol četiri strane svijeta, jednog od najznačajnih koncepta aztečko-majanske religije pri čemu je svaka strana svijeta imala svog boga. Bog sjevera je bio Tezcatlipoca, bog juga Huitzilopochtli, bog istoka Tonatiuh i na kraju bog zapada upravo Quetzalcoatl.
Kao dokaz prilažem prvu stranicu Codex Fejérvary-Mayera, jednog od preživjelih mezoameričkih dokumenata prije konkvistadora.
aus_69_02_2.jpg

Kao što vidimo imamo prikaz četiri strane svijeta koje naravno po svom obliku sliče na krst jer i krst ima četiri strane. Dakle jasno je da "krst" Quetzalcoatla nema veze sa Isusom Hristom već sa vjerovanjima lokalnih plemena.

čak iako ste u pravu to ne rešava problem da je Quetzalcoatl predstavljen više puta da nosi krst, a samo što neko tvrdi da to nem veze sa Hristom, to je njegovo lično mišljenje koje nemože da dokaže.

Prilozi

• Kecalkoatl - Krst.jpg
    Kecalkoatl - Krst.jpg
    280.1 KB · Pogledi: 54
  • quetzalcoatlcrossborgias.jpg
    quetzalcoatlcrossborgias.jpg
    60.9 KB · Pogledi: 52
  • Rafael Videla Eissmann. Kreuz-Gott. Quetzalcoatl 02 (1).jpg
    Rafael Videla Eissmann. Kreuz-Gott. Quetzalcoatl 02 (1).jpg
    52 KB · Pogledi: 39
  • [001886].jpg
    [001886].jpg
    140.5 KB · Pogledi: 63
Pojasnio sam kako to nije krst već označavanje četiri kardinalna pravca a Quetzalcoatl je bio bog jednog od četiri tih pravaca. Pa zar nisu otisci stopala na sve 4 strane tog "krsta"?

Pojasnio sam kako to nije krst već označavanje četiri kardinalna pravca a Quetzalcoatl je bio bog jednog od četiri tih pravaca. Pa zar nisu otisci stopala na sve 4 strane tog "krsta"?

Pa i Isus je učinio otkup za sve četiri strane sveta. Mislim da nema smisla da Quetzalcoatl nosi četiri kardinalna pravca na sebi. Bez obzira kako vi to tumačite, moje svedočanstvo ne stoji na tome nego na objavi moći Duha svetoga.
Krst se u početku Hrišćanastva isto nije koristio kao simbol i uveden je kao takav tek posle 375g. Danas je za mnoge od drugog značaja. Isto tako je i sa ovim tumačenjem krsta u vezi ove teme, postoje tumačenja, ali ne dokaz.

Zašto ne bi imalo smisla ako je on bog jednog od 4 pravca?

Krst je simbol hrišćanstva od najranijih vremena daleko prije 4. vijeka. Pa jedan od najstarijih antihrišćanskih grafita iz negdje 2. vijeka jeste raspeti čovjek sa glavom magarca kao ismijavanje hrišćana. Ali to govori da je i tada krst poistovjećivan sa hrišćanima.

Nazad
Vrh