Lovac Istine
Član
- Reakcijski bodovi
- 152
- Bodovi
- 0
Ma crkva sve radi kroz tradiciju. Kao Rimska je odbacila sve zakone Božije i preuzela neke nove.
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Joj opet moram kopati po Pismu. Da, subota kao subota je označena kao poseban dan prilikom stvaranja svijeta. Ali Šabat kao praznik je direktno povezan sa Izlaskom JEVREJA iz Egipta:
"15. I *pamti da si bio rob u zemlji Misirskoj, i Gospod Bog tvoj izvede te odande rukom krjepkom i mišicom podignutom. Zato ti je Gospod Bog tvoj zapovjedio da svetkuješ dan od odmora." (Zakoni ponovljeni 5:15)
Smrtna kazna je bila predviđena i za laganje o djevičanstvu.
Netačno. Subota ima jasnu povezanost sa Isusom Hristom. U subotu je Bog "odmorio" od stvaranja svijeta. A šta je još bilo u subotu? Hristos je "odmorio" u grobu.
Ako cemo tako onda su jevreji takodje imali "verski obicaj" da prinose krvne zrtve pa te sad pitam dali to znaci da su krvne zrtve "izmislili"jevreji pa da su oni imali ekskluzivno pravo na tu versku praksu !???
...a takodje su sluzili PRAVOM BOGU NEBESKOME,dali to znaci da ljudi pre toga to nisu radili ???
Ali toga nema u zapovestima sa kamenih ploca,ar ne ?
Osim toga problem sa devicanstvom nije bilo laganje nego KURVANJE U DOMU OCA doticne devojke sto ce reci preljuba .
Evo Bibliskog dokaza:
Heeeeej polako prijatelju,pa jel ti razumes pitanje ???
Nisam te pitao dali je Isus postovao subotu NEGO DALI JE SUBOTA IZ 4-te ZAPOVESTI SIMBOLIZIRALA NA ZRTVU BOZJEG JAGNJETA !???
Primecujes razliku ili trebas konsultirati prevodioca...!?? हिन्दी
Dakle ???
Ja sam ti dao citat iz Pisma koji govori da je Šabat povezan sa Izlaskom. Gdje su dokazi da su ljudi slavili Šabat u Edenu?
Šta se podrazumijeva pod kurvanjem? Da muž ne nađe znakove djevičanstva kod svoje žene i da se onda to i potvrdi da nije bila djevica. Znači kurvanje je vanbračni odnos.
Ajde smiri se. Nisam ti ni odgovorio da li je Isus poštivao subotu već da li subota ima povezanost sa žrtvom Isusa Hrista. Odgovor je ima.
Ja sam ti dao teksta gde sam Isus kaze da je subota bila stvorena ZA COVEKA pa te sad pitam dali je bilo COVEKA do izlaska jevreja ili je covek na zemlji postao tek kada su jevreji izasli iz Egipta ? हिन्दी
Ja sam te jasno pitao o simbolici,ukazivanju a pitanje proizlazi iz samog teksta kojeg ti samo polovicno citiras ...!
Naime,tekst koji kaze da se ne osudjuje niko radi subote ili mladine daje i razlog ZASTO JE TO SAD TAKO - jer su ti praznici BILI SJEN OD ONOG KOJI JE TREBAO DOCI a dosao je Hristos !!!
Dakle pitanje za tebe jeste dali je subota iz 4-te zapovesti MOGLA BITI SJEN od zrtve Bozjeg Jagnjeta...!???
Biblijski dokaz da su ljudi slavili Šabat u raju? Da vidimo.
Isto tako zar ne vidiš da u tom stihu koji citiraš Hristos kritikuje farisejsko shvatanje subote koje ti ovdje zastupaš i braniš.
Jel ja zidu pričam? Da. Da. Da. Da.
Šta je subota? Dan odmora.
"Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ." (Izlazak 20:8).
Šta se još desilo u subotu? Hristos je bio u grobu. "Odmorio" je.
Kao što je Bog u petak završio stvaranje svijeta tako je i Hristos razapet u petak.
"I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;" (Postanje 2:2)
"A kad primi Isus ocat reče: svrši se." (Jovan 19:30).
Razlog zašto je Bog i uveo dan odmora u Edenu jeste upravo nagoviještavanje Hristove žrtve.
Ostaje vecna debata izmedju tradicionalnih crkava i protestatnskih, o ulozi tradicije u odredjivanju sta je ispravno verovati. Dok sa jedne strane protestanti tvrde da je samo Biblija merodavna (Sola Scritpura), opet vidimo razne protestantske crkve sa dosta razlicitim verovanjima a svi tvrde "Sola Scriptura". Pa ako je "sola Scriptura" zasto onda nemaju svi isto verovanje?
Sa druge strane, vidimo vise tradicija koje su se razvile u raznim pravcima, pa cak i po ovom pitanju svetkovanja Subote. Kao sto smo videli, bar jedna tradicija, etiopska crkva, ima sasvim drugu tradiciju.
Cak i pravoslavna i katolicka tradicija je tu razlicita. Cini mi se ako se dobro secam nekih dokumenata koje sam citao, u velikom raskolu istocne i zapadne crkve, jedno pitanje je bila i pitanje subote gde su katolici osudjivali pravoslavne da judaiziraju jer nisu hteli da poste u subotu i jos uvek su smatrali da je to znacajan dan koji je uspomena na stvaranje.
Tako je,to je dokaz da je Isus postovao 4-tu zapovest iz dekaloga,isto kao sto je recimo postovao i svoje rodfitelje...a dali je ta konkretna zapovest,dakle ona koja nalaze postovanje roditelja, NA BILO KOJI NACIN SIMBOLIZIRALA DOLAZAK ISUSA HRISTA ???
Pa naravno da nije stoga nije mogla biti ispunjena zrtvom Isusa Hrista ili jos preciuznije - toga radi je jos uvek na snazi i obavezna za hriscane...kao sto je slucaj sa svih 10 zapovestima sa kamenih ploca !!!
Ma daaaaaaj molim te,koja je veza i uopste uporedba STVARANJA sa UBISTVOM Gospodnjeg zemaljskog tela ???
Pa jel ti znas uopste sta pricas ili te neko samo namestio smesnim objasnjenjem kako bi te brukao na forumu ?
Jedno je STVARANJAE ZIVOTA a sasvim je drugo ODUZIMANJE !!!
Razlika je drasticno velika, kao sto je recimo sever i jug,crno i belo, pravoslavlje i hriscanstvo, ljubav i mrznja i t.d.
Primecujes razliku ?
Prvo si pitao kakve veze ima 4. zapovijest sa Hristovom žrtvom pa kad si dobio odgovor sad okrećeš temu. Uostalom niko ni ne kaže da 10 Zapovijesti više ne važe.
"I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;" (Postanje 2:2)
"A kad primi Isus ocat reče: svrši se." (Jovan 19:30).
Eto kakva je veza. Bog je počinuo od Svojih djela u subotu kao što je i Hristos počinuo od Svojih djela u subotu kad je bio u grobu. Paralele su sasvim jasne. Svo Hristovo djelovanje na Zemlji jeste jedno novo stvaranje.
Jesi se ikad zapitao zašto je Bog završio stvaranje u petak i odmorio u subotu? Nije valjda da misliš da je zato što se umorio.
Evo šta se čita na Sv. Liturgiji na Veliku Subotu:
"Veliki Mojsije je mistično nagovijestio ovaj dan kad je rekao
Blagoslovi Bog sedmi dan
To je blagoslovena subota
To je dan odmora
na koji jedinorodni Sin Božiji počinu od svih Svojih djela".
Ovo ti je dovoljno da se pokaže sva apsurdnost sola scriptura učenja. Evo vidiš i na primjeru subote. Pola protestanata kaže ne treba slaviti druga polovina kaže treba. A svi sola scriptura.
Ovo se može objasniti specifičnim istorijskim okolnostima u kojima se Etiopska Crkva našla.
Upravo ovo je poenta. Pravoslavna Crkva poštuje subotu. Ali ne onako kako su to činili fariseji i kako žele subotari da činimo. To je prevaziđeno. Pravoslavno hrišćanstvo nas poziva da pogledamo šta je značaj subote.
Pitao sam kakvu vezu ima u smislu simboliziranja,dakle da bude sjen od Hristove zrtve a ti mi dao dokaza kako je Isus postovao 4-tu Bozju zapovest i jos mi kazes da je ta zapovest navodno simbolizirala Isusovu SMRT i MIROVANJE U GROBU ...!??
A evo kako glasi 4-ta zapovest:
I,gde je tu simbolika kakva je analogija ovog sto je Bog izricito potrazio od coveka sa zrtvom Isusa Hrista...!?
Naravno da nisam,jer je jasno da je Bog blagoslovio i posvetio sedmi dan sa konkretnom namerom,to je bio deo Njegovog plana za ljude a to je isto potvrdio i Isus Hristos - SUBOTA JE STVORENA ZA COVEKA a ne za Boga,Njemu ne treba odmor jer se ne moze zamarati i ujedno ZNA DA JE SVORITELJ koji je stvorio ovaj svet za 6 realnih dana , On se ne treba secati da ne bi zaboravio - to realno treba ljudima !!!
Uredu slazem se da ima problem. Ali bar ima "scritpura" koja je tu pa ako je neko krivo shvati, krivo je shvati. U svakom slucaju, merilo je tu.
Na osnovu cega onda covek da "izmeri" koja je tradicija u pravu? Dok je Pismo tu za sve, i svako neka se raspita sam za sebe da li sledi merilo Bozje reci. Koje je merilo kojim cemo da "izmerimo" neciju tradiciju?
Ocito je da oni koji su se rodli na istoku, ce tvrditi da je njihova tradicija ona prava, a oni koji su se rodili na zapadu ce tvrditi da je njihova tradicija prava jer Crkva ima pravo da "stvara" tradiciju, ako tako mogu da kazem.
Da li to znaci da katolicka tradicija je u krivu po pitanju subote? Kojoj tradiciji da verujemo? Pravoslavnoj, katolickoj, etiopskoj?
Da, simbolizovala je Hristovu smrt. Postoji u Bibliji i drugo tumačenje sem striktno bukvalnog. Jedno dublje tumačenje. SZ je pun praslika Novog samo ih treba pronaći a ne se uzdati isključivo u pisanu riječ. Striktno bukvalno tumačenje je odvelo Jevreje do toga da odbace Isusa Hrista. Možda su i oni Njemu rekli "Tebe nema u Bibliji".
aimbolika je kako sam rekao u "danu odmora".
No zašto baš ti dani? Zar misliš da je slučajno da je Hristos eto baš u petak razapet i rekao da se svršilo a da je u subotu počinuo u grobu? Ne bih rekao.
Sokrat je tvrdio da su istočna crkve jako dugo držale subotu.
Papa Grgur prvi je čak u sedmom veku bio besan na Hrišćane koji su držali subotu.
Ti si se pozvao na kritiku pape Grigorija i onda si to htio povezati da papa predstavlja aždaju iz Otkrivenja. Pa vidimo da papa kritikuje farisejsko slavljenje subote koje se tada propovijedalo među hrišćanima. Znači papa je apsolutno bio u pravu kad je kritikovao.