Sinovi Božji!

To inače jesu bila božanska bića, jer u psalam 82: Bog stoji u zboru moćnih, među bogovima on osudu izriče.....na ovaj tekst Isus aludira kad je rekao da je Sin Božji a ovi ga htjeli kamenovati. A Isus onda spomonje ove bogove....anđele, to nisu mogli biti ljudi....

To inače jesu bila božanska bića, jer u psalam 82: Bog stoji u zboru moćnih, među bogovima on osudu izriče.....na ovaj tekst Isus aludira kad je rekao da je Sin Božji a ovi ga htjeli kamenovati. A Isus onda spomonje ove bogove....anđele, to nisu mogli biti ljudi....

A zasto ne bi mogli biti ljudi?
Ovdje se Isus obraca zidovima

Odgovoriše mu Židovi: "Zbog dobra te djela ne kamenujemo, nego zbog hule: što ti - čovjek - sebe Bogom praviš." Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena - a Pismo se ne može dokinuti - kako onda vi onome kog Otac posveti i posla na svijet možete reći: 'Huliš!' - zbog toga što rekoh: 'Sin sam Božji!' Ako ne činim djela Oca svoga, nemojte mi vjerovati. Ali ako činim, sve ako meni i ne vjerujete, djelima vjerujte pa uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu."

Mislim da taj tekst ne pomaže u samoj identifikaciji sinova Božjih. Teolozi po tom pitanju se isto razdvajaju, neki misle da su to korumpirani suci, a neki neposlušni anđeli. No, kako god, nisam našao u tome pripomoć za temu.

Ima i teologa koji to tumače kao proročanstvo o drugom dolasku Hristovom. Npr. Grigorije Bogoslov. Sv. Atanasije pak o prvom dolasku i osudi jevrejskih starješina. Teška tema.

Ponovljeni Zakon 32,8: "Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova":

Ovaj prijevod je najtačniji, jer svi prevode ovako - prema broju Izraelovih Sinova....pošto je ovaj stih PZ 32,8 povezan sa Postankom 10, a tamo se nabrajaju sinovi od ovoga, sinovo od onoga....a tada Izrael još nije bio uspostavljen - kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božijih sinova.

Inače to je jako težak stih. Za mene najteži u Pismu.

Ponovljeni Zakon 32,8: "Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova":

Ovaj prijevod je najtačniji, jer svi prevode ovako - prema broju Izraelovih Sinova....pošto je ovaj stih PZ 32,8 povezan sa Postankom 10, a tamo se nabrajaju sinovi od ovoga, sinovo od onoga....a tada Izrael još nije bio uspostavljen - kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božijih sinova.

Pa neznam zasto bi bio tacan taj prevod kada original lepo pise Izrael:
בהנחל עליון גוים בהפרידו בני אדם יצב גבלת עמים למספר בני ישׂראל׃

Nisam siguran da je taj i prošli stih kojeg ste naveli dobar oslonac za prepoznavanje anđela u pojmu "sinovi Božji".

Aluziju iz Postanka u svjetlu teksta iz Pnz 32:8 koju ste naveli možemo promatrati na više načina. Recimo, oni koji smatraju da se radi o anđelima to tumače na način da je Bog osuđujući čovjekov neposluh, odnosno pobunu (za vrijeme izgradnje Babilonske kule) kao kaznu čovječanstvu postavio ih pod vlast/upravu/vodstvo duhovnih bića (anđela).

Osobno, ne vjerujem u takav razvoj događaja i mislim da dosta manjkavosti ima u promišljanju teologa koji se pozivaju na prijevod iz Septuaginte (LXX). No, da ne bi širili ovu temu sa nekim drugim temama, samo ću ukratko navesti za što mislim da tekst upućuje:

Dodjela teritorija je bila determinirana Božjim planom izdvajanja jednog naroda za kojeg je posebno rezervirao/odredio zemlju. Odnosno, čovječanstvo je bilo odvojeno i ograničeno na područja koja im je Bog odredio, imajući na umu Izrael. Dakle, sve što je Bog učinio prije formiranja izraelske nacije bilo je učinjeno da postavi svoj narod, koji će kasnije otkupiti i naseliti u zemlji koju im je pripremio.

Za Izraelce znamo da su nazvani sinovima Božjim u Pismu više puta, što sam i naveo u ranijim komentarima. Kada su u pitanju anđeli tu se uglavnom koriste određeni stihovi za koje ni sami nismo potpuno sigurni kako ih pravilno interpretirati. Ali, evo jedan interesantan stih za razmišljanje:
Heb 1:5 - Ta kome od anđela ikad reče: Ti si sin moj, danas te rodih; ili pak: Ja ću njemu biti otac, a on će meni biti sin.

Fali još da komentiraš Job 38,7

Morao bih prostudirati, ovako na prvu ne znam.
Problem je kod Joba u tom primjeru ili u Jobu 1:6. na kojeg se neki češće pozivaju taj što je sam opis nedovoljan da zaključimo o kojim to stvorenjima Job govori. Zvijezde u ovom primjeru su bez ikakve sumnje anđeli, što vidimo i u drugim knjigama Pisma, s druge strane da li sinovi mogu biti oni u određenom kontekstu, nisam siguran. Možda se radi o nekim drugim stvorenjima koji nisu anđeli, jer znamo da su određeni svjetovi također stvoreni i da su imali svoje predstavnike opisane u Jobu 1. glavi. Također, znamo da se Krist u nekim stihovima naziva anđelom, a i neki ljudi. Tako da vidimo da ponekad služba definira sam naziv. I kad uzmemo sve to u obzir, teško je izvlačiti nekakve konkretne zaključke na...

Knjiga o Jovu 2,1:
Opet je došao dan kada su sinovi Božji došli da stanu pred Gospoda. I Sotona je došao među njih da stane pred Gospoda.

Sinovi Božiji svakako ostaju verni. Dok se oni koji čine protiv njegove volje jasno izdvajaju, kao Djavo u ovom slučaju.

Ko su Sinovi Božji iz Postanka/1. Mojsijeve 6

A kada su se ljudi počeli množiti na zemlji i rađale im se kćeri,
[2] opaziše sinovi Božji da su kćeri ljudske lijepe; i uzimahu si za žene od svih koje bi izabrali.
[3] I reče GOSPODIN: “Neće se moj Duh dovijeka prepirati s čovjekom, jer je on tijelo: ipak, neka mu vijek bude stotinu i dvadeset godina.”
[4] U one dane je na zemlji bilo divova; a i poslije toga, kada su ono sinovi Božji ulazili k ljudskim kćerima i one im rađale djecu; ti isti postali su moćnici koji bijahu od davnine, glasoviti ljudi.
[5] I vidje GOSPODIN da je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i da je svaka zamisao njegova srca neprestano samo zlo.

Ocigledno je da su sinovi Bozji andjeli.

Postoje dobri razlozi na osnovu kojih možemo zaključiti da se taj izraz odnosi na Božje duhovne sinove. Ali koji su to razlozi?
U Postanku 6:2 piše: „Sinovi istinitog Boga počeli su da primećuju kako su ljudske kćeri lepe, pa su ih uzimali sebi za žene, sve koje su izabrali.“

U hebrejskom delu Svetog pisma izrazi „sinovi istinitog Boga“ i „sinovi Božji“ pojavljuju se u Postanku 6:2, 4; Jovu 1:6; 2:1; 38:7 i Psalmu 89:6. Šta ti stihovi govore o ’sinovima Božjim‘?

’Sinovi istinitog Boga‘ o kojima čitamo u Jovu 1:6 očigledno su bili duhovna stvorenja koja su se okupila pred Bogom. Među njima je bio i Satana, koji je ’prolazio zemljom‘ (Jov 1:7; 2:1, 2). Slično tome, u Jovu 38:4-7 možemo pročitati da su „sinovi Božji klicali od radosti“ kada je Bog zemlji položio „kamen ugaoni“. To su sigurno bili anđeli, jer ljudi još uvek nisu bili stvoreni. ’Sinovi Božji‘ koji se spominju u Psalmu 89:6 očigledno su duhovna stvorenja na nebu, a ne ljudi.

Ko su onda „sinovi istinitog Boga“ o kojima se govori u Postanku 6:2, 4? Ako uzmemo u obzir činjenice koje smo upravo naveli, logično je da se tu govori o duhovnim stvorenjima koja su došla na zemlju.

Nekima je neprihvatljiva čak i pomisao na to da su anđeli mogli biti zainteresovani za polne odnose. Isusove reči zabeležene u Mateju 22:30 pokazuju da na nebu ne postoji bračno uređenje i da anđeli nemaju potrebu za polnim odnosima. Međutim, anđeli su ponekad uzimali ljudska tela, čak su jeli i pili sa ljudima (Post. 18:1-8; 19:1-3). Dakle, logično je zaključiti da su mogli imati polne odnose sa ženama kada su uzimali ljudska tela.

Postoje biblijski utemeljeni razlozi koji nas navode na zaključak da su neki anđeli upravo to učinili. U Judinoj poslanici u šestom i sedmom stihu, greh koji su počinili ljudi u Sodomu, koji su upražnjavali neprirodne polne odnose, upoređuje se sa grehom koji su počinili ’anđeli koji nisu zadržali svoj prvobitni položaj, nego su napustili svoje pravo prebivalište‘. I tim anđelima i stanovnicima Sodoma jeste zajedničko to što su se „odavali bludu i neprirodnim polnim odnosima“. U 1. Petrovoj 3:19, 20, neposlušni anđeli se spominju u povezanosti sa „Nojevim danima“ (2. Petr. 2:4, 5). Prema tome, ono što su neposlušni anđeli u Nojevo vreme radili može se uporediti sa grehom stanovnika Sodoma i Gomore.

Takav zaključak je logičan ako uzmemo u obzir da su „sinovi istinitog Boga“ koji se spominju u Postanku 6:2, 4 bili anđeli koji su uzimali ljudska tela i imali polne odnose sa ženama.

Psalam 89,6 - većina prijevoda kaže Sinovima Božjim. Jedan prijevod kaže ovako "Tko je dakle gore jednak GOSPODU? Tko sliči GOSPODU među bogovima?" - Znači to je isto ono što sam ja spomenuo u Psalmu 82. Interesantno. I ovo što veli mystery u vezi 2 Pet 2,4.5 i Jude 6, te sam i ja poveznice htio povezati sa Sodomom i Gomorom....izgleda da sam povezao jedan sa potopom.

Za promišljanje:
Ps 8:3 - U ustima djece i dojenčadi hvalu si spremio protiv neprijatelja, da postidiš mrzitelja, zlotvora.

Postoji pretpostavka da je Sotona u svojim optužbama protiv Boga govorio kako je mogućnost stvaranja zadržao samo za sebe. No, Bog ga demantira stvaranjem čovjeka i davanjem mogućnosti čovjeku da s Njim sudjeluje u tom veličanstvenom činu. Ako je ova pretpostavka točna, to je još jedan od pokazatelja da duhovna stvorenja nemaju takve mogućnosti.

Psalam 89,6 - većina prijevoda kaže Sinovima Božjim. Jedan prijevod kaže ovako "Tko je dakle gore jednak GOSPODU? Tko sliči GOSPODU među bogovima?" - Znači to je isto ono što sam ja spomenuo u Psalmu 82. Interesantno. I ovo što veli mystery u vezi 2 Pet 2,4.5 i Jude 6, te sam i ja poveznice htio povezati sa Sodomom i Gomorom....izgleda da sam povezao jedan sa potopom.

Teško je povući paralelu između ta dva stiha. U Psalmu 89: 6 možemo zaključiti da se govori o anđelima, ali u Ps 82:1 ne govori o anđelima. Kontekst nam otkriva, a i Isusovo spominjanje tog događaja da su u pitanju starješine ili suci, vidi: (Ps 82:1-8).
Iv 10:34-36 - Isus im reče: "Ne stoji li pisano u zakonu vašemu: Ja rekoh: bogovi ste? Ako one nazva bogovima, na koje dođe riječ Božja, a Pismo se ne može dokinuti. Smijete li vi onda za onoga, kojega Otac posveti i posla na svijet, tvrditi: 'Huliš na Boga,' što rekoh: 'Sin sam Božji!'
Isusovo citiranje Psalma 82. otkriva nam da one koje Bog naziva bogovima možemo identificirati u Izraelu. To su bili oni koji su trebali suditi pravedno, a bili su nepravedni u svojim presudama i blagonakloni prema korumpiranima. A to sve govori jer su ga lažno optužili. Zato im govori da ako je Bog mogao pretke nazvati bogovima, zašto onda Njegove riječi proglašavaju za hulu…

Teško je povući paralelu između ta dva stiha. U Psalmu 89: 6 možemo zaključiti da se govori o anđelima, ali u Ps 82:1 ne govori o anđelima. Kontekst nam otkriva, a i Isusovo spominjanje tog događaja da su u pitanju starješine ili suci, vidi: (Ps 82:1-8).
Iv 10:34-36 - Isus im reče: "Ne stoji li pisano u zakonu vašemu: Ja rekoh: bogovi ste? Ako one nazva bogovima, na koje dođe riječ Božja, a Pismo se ne može dokinuti. Smijete li vi onda za onoga, kojega Otac posveti i posla na svijet, tvrditi: 'Huliš na Boga,' što rekoh: 'Sin sam Božji!'
Isusovo citiranje Psalma 82. otkriva nam da one koje Bog naziva bogovima možemo identificirati u Izraelu. To su bili oni koji su trebali suditi pravedno, a bili su nepravedni u svojim presudama i blagonakloni prema korumpiranima. A to sve govori jer su ga lažno optužili. Zato im govori da ako je Bog mogao pretke nazvati bogovima, zašto onda Njegove riječi proglašavaju za hulu…

Tako je.
Ps 82:1 ne govori o andjelima. Rec je o sudijama u Izraelu.

Ocigledno je da su sinovi Bozji andjeli.
Teško :-), ali idemo vidjeti.

Postoje dobri razlozi na osnovu kojih možemo zaključiti da se taj izraz odnosi na Božje duhovne sinove. Ali koji su to razlozi?
U Postanku 6:2 piše: „Sinovi istinitog Boga počeli su da primećuju kako su ljudske kćeri lepe, pa su ih uzimali sebi za žene, sve koje su izabrali.“

Logičnije mi je tumačenje da se radi o ljudima, a ne anđelima, zašto?
Ljepota i brak su naše ljudske kategorije i kroz takav opis vidimo ljudski odabir. Ne znam zašto bi anđeli koji se niti udaju, niti žene, u ovom smislu izražavali interes za drugom stvorenom vrstom?, također, anđeli, niti su muškarci, niti žene. No, uzmimo za pretpostavku da su doista bili u mogućnosti uzeti ljudska tijela, i opet nategnimo tu pretpostavku da su takva tijela imala mogućnost da ih koriste za odnose sa ženama, zašto brak? U toj varijanti iskazali su neposluh prema Bogu, izvršili su jedna vid pobune, a onda sklapaju brak sa tim ženama, što sami nikad nisu ni prakticirali, čemu?
Da se radi o ljudima, a ne anđelima možemo vidjeti odmah iza stiha koji slijedi:

Post 6:3 - Tada reče Gospod: "Duh moj neće više dugo ostati u ljudima; jer nijesu više ništa drugo nego meso, a trajanje života njihova neka bude još samo sto i dvadeset godina."

Tu je glavna problematika. Jer su sinovi Božji loza vjernih, dok su kćeri dio nevjerne loze koja je još prije otpala od Boga. Takvo međusobno miješanje, odnosno bračnom zajednicom dovodi vremenom do duhovnog propadanja. Posljedica toga je bila da čovjek u svojoj tjelesnosti više nije imao duhovnu vezu sa Tvorcem, zato je Bog rekao: "jer nijesu više ništa drugo nego meso".
I Izraelci su padali na istom iskušenju:
Br 25:1 - Kad su se Izraelci bili nastanili u Luguakacije, stade narod činiti preljubu s kćerima moapskim.

Dakle, vidimo iz konteksta da Bog nema problema sa anđelima, nego ljudima.

U hebrejskom delu Svetog pisma izrazi „sinovi istinitog Boga“ i „sinovi Božji“ pojavljuju se u Postanku 6:2, 4; Jovu 1:6; 2:1; 38:7 i Psalmu 89:6. Šta ti stihovi govore o ’sinovima Božjim‘?

Ne smijemo smetnuti s uma da se izraz u Pismu sinovi Božji najviše koristi za ljude, vidi: Pnz 14:1; 32:5; Iz 43:6,7; Hoš 1:10; Ps 73:15; Lk 3:38
Što se tiče Joba 1:6;2:1 mislim da se tu nije radilo o anđelima, već o predstavnicima koji su dolazili da se poklone Bogu. 38:7 nisam siguran (možda), Ps 89:6 je izvjesno da se radi o njima.

’Sinovi istinitog Boga‘ o kojima čitamo u Jovu 1:6 očigledno su bili duhovna stvorenja koja su se okupila pred Bogom. Među njima je bio i Satana, koji je ’prolazio zemljom‘ (Jov 1:7; 2:1, 2). Slično tome, u Jovu 38:4-7 možemo pročitati da su „sinovi Božji klicali od radosti“ kada je Bog zemlji položio „kamen ugaoni“. To su sigurno bili anđeli, jer ljudi još uvek nisu bili stvoreni. ’Sinovi Božji‘ koji se spominju u Psalmu 89:6 očigledno su duhovna stvorenja na nebu, a ne ljudi.

Pošto sam ranije gore komentirao, da se ne ponavljam...

Ko su onda „sinovi istinitog Boga“ o kojima se govori u Postanku 6:2, 4? Ako uzmemo u obzir činjenice koje smo upravo naveli, logično je da se tu govori o duhovnim stvorenjima koja su došla na zemlju.

Ne mogu se složiti sa vama. To bi najviše mogla biti indicija, ali svakako bi bilo slabije od nabrajanja svih stihova u kojima se govori za neke ljude ili zajednice da su sinovi Božji.

Nekima je neprihvatljiva čak i pomisao na to da su anđeli mogli biti zainteresovani za polne odnose. Isusove reči zabeležene u Mateju 22:30 pokazuju da na nebu ne postoji bračno uređenje i da anđeli nemaju potrebu za polnim odnosima. Međutim, anđeli su ponekad uzimali ljudska tela, čak su jeli i pili sa ljudima (Post. 18:1-8; 19:1-3). Dakle, logično je zaključiti da su mogli imati polne odnose sa ženama kada su uzimali ljudska tela.

Nisam siguran ni da je logično u ovom slučaju. Jer čitavo vrijeme govorimo o nečemu što je nama nedovoljno otkriveno, pa se vodimo nekim našim premisama. Ne znamo da li su imali reproduktivne mogućnosti kao mi ljudi.

Postoje biblijski utemeljeni razlozi koji nas navode na zaključak da su neki anđeli upravo to učinili. U Judinoj poslanici u šestom i sedmom stihu, greh koji su počinili ljudi u Sodomu, koji su upražnjavali neprirodne polne odnose, upoređuje se sa grehom koji su počinili ’anđeli koji nisu zadržali svoj prvobitni položaj, nego su napustili svoje pravo prebivalište‘. I tim anđelima i stanovnicima Sodoma jeste zajedničko to što su se „odavali bludu i neprirodnim polnim odnosima“. U 1. Petrovoj 3:19, 20, neposlušni anđeli se spominju u povezanosti sa „Nojevim danima“ (2. Petr. 2:4, 5). Prema tome, ono što su neposlušni anđeli u Nojevo vreme radili može se uporediti sa grehom stanovnika Sodoma i Gomore.

Sjetite se koji je to bio odvratni grijeh kojeg su ljudi u Sodomi i Gomori prakticirali kada su kucali Lotu na vrata i tražili da izvede "goste" vani da ih "upoznaju"... da, to je bio grijeh homoseksualizma. U perspektivi koju am otkriva Juda najdalje što možemo zaključiti je da su anđeli ušli u neku vrstu homoseksualnih odnosa. Takav opis mi se ne uklapa u onaj opisan u Postanku 6. glavi gdje su sinovi Božji ženili kćeri čovječje...

Takav zaključak je logičan ako uzmemo u obzir da su „sinovi istinitog Boga“ koji se spominju u Postanku 6:2, 4 bili anđeli koji su uzimali ljudska tela i imali polne odnose sa ženama.

Takva misao gdje određeni "bogovi", viša bića dolaze u kontakt sa čovjekom uglavnom vuku korijenje iz raznih mitologija...

Nazad
Vrh